Forum PCLab.pl: Procesory LGA 771 w plytach LGA 775 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (136 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesory LGA 771 w plytach LGA 775

#21 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7824
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 14 Styczeń 2014 - 22:30

Zadziwia jeszcze fakt że w zasadzie te kastraty na G31 obsłużą te 4 rdzeniowe Xeony z palcem w nosie.
Ten E5420 to po prostu o 330Mhz wolniejszy E5440?

#22 Użytkownik jest niedostępny   Zwolejo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Pn, 25 Cze 07

Napisany 15 Styczeń 2014 - 11:25

Tak w ogole zastanwia mnie czemu procesory(771) sa takie tanie. Widze ze sa przeznaczone jakby na maszyny serwerowe bardziej, ale sa tansze niz 775. Dodatkowo jak porownuje parmetrami to duzo taniej mozna kupic cos z dobrym zegarem(2.5) plus majacego 12 cache i fsb 1333, czy te procesory maja jakas ukryta wade? Jest malo plyt wspierajacych 771?

#23 Użytkownik jest niedostępny   honor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 470
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 06

Napisany 15 Styczeń 2014 - 15:14

Nie mają żadnej wady, jest mniejszy popyt na te modele i to wszystko. Płyty pod LGA771 są droższe. Możliwe, że teraz ceny wzrosną.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Kyllan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 30 Gru 09

Napisany 16 Styczeń 2014 - 17:57

nie ma ktoś tej naklejki na odsprzedanie?:) przetestowałbym to z chęcią

#25 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3345
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 16 Styczeń 2014 - 18:16

Witam, jeśli chodzi o adaptery to Qroń z poniższego wątku ma jeszcze jakieś na sprzedaż w atrakcyjnej cenie
http://forum.purepc....6-771-775-done/

#26 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7824
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 17 Styczeń 2014 - 07:41

A jak wygląda sprawa pamięci?
Trzeba mieć jakieś lepsze DDRki, czy budżetowe też dadzą radę?

#27 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 17 Styczeń 2014 - 13:22

Zobacz postJKm., o 17 Styczeń 2014 - 06:41, napisał(a):

A jak wygląda sprawa pamięci?
Trzeba mieć jakieś lepsze DDRki, czy budżetowe też dadzą radę?

jesli plyta obsluguje FSB333, to powinna miec odpowiednie dzielniki, by dopasowac RAM, zawsze mozesz 1:1 ustawic :)




ps. E5450 doszedl i tylko wypatrywac listu z naklejka :cool:




#28 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13685
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Styczeń 2014 - 13:41

Zobacz postZwolejo, o 15 Styczeń 2014 - 12:25, napisał(a):

Tak w ogole zastanwia mnie czemu procesory(771) sa takie tanie. Widze ze sa przeznaczone jakby na maszyny serwerowe bardziej, ale sa tansze niz 775. Dodatkowo jak porownuje parmetrami to duzo taniej mozna kupic cos z dobrym zegarem(2.5) plus majacego 12 cache i fsb 1333, czy te procesory maja jakas ukryta wade? Jest malo plyt wspierajacych 771?

To procesory serwerowe, ale do współczesnych serwerów zbyt wolne/zbyt prądożerne (w zależności na czym komu zależy). Płyty pod LGA 771 zgodne z typowymi obudowami ATX są trudno dostępne, wymagają specjalnego chłodzenia i pamięci FB-DIMM.

#29 Użytkownik jest niedostępny   -sergio- 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 141
  • Dołączył: Wt, 11 Cze 13

Napisany 17 Styczeń 2014 - 14:09

Szkoda, że o tym "myku" nie wiedziałem wcześniej to swego czasu nie przechodziłbym z LGA 775 na AM3+ :E

#30 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 17 Styczeń 2014 - 15:28

Zobacz post-sergio-, o 17 Styczeń 2014 - 13:09, napisał(a):

Szkoda, że o tym "myku" nie wiedziałem wcześniej to swego czasu nie przechodziłbym z LGA 775 na AM3+ :E

zauwaz, ze to dosc swieza sprawa, bodajze i w listopadzie jeden z producentow plyt glownych wypuscil LGA771 na g41... i ludzie zaczeli zadawac pytania :cool:

#31 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7824
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 17 Styczeń 2014 - 17:03

Pamięci OK. Więc teraz ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. Jak z OC tymi prockami?
Warto polować na "najsłabszą" E5'tkę E5405? Zegar 2.0Ghz, ale czy te procki się podkręcają? Można je podgonić?
allegro

#32 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 17 Styczeń 2014 - 18:56

Zobacz postJKm., o 17 Styczeń 2014 - 16:03, napisał(a):

Pamięci OK. Więc teraz ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. Jak z OC tymi prockami?
Warto polować na "najsłabszą" E5'tkę E5405? Zegar 2.0Ghz, ale czy te procki się podkręcają? Można je podgonić?
allegro


post no.15 w tym temacie... :E

#33 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5535
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 19 Styczeń 2014 - 23:33

przy takich cenach procków to myślę, że warto polować na wszystko co ma wysoki mnożnik.
sam z ciekawości sprawdzę czy da rade odpalić jakiegoś fajnego quada na moich DFI/Biostarach.

#34 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 21 Styczeń 2014 - 15:38

procek jest, naklejka na miejscu, tylko weny brak... mam nadzieje, ze w najgorszym wypadku proc nie ruszy, a nie plyta pojdzie z dymem, bo inaczej czekaja mnie zakupy :E

#35 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5535
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 22 Styczeń 2014 - 09:23

Jeśli brałeś od chińczyka to jak długo czekałeś?

#36 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 22 Styczeń 2014 - 12:12

Zobacz postblabla123, o 22 Styczeń 2014 - 08:23, napisał(a):

Jeśli brałeś od chińczyka to jak długo czekałeś?

z Izraela, mniej niz tydzien, ale ja w Polsce nie mieszkam... :cool:

#37 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Styczeń 2014 - 12:27

Witam, czy ktoś z Was ma do odsprzedania (gdyby miał w nadmiarze :)) ten adapter?

#38 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 22 Styczeń 2014 - 15:36

rachu-ciachu i po strachu:

Dodaj obrazek




jedyny bol, ze plyta ma tzw. podwojny restart, czego wczesniej nie bylo... :cool:



#39 Użytkownik jest niedostępny   duda007 

  • CoD2 Lover :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1124
  • Dołączył: Wed, 28 Gru 05

Napisany 22 Styczeń 2014 - 17:01

@pomaranczowa alternatywa, microcode xeonów sam dodawałeś do biosu? czy ściągnąłeś już gotowy zmodowany z neta? ;)

#40 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6826
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 22 Styczeń 2014 - 17:12

Zobacz postduda007, o 22 Styczeń 2014 - 16:01, napisał(a):

@pomaranczowa alternatywa, microcode xeonów sam dodawałeś do biosu? czy ściągnąłeś już gotowy zmodowany z neta? ;)
nic nie sciagalem, po prostu wsadzilem i chodzi... w LinX maks. 52C na core0, roznica miedzy rdzeniami dochodzi do 12C Dodaj obrazek


a'propos... Dodaj obrazek



Ten post był edytowany przez pomaranczowa alternatywa dnia: 22 Styczeń 2014 - 17:35


  • (136 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych