Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

GTX 760 4GB vs R9-280x - GPU do Phenoma II x6 1045t?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Krótka piłka, mam Phenoma II x6 1045t od miesiąca (robiłem mały i tani upgrade za 400zł, wykupiłem jeden z ostatnich Phenomów II x6 w Polsce z X-komu).

Mój 9600GT się starzeje.

Mam 4-letniego Chiefteca, dokładnie takiego:

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/10_zasilaczy/GPS_500_ABA/gps-tabliczka.jpg

ludziska z cdaction.pl mówią że da radę póki nie zarzucam syntetycznych benchmarków na GPU, ewentualnie troszkę zrobię underclock do czasu zakupu nowego power supply (w ciągu miesiąca powinienem zakupić PSU nowe, jakieś 750w-850w).

Moje typy padły na GTX 760 4GB i Radeona 7970/r9 280x. Cenowo wypadają tak samo.

ten artykuł:

http://pclab.pl/art53784.html

mówi jasno i wyraźnie - GeForce > Radeon jesli chodzi o wolne, wielordzeniowe procesory AMD.

pytanie brzmi: czy to wystarczy by usprawiedliwić zakup wolniejszego - bądź co bądź - GTX 760 zamiast szybszego Radeona 7970/280x?

Oczywiście cenowo GTX 760 2GB wypada lepiej (900zł), a za cenę r9 280x można polować na GTX 670 2GB, lecz ja mam duże obawy co do tylko 2GB vRAMu na GTX 760 szczególnie że kiedyś chciałbym zrobić SLI.

Stąd GTX 760 4GB... zwykły Skyrim potrafi zeżreć ponad 2GB a nadchodzące gry mogą też przebijać tę magiczną barierę. Owszem, gram póki co na niższej rozdziałce - 1400x1050, ale planuję upgrade do 1080p w przyszłym roku jak wyjdą monitory z G-Sync (jeśli wybiorę GTXa) lub po prostu wymienię na 1080p jak najszybciej (jeśli wybiorę Radeona). Po prostu uwazam że 2GB vramu to balansowanie na krawędzi.

SLI/Crossfire zrobiłbym na początku przyszłego roku jak trochę grosiwa wpadnie, bo przede wszystkim wtedy będę wymieniał płytę główną i procesor na takie które mają sens z SLI GTX 760 4GB.

Reasumując, czy w moim przypadku lepiej kupić GTX 760 dla sterowników Nvidii, czy r9 280x bo to ciut szybsza karta?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Właśnie przed chwilą zadałem podobne pytanie, tyle że mam Phenoma965 i zasilacz 450W.

Również czytałem testy PClabu ale i inne o podobnej treści. Myślę że dla 500W zasilacza dużo nie ma co się zastanawiać i brać NVIDIę. Moc może trochę mniejsza, ale powinna w przyszłości lepiej wykorzystywać twój procek i do tego ma mniejsze pobory prądu. W testach widziałem że ATI zżera 220W, a zieloni mieszczą się koło 195W. Na pewno pozytywnie odbije się to na pracy zestawu.

Poczekał bym jednak na wypowiedzi jakichś speców. Ja też tylko tyle co z internetu wyczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 1045T@3.6 + włożyłem GTX760 to nie wstał a moja zasiłka ma podobną linie 12V ;)

Kupujesz do stockowego phenoma X6 2.7 tak mocna karte? Po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo sie wlaczy i bedzie dzialac bez restartow, wylaczania sie albo i nie, jesli phenom nie krecony to powinno sie wlaczyc i dzialac. Ryzykow uszkodzenia podzespolow jest minimalne, awari zasilacz juz wieksze. Ogolnie jednak nie widze sensu w budowaniu takiego zestawu, bo jak to ma niby chodzic? phenom na 2.7 ghz + gtx 760 na starym zasilaczu i pewnie plycie pod ddr2. Jesli monitor i cpu maja zostac na dluzej to bierz gtx660 - do takiej rozdzielczosci to i tak bardzo mocna karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej karty to nawet phenom @4.0 w połowie tytułów będzie miętki :E ,a w drugiej połowie ładnie poleci. 2.7 to może współpracować z hd7770 albo gtx650ti ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, kto mówił tutaj o 2,7GHz?

Póki co nie kręcę bo nie mam do tego zasiłki, ale płytę mam dość bojową:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3096

będę kręcił jak kupię zasiłkę i radiatory na sekcję zasilania.

Płyta oczywiście DDR3, mam 8GB (2x4GB w dual channel) bo kupowałem rok temu.

Wiecie, mówienie że Phenom II x6 jest słabym prockiem do grania jest dziwne, ludzie mają FX 63xx (a czy Phenom II x6 naprawdę według was jest dużo gorszy od takiego FXa trzymodułowego? xD) w połączeniu z tego typu kartami (taka półka cenowa) i grają z powodzeniem, szczególnie w nowsze tytuły (im więcej rdzeni obsługuje gra tym mniejszym problemem procek w przypadku Phenoma).

Dyskutuję głównie o wyborze karty graficznej niż o zasiłce bo oczywiście zasiłka ma tylko posłużyć chwilkę, aż znajdzie się forsa na nowy model.

A więc czy ktoś potrafi pomóc?

Czy do tego procesora, pod kątem gier które niedługo wyjdą, lepszy wolniejszy GTX 760 4GB ze sterami Nvidii, czy lepszy szybszy Radeon 7970 (r9 280x) ze sterami ATI Catalyst?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Ja bym radził wziąć NVIDIę.

UNO: Zawsze lepiej będzie się sprawdzała, technologicznie jak sam zauważyłeś lepiej grać 6 rdzeniówką z NVIDIą, a nowe gry dostosowane do tylu rdzeni zapewne lepiej będą działać na GTXie niż ciut mocniejszym i droższym R9-280.

DUO: Kupisz GTX760 i zobaczysz ile da się wycisnąć z procka i zasilacza już teraz. Kupisz R9-280 i możesz wcale kompa nie odpalić... i czekać z gotowym kompem aż kaska na wymażony zasilacz się nazbiera. Ryzyko nie warte świeczki i nawet ja zatwardziały przeciwnik NVIDI właśnie dziś kupiłem swoją 760ke.

THRE: Nawet po podkręceniu AMD nagle 10GHz nie osiągniesz i nie udowodnić wyższość kart ATI, a tylko porządnie dociążysz GTX760. Tak zupełnie na marginesie, jeśli kupiłeś kompa z przeznaczeniem do grania i ma na pokładzie AMD to trochę fo pa. Ja mojego wykorzystuję zawodowo i tylko dozbrajam w kartę graficzną dla zabicia czasu. Ale da się z tym żyć :)

Decydujesz ty choć dla mnie 2+2=NVIDIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

phenom x6 dopiero po oc jest ok. Są gry gdzie 6 rdzeń się przyda (BF3,BF4) ale generalnie nawet taki phenom nie jest dobrym tandemem dla gpu za 1000zł. Osobiście brałbym GTX 760 do tego phenoma jak masz taki wybór. Z tym że Twój zasilacz na pewno nie wyrobi nawet na stock i undervoltingu , wiele on nie daje phenomowi bo 6 jaj potrafi swoje zjeść. Nie dokładaj do niczego lepszego bo to nie ma sensu. A z racji specyfiki sterowników nvidii lepiej brać GeForce do 6 rdzeni ;)

Zasilacz kup taki żeby miał przynajmniej 500W na lini 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak się zastanawiam o co chodzi? Już któryś temat z rzędu ostatnio, gdzie ktoś się pyta o takie mocne karty do leciwego Phenom'a. No dajcie spokój... pakować kartę pokroju HD 7970 (R9 280X, to odgrzany kotlet w końcu). Spadki przecież pozostaną, a i średnia ilość kl./s specjalnie nie wzrośnie, bo cep nie da rady, a to on głównie jest od tego. Karta będzie się nudzić. Co raz to "ciekawsze" kombinacje pojawiają się ostatnio na labie, byle tak dalej... :thumbdown:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadki przecież pozostaną, a i średnia ilość kl./s specjalnie nie wzrośnie, bo cep nie da rady

To może tak: uważasz że z racji posiadania świetnej, super i uber wydajnej karty graficznej 9600GT w roku pańskim anno domini masło maślane 2013, nie ma sensu wymieniać u mnie karty graficznej na coś jakieś 10 razy wydajniejszego, bo nadal pozostaną spadki klatek (wut? jakie spadki?) oraz średnia ilość klatek na sekundę (ponownie wut?) takie same?

Okej, co wolisz:

low w 30fps (9600gt) czy ultra w 30fps (GTX 760)? Pomijamy fakt że nawet Phenom II x6 nie ograniczy klatek na sekundę do 30...

Zasiłkę wymienię jak najszybciej, zobaczymy czy odpali w ogole się komputerek :)

Pawelek6 dziwi mnie twoje podejście, FX 63xx ludzie kupują NOWE do grania, kręcą i grają w crysisy 3 z różnymi kartami graficznymi pokroju 7950 czy gtx 760, a ja nie mogę na Phenomie II bo jest 10% wolniejszy (rdzeni tyle samo)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dravic - po prostu kartę graficzną wybierasz na miarę procesora. Nikt Ci tu źle nie doradza ale szkoda wtopić dużo kasy w kartę która będzie 98% czasu działać na pół gwizdka. Wtedy lepiej kupić tańszą która się będzie mniej nudziła ;) Co do spadków poniżej 30 fps na phenomie to nie bądź taki pewny , wszystko zależy od tytułu. Zachce Ci się grać w Assasin Creed 3 czy Microsoft Filght Simulator to sie mocno zdziwisz ;) Oczywiście jest więcej tytułów.

Jak grasz w jakieś Battefieldy to powinieneś być zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że różnica będzie względem 9600GT. Jednak czemu aż taką kartę? Tu nie moje podejście jest dziwne, ale twoje i innych, którzy tak robią. O FX'e ani słowa nie napisałem, bo są niewiele szybsze właśnie od Phenom'ów, więc na jedno prawie wychodzi. Patrz na testy, mało było tutaj na labie coś na ten temat? Czy na prawdę muszę podlinkować konkretne? Sam wspomniałeś, że na cepa 400zł wydałeś i teraz chcesz kartę za... 1000zł, czy widzisz jaką mamy tu rozbieżność? Jakby była mowa o GTX'e 660, HD 7870 czy jego kotlecie R9 270X, to ok, bo jeszcze to będzie jakoś współgrać, ale nie na tym progu.

I twoje "wut" teraz. To procesor odpowiada w głównej mierze za utrzymanie w miarę wysokiej i stabilnej ilości kl./s. Karta działa w drugą stronę i ona przeważnie wyciąga już ten maks. A 30 kl./s nie jest płynne w grze. Film tak, ale nie gra. Jak nie wierzysz to sprawdź w jakiejś grze, która ci to umożliwi; przykładowo ok. 30 kl./s na wysokich i ok. 50 - 60 kl./s na średnich czy jakich tam. Jest różnica i to spora. Gra to nie film niestety.

Jak mówiłem, różnica będzie, ale rozważasz za szybkie karty do za słabego cepa. Przepłacisz, bo na modelach, które wyżej wymieniłem (trzy) osiągnąłbyś tą samą wydajność przy tym cepie. Chodzi o coś w tym stylu: KLIK, z tym że tutaj karty o różnej wydajności pokrywają się akurat przez kijową optymalizację gry, jednak tak to mniej więcej będzie u ciebie wyglądać. Dalej mi się nie chce dyskutować, bo forum ale widać nie chcesz czytać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt faktem potencjału w pełni nie wykorzystasz ale z tych dwóch po przestudiowaniu ostatnich testów to wziąłbym NV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z autopsji powiem, że będziesz miał spadki w Battlefield 3 do ok 40 FPS na Ultra (może będzie ciut lepiej ze względu na sterowniki NV) na cepie podkręconym na 3,7 GHz Core oraz 2,8 GHz CPU/NB (sygnatura). Nie jest za kolorowo. Mój radek osiąga maks ok 80% (850MHz) użycia w BF-3, ale to przez niską rozdzielczość. W grach typu Tomb Raider oraz Metro Last Light wykorzystasz nadwyżkę mocy GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby chodziło np. o HD7870-XT ( wydajność w okolicach HD7950 ) w kwocie 699zł http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=54870 , to można by było to jakoś przełknąć bo cene ma atrakcyjną , bo już HD7950 za 899 zł http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=39139 do Phenoma , byłby już średnio udaną inwestycją , więc tym bardziej kupowanie karty w okolicach 1000zł , to marnowanie kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam forum nie od dziś i wystarczy tylko trochę poszukać, a szybko się dowiesz jaka karta jest zalecana do jakiego procesora ze względu optymalna wydajności kompletu do ceny.

Dla mojego Phenoma II 965 zaleca się ATI 7850, absolutnie max 7870 (czyli wg nowej nomenklatury R9-270 to max), jeśli się nie mylę to przedział mocowy NVIDI GTX660. Dla tego 6 rdzeniowego procesora który masz to zapewne podobnie wypada (może trochę lepiej po OC), dlatego wielu na forum będzie się irytować na myśl spięcia razem tandemu Phenoma II x6 1045T + GTX760, bo oznacza to że nawet jeśli uda się go rozkręcisz do 4,0GHz to powinieneś kupić co najwyżej R9-270, a nie rozważać R9-280 bo nie wykorzystasz jego mocy.

Właśnie dlatego bardziej odpowiadający jest GTX660Ti. NVIDIA lepiej wspiera procesor w wielu zadaniach, lepiej też współpracuje z grami korzystającymi z wielu rdzeni. Wybór producenta jest więc oczywisty. Kwestia mocy: poprzedni GTX660Ti czy nowy GTX760? Kupisz poprzedniego i zostanie ci kasa (150-200zł) na pożądne chłodzenie procka, a to się na pewno przyda bo stok OC nie dźwignie. GTX660Ti niestety żre porównywalnie prądu więc to jest minus.

Tak jak napisałem nakazuje rachunek ekonomiczny i rozsądek, ale każdy lubi nowinki więc GTX760 będzie sobie śmigał od czasu do czasu zbijając bąki. Ty wydasz sporo kasy na nowy zasilacz i wszystko będzie działać. Gry nie będą się klatkować, a przeciągać... bo tak to wygląda jak procek nie nadąża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli myślimy o graniu na przyzwoitych detalach , to radziłbym od razu zmienić cpu i do tego dobre gpu , z myślą o najnowszych tytułach

8gcg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jako taka, dużo zależy od ramu jak masz jakiś 1333 CL11 to lipa. Do tego przydało by się 1600 albo nawet szybsze, żeby je uwolnić po lepszym o/c.

Ja bym kupił używanego 7950 jak gigabajt rev 1.0 bo w tych kartach jest potencjał. GTX760 niby fajny ale jakoś mnie nie przekonuje w obecnej cenie.

Phenom jest fajny ale musisz wykręcić ładnie NB i te 3600 lub więcej uzyskać bo inaczej no to taki średni wybór z tą kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale 7950... to Radeon a Radeon = sterowniki słabawe do wielordzeniowych, ale wolnych procków, nieprawdaż?

dlatego gtx 760 chciałem.

Jesli radka to brałbym r9 280x bo czemu nie, mam na tyle forsy akurat.

Stąd pytam co lepsze do Phenoma, gtx 760 4GB (stery lepsze) czy Radek r9 280x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz certyfikat dostać czy co?

Ogólnie lepszy w tabelkach jest R9-780. Ale te tabelki powstały na bazie testów na i7-super wypas. Nikt niestety nie wpadł na pomysł przetestowania tych kart na mało popularnym (nie bez przyczyny) Phenom II x6 1045T.

Kieruj się mądrością specjalistów z PClabu i jak tam stoi że AMD+NV albo Intel+ATI to tak zapewne jest. A jak na kasie ci zbywa, to się nie pytaj czy kogoś boli czy kupiłeś 660 czy 760 i kupuj tą która bardziej poszerza twój uśmiech.

Ja na moją już czekam (ASUS GTX760 DC2OC), jak chcesz to poczekaj i ci w poniedziałek lub wtorek napiszę czy mi system się postawił po jej zainstalowaniu razem z PhenomemII 965 i zasilaczem 450W. A jak się nie postawi to se kupię nowego BeQuiet Dark Power PRO P10 650W.

Dobranoc

PS:

Wali mnie na całej linii czy za 940zł idzie kupić coś sensowniejszego, tańszego, lepszego. Mi się podoba ASUS i go kupiłem, a inne mogą mieć 1 kl/sek więcej i i tak na PhenomII 965 nigdy tego nie zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoim problemem jest zasilacz ten szef ma już swoje lata 360@12V z czego gdzieś obecnie będzie 330 jak nie mnie po tylu latach. MOżesz zapomnieć o kartach 280,7950. Procka musisz kręcić obojętnie czy NV czy Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz certyfikat dostać czy co?

Ogólnie lepszy w tabelkach jest R9-780. Ale te tabelki powstały na bazie testów na i7-super wypas. Nikt niestety nie wpadł na pomysł przetestowania tych kart na mało popularnym (nie bez przyczyny) Phenom II x6 1045T.

Kieruj się mądrością specjalistów z PClabu i jak tam stoi że AMD+NV albo Intel+ATI to tak zapewne jest. A jak na kasie ci zbywa, to się nie pytaj czy kogoś boli czy kupiłeś 660 czy 760 i kupuj tą która bardziej poszerza twój uśmiech.

Ja na moją już czekam (ASUS GTX760 DC2OC), jak chcesz to poczekaj i ci w poniedziałek lub wtorek napiszę czy mi system się postawił po jej zainstalowaniu razem z PhenomemII 965 i zasilaczem 450W. A jak się nie postawi to se kupię nowego BeQuiet Dark Power PRO P10 650W.

Dobranoc

PS:

Wali mnie na całej linii czy za 940zł idzie kupić coś sensowniejszego, tańszego, lepszego. Mi się podoba ASUS i go kupiłem, a inne mogą mieć 1 kl/sek więcej i i tak na PhenomII 965 nigdy tego nie zobaczę.

Zacnie powiedziane, milordzie.

Zrobię jak mówisz, wezmę GTX 760 4GB i będę zadowolony że mam coś lepszego niż 9600GT. Procka wykręcę oczywiście co nieco jak będę miał już możliwość.

Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj proszę cię, mefisto777, teraz gry będą z WIĘKSZEJ ilości rdzeni korzystać, a każdy dodatkowy wątek wykorzystany przez grę będzie dawał fory Phenomkowi.

Zresztą zobacz tę piękność, czyż ona nie wygląda prześlicznie?

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-4gb-ddr5-pci-e-box-84-870015.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serio chcesz kupić w tej cenie gtx760? Nie lepiej za 100zł taniej wersję 2gb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...