Forum PCLab.pl: Haswell a szybkość pamięci. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Haswell a szybkość pamięci. Wpływ na wydajność.

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 13:59

Nie ma co się rozpisywać na wstępie. Test prosty czy szybsze pamięci coś nam dadzą w i7 4770 lub i5 4670.

Konfiguracja testowa:

Dodaj obrazek


Wyniki


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Podsumowanie

Chyba jest zbędne.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szkaradnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4829
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 13

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:00

Dzięki, ładnie to zrobiłeś. Generalnie nie ma co się bawić w szybsze pamięci niż 1600, a już na pewno nie wyżej niż 1866.

Ten post był edytowany przez Szkaradnik dnia: 30 Czerwiec 2013 - 14:01


#3 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1263
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:13

a póść 2133Mhz i 2400Mhz na CL9 :) jeśli możesz

#4 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21300
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:16

Nie puści jak mógł to by tak zrobił , a tak to luźne timingi zjadły wydajność.

#5 Użytkownik jest niedostępny   zimek123456 

  • Maniak Ramu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5782
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:18

A udalo by ci sie zrobic z ciasniejszymi taimingami 2400:>?

#6 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6128
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:25

Panie maxie,wlasnie mi ten temat spokoju nie dawal...czyli 1600-1866 wystarczą.

W grach szybkosc pamieci maja jakiekolwiekk znaczenie?Oczywiscie chodzi o haswella.

#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:30

Gry miałem tylko dwie zainstalowanie bf3 i C3 w żadnej nie było więcej niż 0.5-0.7 fps różnic więc nawet nie dawałem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21300
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:31

C3 jest totalnie niezależna od pamięci ;) , jedna z niewielu gier.

#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:35

Zobacz postsideband, o 30 Czerwiec 2013 - 15:16, napisał(a):

Nie puści jak mógł to by tak zrobił , a tak to luźne timingi zjadły wydajność.

A coś by mieniło jak by były to 10-12-12-31

#10 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21300
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:39

Zobacz postMaxForces, o 30 Czerwiec 2013 - 15:35, napisał(a):

A coś by mieniło jak by były to 10-12-12-31

Wątpię ze względy cas-ras wysoki , możesz pobawić się alphami jak bios mocno poluzował to można trochę zyskać.

#11 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 14:49

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
10-12-12-31 takie są w sklepie CL9 jedna sztuka 8GB

#12 Użytkownik jest niedostępny   dreams89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 30 Czerwiec 2013 - 23:28

MaxForces , możesz zrobić test wydajności integry w zależności od prędkości/timingów ramu? 3d mark i jakiś BF/SC2 wystarczą ;)

Ten post był edytowany przez dreams89 dnia: 30 Czerwiec 2013 - 23:29


#13 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2237
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 01 Lipiec 2013 - 07:01

Max możesz dać więcej gier ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7156
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 10 Lipiec 2013 - 00:51

Zobacz postsideband, o 30 Czerwiec 2013 - 14:16, napisał(a):

Nie puści jak mógł to by tak zrobił , a tak to luźne timingi zjadły wydajność.


Niestety ale zawsze tak jest. Mimo to 2666 mhz 11-13-13 1t trfc 214 jest minimalnie szybsze niż 2400 10-11-11 t1 /193.

Zobacz postdreams89, o 30 Czerwiec 2013 - 23:28, napisał(a):

MaxForces , możesz zrobić test wydajności integry w zależności od prędkości/timingów ramu? 3d mark i jakiś BF/SC2 wystarczą ;)


Ja nie widzę dużych różnic. Wiem, że to nie logiczne, ale tak jest. Natomiast integra bardzo dobrze się kręci, u mnie nawet do 1850 mhz, w re5 benchmark 1280x1024 msaa x4 uzyskuje 56 fps, większość gier jest grywalnych w niskich rozdzielczościach.

#15 Użytkownik jest niedostępny   dreams89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 10 Lipiec 2013 - 11:04

Zobacz postunknown_solider, o 10 Lipiec 2013 - 00:51, napisał(a):

Niestety ale zawsze tak jest. Mimo to 2666 mhz 11-13-13 1t trfc 214 jest minimalnie szybsze niż 2400 10-11-11 t1 /193.



Ja nie widzę dużych różnic. Wiem, że to nie logiczne, ale tak jest. Natomiast integra bardzo dobrze się kręci, u mnie nawet do 1850 mhz, w re5 benchmark 1280x1024 msaa x4 uzyskuje 56 fps, większość gier jest grywalnych w niskich rozdzielczościach.



Dzięki, mam ramy 2x4GB 9-11-9-27 2000 mhz ustawione na razie @ 1866 mhz, jak będę mieć windę to pobawię się w testy różnych ustawień. Trochę nie ten wątek, bo mam 3570K ;) Tylko mnożnikiem GT (czy jak się ta opcja zwie) zmieniałeś prędkość iGPU, czy jeszcze napięcia trochę więcej? W APU AMD prędkość ramu miała spore znaczenie, myślałem, że u Intela będzie podobnie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7156
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 10 Lipiec 2013 - 12:20

Napięcie na i-gpu +0.25V. Podobno nie powinno się przekraczać +0.2V. Powyżej 1850 mhz /+0.25v wydajność przestaje rosnąć, wygląda na to że coś się przegrzewa.

#17 Użytkownik jest niedostępny   dreams89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 10 Lipiec 2013 - 20:14

I pomyśleć, że "zwykłe" karty graficzne raczej nie przekraczają 1200 mhz ;) Nieźle Intel poprawił możliwości iGPU, na pclab chyba do 1500 mhz podkręcili HD4000, bo powyżej sypał artefakty... Do HSW musiałbym z 300 zł dopłacić, ale może uda się przez kilka lat obyć bez zewnętrznego GPU...

Ten post był edytowany przez dreams89 dnia: 10 Lipiec 2013 - 21:38


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych