Ethics 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Szukam porad dotyczących grilowania rozumianego jako przygotowanie sprzętu, rozpalenie ognia itp. 1. Jaki najlepiej grill kupić na wypady na łono natury? Nie gazowy/elektryczny tylko tradycyjny. W miarę przenośny aby do samochodu można zapakować. 2. Czym palić i jak rozpalać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GEN1992 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja jako czynnika grzejącego używam węgla drzewnego o niebo lepszy od brykietu jak dla mnie. Czym rozpalać? najlepiej benzyną Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez GEN1992 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casual 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja jako czynnika grzejącego używam węgla drzewnego o niebo lepszy od brykietu jak dla mnie. Czym rozpalać? najlepiej benzyną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stachu1984 137 Napisano 18 Kwietnia 2013 Dobrze rozpala się denaturatem, choć są różnej maści podpałki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Angel_Of_Salvation 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Grill tradycyjny- wszystko jedno. Różni się grubością blachy, średnicą, regulacją wysokości. Takie tanie przepalają się stosunkowo dość szybko, choć my już rok używamy (taki za 10zł) a grillujemy dość często i w sporym gronie. Kiedyś był węgiel drzewny, a może brykiet w Biedronce w kształcie elipsoidalnym. Rewelacyjnie się rozpalał i również dość duło się palił. Rozpalać można albo brykietem, choć różnie z tym jest, dobry jest też spirytus, albo farba olejna Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Angel_Of_Salvation Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok Napisano 18 Kwietnia 2013 Grill jest dla leniwych. Ognisko, kiełbaski, ziemniaki z żaru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Grill jest dla leniwych. Ognisko, kiełbaski, ziemniaki z żaru Grill jest dla smakoszy. Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Gordon Lameman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gerda 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman Napisano 18 Kwietnia 2013 Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat?Ja robię Biorę psa, grilla, kobietę i jadę nad wodę (np. Paprocany). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok Napisano 18 Kwietnia 2013 Grill jest dla smakoszy. Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości Trochę pomyśleć i można to zrobić nad ogniskiem Używając odpowiedniego drzewa, to w ogóle jest bajka. Z resztą grillowanie w polsce i tak jest ok. Amerykanie jadą na elektrycznych/gazowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ethics 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat? Jeśli nie ma zakazu i nie jest to jakiś park narodowy, to można bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman Napisano 18 Kwietnia 2013 Trochę pomyśleć i można to zrobić nad ogniskiem Używając odpowiedniego drzewa, to w ogóle jest bajka. Z resztą grillowanie w polsce i tak jest ok. Amerykanie jadą na elektrycznych/gazowych Ale po co mam się męczyć i kombinować, skoro mogę mieć grill? Tym bardziej, że robię to w różnych miejscach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok Napisano 18 Kwietnia 2013 Ale po co mam się męczyć i kombinować, skoro mogę mieć grill? Tym bardziej, że robię to w różnych miejscach Grill jest dla leniwych. no Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman Napisano 18 Kwietnia 2013 no Skoro lubisz szukać drzewa na ognisko za każdym razem w nowym miejscu to spoko. Widocznie jestem leniwy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sensej0s 8 Napisano 18 Kwietnia 2013 Dawno temu kupiliśmy grila za 10 zł i służył przez 3 sezony Także takie lipne to one nie są. Znowu innym razem kupiłem grila za 70zł i bardzo szybko się popsuł mimo jego wydawałoby się masywnej i solidnej konstrukcji. Co do ogniska to faktycznie ja również to wybieram jeśli mam wybór. ZIemniaczki z ogniska są boskie. Normalnie gotowanych zjem ze 2 a z ogniska z 10 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok Napisano 18 Kwietnia 2013 Skoro lubisz szukać drzewa na ognisko za każdym razem w nowym miejscu to spoko. Widocznie jestem leniwy Lubię. To właśnie ta magia ogniska. Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek A nie tam tacki, widelce i noże Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ntt_system 634 Napisano 18 Kwietnia 2013 no i zglodnialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asd123 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Lubię. To właśnie ta magia ogniska. Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek A nie tam tacki, widelce i noże Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina! człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mokry98 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Do palenia w grillu używam albo węgla drzewnego lub jeśli mam drewno na działce to drewnem (drzewka owocowe).Do rozpalania to w zależności od czasu i chęci rozpałka lub denaturat, albo inna dobrze palna substancja. Jeżeli chodzi zaś o sam sprzęt to mam dość stary żeliwny grill. Rodzice kupilo go z jakieś 10 lat temu i służy dzielnie, jednak przy chudej osobie są problemy z mobilnością (duża waga). Wiadomo, że można kupić tani grill w Biedronce, czy innym markecia, ale warto zadać sobie pytanie "Nie będzie taniej kupić jednego droższego i mieć na wieki?". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaycob 7983 Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Lubię. To właśnie ta magia ogniska. Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek A jak idziesz w grupce z jakimiś fajnymi laskami także byś miał mordę u bazgraną? Jak grillować? Tak aby nikomu nie przeszkadzać. 2 kostki podpałki, trochę węgla/drewienek wystarczy. Jeśli jest to girll węglowy to najlepiej kłaść potrawy na ruszt kiedy węgiel się już wysypał. Ofc każde mięso grilluje się inaczej - niektóre dłużej, niektóre krócej. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Jaycob Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stjepan 677 Napisano 18 Kwietnia 2013 Grill jest dla smakoszy. Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości Dokładnie Ja robię Biorę psa, grilla, kobietę i jadę nad wodę (np. Paprocany).U mnie trochę inaczej, idziemy do kumpla na działkę, cztery, pięć osób, bierzemy browary (dużo browarów), coś do słuchania muzy, dużo muzy i grillujemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gazda_ 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęcia Zostań moim pszyjacielem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok Napisano 18 Kwietnia 2013 człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęciaPrzycisk raportuj masz od tego, pozdrawiam A jak idziesz w grupce z jakimiś fajnymi laskami także byś miał mordę u bazgraną? A czemu nie? To coś strasznego? Trzeba je nauczyć jak się je, a nie... "Bułkę w bibułkę,a ..." znasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Angel_Of_Salvation 0 Napisano 18 Kwietnia 2013 Lubię. To właśnie ta magia ogniska. Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek A nie tam tacki, widelce i noże Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina!Prawda. Ja raz nie miałem patyka, to użyłem wideł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fr0styyy 14 Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja cie! A ja rozpalam grilla suchymi patyczkami a nie jakimiś chemikaliami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach