Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

GTX 760 4GB vs R9-280x - GPU do Phenoma II x6 1045t?

Rekomendowane odpowiedzi

serio chcesz kupić w tej cenie gtx760? Nie lepiej za 100zł taniej wersję 2gb?

Odpowiem cytatem z mojego OP:

Oczywiście cenowo GTX 760 2GB wypada lepiej (900zł), a za cenę r9 280x można polować na GTX 670 2GB, lecz ja mam duże obawy co do tylko 2GB vRAMu na GTX 760 szczególnie że kiedyś chciałbym zrobić SLI.

Stąd GTX 760 4GB... zwykły Skyrim potrafi zeżreć ponad 2GB a nadchodzące gry mogą też przebijać tę magiczną barierę. Owszem, gram póki co na niższej rozdziałce - 1400x1050, ale planuję upgrade do 1080p w przyszłym roku jak wyjdą monitory z G-Sync (jeśli wybiorę GTXa) lub po prostu wymienię na 1080p jak najszybciej (jeśli wybiorę Radeona). Po prostu uwazam że 2GB vramu to balansowanie na krawędzi.

Jedyne co znalazłem innego a odpowiadałoby moim wymaganiom (coś o logicznej wydajności, powyżej 2GB vramu, od Nvidii i niech nie bedzie to GTX 780 ani Titan) to:

http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-660-ti-directcu-ii-oc-3gb-ddr5-pci-e-box-84-861641.html

ale ta karta ani nie wygląda tak ładnie i majestatycznie jak Gigabyte Windforce, ani nie jest tak mocna (owszem 660ti ma 1 SMX więcej ale GTX 760 ma połowę więcej ROPów a także szerszy memory bus). Owszem jest trochę tańsza ale jakoś chyba bardziej przekonuje mnie ten GTX 760.

Was nie? xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zmień zasilacz, a później myśl o karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak bardzo zależy Ci na dużej ilości pamięci, to kup sobie GT630 4GB.

Pakowanie się w GTX760 4GB nie ma sensu. Chyba że do SLI. Ale SLI sprawdza się w wysokich rozdziałkach - wyższych niż Full HD. A ty nie masz nawet Full HD. I raczej nieprędko przerzucisz się na 1600P. Więc te 4GB jest zbędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj proszę cię, mefisto777, teraz gry będą z WIĘKSZEJ ilości rdzeni korzystać, a każdy dodatkowy wątek wykorzystany przez grę będzie dawał fory Phenomkowi.

Zresztą zobacz tę piękność, czyż ona nie wygląda prześlicznie?

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-4gb-ddr5-pci-e-box-84-870015.html

Procesor dobry lecz do niego tylko

http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-hd7870-xt-tahiti-le-1000-5000-double-dissipation-2gb-ddr5-256bit-2xdvi-hdmi-2xdisplayport-box-fx-787a-cdfc-le-586531/

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-sps-630mpcbeu-549805/

i dodatkowy radiator na sekcje zasilania i dobry na cpu inaczej zapomnij o OC i takich kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o tym gigabycie mogę zapomnieć, bo za długi jest. Mam max 26cm w budzie. Ale też mi się podobał.

Nie dobijajcie go do reszty. Przecież logika nakazuje kupić np ATI 7850 bo przy realnie niewielkich nakładach, otrzymuje niski pobór mocy i dobrze wykorzysta potencjał procesora. Przy tym daje spore szanse na to że ten zestaw wystartuje, ale osobiście nie wieżę że uda wam się przekonać Davic'a o wyższości Logiki nad Pożądaniem.

Jeśli jednak ma kupować kartę i podał że ma taki wybór to w drugiej kolejności stawiał bym na NVIDIę + rozkręcanie tego procka co ma na max. Za rok czy dwa i tak gry wykorzystają tą moc, a nawet 4GB ramu w perspektywie są świetnym interesem. NVIDIA ma wsparcie fizyki co mocno odciąży słabsze CPU. Oczywiście ryzyko iż zestaw będzie miał problem ze startem jest już zauważalne, a o kręceniu CPU na tym zasilaczu można w takich warunkach zapewne zapomnieć. Pamiętajmy że docelowo planuje zakup zasilacza, a wtedy nie powinno być żadnych problemów.

ATI w tym układzie wydaje mi się chybionym rozwiązaniem i to nie ze względu na cenę czy wydajność, ale ogólną konfigurację platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ja chciał brać Radka 7870xt... to bym go nie wzial tylko brał od razu r9 280x. Ale jako ze ustalilismy (powiedzmy) że nvidia w konfiguracji z phenomem dzialac bedzie lepiej, to biore nvidie :)

4GB sie przyda przynajmniej w Skyrimie na modach a to znaczy ze nie marnuje forsy na cos czego nigdy nie wykorzystam... wrzuce tekstury 4k i spokojnie ten vram przeżuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslisz, ze nie bedzie szarpalo w skyrim na otwartych lokacjach z dodatkami i teksturami wysokiej jakosci dzieki 4 gb vram? Na Radeonie z 3 gb bylo nawet gorzej. Predefiniowane ustawienia wymuszaja msaa x8 i to jest glowny problem, albo blad jest w grze albo przy 4 gb moze braknac przepustowosci pamieci na msaa x8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj karty zanim nie kupisz zasilacza. Bez sensu, żeby karta leżała na półce. Na Twoim miejscu wziąłbym tego Asusa GTX660ti, bo ma naprawdę dobrą cenę a resztę dołożył do zasilacza i radiatorów na sekcję zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ja chciał brać Radka 7870xt... to bym go nie wzial tylko brał od razu r9 280x. Ale jako ze ustalilismy (powiedzmy) że nvidia w konfiguracji z phenomem dzialac bedzie lepiej, to biore nvidie :)

4GB sie przyda przynajmniej w Skyrimie na modach a to znaczy ze nie marnuje forsy na cos czego nigdy nie wykorzystam... wrzuce tekstury 4k i spokojnie ten vram przeżuje :D

Zastanawiam się czy ty chesz kupić w rozsądnych pieniądzach, czy chesz wysrać jak najwięcej kasy i kupić byle co. Bo jesteś n-tym przypadkiem, który pyta się o poradę po czym stwierdza, że i tak już wybrał, a my marnujemy tusz w klawiaturze.

Nigdy nie kupiłbym GTX760 4GB kupiłem za niecąły 1000zł nowego GTX760 i ta karta na pewno nie była warta takich pieniędzy, a co dopiero 1150zł.

Nowe radki nie różnią się niczym od wersji 7. To jest dokładnie to samo z inna naklejką, ale u niektórych marketing zabija już resztki inteligencji.

Masz dużo wydajniejszy wybór w cenie niż ten pomarszczony GTX760.

A tutaj wybór logicznie lepszy

Przynajmniej cena normala i dułga gwarancja.

Masz monitor w rozdzielczości 4k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymieniaj zasilacza... obecny to jeden z lepszych zasilaczy które widział świat, a ma dość ambicji aby dać radę takiemu pikusiowi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ma niepodkręconego phenoma więc powinien dać radę. Dopiero po o/c phenom to się robi potwór i nawet tego GTX760 by nie uruchomił.

Nawet nie wiem o czym tutaj dyskutujemy bo GTX660/7870 to jest najmocniejszy wybór kart do tego procesora po o/c. Wszystko droższe i niby lepsze nie wykaże różnicy do tańszych modeli.

Dla mnie i tak pachnie trollem więc zrobi jak uważa nie mój sprzęt, nie moje problemy. My piszemy co i jak, ale on swoje zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech marnuje kasę i robi co chce. Po ch** temat w ogóle zakładał, skoro wie lepiej. Na darmo piszemy, tylko potem żeby się nie żalił, że zasilacz za słaby, albo ktoś np. z GTX'em 660 ma tą samą wydajność, a on przepłacił kilka stówek. Jego kasa - jego problem, skoro się zna; a temat do nabicia postów założył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mefisto777 ma w pełni rację, też uważam że lepiej/ekonomiczniej kupić 7870 albo wręcz 7850 pod ten zestaw, bo źre sporo mniej prądu, a oszczędzone waty rozkręcić procek ile wlezie (to wszystko bez wymiany zasilacza). W takim układzie całkowicie bez sensu jest kupowanie GTX660, bo pochłania on dużo więcej prądu i i tak CPU nie podkręci. Jeśli w ogóle GTX to tylko jechać po bandzie i kupić 760, a do tego zasilacz jak najszybciej, (najpierw spróbować co się da zrobić z tym co ma oczywiście). Tak na marginesie też czytałem o jakichś problemach tej wersji 4GB i zdecydowałem się wczoraj na wersję 2GB.

Pawelek6, nie po h... tylko Dravic pytał od początku czy ma być GTX760 czy ATI R9-280. Ma taki budżet, chce tyle wydać i już. To się nazywa lekka ekstrawagancja, a nie głupota. Głupotą było by kupić jeszcze klasę wyżej. Najwyraźniej nie wszyscy czują temat.

Z tych dwóch skoro obie są za mocne bierze się tą która da lepszy efekt sumaryczny, a teoretycznie jest to NVIDIA dla 6-głowego AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Phenom to aż się prosi o OC 3.6+. Moja propozycja? Kup sobie GTX660(ostatnio są w dobrych cenach ok. 600zł za Gigabyte z dobrym chłodzeniem) i do tego jakiś porządny, przyszłościowy zasilacz np. SPC Deus M1 550W. Procka kręcisz ile się da i masz dosyć zrównoważony zestaw + zasilacz na lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 1045T@3.6 + włożyłem GTX760 to nie wstał a moja zasiłka ma podobną linie 12V ;)

ty masz BQ 530W pure power L7 ? bo jak tak to ostatnio zomontowałem FX8320 podkręciłem do 4.4do tego 12gb ramu i GTX770 MSI gaming OC i śmiga bez problemów. Twoja zasiłka powinna pójść na gwarancje albo na śmietnik bo 420W na 12v to ona na 100% nie wyrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze błędem był zakup X6 od AMD, a po drugie nie ma zasilacza. Dywagacje na temat kart po 1000zł w tym przypadku uznaję za bezcelowe, chyba że będzie grał tylko w Metro. Ja bym wolał mocny CPU i słabsze GPU, bo detale zawsze mogę przyciąć aniżeli lipne 6 rdzeni i topowe GPU, bo moc procesora mogę nadgonić tylko w ograniczonym stopniu lub wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego pakuje się NV aby odciążyć CPU ale w tym wypadku ta zasiłka może być na styk i trzeba będzie robić undervolting

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisało mi pls connect PCIE. Teraz to już nawet nie sprawdzę z czym był problem. GTX760 odleciał do właściwego nabywcy, phenoma z płytą sprzedałem, a zasilacz i tak już nie ma gwarancji.

Wszystko działa jak należy i nie zmieniam, kręci mi dziurę w brzuchu teraz 7870XT/7950 ale na szczęście nie mam wolnej floty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi udalo sie na l7 530w dobic do 570w poboru z gniazdka, wszystko zalezy od sposobu obciazenia. Feler jest taki, ze to stara konstrukcja i nie ma co patrzec na tabliczke znaminowa, dobijesz do okolo 18A na pcie i zasilacz sie wylacza, np. na gtx580 w sekunde od wlaczenia furmarka, to samo na 7970 przy 1.3v - pomimo niskiego poboru z gniazdka bedzie restart nawet w gpu test 3d marka 11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gtx660 + nowa zasiłka. Może być thermaltake smart. Konieczne oc cepa. 7970 do tego procka to głupota. A sam pomysł 760 4gb jest śmieszny (ostatnio na pewnej growej stronce miałem mały spór z gościem, który właśnie poleciał gtx760 4gb. Tak, też ględził o skyrimie - gb działają na wyobraźnię laików :P.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX660 to niezła karta na phenomie minimalny fps słabszy w granicach błedu pomiarowego w stosunku do i5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, też ględził o skyrimie - gb działają na wyobraźnię laików :P.).

Skyrim z pakietem tekstur wysokiej rozdzielczosci na predefiniowanych ultra zapcha po pewnym czasie 2 gb. Nie dziala poprawnie streaming tekstur wiec beda sciecia przy doczytywaniu. To akurat jest prawda i nikt tego nie naprawil i pewnie juz nie naprawi. Wiecej realnych przykladow nie ma, moze poza przerobkami gta 4, ktore tez kiepsko dzialaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko jaki jest sens takiej karty? Żeby w niedorobione techniczne gry pograć na ultra? Fakt jest taki, że 4gb na tej karcie, to bzdura. Zresztą wszystko ponad 660 do tego procka - też. Nie wiem czemu gość narzeka. Przesiada się z dziada 9600gt, to i tak boost będzie ogromny przy gtx660. O g r o m n y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...