Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MOSSAD

Nóż kuchenny ok 20cm, ok 100 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie Panie i Panowie, może ktoś ma jakieś pozytywne skojarzenia? Szukam na prezent, chcę wydać około 100-150 zł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ekspertem od noży nie jestem, ale mi mówili, żeby patrzeć na twardość stali i brać minimum 57 HRC - jak nie piszą ile to pewnie jest 53, czyli taki badziew co się po kilku użyciach tępi do poziomu w którym skórka pomidora stanowi wyzwanie :E Jestem amatorem, ale polecam coś w kształcie noża Santoku - równie uniwersalny co nóż szefa, a świetnie się nim sieka.

 

 

edit:

Tutaj jest całkiem fajny tekst. Generalnie nie patrz na markę, tylko na twardość stali, kształt ostrza i/lub rękojeści - mniej-więcej w takiej kolejności, bo w tej cenie nie można wybrzydzać :E

 

 

http://ziolowyzakatek.com.pl/ostrze_noza/

 

Druga sprawa to ostrzenie noża - ja korzystam z takiego wynalazku:

http://allegro.pl/ostrzalka-diamentowa-taidea-t1103d-400-1000-gw-3l-i3559009091.html

I sprawdza się kapitalnie - nóż o twardości 59 HRC wymaga zaledwie kilkunastu ruchów by był niemal tak ostry jak brzytwa (tak, już sobie pokroiłem palce :E) - zdecydowanie mniej pieprzenia niż z kamieniem szlifierskim + pewność, że nie wyszczerbisz sobie ostrza. Oczywiście możesz to zasugerować przyszłemu posiadaczowi noża, albo naciągnąć kogoś innego, żeby wziął jako prezent i wtedy będziesz miał komplet. No chyba, że to jednoosobowa impreza ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, chociaż szczerze liczyłem na linki do wypróbowanych i sprawdzonych pozycji :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, chociaż szczerze liczyłem na linki do wypróbowanych i sprawdzonych pozycji :E

To nie w tej cenie :E

 

Polkars ma niegłupie noże w prześmiesznie niskiej cenie (56-58 hrc za np. 20zł :E), ale to głównie noże rzeźnicze.

 

 

Tutaj masz przykład noża, który technicznie rzecz biorąc powinien być bardzo dobry dla przeciętnego zjadacza chleba (czyt. nas):

http://allegro.pl/profesjonalny-noz-kuchenny-kucharza-zwilling-i3592182665.html

 

Według producenta ich wysokowęglowa stal FRIODUR ma twardość w okolicy 57 HRC (skoro piszą około, to pewnie bliżej 56 :E), więc całkiem spoko. Kształt Santoku to moja osobista preferencja.

 

Pytanie tylko czy ta aukcja to nie fake (180zł za nóż warty ze 2 razy tyle według cen sklepowych? :Ehttp://shop-de.zwilling.com/de_en/messer/zwilling-j-a-henckels/a-a-a-a-a-five-star/323.html)

 

Enyłej najlepsiejszy jaki mógłbyś zdobyć powinien być ze stali wysokowęglowej (ten powyżej nie jest - na aukcji niby jest napisane, że stal wysokowęglowa, ale na stronie producenta jest napisane, że nierdzewka i można wrzucić do zmywarki) - poza niemożnością mycia w zmywarce, niemożności krojenia mrożonek i odporności na korozję jest lata świetlne przed stalą nierdzewną.

 

Względnie możesz zaryzykować coś takiego:

http://allegro.pl/japonski-noz-kuchenny-kanetsune-petty-120-60-hrc-i3591146366.html

 

Z tym, że jest to mały nóż (ostrze 12cm) - o ile to rzeczywiście jest N2 to według nożowych onanistów powinno mieć 58-59 hrc i jest dziecinnie łatwe w utrzymywaniu ostrości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Małą anegdotka ode mnie. W lidlu kupiłęm nóż kuchenny za dyche. Był ostry jak brzytwa przez pierwsze 10 dni a potem już "osłabł" :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, a co myślisz o tym - http://allegro.pl/oryginalny-noz-19cm-fiskars-edge-ostrzalka-edge-i3597684647.html

 

Kiedyś widziałem jakiś test noży i ten wychodził stosunkowo dobrze jak na swoją cenę.

o twardości 53 HRC

 

Nóż wart 10zł w cenie 100zł :) Stal z której wykonane są wszystkie/zdecydowana większość noży na allegro w cenie 2-150zł :E

 

Gorsza jest tylko stal chirurgiczna (jeszcze bardziej miękka i się gnie jak sztućce :E)

 

Małą anegdotka ode mnie. W lidlu kupiłęm nóż kuchenny za dyche. Był ostry jak brzytwa przez pierwsze 10 dni a potem już "osłabł" :E

Niska twardość stali. Szybko się ostrzy, szybko się tępi. Cena generalnie nie ma znaczenia, bo można dobry nóż kupić względnie tanio, tylko będzie nonejm, albo tak jak wspomniany Polkars - nóż rzeźniczy (można pewnie i takim w kuchni poczarować, wszystko kwestia gustu :E). Mnie cholernie irytowało, że trzeba było non-stop ostrzyć nóż, bo skórka od pomidora stanowi wyzwanie nie do przebycia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No włąsnie miernikiem ostrości dla mnei była wspomniana skórka od pomidora :E

Wiem doskonale, że chodzi o jakość stali.

@autor

Jakbyś wygrał w totka to polecam kupić nóż z bułatu na uralu. Koledzy inżynierowie metalurdzy wykonują tam ostrza z bułatu który stara się naśladować wyczerpane już złoża rudy z której wykonywane były między innymi szable husarskie ergo najlepsze jakościowo szable na świecie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nóż wart 10zł w cenie 100zł :) Stal z której wykonane są wszystkie/zdecydowana większość noży na allegro w cenie 2-150zł :E

 

Gorsza jest tylko stal chirurgiczna (jeszcze bardziej miękka i się gnie jak sztućce :E)

 

 

Niska twardość stali. Szybko się ostrzy, szybko się tępi. Cena generalnie nie ma znaczenia, bo można dobry nóż kupić względnie tanio, tylko będzie nonejm, albo tak jak wspomniany Polkars - nóż rzeźniczy (można pewnie i takim w kuchni poczarować, wszystko kwestia gustu :E). Mnie cholernie irytowało, że trzeba było non-stop ostrzyć nóż, bo skórka od pomidora stanowi wyzwanie nie do przebycia.

 

 

Czyli innymi słowy, w ten cenie nie można kupić nic przyzwoitego, albo kupujesz nóż za 100 zł o wartości 10 zł, ale musisz wyłożyć 150 zł więcej ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bzdura. Spokojnie kupisz za 50-100zł dobry nóż, który się nie stępi od razu. JAkiej firmy nie wiem bo się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

osobiscie mam ten zestaw http://allegro.pl/fiskars-functional-form-zestaw-szefa-kuchni-noze-i3589281075.html i prawda jest taka, ze trzeba ostrzyc dosyc czesto, tak jak Zick napisal, szybko sie ostrzy ale szybko sie tepi

 

jakbym mial cos teraz kupowac to chyba cos od global czyli np taki http://allegro.pl/global-noz-szefa-20cm-i3591408410.html ale to jest juz droga zabawka

 

jesli nie potrzebujesz noza dla jakiegos maniaka gotowania to mozna brac fiskarsy tym bardziej, ze sa sponsorem master chefa a to jest na topie teraz :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak noże z Fiskarsa, ale mam/miałem sporo narzędzi z tej firmy i według mnie jest ona przereklamowana i za droga w stosunku do tego co jej produkty oferują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście śmiagamy na takich nożach - klik - garnki mamy tej samej firmy bo zakup był dokonany w komplecie. Ostrza dobre, póki co (3 miesiące) więc mogę polecić. Chyba, że chcesz kupić tylko jeden nóż za takie pieniądze, to już nie wiem. Jak kupowałem dla chrześniaka sztuccie grawerowane to płaciłem coś koło 100.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście śmiagamy na takich nożach - klik

X30Cr14 - chyba żartujesz, że po 3 miesiącach coś jeszcze kroją. No chyba, że te 3 miesiące przeleżały nieużywane w stojaku, to zgoda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuje bo zaczalem szukac noza, w oko wpadl mi damascensko podobny:

 

http://allegro.pl/noz-kuchenny-gerlach-967-6-stal-damascenska-lodz-i3819280069.html

 

albo wersja ''zwykla''

 

http://allegro.pl/noz-kuty-precision-szefa-kuchni-25cm-gerlach-hit-i3820922054.html

 

ktos cos wie o tych nozach? gerlach zawsze dobrze mi sie kojarzyl, warto placic +/- 200zl czy lepiej odpuscic i kupic jakiegos fiskarsa za ~100? o te noze chyba nie trzeba jakos specjalnie dbac, zwykle mycie Purem itd... ? bo z japoncami chyba trzeba sie juz jakos specjalnie cackac ?

 

myslalem moze nad czyms takim

 

http://allegro.pl/japonski-noz-kuchenny-kanetsune-gyutou-210-60-hrc-i3866812011.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do tego ostatniego, to życzę powodzenia ze stalą węglową w kuchni gdzie wilgoć jest na porządku dziennym. Chyba że będziesz ciągle myślał o tym nożu i dbał, wycierał, troszczył się, to nic mu nie będzie, ale naprawdę Ci się chce? :P Lepiej wysokogatunkową stal nierdzewną zakupić, albo kilka noży ceramicznych z chin (nie naostrzysz, ale za to długo trzymają ostrość i nie reagują z jedzeniem).

 

Ja mam Fiskarsa za 20zł i oprócz tego że dwa razy w tygodniu go ostrzę papierem wodnym, to da się z tym żyć :E.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie nie bardzo mi sie chce chuchac i dmuchac na noz...

 

wysokogatunkowa stal... jakies konkretne modele/producenci ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecę od siebie Victorinoxa, Fiskars to już tylko cień dawnej marki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuje bo zaczalem szukac noza, w oko wpadl mi damascensko podobny:

 

http://allegro.pl/noz-kuchenny-gerlach-967-6-stal-damascenska-lodz-i3819280069.html

 

albo wersja ''zwykla''

 

http://allegro.pl/noz-kuty-precision-szefa-kuchni-25cm-gerlach-hit-i3820922054.html

 

ktos cos wie o tych nozach? gerlach zawsze dobrze mi sie kojarzyl, warto placic +/- 200zl czy lepiej odpuscic i kupic jakiegos fiskarsa za ~100? o te noze chyba nie trzeba jakos specjalnie dbac, zwykle mycie Purem itd... ? bo z japoncami chyba trzeba sie juz jakos specjalnie cackac ?

 

myslalem moze nad czyms takim

 

http://allegro.pl/japonski-noz-kuchenny-kanetsune-gyutou-210-60-hrc-i3866812011.html

 

Dobrze Ci się Gerlach kojarzył, mogę potwierdzić że to marka warta grosza. W końcu polski producent ;) Mam od nich taki nóż szefa kuchni, nie chucham, nie dmucham, a kroję nim od hmmm 2-3 lat? Ostrzony był chyba dwukrotnie. Jest git

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

juz kupilem cos z fabryki Minamoto Kanemasa :E

Nie zapomnij zdać relacji za parę miesięcy :) Jak pierwsze wrażenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam go już ponad 2tydz i wszystko spoko tylko prawie wszystko strasznie do niego przywiera co mnie troche irytuje... no i troche sie go boje bo ostry jak sk*** :E i dziwnie pachnie :o

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...