Forum PCLab.pl: MSI GE60 2OD i5-4200m GTX 760m - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI GE60 2OD i5-4200m GTX 760m

#1 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 25 Grudzień 2013 - 17:48

Witam.

Recenzja będzie wciąż rozwijana, więc jeżeli czegoś nie będzie to pytajcie, a wtedy postaram się pomóc.

I. DANE LAPTOPA
MSI GE60 2OD-270XPL
CPU: i5-4200m
GPU: GTX 760m
15,6 cala, rozdzielność HD
Posiada łącze mSATA

II. ZDJĘCIE WNĘTRZA

Czerwony Procesor graficzny
Zielony Twardy dysk
Niebieski Procesor i5-4200m
Brązowy Złącze mSATA
Niestety gołym okiem widać ewidentny błąd konstrukcyjny tego laptopa. W centralnej części położony jest procesor, który jest naprawdę dość mocno oddalony od głównego wiatraka i z tego powodu wydajne chłodzenie jest utrudnione. O ile karta graficzna jest usytuowana odrazu przy chłodzeniu i łączy się ona.. dwoma listwami termoprzewodzącymi ze specjalnego stopu to niestety procesor jest dość daleko od niego i do tego łączy go jedynie jedna listwa. W dalszej części recenzji postaram się ukazać błąd logiczny tego rozwiązania. Będzie jeszcze bardziej uwidoczniony, poprzez testy temperatur.
III. WYKONANIE
Ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. Klapa z twardego plastiku przy nacisku punktowym nie ugina się. Jedynie w momencie złapanie jej z dwóch stron można ją trochę pouginać co moim zdaniem jest zaletą, jest to dodatkowa amortyzacja przy ewentualnym upadku. Reasumując nie ma dużej różnicy pomiędzy zastosowaniem właśnie takiej klapy a innej - aluminiowej.
Trochę zaniepokoiły mnie zawiasy:

Nie są najlepiej wykonane, od strony wewnętrznej nie ma nawet zaślepki i gołym okiem można zobaczyć kable odchodzące do klapy. (tak, to ta biała kreska). Aczkolwiek ekran się nie buja, więc teoretycznie nie jest tak źle.
Kolejnym elementem do przeanalizowania jest klawiatura. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie ugina się, klawisze są dobrze wyprofilowane i dodatkowo są pokryte czymś w rodzaju gumy dzięki czemu palce nie ślizgają się po nich. Jedyną wadą, chociaż marginalną jest zmodyfikowany układ klawiszy. Na prawo od spacji znajduje się klawisz ,,\ |" poprzedza on alta przez co szczególnie na początku często się myliłem i zamiast wcisnąć tego alta klikałem ,,\". Aczkolwiek po tych 2 miesiącach użytkowania całkowicie się do tego przyzwyczaiłem i nie sprawia mi to problemów - dlatego uznałem to jako wadę marginalną, bo występuje jedynie na początku.
No i na koniec zostawiłem najgorsze.. Gładzik (Touchpad) moim zdaniem jest całkowitym nieporozumieniem i gdybym musiał z niego często korzystać na dłuższą metę to zacząłbym się zastanawiać nad zmianą laptopa. Jest pokryty szorstkim, dość niemiłym w dotyku materiałem. Nie posiada odseparowanych klawiszy LPM i PPM, za to możemy klikać jego odpowiednio lewą i prawą dolną stronę. Nie można klikać przy samym rogu, bo wtedy to nie zadziała (trzeba to robić bliżej środka). Jest to co najmniej denerwujące.

III. BENCHMARK
3dmark11: P3912 | Grafika: 3983 | CPU: 4022 = przeróbka biosu i takty identyczne z GTX765m.
3dmark11: P3830 | Grafika: 3875 | CPU: 4020 = GPU +135MHz na rdzeniu i po 250MHz na pamiątkach.
3dmark Vantage: P11770 | Grafika: 12263 | CPU: 10504 = tak samo jak wyżej, bez modyfikacji biosu.

IV. STRES TEST
Standardowe oc tj. +135MHz na rdzeniu i 250MHz każda z pamiątek, odpalony Cooler Booster przed wymianą past. Niestety, program Prime nie wyłączał integry intela przez co procesor wskakiwał jedynie na 2,7GHz. I tak temperatury są straszne.

Tutaj screen po wymianie pasty na Gelida, OC tak jak powyżej. GPU miało temp. 62oC. Procesor dalej taktowany 2,7GHz, dlatego niższe temp.
Spoiler

Tutaj już pełnoprawny test (CPU@3GHz) z oc GPU na poziomie +135MHz rdzeń i +100MHz na każdej pamiątce.
Spoiler

Tutaj standardowe taktowanie grafiki, bez OC. 3GHz na CPU
Spoiler

Ostatni test, bios przerobiony by osiągnąć takty GTX765m (901.5MHz na rdzeniu zamiast 849MHz dostępne dzięki standardowemu OC z poziomu windowsa)
Spoiler


Jak widać MSI stosuje fatalne pasty. Wymiana jej na Gelida dała spadek temp. o 18oC! Jako pewną wskazówkę dodaje zdjęcie wnętrza laptopa ze zdjętym układem chłodzenia gdzie widać stare pasty:


Jak widać niezależnie od taktowania temperatura na grafice zmienia się marginalnie. Początkowo myślałem, że GTX765m i GTX760m jadą na tym samym napięciu, aczkolwiek po przejrzeniu kilku screenów z różnych stress testów 765m i 760m - 765m ma jednak trochę podbite napięcie. W przyszłości mam nadzieję niedalekiej pobawie się z przeróbką biosu wraz z modyfikacją napięć, bo niestety.. Na standardowym napięciu GTX760m o taktach GTX765m jest nie do końca stabilny (freezy różnie, czasem co 30min czasem po 2-3h).

Wyłączenie Cooler Bostera podbija temperatury o około 10%.

IV. TEMPERATURY


Te testy można uznać jako materiał podglądowy, raczej archiwalny. Stara pasta, standardowe OC +135MHz na rdzeniu.

Jak wcześniej wspomniałem, na powyższych danych są dobrze uwidocznione pewne problemy z temperaturami. Jednak chciałbym wam pokazać ciekawą zależność pomiędzy temperaturami CPU i GPU z włączonym turbo na wiatraku i nie:

CPU: ~85oC bez wiatraka, ~73oC z wiatrakiem - spadek o 12oC co daje niższe temp. o 14%
GPU: ~78oC bez wiatraka, ~64oC z wiatrakiem - spadek o 14oC co daje niższe temp. o 18%

Gołym okiem widać, że wydajność chłodzenia grafiki i procesora jest różna (chłodzenie grafiki jest o około 30% bardziej wydajne). Wynika to z usytuowania obu procesorów w laptopie względem chłodzenia i sposobu przenoszenia ciepła. Model MSI GE60 2OD bez modyfikacji nie jest dobrą konstrukcją z prockiem i7, ponieważ prawdopodobnie będą występowały problemy z temperaturami.

V. GRY
1. Far Cry 3
Avg: 44.220fps - ultra.
2. Tomb Raider
Avg: 42.489fps - ultra.
3. Diablo III
Avg: 106.631fps - wysokie.
4. Torchlight 2
Avg: 80.005fps - ultra
5. Crysis 3
Avg: 57.946fps - średnie
Avg: 45.052 - wysokie
6. Diablo 3
Avg: 106.631fps - wysokie

Ten post był edytowany przez Olekz dnia: 27 Marzec 2014 - 22:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   Django 

  • hola chiquita
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17882
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 25 Grudzień 2013 - 18:03

brakuje tu testów wydajności... :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 25 Grudzień 2013 - 18:16

Testy w jakich programach dodać?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 26 Grudzień 2013 - 20:21

Brakuje zdjec laptopa popatrz na moje recenzje w sygnaturce

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 02 Luty 2014 - 09:36


#5 Użytkownik jest niedostępny   Django 

  • hola chiquita
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17882
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 26 Grudzień 2013 - 23:36

Zobacz postOlekz, o 25 Grudzień 2013 - 18:16, napisał(a):

Testy w jakich programach dodać?


Możesz zapuścić 3dmarka 2013 ale największą uwagę położył bym na gry. W końcu to lapek multimedialny z naciskiem na gry
Rozdzielczość default hd i detale high. Jak słaby fps to wtedy wyniki z med i high.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Fragless87 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 27 Grudzień 2013 - 20:12

1. czym podkrecales grafe?
2. zapodaj fps w bf4 na max ustawieniach
3. podobno lapek jest glosny czy to prawda w idlu rowniez?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Fragless87 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 18 Styczeń 2014 - 11:15

Wlasnie i do mnie zawital model MSI GE60. Piszac tego posta chcialem rozwiac pewne legendy odnosnie glosnego wiatraka, grzejacej sie obudowy czy slabego spasowania elementow. powiem tak mialem wczesniej ASUSA x57vn i jakosciowo Msi jest lepszy i zdecydowanie ladniejszy niz na zdjeciach bo ta pokrywa oslaniajaca ekran jest stylowa ladnie sie swieci i praktycznie tak samo ugina sie pod naciskiem jak asus czyli pozytywnie! Na klawiaturze pisze sie swietnie tylko prawy alt jest deczko prawo co przy polskich znakach troche preszkadza na poczatku. Martwilem sie o touchpad w sumie mam mieszane uczucia ale dziala jak nalezy moze troszke toporny. Laptop przy dzialaniu w necie czy szperaniu na kompie jest cichy wiatrak ledwo slyszalny w trybie boost wiatraka nie jest mocno glosny i spokojnie mozna grac z wlaczanym boostem nie psujac sobie rozrywki czy nawet sluchajac muzyki. Wylatujace powietrze z boku podczas netu jest delikatnie cieple i w dotyku cieple miejsce to okolice spacji. podczas granie jeszcze nie testowalem. Odnosnie plastikowatosci hmm spod i pokrywa matrycy jest z plastiku ale szczerze mi to nie przeszkadza i nie mam odczucia slabego materialu. Mialem chwile stycznosci z lenovo y580 i pokrywa z klawa praktycznie ta sama jakosc. Poza tym pierwsze wrazenie bylo wow ekstra wyglad i laptop dosc lekki a to jak dla mnie zaleta. Glosniki na chwile obecna pozytywy chociaz nie jestem jakims audiofilem. Zadnych problemow nie mialem ze sterami czy instalacja windowsa 7 takze polecam szczerze bo teraz jeszcze potanialy a nie bedziecie zalowac.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mongoose 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 17 Sty 14

Napisany 20 Styczeń 2014 - 19:19

Mógłbyś dodać test np. BF3 i 4. Może też jakieś MMO jak SWTOR.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Fragless87 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 21 Styczeń 2014 - 18:06

W BF jeszcze nie gralem ale juz niedlugo a poki co wow na pirackim serwie ustawienia wszystko na max co mozliwe to jak robie q to 59-60 fps bez jakichkolwiek scin czy grzania.

Zapodałem BF 4 tak na szybko. Bez podłączonego lapka do zasilacza pierwsze 5 min gry ustawienia wszystko na ULTRA oprócz AA -OFF plus rozdziałka na maxa FPS w scence z auta 20-25 mniej wiecej później do pierwszej strzelaniny z okna utrzymuje ok 23 fps ;) Rozgrywka płynna bez ścin ale wiadomo to nie otwarta mapka a tam pewnie spore spadki no cóż ale to ultra ustawienia... :P

Ten post był edytowany przez Fragless87 dnia: 21 Styczeń 2014 - 22:28


#10 Użytkownik jest niedostępny   Mongoose 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 17 Sty 14

Napisany 21 Styczeń 2014 - 23:52

A jak multiplayer, to jest chyba najbardziej mnie iteresujaca kwestia bo wiadomo BF3 i BF4 kladzie dosyć spore obciążenie na CPU w trybie Multi. Jakbys dal rade sprawdzić osiągi tego laptopa w multi BF3/4 byłoby super!

A i jeszcze na jakiej rozdzielczości grasz?

Ten post był edytowany przez Mongoose dnia: 21 Styczeń 2014 - 23:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   Fragless87 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 27 Gru 13

Napisany 22 Styczeń 2014 - 10:40

Hej. odpalilem pirata wiec w multi nie pykne. Rozdzialka max hd czyli 1366 na 768 czy jakos tak. Dzisiaj odpale moze znow i pogram dluzej.




Pograłem pół h bo nie miałem czasu więcej i powiem że jestem zadowolony. FPS z podłączonym laptopem do sieci był następujący
W pomieszczeniach 39-50
Na dworzu te strzelaninki początkowe z helikopterem nad głową 23-34

Jestem pozytywnie zaskoczony ładnie to chodzi myślałem że będzie gorzej na ustawieniach ultra. Zobaczymy jak będzie później, ale gra wyciska soki ze sprzętu ;) Aha dźwięk duży pozytyw ładnie i czysto wszystko słychać jak się dzieje na ekranie :)

Ten post był edytowany przez Fragless87 dnia: 22 Styczeń 2014 - 17:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   przemko5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 19 Sty 14

Napisany 25 Styczeń 2014 - 21:24

Witam jestem posiadaczem tego laptopa
Mam pytanie co do koloru doidy na przycisku zasilania, co oznaczają zmieniające się kolory?

#13 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 26 Styczeń 2014 - 10:45

Czy Autor zdaje sobie sprawę, że publicznie przyznaje się do przestępstwa?

--
3dmark11 GPU: 4104pkt CPU: 3750pkt Ogólnie: P3988
Dodaj obrazek

Jak widać, blisko GTX760M do GTX675MX, ale daleko.
Ha$iek poza większym TDP też wiele nie wniósł do wydajności procesorów...

#14 Użytkownik jest niedostępny   UwHzoo 

  • Malinois
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 793
  • Dołączył: Pn, 09 Lut 09

Napisany 01 Luty 2014 - 22:47

Przymierzam się właśnie do tego laptopa, w związku z tym mam parę pytań.

Zamierzam używać Windowsa 7, czy zmiana Biosu na tego "siódemkowego" (numer 217) odbywa się bez problemów?

Czy można doinstalować dysk SSD mSata bez utraty gwarancji?



Na razie tyle, jak mi jeszcze coś zaświta to będę pytał.
Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez UwHzoo dnia: 01 Luty 2014 - 22:49


#15 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 02 Luty 2014 - 08:56

Zobacz postUwHzoo, o 01 Luty 2014 - 22:47, napisał(a):

Zamierzam używać Windowsa 7, czy zmiana Biosu na tego "siódemkowego" (numer 217) odbywa się bez problemów?
W moim GT60 wymagane było wysłanie na serwis, gdyż przez politykę Microsoft BIOSy pod Windows 7 i Windows 8 są pisane zupełnie inaczej i wymagane jest przeprogramowanie kości. W drugą stronę się da.
Tyle, że może się okazać, iż nie będziesz musiał zmienić. Wszystko może działać poprawnie na BIOSie pod Windows 8 przy Windows 7.

Cytuj

Czy można doinstalować dysk SSD mSata bez utraty gwarancji?
Tak, ale wysyłając na serwis laptop ma być zawsze dostarczony w konfiguracji zakupu. Jeśli masz w sklepie dokupiony dysk mSATA i wmontowany, to jest to konfiguracja zakupu.

Zmiana procesora to też utrata gwarancji. Jeśli dochodzi do niej to należy zachować element pierwotny, by w wypadku awarii móc go zamontować.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 02 Luty 2014 - 09:44

witam możesz zrobić Screen z testów Furmark i prime 95 równoczesne interesuje trothling , dasz rade to zrobic z włączonym gpu-z i Gpu-Z

#17 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 02 Luty 2014 - 09:55

O coś takiego mi chodzi zebyś zrobił i po 5 minutach zrobił screana :

Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 02 Luty 2014 - 10:42

Zobacz postprzemko5, o 25 Styczeń 2014 - 21:24, napisał(a):

Witam jestem posiadaczem tego laptopa
Mam pytanie co do koloru doidy na przycisku zasilania, co oznaczają zmieniające się kolory?
Biały i pomarańczowy?
Jeśli tak to jak u mnie: biały - działa grafika Intela. Pomarańczowy - grafika dedykowana.

#19 Użytkownik jest niedostępny   przemko5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 19 Sty 14

Napisany 02 Luty 2014 - 11:47

Zobacz postmikilys, o 02 Luty 2014 - 10:42, napisał(a):

Biały i pomarańczowy?
Jeśli tak to jak u mnie: biały - działa grafika Intela. Pomarańczowy - grafika dedykowana.

Dzięki za odpowiedz u mnie zamiast białego jest niebieski

#20 Użytkownik jest niedostępny   UwHzoo 

  • Malinois
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 793
  • Dołączył: Pn, 09 Lut 09

Napisany 02 Luty 2014 - 15:53

Zobacz postmikilys, o 02 Luty 2014 - 08:56, napisał(a):

W moim GT60 wymagane było wysłanie na serwis, gdyż przez politykę Microsoft BIOSy pod Windows 7 i Windows 8 są pisane zupełnie inaczej i wymagane jest przeprogramowanie kości. W drugą stronę się da.
Tyle, że może się okazać, iż nie będziesz musiał zmienić. Wszystko może działać poprawnie na BIOSie pod Windows 8 przy Windows 7.Tak, ale wysyłając na serwis laptop ma być zawsze dostarczony w konfiguracji zakupu. Jeśli masz w sklepie dokupiony dysk mSATA i wmontowany, to jest to konfiguracja zakupu.

Zmiana procesora to też utrata gwarancji. Jeśli dochodzi do niej to należy zachować element pierwotny, by w wypadku awarii móc go zamontować.


Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych