Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MrPrzemo

Lenovo Y580 - Problem z przełączaniem grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zakupiłem laptop Lenovo Y580 (karty graficzne: GTX660m i Intel HD Graphics 4000) i, dopóki nie odpaliłem BF3, nie zauważyłem problemu. Otóż po włączeniu gry następuje crash i zacięcie całego laptopa bez możliwości jakiejkolwiek akcji z mojej strony (oprócz rozłącze(nia zasilania). Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o laptopy i nie mam pojęcia co jest przyczyną tego problemu. Próbowałem aktualizować sterowniki karty graficznej, próbowałem przełączyć karty w biosie (lecz mam tylko możliwość zmiany pomiędzy tylko zintegrowaną i trybem zmiany pomiędzy kartami). Myślałem, że karta graficzna będzie się zmieniać wraz z zapotrzebowaniem na tą lepszą, jednak w tym przypadku (chyba) tak nie jest. Mam także problem z zaktualizowaniem BIOSa, gdyż wyskakuje mi błąd - "DC detect error!".

Chciałbym Was spytać czy istnieje możliwość manualnej zmiany kart lub wyłączenia zintegrowanej karty ?

Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, to prosiłbym o odpowiedź.

Takie pytanie bonusowe - Czy w tym modelu istnieje coś takiego jak mostkowanie podczas zasilania laptopa i jednocześnie włożoną baterią, która nie traci żywotności, gdy lapek jest cały czas podłączony do prądu ?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kliknij prawym przyciskiem myszy na bf3 i uruchom grę z procesor nvidia o dużej wydajności. Zobacz efekt i uruchom następnym razem z zintegrowanej karty graficznej. Podaj efekty. Co do pytania bonusowego to w energy managmencie ustawiasz powiedzmy rakietę i po prawej stronie na dole masz przycisk do dodatkowych opcji. Tam ustawiasz żę bateria ładowała się do 60%. I tyle w temacie baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Wcześniej na zintegrowanej nie próbowałem odpalić i na niej działa mi Chivalry Medieval Warfare na high dosyć płynnie (BF3 skasowało mi się przy formatowaniu (myślałem, że format pomoże), a waży 20gb to nie będę ściągał), tylko lapek szybko się grzeje (z lewej strony laptopa wentylator wydziela duże ciepło).

Wiesz może jak sprawdzić którą karta graficzna jest aktywna w danym momencie? Teraz, po odpaleniu na zintegrowanej, idzie odpalić też na gtx660m, ale działa tak samo jak w przypadku zintegrowanej i tak samo się grzeje. Wydaje mi się, że wina leży po stronie nvidii.

Chyba pozostaje mi tylko oddanie sprzętu do sklepu.

EDIT: Znalazłem już jak sprawdzić i sprawdziłem jaka jest karta włączona bez włączonej gry i z włączoną - cały czas działa zintegrowana karta... Upewniłem się nawet wyłączając całkowicie kartę gtx660m podczas gry. Jak już pisałem jestem laikiem w tych sprawach, ale wygląda mi na to, że albo gtx jest zrypany, albo optimus (choć w to wątpię). Teraz przynajmniej nie wyskakuje BSOD ;)

Edit2: Zaktualizowałem sterami ze strony producenta i znowu wyskakuje BSOD przy odpaleniu z karty gtx660m. Oto kod:

STOP: 0x00000116 (0xFFFFFA80083AC4E0, 0XFFFFF880051BC700,0XFFFFFFFFC000009A, 0X0000000000000004)

nvlddmkm.sys - Adress FFFFF880051BC700 base at FFFFF880048CF000, Datestamp 51c41788

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...