Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ladovnik

Dysk SSD na kontrolerze SATA III przez PCI-E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam płytę główną Gigabyte MA770T-UD3 która ma interfejsy SATA II. Chciałbym kupić dysk SSD ale widzę, że większość ma interfejsy SATA III. Wiem, że są zgodne w dól z SATA II ale wtedy pracują z prędkością SATA II (czyli połowę wolniejszy transfer niż SATA III). Zatem rozważam zakup kontrolera SATA III na PCI-Express, np. taki jak poniżej. Czy taki kontroler pracuje tak, jakby był oryginalnym elementem płyty głównej, czy też wprowadza jednak jakieś ograniczenia? Normalnie będzie można na podłączonym do niego dysku SSD zainstalować system operacyjny i korzystać z transferu SATA III 6Gb/s?

Kontroler PCI-E 2xSATA III wewn/zewn Unitek

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość M.a.R.e.K

Witam, posiadam płytę główną Gigabyte MA770T-UD3 która ma interfejsy SATA II. Chciałbym kupić dysk SSD ale widzę, że większość ma interfejsy SATA III. Wiem, że są zgodne w dól z SATA II ale wtedy pracują z prędkością SATA II (czyli połowę wolniejszy transfer niż SATA III). Zatem rozważam zakup kontrolera SATA III na PCI-Express, np. taki jak poniżej. Czy taki kontroler pracuje tak, jakby był oryginalnym elementem płyty głównej, czy też wprowadza jednak jakieś ograniczenia? Normalnie będzie można na podłączonym do niego dysku SSD zainstalować system operacyjny i korzystać z transferu SATA III 6Gb/s?

Pozdrawiam.

Witaj, miałem podobną sytuację z starym komputerze z płytą Gigabyte EP31-DS3L z SATA-II. Na początku miałem dysk SSD OCZ Vertex 2, pracujący w SATA-II. Padł mi i otrzymałem OCZ Vertex 3 już w SATA-III. Skusiłem się i zakupiłem kontroler Transcend USB 3.0/SATA-III Combo Card.

Large.jpg

Myślałem, że będzie różnica, w niektórych momentach była np. w 4K ale raczej reasumując nie warta aż takich kombinacji. Może 10% lepiej działało.

Tak będziesz mógł z niego normalnie korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Nawet jeśli różnica w ogólnej wydajności pracy (wczytywanie OS, aplikacji) będzie nieduża, to jednak sama szybkość kopiowania plików będzie 2x większa przy zastosowaniu SATA III zamiast SATA II? Zastanawiam się też, czy po starcie kompa bios od razu widzi te dodatkowe porty SATA III czy też musi wykonać jakieś dodatkowe wyszukiwanie urządzeń na PCI-E (które by zajęło jakiś tam czas)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, prędkość odczytu/zapisu ciągłego może być dwukrotnie większa (to jeszcze zależy od dysku), ale też te kontrolery zwykle nie są tak wydajne jak wbudowane w płytę i tak jak M.a.R.e.K napisał generalnie gra jest niewarta świeczki. Lepiej kupić dysk i używać, a sata3 przyjdzie jak będziesz robił kolejny duży upgrade kompa.

Nawet jeśli bootwanie potrwa troszkę dłużej to co za różnica, w końcu ile razy dziennie uruchamiasz komputer? Zamiast wielokrotnie w ciągu dnia zamykać i uruchamiać sprzęt lepiej go po prostu usypiać - zużycie prądu minimalne, a wybudzanie się jest błyskawiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie kombinacje koncza sie tym ze kontrolej laduje w pudelku gdzies gleboko schowany bo nie spelnia oczekiwac w nim pokladanych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość M.a.R.e.K

takie kombinacje koncza sie tym ze kontrolej laduje w pudelku gdzies gleboko schowany bo nie spelnia oczekiwac w nim pokladanych

Dokładnie, dopiero na nowej platformie dysk pokazał pazurki. W moim przypadku kontroler jeszcze ma USB 3.0 więc jakiś użytek można z tego zrobić, ale generalnie ładnie schowany do pudełka...

Ucz się na błędach innych. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to możecie się dogadać, sprzedaj go ladovnikowi za pół ceny, co ma się kurzyć. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość M.a.R.e.K

No to możecie się dogadać, sprzedaj go ladovnikowi za pół ceny, co ma się kurzyć. ;)

Też o tym myślałem i chciałem zasugerować ale jakiś sentyment czuję ;-), choć jakby chciał to mógłbym to uczynić.:-)

Kupiłem za bodajże 135zł. Na allegro taki 126zł, ja puszczę za 70zł. :-)

Parę fotek zestawu:

5036401500_1382213908.jpg

8043469200_1382213909.jpg

5040992100_1382213910.jpg

8167440100_1382213911.jpg

9209476000_1382213913.jpg

2564003900_1382213914.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Moja rada daj sobie spokój, dopiero zmiana platformy da Ci właściwego boosta. Tanie kiepskie kontrolery mało co w ogóle przyspieszają a porządne są drogie (od ok 1tyś zł). Zostaw jak jest. Albo upgrade sprzętu...

Przesiadka nawet na coś używanego ale z chipsetem Intela od ICH8 wzwyż lub AMD nowszy niż Twój SB710 da ogromny wzrost wydajności. Nie mówiąc o nowych płytach głównych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie, chyba rzeczywiście wstrzymam się jeszcze chwile bo i tak zamierzałem za jakiś czas zmienić procesor, to i płytę zmienię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...