Zakupiłem niedawno notebooka MSI GX70 3BE z kartą graficzną AMD Radeon 8970M i procesorem A10-5750M. Obudowa jest identyczna jak w GT70 i pochodnych. Posiada wbudowaną klawiaturę SteelSeries, obudowę częściowo wykonaną z aluminium, matową matrycę w rozdzielczości FullHD oraz kartę sieciową KillerLan E2205. Tak się przedstawia podstawowa specyfikacja: . Teraz do rzeczy zaczynamy z testami:
Na początek unboxing:
Pokrywa matrycy, materiał – szczotkowane aluminium połączone z plastikiem bardzo dobrej jakości.

Pogląd na matrycę i klawiaturę.

Klawiatura SteelSeries

dodatkowo posiada zmniejszony klawisz Windows i przeniesiony na prawą stronę. Szczerze mówiąc to chwalę sobie to rozwiązanie, często wychodziłem z gry przez ten nieszczęsny znaczek.

A po lewej stronie producent zwiększył klawisz Ctrl do wygodnego grania

Na tej fotce zaznaczyłem klawisze, których się używa najczęściej do grania tzw. Złoty trójkąt.

Sprzęt posiada także pozłacane wejścia audio z technologią Audio Boost. Dźwięk jest czysty i nie posiada szumów i trzasków. Słyszymy praktycznie każdy szczegół podczas grania w Nasze gierki.

Touchpad jest pokryty chropowatą strukturą

Notebook posiada przycisk wyłączenia touchpada i sygnaturę „Keyboard by SteelSeries”

Niebieskie porty to USB 3.0

Z tyłu umiejscowione są porty wyjść graficznych m.in.: HDMI w wersji 1.4, D-sub oraz DisplayPort, dzięki którym można skorzystać z Eyefinity, (czyli obrazu na trzech monitorach).Można sobie ustawić tak, aby na trzech monitorach był jeden obraz lub na każdym z osobna inna sekwencja. Na tylnym panelu jest też wyjście gamingowej karty sieciowej KillerLAN

Z prawej strony znajdziemy USB w wersji 2.0 oraz napęd DVD-RW

Głośniki Dynaudio ukryte są za srebrnymi osłonkami, klawiatura posiada blok numeryczny a w pobliżu matrycy umiejscowiony jest panel dotykowy umożliwiający włączenie np.: kamerki internetowej, karty wi-fi czy bluetooth-a

Po lewej stronie znajdziemy ciekawy przycisk włączający opcję Cooler Boost (symbol wiatraczka), czyli dodatkowe stałe chłodzenie naszego notebooka poprzez włączenie wiatraka na maksymalne obroty, co zwiększa przepływ powietrza.

Cooler Boost szybki test 10 minut 22 sekundy, test Burn In, ustawienia maksymalne
bez włączonej opcji Cooler Boost

z włączoną opcją Cooler Boost

na przodzie notebooka producent umieścił diody sygnalizujące m.in.: włączenie karty wi-fi, pracę dysku czy ładowania baterii

Bateria posiada 9 komór i pojemność 7800mAh

Za zasilanie notebooka odpowiada 180 Watowy zasilacz

Mały pogląd na BIOSik

pod klapka znajdziemy dostęp do wszystkich podzespołów

Mój HDD

oraz 2 dyski SanDisk po 64GB w RAIDzie

Test MSI Kombustor - Ustawienia Full HD na Full detalach - GPU Burn-In
Temperatura w IDLE: APU 8650G- 350C, GPU HD8970M – 360C , rozdzielczość 1920x1080 (FullHD)

Ustawienie obiektu: MSI; 3D API: Direct 3D11

Test OpenGL, temperatura max 520C, FPS ok 57

Test Direct3D11, temperatura max 820C, FPS ok 53

Test Direct3D11, ustawienia detali max, temperatura max 900C, FPS ok 52, po 13 minutach testu

Test Direct3D11, ustawienia detali max, temperatura max 900C, FPS ok 52, po 17 min testu, z tabelką
temperatur

Test BurnIn

Test Benchmark 3DMark11 - Full detale, 4961 punktów, wynik niezły;), test wykonany tuż po
uruchomieniu komputerka, więc proszę się nie sugerować data;)

NovaBench 3.0.4
Ustawienia full, wynik 635 pkt

HW monitor + CPU-Z + GPU-Z
Parametry procesora A10-5750M i karty graficznej HD8970M

Temperatury notebooka tuż po wykonaniu testu oprogramowaniem MSI Kombustor V2.5

HWmonitor PRO – temperatura otoczenia 330C, temperatura komputerka min: 450C, max 660C – praca
normalna

Test Benchmark Valley – Burn In
Rozdzielczość FullHD , ustawienia grafiki Extreme HD, program pkoazuje mniej , nie wiem z czym to
mogło być związane, prawdziwe FPS(śledziłem FPSy podczas testu) : min: 27 , max: 48;

Test Benchmark Valley - Benchmarking
Rozdzielczość HD+(1600x900) - detale ultra, program pokazuje mniej a tyle faktycznie było FPS min: 32
max: 59;

Test Benchmark Resident Evil 6 - Ustawienia Full
Tabela ustawień Benchmarka

ScreenShot podczas testu FPS = 37

Rezultat testu – 4506 pkt, ranga A- gra będzie działać nawet na wyższej rozdzielczości

Test Nexuiz - Benchmark - ustawienia High
Ustawienia najwyższe, jakie są możliwe, FPS od 89 do 107

Dead Island
Rozdzielczość Full HD, detale średnie, FPS: 96-181
FPS 125

FPS 164

FPS 181

FPS 96

Dead Island
Rozdzielczość Full HD – detale Full, FPS: 55-99
FPS 99

FPS 55