Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Damian Ozimek

GTX 470 przegrzewa się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z moją kartą Gigabyte GTX470 http://www.gigabyte.pl/products/vga/specs/gv-n470so-13i.html Karta w Furmarku w spoczynku ma od 42 do 50 st., jednak podczas testu w ciągu dwóch minut osiąga 100 st, a po dobiciu do 105 st. komp albo się zwiesza, albo resetuje. Ściągnąłem radiator, wyszlifowałem na gładką powierzchnię, nałożyłem nową pastę... Efekt? Może z minutę więcej w teście w Furmarku.

Reszta specyfikacji:

Phenom II 955

ASUS M4A89GTD Pro

Goodram 2x 2GB 1333 MHz

Zasilacz BeQuiet! Dark Power Pro 650W

Dysk Samsung F3 750 GB

Zasilacz raczej wykluczam, bo w programie prime95 i w OCCT podczas 100% obciążenia procesora komp się nie wyłącza, może tak stać cały dzień, a temp. CPU nie przekroczy 55 st.

Co z taką kartą zrobić? Wywalić od razu na złom? Jeżeli tak to polećcie mi jakąś grafę, do której mógłbym sobie takie chłodzenie jak w załączonym linku od starej grafy przełożyć.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagle tak zaczęła?

Masz ją od nowości? Jeśli nie to może ktoś w biosie podbił karcie napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest możliwość edycji napięć jakby się dało to może to przyniosłoby jakieś efekt. Jaką masz obudowę i jak dobrze ją wentylujesz? Chłodzenie tej karty rozprasza gorące powietrze wewnątrz obudowy więc pasowałoby je jakoś wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczęła od czasu upałów. Obudowa to Lancool K62, a w niej 2 wentylatory z przodu wciągające, 2 na górze wyciągające, 2 na procesorze i jeden z tyłu wyciągający. Wszystkie to Noiseblockery XL1 BlackSilent. W Biosie nic nigdy nie zmieniałem, jedynie z procem podbijałem automatycznie taktowanie do 3.6 GHz. Karty nigdy nie kręciłem, jest podkręcona fabrycznie. Czujnik na grafie też raczej wykluczam, bo w chwili zwiechy komputera procesor karty parzy w palce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo w chwili zwiechy komputera procesor karty parzy w palce.

A radiator?

Może mimo tych manewrów z chłodzeniem nadal nie przylega i ciepło nie jest odprowadzane.

Ewentualnie... jeśli radiator jest też gorący to ewidentnie coś w karcioszce padło.

Miałem taką samą z tego co pamiętam w FurMarku raczej nie przekraczała 80C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem inna 470-tke i temperatura 95 stopni to była norma ale nic się nie wieszalo

a jak amniejszysz taktowania o jakies 20-30 mhz to co się dzieje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...