Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

GTX 760 4GB vs R9-280x - GPU do Phenoma II x6 1045t?

Rekomendowane odpowiedzi

W skyrima na ostrych modach gra się z tego samego powodu co w crysisa, z tym ze skyrim do tego jest całkiem niezłą gra.

Dla widoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt widoki są fajne, ale nie lepiej poczekać albo skombinować klucz do bety elder scrolsów online?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skyrima na ostrych modach gra się z tego samego powodu co w crysisa, z tym ze skyrim do tego jest całkiem niezłą gra.

Dla widoków.

Nie tylko dla samych widoków. Masa modów urozmaica rozgrywkę i całkowicie ja potrafi zmienić.

fakt, że wiekszość osób skupia się na modach graficznych w tym i ja. Po weekendzie zobaczymy ile uda mi sie wepchnąć modów tak aby gra była nadal płynna bo dzisiaj zamówiłem Windforce R9 280X od Gigabyte'a za 1080zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko dla samych widoków. Masa modów urozmaica rozgrywkę i całkowicie ja potrafi zmienić.

fakt, że wiekszość osób skupia się na modach graficznych w tym i ja. Po weekendzie zobaczymy ile uda mi sie wepchnąć modów tak aby gra była nadal płynna bo dzisiaj zamówiłem Windforce R9 280X od Gigabyte'a za 1080zł.

No, to oczywiście również.

Ostatecznie zmieniłem karte na Asus GTX 660 2GB DirectCUII (oczywiscie cena GTX 660 3GB była bardzo podobna wczesniej ale poszła w chuuusteczkę w górę w Agito.pl). Karta powinna (POWINNA nie znaczy ze musi) dojść w piatek, pobiera 150w więc powinno chodzić bez wymiany zasiłki (tymczasowo chociaż), zaoszczędzoną forsę odkładam na:

- zasiłkę

- obudowę

- Maxwelle (:D)

- nowy proc i mobo w przyszłym roku

- w międzyczasie może jakieś SSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicę odczujesz bez dwóch zdań. Super że nie poszedłeś za nową serią (droższą), a wziąłeś kartę z poprzedniej generacji :thumbup: Jeśli można to tak nazwać ;)

Tam gdzie nie będzie duży narzut na procesor będziesz miał sporo fps'ów. Znajomy ma PII 965 nie wykręconego i gra spokojnie w BF3. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubie kotletów, stwierdzam ze lepiej mało wydac na Keplera niz wydac duzo na 20% szybszego keplera z wieksza iloscia vramu... ktory jednak przydaje sie glownie do SLI. za rok jak bede robil SLI to nowy GTX 870 czy jak go tam nazwa zapewne bedzie lepszy NO I NOWSZY (patrz kwiatki typu r9 270x i 280x bez trueaudio... facepalm) z wszystkimi nowinkami Maxwellów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta już zainstalowana, w mojej rozdziałce - 1400x1050 - naprawdę na high wszystko leci, jestem zadowolony. Dzięki! ciekawe jak phenom sobie poradzi z BF4... już niedługo sprawdzimy :)

Stara zasiłka bez problemu działa z nową kartą, jest przyjemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta już zainstalowana, w mojej rozdziałce - 1400x1050 - naprawdę na high wszystko leci, jestem zadowolony. Dzięki! ciekawe jak phenom sobie poradzi z BF4... już niedługo sprawdzimy :)

Stara zasiłka bez problemu działa z nową kartą, jest przyjemnie.

Zasilacz na styk z mocą do phenoma x6 z tym gpu ;) Po ostrym oc procesora może już być licho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego właśnie nie podkrecam nic dopóki nie zakupie zasiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Dopiero dziś rano odebrałem swojego GTX760. DHL posłał go w diabły.

Mój PhenomII 965 + ASUS GTX760 DCIIOC dają spokojnie radę na zasilaczu 450W, kręcić jeszcze nie próbowałem i chyba sobie na razie odpuszczę. Widzę, że u ciebie też wszystko poszło na 500W.

Mój procesor standardowo pobiera jak piszą 125-150W a GPU 195-225W do tego reszta i zestaw mieści się pewnie poniżej 400W w sumie, oczywiście w stresie.

W takim razie pozdrawiamy wszystkich maniaków przewymiarowania zasilacza i wspierania energetyki polskiej. Wszystko u mnie śmiga na max przy 1920x1200 :) wracam do grania :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Mój PhenomII 965 + ASUS GTX760 DCIIOC dają spokojnie radę na zasilaczu 450W, kręcić jeszcze nie próbowałem i chyba sobie na razie odpuszczę. Widzę, że u ciebie też wszystko poszło na 500W.

Mój procesor standardowo pobiera jak piszą 125-150W a GPU 195-225W do tego reszta i zestaw mieści się pewnie poniżej 400W w sumie, oczywiście w stresie.

W takim razie pozdrawiamy wszystkich maniaków przewymiarowania zasilacza i wspierania energetyki polskiej. Wszystko u mnie śmiga na max przy 1920x1200 :) wracam do grania :P

No to miło, a jak z zużyciem GPU vs zużycie procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież z gniazdka nie pobiera Ci tyle ile zasilacz ma mocy tylko ile zestaw ciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież z gniazdka nie pobiera Ci tyle ile zasilacz ma mocy tylko ile zestaw ciągnie.

To też nie do końca tak. Ale nie o to chodziło. Co najmniej połowa postów zaczynała się od "wymień zasilacz", a druga od "po co GTX760 do AMD965?".

Co do obciążenia to tak na szybko sprawdzając w ASUS GPU Tweek to w zależności od tytułu obciąża mi 50-90%, procesor w standardowym taktowaniu 3,4GHz.

Wyłączyłem auto OC i komputer zaczął pracować całkowicie stabilnie. Nic się już nie sypie :) w każdym razie przez 5 godzin był spokój.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymasz gtx760 na takim procku i w dodatku bez oc? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obciążenia to tak na szybko sprawdzając w ASUS GPU Tweek to w zależności od tytułu obciąża mi 50-90%, procesor w standardowym taktowaniu 3,4GHz.

Jeżeli spadek obciążenia nie jest spowodowany właczonym vsync to 760 jest mocno ograniczona przez procesor i przy takim wykorzystaniu GPU jakie masz w tej chwili jest nie wiele szybsza od 7850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się zgodzić, że dziś nie wykręcę z tej karty więcej, nie odpaliłem jeszcze Skyrima i Shoguna więc nie wiem jak one obciążą GPU.

A co do procka, przecież podkręcić można jak starczy mocy, a jak się w końcu coś zjara to kupić nowa platformę, na razie ta działa.

Jak mi się uda go podkręcić na tym zasilaczu, to pochwalę się jeszcze do ilu poszedł i jak wpływa to na platformę, ale to może z tydzień lub dwa potrwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się zgodzić, że dziś nie wykręcę z tej karty więcej, nie odpaliłem jeszcze Skyrima i Shoguna więc nie wiem jak one obciążą GPU.

A co do procka, przecież podkręcić można jak starczy mocy, a jak się w końcu coś zjara to kupić nowa platformę, na razie ta działa.

Mam to samo podejście, z tym że ja się wstrzymałem z zakupem naprawdę 'overpowered' karty graficznej aż do wyjścia Maxwelli :)

zbieramy kasę na coś w stylu dzisiejszego GTX 780 (odpowiednik wydajnościowy) ]:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo podejście, z tym że ja się wstrzymałem z zakupem naprawdę 'overpowered' karty graficznej aż do wyjścia Maxwelli :)

zbieramy kasę na coś w stylu dzisiejszego GTX 780 (odpowiednik wydajnościowy) ]:->

Ja tak na wiosnę się wstrzymałem z kupnem karty, bo ATI miało wypuścić TAKĄ SUPER nowa linię kart, gdzie odpowiednik 7950 będzie pobierał 165W! Wszystko było już w lutym gotowe i może w marcu... może w czerwcu... może we wrześniu... kuźwa mamy koniec PAŹDZIERNIKA i REBRANDY!!! Zabił bym na miejscu.

Wszystko by mi super pasowało nie powiem. 1000PLN leżało 9 miesięcy w szafce.

Ale tak odpisując na twój pomysł, to jeśli zarówno zielonym i czerwonym nie wejdzie to w nawyk żeby wypuszczać nowy topowy model, a resztę przenumerowywać, to masz dobre szanse iż następna generacja kart przynajmniej proces technologiczny złamie. To na pewno zaowocuje spadkiem poboru prądu platform, więc w teorii warto może poczekać.

Ja dłużej nie czekałem. Od czerwca mam Shoguna w wersji super pak na półce i Skyrima Platinum... ile mam jeszcze czekać bo już się zakurzyły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego kupiłem GTX 660 - to się nazywa rozwiązanie 'cost-effective'.

Pogram we wszystko w mojej rozdziałce na wysokich/ultra, a za rok zmiana platformy. Szczerze? Czekam na to co pokaże AMD z nowymi procesorami - konkretniej mowiac, z APU - bo moze to cos zmieni w kwestii grania względem Intela. a jak nie to zrobię:

#Yolo #WspieramyMonopolistów #kupujęIntela #Swag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czytałem we wcześniejszych postach, że kupiłeś jakąś kartę ale nie załapałem co za model.

Wychodzi 600zł+ jak sprawdzałem... W sumie niezłe rozwiązanie. 300 bym zaoszczędził.

Ja się nie zdecydowałem na coś takiego, bo irytowało mnie iż pobór prądu zarówno 660 jak i 760 jest podobny, albo nawet niższy w 760. Gdzieś też pisali, że akurat ta seria to nie rebrand, co by się zgadzało więc zdecydowałem się kupić nowszą kartę. I może nie było to rozsądne z punktu budżetu. Ale nie wiem jak bym się wściekł, gdyby się okazało że kupiłem 660 i zasilacz tego ni ciągnie. Wyrzucił bym przez okno, a GTXowi760 jakoś bym już wybaczył :P i kupił mocniejszy zasilacz.

Najbardziej żałuję że zaraz na przełomie zeszłego roku nie kupiłem 7850 od Gigabyta. Trza to było kupić i tyle. Był by niezły zestaw i mocy bym miał w zasilaczu na podkręcanie.

Muszę przeładować cały system jeszcze, a w moim kompie to trochę roboty. Łącze też nie za szybkie mam więc, może mnie jakiś czas nie być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Niestety Twój sarkazm jest nie na miejscu. Zrobiłeś po swojemu co nie znaczy, że optymalnie. Ale chociaż samopoczucie masz dobre ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za resztę forsy zamówiłem sobie słuchawki Superlux HD 681 Evo do których się od dawna przymierzałem. teraz poluję na cooler do procka, a następnie na zasilacz.

mam problem taki że nie jestem pewien czy zmiesci mi sie cooler - tzn. jego wzmocnienie (podstawka) z tyłu płyty głównej, bo w mojej prof.S.Jonalnej budzie mam w kij mało miejsca za płytą główną i się boję że nie zmieszczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...