Forum PCLab.pl: Test Lenovo G500H - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Test Lenovo G500H i3-3110M, HD8750M, 4GB

#21 Użytkownik jest niedostępny   michal_13031986 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 646
  • Dołączył: Pn, 30 Paź 06

Napisany 30 Grudzień 2013 - 08:31

No tak, ale mimo tego prosił bym o sprawdzenie tego

#22 Użytkownik jest niedostępny   Emiksem 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Cz, 19 Gru 13

Napisany 02 Styczeń 2014 - 05:05

Co do sterowników, znalazłem w końcu działające na windows 8.1 (CCC także działa - karty poprawnie się przełączają), ich wersja to 13.251.0.0. Podnoszą wydajność w grach i naprawiają kilka błędów w niektórych (typu kwadraty w far cry 3). Jedyne co trzeba ściągnąć to AMD Mobility Radeon™ Driver Verification Tool DLA WINDOWS 8(!) ze strony AMD i wszystko działa poprawnie. Co do battlefield 4 - na poprzednich, starszych sterownikach raczej niegrywalne.

#23 Użytkownik jest niedostępny   ds44 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 02 Sty 14

Napisany 02 Styczeń 2014 - 13:32

Witam. Co do genialnego rozwiązania odnośnie klapki "serwisowej" w Lenovo G500H to problem jest tego typu że nie jest to klapka serwisowa, owszem po odręceniu 2 śróbek za bateria możemy zdjąć dolna pokrywę ale tracimy gwarancję - Informacja z LENOVO :( Jedna ze śrubek jest opatrzona plomba niestety, nie wiem dlaczego ale Lenovo ani w tym modelu ani w z510 nie zastosowało typowej klapki i nie pozwala zajrzeć do bebechów :(

#24 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 02 Styczeń 2014 - 18:29

W moim Lenovo nie ma żadnej plomby na śrubce. Na dowód zdjęcie ;)
Dodaj obrazek

W gwarancji Lenovo jest co prawda zapis "Gwarancja ta przestaje obowiązywać w przypadku usunięcia lub zmiany naklejek identyfikacyjnych umieszczonych na produkcie lub jego częściach.", jednak u mnie naklejka identyfikacyjna to ta różowa na brzegu (widać na zdjęciu).

Ten post był edytowany przez Grabarz14 dnia: 02 Styczeń 2014 - 18:38


#25 Użytkownik jest niedostępny   ds44 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 02 Sty 14

Napisany 02 Styczeń 2014 - 21:54

Zobacz postGrabarz14, o 02 Styczeń 2014 - 18:29, napisał(a):

W moim Lenovo nie ma żadnej plomby na śrubce. Na dowód zdjęcie ;)
Dodaj obrazek

W gwarancji Lenovo jest co prawda zapis "Gwarancja ta przestaje obowiązywać w przypadku usunięcia lub zmiany naklejek identyfikacyjnych umieszczonych na produkcie lub jego częściach.", jednak u mnie naklejka identyfikacyjna to ta różowa na brzegu (widać na zdjęciu).

A skąd kupiłeś laptopa? Bo jeżeli sprzedawca dokładał Ci np Ramu to mógł naklejke usunąć. Mam w pracy wersje z I3 i 8GB ramu i u mnie od nowości ta naklejka jest ale rozerwana więc widać że śrubka musiała byc odkręcana :(

#26 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 02 Styczeń 2014 - 22:46

Kupiony w ikskomie z 4GB RAM. Dodatkowo plomby z pudełka były zrywane przy mnie, więc nikt w nim nie grzebał. Z tym, że kupiłem go jakieś ~2,5 miesiąca temu.

#27 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 03 Styczeń 2014 - 23:05

Wgrałem sterowniki 13.12 i jaka miła niespodzianka. Wynik porównywalny z Geforcem 730M z Acera V3. ;)
Dodaj obrazek

#28 Użytkownik jest niedostępny   __majkel__ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 945
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 09 Styczeń 2014 - 20:11

I jak laptop się sprawuje? Zamierzam go kupic za +/- 2100zl z win8. Czy według Ciebie warto? Jeżeli masz możliwość mógłbys sprawdzić jak sprawuje się w CS Global Offensive? Pozdrawiam.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 09 Styczeń 2014 - 21:16

Wszystko było dobrze, jednak ostatnio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Zużycie baterii po ~2,5 miesiąca wynosi 15%, a o baterię dbam. Zawsze ładuje do pełna i nigdy nie schodzę poniżej 20%. Jeśli dalej tak pójdzie to za rok czeka mnie wymiana baterii... :kwasny:

#30 Użytkownik jest niedostępny   __majkel__ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 945
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 09 Styczeń 2014 - 21:23

Ale ogolnie za tą cene (2100zl z win8) nic lepszego się nie wymyśli? I pytanie na przyszłoc o tą baterię, co sądzisz o trzymaniu pod zasilaczem bez użycia baterii, gdyż w mojej sytuacji przez pierwsze 2 lata używania bedzię on cały czas w domu. Czy ma to sens, bo czytałem, że nie warto tak robić ale mi to bez róznicy.

I jezcze znalazłem coś takiego, róznica procku i integrze na korzyść g510. Czy to rzeczywiście lepsza opcja przy podobnej cenie? Lenovo G510

#31 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 09 Styczeń 2014 - 21:28

Jeśli cena jest ta sama to weź G510. Nowszy procesor z wydajniejszą zintegrowaną grafiką. Sam procesor też będzie te 5-10% szybszy od i3 3110m. Ja jestem zdania, że baterii trzeba używać, jednak możesz pracować na zasilaczu i raz w tygodniu rozładować i naładować baterię.

#32 Użytkownik jest niedostępny   __majkel__ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 945
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 09 Styczeń 2014 - 21:32

A co do rozładowywania to do 0 czy jak pisałeś wyżej 20%?

I czy 4gb RAM wystarcza do pogrania w BF3, CS GO czy FIFA 13, 14?

#33 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 09 Styczeń 2014 - 22:55

4GB powinno wystarczyć. Jeśli nie, zawsze możesz samodzielnie dołożyć 4GB pamięci. Koszt ~150zł. Rozładować raczej do 20%. Baterie litowo-jonowe nie powinny być rozładowywane do 0.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11634
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 11 Styczeń 2014 - 08:55

Cytuj

Wszystko było dobrze, jednak ostatnio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Zużycie baterii po ~2,5 miesiąca wynosi 15%, a o baterię dbam. Zawsze ładuje do pełna i nigdy nie schodzę poniżej 20%. Jeśli dalej tak pójdzie to za rok czeka mnie wymiana baterii... Dodaj obrazek


Bo źle robisz grabarzu.

Ustaw sobie optymalną kondycję baterii w ustawieniach zasilania Lenovo.

Do pełna ładuje się raz na miesiąc.

Tym sposobem wear level 0%.


#35 Użytkownik jest niedostępny   __majkel__ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 945
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 11 Styczeń 2014 - 10:07

Filipie, czyli co radzisz w mojej sytuacji jeśli nie ruszam sie z domu i moge działać na zasilaczu?

#36 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11634
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 11 Styczeń 2014 - 13:19

Cytuj

Filipie, czyli co radzisz w mojej sytuacji jeśli nie ruszam sie z domu i moge działać na zasilaczu?


To samo, optymalna bateria na co dzień, a od święta ładujesz do pełna i rozładowujesz, np. dwa razy w miesiącu.

#37 Użytkownik jest niedostępny   eSbe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 05 Sie 12

Napisany 31 Styczeń 2014 - 01:12

Pomozecie z ymi sterownikami?
Sciagnalem niby najnowsze (waga 197mb, "13-9_win7_win8_64_dd_ccc_whql") i nie wiem czy to instalowac, bo amd driver autodetect wyszukal mi jakies sterowniki co waza 3.9mb.
Mozecie podac link do sprawdzonych, zebym nie potrzebnie bubla nie zrobil ?

[e]: windows 8.1

Ten post był edytowany przez eSbe dnia: 31 Styczeń 2014 - 11:47


#38 Użytkownik jest niedostępny   cwanylis93 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Wt, 14 Maj 13

Napisany 03 Luty 2014 - 23:46

Na stronie Lenovo masz sterowniki jak na tacy ;)

#39 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11634
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 05 Luty 2014 - 02:49

Jeszcze co do baterii - mój lapek ma 3 miesiące a już idzie do serwisu bo plama na matrycy.


Baterie są fatalne - 3 miesiące i wl na poziomie 6%.

#40 Użytkownik jest niedostępny   Grabarz14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 05 Luty 2014 - 22:22

Mój się póki co dzielnie trzyma. Zastosowałem się do twojej rady i ustawiłem działanie baterii na optymalny czas pracy i jak na razie wear level stoi w miejscu. Napisz jak wrażenia, gdy laptop wróci z naprawy. Różne opinie krążą o serwisie Lenovo. Życzę by wszystko poszło szybko i pomyślnie. ;)

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych