Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

GTX 760 4GB vs R9-280x - GPU do Phenoma II x6 1045t?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, trochę pomyślałem i jako że nadal lepszym wyborem zdaje się GeForce (jego stery), to:

http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-660-ti-directcu-ii-oc-3gb-ddr5-pci-e-box-84-861641.html

oczywiscie lepszym wyborem w tej cenie (wydajnosciowo) byłby 7950 no ale jak juz ustalilismy... Radeon to słaby pomysł.

3GB na 192 bit to oczywiscie moja ekstrawagancja, po prostu chce coś ponad 2GB - Skyrim z modami ma śmigać. Wziąłbym 7950 gdyby nie stery Radeonowe... poza tym kręci mnie Shadowplay, PhysX i inne pierdoły Nvidii typu G-Sync, a taki Mantle już niekoniecznie. Karta 7950 ma zasadniczą przewagę - prawie 2x taką przepustowosc pamięci (pełny 384bitowy memory bus) oraz ogólnie lepszą wydajność - no ale jak juz ustalilismy GeForce i tak lepiej bedzie działał.

Chyba że według was bardziej opłaca się brać Radeona przy Phenomie x6?

Za zaoszczędzoną forsę przyśpieszę zakup zasilacza (spróbuję najpierw bez nowej zasiłki odpalić oczywiscie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden szatański plan, kupić 660 zwykłe jednak (3gb a jakże, za 730zł około), a jak będę wymieniał procesor + płytę główną na coś mniej archaicznego (Xeon E3-1230v3, najprawdopodobniej na początku przyszłego roku) to zastanowię się co bedzie bardziej opłacalne: druga GTX 660 3GB do SLI czy może po prostu nowa karta (maxwell?) z podobnej półki, zobaczymy jak Maxwelle wypadną wydajnościowo.

Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niegdyś mój Phenom X4 965 ustawiony na 4GHz ograniczał archaiczną grafikę tj. GTX 560ti ... W grach wymagajacych dużej mocy obliczeniowej od CPU każda grafa będzie miała minimalny fps schodzący nawet czasami poniżej 25fps. Bootleneck, koniec i kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zalezy o jakich grach mowimy pablo, nie?

No przecież nie kupię sobie Nvidia 610 GT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij o zasilacza jak myślisz o czymś więcej niż 660TI w innym wypadku nawet nie ma więcej co tu pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba logiczne ze jak wydań na kartę 700zl to wystarczy na zasilacz od razu nie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sam pomysł 760 4gb jest śmieszny (ostatnio na pewnej growej stronce miałem mały spór z gościem, który właśnie poleciał gtx760 4gb. Tak, też ględził o skyrimie - gb działają na wyobraźnię laików :P.).

Do Skyrim jak najbardziej te 4Gb się przydadzą szczególnie gdy mamy zmodowaną wersje gry z dużą ilością nowych tekstur HD. Także w sporze o Skyrim i GTX 760 4GB nie miałeś racji.

Skyrim z pakietem tekstur wysokiej rozdzielczosci na predefiniowanych ultra zapcha po pewnym czasie 2 gb. Nie dziala poprawnie streaming tekstur wiec beda sciecia przy doczytywaniu.

Nie do końca tak jest. Przeważnie gdy jest zapchana pamięć spada wydajność całego układu i tak się trzyma do momentu gdy pamięć zostanie oprózniona z tekstur.

Tuatj masz przykład, który sam zrobiłem.

W momencie gdy poruszam myszką spada wydajność ponieważ wczytywane są nowe textury natomiast gdy zatrzymam obraz w tym samym miejscu widać jak układ jest oprózniany z textur i wydajność rośnie. Na 6950 tylko z 2GB wydajność praktycznie nie spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dravic

Ogarnij sobie jakiegoś Radka z serii 6xxx lub 7xxx. Najlepiej HD7870. Ewentualnie nawet HD7850. Następnie oszczędzaj kasę na zmianę platformy.

Mi samemu ciężko było kiedyś rozstawać się z Phenomkiem. Platforma owa była archaiczna bo na AM2+ z ddr2. Chociaż płyta główna imo kozacka jak na tamte czasy bo M2N SLI Deluxe. Najlepsza opcja AMD + nVidia (SLI). Miałem jakiś sentyment do procków AMD. Nie chciałem przesiadać się na Intela chyba bardziej ze strachu niż ze względów finansowych. Szukałem różnych opcji. Miałem nawet SLI z dwóch GTX460 :E Okazało się to ogromnym niewypałem. Cóż człowiek uczy się na błędach... Aż wobec różnych zawirowań w moim pudle znalazł się w końcu GTX560ti. Co było chyba max osiągnięciem dla mojego procesora. Doszedłem do wniosku po czasie, że zmiana platformy jest nieunikniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7850 jest nieopłacalne w kontekście 650TI Boost w obecnej cenie.

Kolega robi tutaj zakupy od du... strony i stąd cały cyrk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7850 jest nieopłacalne w kontekście 650TI Boost w obecnej cenie.

Kolega robi tutaj zakupy od du... strony i stąd cały cyrk.

Przychylam się do Twojej opcji. Ten GTX będzie dobrą opcją w kontekście jego obecnego zasilacza :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale panowie jeśli brac tańsze GPU to nic nie stoi na przeszkodzie bym brał od razu zasilacz... lol. więc to akurat nie zamierzam się zniżać do 650ti czy innych badziewiów za <500zł ;)

To, że GTX 460 w SLI był niewypałem - i nie bronie tutaj phenomka konkretnie ale ogólnie wielordzeniowych AMD nawet dzisiaj - to problem nie Phenoma tylko tego ze wszystkie gry hasały na jednym, góra dwa rdzeniach... ciężko zyskać 100% obciążenia na 2x 460 kiedy wszystkie gry próbują hasać na jednym rdzeniu tylko a ty masz ich 6 które są ledwo używane i mogłyby spokojnie utrzymać 460 (mówimy o podkręconych prockach AMD) w SLI.

Teraz wątpie by Phenomek był bottleneckiem dla kart typu GTX 760 bo gry zaczynają z jego dodatkowych rdzeni korzystać.

Zastanawiałem się przede wszystkim nad AMD vs Nvidia no i doszedłem do wniosku że Nvidia górą w przypadku Phenomów, bo lepsze stery.

Opcje które biorę pod uwagę:

GTX 660 3GB - 3GB na 192bitach głównie pod Skyrima, wymieniam w przyszłym roku na Maxwella albo dodaję drugą 660 3GB do SLI (jak zmienię już procka)

GTX 660ti 3GB - 3GB jak wyżej z tym że z SLI już może być ciężej (karta droższa o 200zł obecnie to jednak troche jest) i prawdopodobnie jednak po prostu wymienię kartę na Maxwella

GTX 760 4GB - 4GB na 256bitach głównie pod Skyrima, nie wymieniam w przyszłym roku bo nie po to wydaje 1150zł żeby wymienić kartę zaraz, juz predzej SLI zrobie (jak już zmienię procka)

GTX 660 3GB - 750zł

GTX 660ti 3GB - 930zł

GTX 760 4GB - 1150zł

Do GTX 660ti i 660 od razu zakupuje zasilke, natomiast kupujac 760 spróbuje najpierw ze starą zasiłką.

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że GTX 460 w SLI był niewypałem - i nie bronie tutaj phenomka konkretnie ale ogólnie wielordzeniowych AMD nawet dzisiaj - to problem nie Phenoma tylko tego ze wszystkie gry hasały na jednym, góra dwa rdzeniach... ciężko zyskać 100% obciążenia na 2x 460 kiedy wszystkie gry próbują hasać na jednym rdzeniu tylko a ty masz ich 6 które są ledwo używane i mogłyby spokojnie utrzymać 460 (mówimy o podkręconych prockach AMD) w SLI.

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_460_sli_review,11.html

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_460_SLI/7.html

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-460-sli-geforce-gtx-480,2694-6.html

Wydajność w grze Crysis co jak wszyscy wiemy wykorzystała dwa rdzenie. Z czego drugi tylko w połowie.

Testów jest masa. Poczytaj troszkę. Te dwie 460 się świetnie spisywały. Szkoda że testy były tylko na Intelach a nie na AMD. Zresztą o czymś to świadczy. Szukałem wtedy informacji o SLI na AMD i mało tego znalzałem. Nie unikniesz zmiany platformy. Na chwilę obecną szukasz najlepszego rozwiązania więc kombinujesz. Nie dziwię się wcale. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może sprzedaj plyte i procka. Kup p67 pro3 jakąś i5 tego 650 ti i wg mnie najlepiej na tym wyjdziesz. Po nowym roku dokupisz zasilke i mocne gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_460_sli_review,11.html

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_460_SLI/7.html

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-460-sli-geforce-gtx-480,2694-6.html

Wydajność w grze Crysis co jak wszyscy wiemy wykorzystała dwa rdzenie. Z czego drugi tylko w połowie.

Testów jest masa. Poczytaj troszkę. Te dwie 460 się świetnie spisywały. Szkoda że testy były tylko na Intelach a nie na AMD. Zresztą o czymś to świadczy. Szukałem wtedy informacji o SLI na AMD i mało tego znalzałem. Nie unikniesz zmiany platformy. Na chwilę obecną szukasz najlepszego rozwiązania więc kombinujesz. Nie dziwię się wcale. Pozdrawiam.

No i czym mi tu rzucasz? przecież ja wiem że GTXy się ladnie w SLi skalowały i skalują, mówię o tym że gry korzystające z jednego, dwóch rdzeni na wszystkich prockach AMD będą działały słabo, SLI czy bez SLI. Crysis 1 działa jak sam zauważyłeś na dwóch wątkach, co oznacza że i5 nadal ma przewagę tych 50-70% na każdym rdzeniu (przy takich samych taktach, inna sprawa ze intelowe procki sie krecą do 4,5Ghz nawet...) w stosunku do Phenoma. Aby przewaga się zmniejszyła, Phenomek musiałby używać 5 lub 6 rdzeni naraz.

Żeby phenom rozwinął skrzydła z SLI to by musiał być wykręcony na 4GHz i wypróbowany w grze która równomiernie obciąża wszystkie rdzenie. Miejmy nadzieję że next-genowe gry już będą hasały na tych 6 wątkach. Kiedyś takich nie było więc nie ma co gadać.

Teraz ludzie w Crysis 3 czy inne Far Cry 3 grają na FX 63xx który w stosunku do Phenoma II dupy nie urywa więc myślę że i nextgenowe gry ładnie będą cięły.

Dodam tylko że nie unikam zmiany platformy... raczej chcę zobaczyć jak te nextgenowe gry będą chodziły na Phenomku x6 którego wszyscy darzymy szacunkiem (I <3 you dziadku Phenomie), w przeciwieństwie do Faildozerów i Fixshery.

I szczerze to jeśli faktycznie gry zaczną działać na AMD lepiej to ja nie widze powodu żeby NIE kupić Steamrollera kiedy wyjdzie dla desktopów. A może za rok czy dwa intel wypusci jakies i7 z 6 rdzeniami za 1300zł? xD

Zobaczymy. Na razie nie widze sensu zeby zmieniac mojego procka bo tak naprawde on dopiero OTRZYMUJE drugie życie jesli chodzi o gry.

Zamawiam GTX 760 4GB i niech Phenom ma mnie w swojej opiece. Jutro wyślą, pojutrze dojdzie.

Chętnie wziąłbym sobie 660 3GB za te 730zł żeby zaoszczędzić (bo Maxwelle) niestety dzisiaj nie ma juz tej oferty w Agito... podniesli cene z 700zł na 850zł... GJ na pewno ktos teraz kupi GTX 660 (nie TI tylko zwykłego!) za 850zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dravic

No to powodzenia zatem. Fajnie jakbyś zdał relację z zakupu nawet w tym wątku. Sam jestem ciekaw jak to wypali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nadal nie mogę pojąć tej pasji do skyrima mi się znudził po pierwszym przejściu, a robiłem wątki poboczne. I wielu znajomych miało to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...