Forum PCLab.pl: Problem z podłączeniem się do WI-FI. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z podłączeniem się do WI-FI. Nie działa WI-FI na jednym komputerze.

#1 Użytkownik jest niedostępny   BaRteKbrk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 08 Listopad 2013 - 18:25

Witam! Ostatnio zakupiłem nowy router: Asus, poprawnie go skonfigurowałem. Działa na komputerze stacjonarnym, telefonie oraz na PlayStation 3.
Mam problem ze starym laptopem na którym jest system Windows XP, wcześniej na poprzednim routerze wszystko było w porządku lecz od kiedy mam Asus'a nie mogę się podłaczyć do WI-FI.
Windows XP na tym laptopie znajduję mi sieć WI-FI jednak kiedy próbuję się podłączyć wyskakuje błąd: "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie"

Laptop stoi pół metra od routera. Problem zaczoł się pojawiać od kiedy mam zainstalowany nowy router w domu.
Czy ktoś ma jakieś pomysły, proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10622
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 08 Listopad 2013 - 20:25

Hmm ciężka sprawa. Jak karta WiFi w laptopie ma swoje oprogramowanie to proponowałbym tkaie ze strony producenta zainstalować i do łączenia z wifi używać programu, a nie systemu XP, który nie jest jakby to powiedzieć z epoki WiFi i często miewałem problemy z obsługą wifi w XP przez sam system. Dodam, że tu chodzi o oprogramowanie, a nie o sam sterownik karty! Inna próba to wgranie SP3, a jeszcze dalej możesz szukać nowszego samego sterownika do karty.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 08 Listopad 2013 - 20:42

Jaki Service PAck masz w Windowsie XP?? W routerze Wi-Fi zabezpieczone WPA czy WPA2??

#4 Użytkownik jest niedostępny   BaRteKbrk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 17 Listopad 2013 - 18:19

Witam

Przeinstalowalem sterowniki do karty sieciowej i nic nie pomoglo. Dalej nie moge polaczyc sie z siecia WiFi na tym laptopie. Mam haslo : WPA2 PSK.
Karta sieciowa to jest jakas intelowska. Czy moze ktorys z Was podac mi jakis program zewnetrzny do laczenia sie z WiFi, bo ten z Windowsa XP swiruje.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10622
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 17 Listopad 2013 - 18:21

Podaj model karty sieciowej oraz laptopa np. program Everest Home

#6 Użytkownik jest niedostępny   BaRteKbrk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 17 Listopad 2013 - 18:41

To jest stary laptop : Fujitsu Siemens Amilo Pro V3525.
Model karty : IntelŸ PRO/Wireless LAN 3945ABG
System widzi polaczenie bezprzewodowe ale w momencie kiedy chce sie z nia polaczyc jest komunikat : Trwa wykrywanie sieci i laczenie, a potem pojawia sie komunikat : "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie"

Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia laptopa w innej sieci WiFi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J 

  • Tomato by Shibby ASUS RT-N18U
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20100
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 17 Listopad 2013 - 18:48

Jeżeli masz Windows XP z Service PAck 2 to on nie akceptuje zabezpieczenia WPA2. Dopiero od Service PAck 3 działa WPA2 w Windows XP.

Zobacz postLechu1777, o 17 Listopad 2013 - 18:21, napisał(a):

Podaj model karty sieciowej oraz laptopa np. program Everest Home

Ale z Ciebie fachman, ze nawet nie wiesz aby XP zaakceptowal zabezpieczenie WPA2 musi mieć Service PAck 3 i dlatego pytałem autora o dokladna wersje Windows XP. :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10622
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 17 Listopad 2013 - 18:50

Mój link

Spróbuj softem Intela do tej karty.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych