Forum PCLab.pl: Procesory LGA 771 w plytach LGA 775 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (136 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 134
  • 135
  • 136
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesory LGA 771 w plytach LGA 775

#2701 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20221
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 14:40

Nie wiem skąd się wziął mit ustawiania ilości wątków - pewnie ktoś sobie to wpisał ręcznie, efekt placebo zadziałał, i dalej rozpropagowało się w internecie jak typowy fake news, bo niewiele osób lubi weryfikować fakty. No i ogólne podejście w stylu "ja nic nie zauważam, ale tamten pisał że jednak coś jest, to zrobię i tak, a co zaszkodzi" - a źródło informacji też na kroplówce z placebo.
Do tego przekonanie że windows jest wszędzie wolny i nieoptymalny w domyślnej konfiguracji generalnie zawsze było popularne i modne. No i mamy magiczny sos na miejski mit gotowy :D

Zobacz postdeton24, o 09 Wrzesień 2019 - 15:23, napisał(a):

To że niektóre komponenty systemowe wielowątkowe zbytnio nie są, to wcale technetu do orzekania w tej kwestii nie potrzeba, bo mówi się o tym od dawna.

Ale kto konkretnie? Są jakieś źródła, dane, czy zatacza to koła jak ww. "optymalizacja"?

#2702 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 16:45

No ale na to i tak nie mamy wpływu, a sprawdzić teoretycznie można by co najwyżej w sposób jak pisałem wyżej, a i tak pewnie znalazłby się lepszy, więc po co tak iść pod włos ze wszystkim co mówię?
Dobrym punktem zaczepienia do researchu na ten temat będzie np. jak wiele zmieniło się pod maską Windowsa od czasów Visty, poza zabezpieczeniami i dodaniem UWP, wraz kilkoma rzeczami które wcale systemu specjalnie nie przyspieszają.
Paradoksalnie może się okazać, że to Vista może działać dzisiaj szybciej na starszym sprzęcie niż W10, bo to ten drugi może byc bardziej zasobożerny ze względu na większą ilość usług i pożeranej pamięci.
Zrownoleglenie działania wielu procesów na raz, może dać mylne wrażenie lepszej wielowątkowości systemu, ale wiele podstawowych komponentów systemowych od czasów Visty działa w założeniu z grubsza w podobny sposób. Wystarczy spojrzeć na to, z jaką niechęcią postępuje w W10 unifikacja paneli systemowych ze sobą. Wszystko wciskają do UWP, a stare interfejsy są nieruszane. Nie grzebią w starym kodzie, bo w MS już w większości od dawna nie ma ludzi, którzy mieli z nim cokolwiek wspólnego. To nie jest ta sama firma co kiedyś. W MS nastąpiła spora rotacja dłuższy czas temu. Stąd mamy wciskanie całego dziadostwa do UWP. Po części dobrze, że nadal użytkownik ma wybór z czego chce korzystać, bo panele w większości się pokrywają, ale nie zawsze.
Z grubsza staram się przekazać, że nawet gdzieś tam zasłyszane informacje, mogą mieć odzwierciedlenie w z grubsza wysnuwanych wnioskach, nawet jeśli samemu Ci się nie chce czegoś sprawdzić, nawet źródeł. Choć twierdzenie, że MS będzie się przyznawał do tego, że niektóre jego komponenty nadal sięgają dalej niż 2006, i nie były pisane z myślą o wielowątkowości, to też dość naiwne.
Niemniej ponieważ nie widzę powodu dla którego nie można by tego sprawdzić, nie widzę powodu by to dla zasady negować.
Wręcz istnieją przesłanki które mogą równolegle o tym świadczyć.

#2703 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20221
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 18:27

W sumie to nie wiem dokąd idziemy z tą dyskusją :D Jeżeli wychodzimy ze stwierdzenia "niektóre komponenty systemowe wielowątkowe zbytnio nie są..." to jak najbardziej donikąd nie idziemy, bo sama teza jest tak ogólna, że można omawiać rozłączne jej elementy przez kilkanaście stron forum. Na za, przeciw, i po drodze gdzieś zgubić co w ogóle było celem, i jakie ma być tego praktyczne zastosowanie zebranych wniosków.


Także wróćmy może na ziemię (i do tematu). Jak masz jakieś pomysły na testy porównawcze albo inne benche, to zrobię, póki nie wymaga to wiele wysiłku :E
Z nowszymi grami będzie niestety słabo, bo 4GB. No, niby są białe kruki DDR2 które pozwoliłyby na tym mobo uzyskać 8GB, ale nie widzi mi się wywalać ~150zł per moduł :D

#2704 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 19:21

No chyba nie liczyłeś na konkrety albo że zacznę szukać za Ciebie, bo po prostu mnie to zwyczajnie w tej chwili nie interesuje :E
Po prostu pierwszy raz się spotykam z kimś, kto zdaje się bronić, że z wielowątkowością w Windowsie jest wszystko OK, skoro zazwyczaj słyszę, że jest inaczej.
Przedstawiłem tylko weryfikację tego na zasadzie znanych mi przesłanek. Przykro mi.

Co do testów.
Zrównać ze sobą wydajność multicore CPU 2/2 i 2/4, i popatrzeć, jaka będzie zwyczajnie responsywność systemu.
W przypadku samego tego Xeona można by zwyczajnie zrównać w dół downcklockingiem do odpowiedniego poziomu, by się oba spotkały po tym wyniku w Geekbenchu.
To na wypadek braku C2D na podmianę (oczywiście w multicore też bym je wyrównał).

Jeśli trzeba by coś bardziej syntetycznego, to zmierzyć czas otwierania na raz zestawu tych samych zestawów zakładek na raz.
Od min. 15 wzwyż.

#2705 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20221
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 23:10

Nie bronię niczego konkretnego, raczej gram adwokata diabła. Bo sam piszesz, że zazwyczaj słyszysz, że nie jest ok. Ale czy razem z tym jest jakaś argumentacja? Czy po prostu ufasz®, że skoro coś jest wielokrotnie powtarzane, to jest w jakimś stopniu prawdą? :E
Ww. przesłanki to ogólniki które nie wiem jakie mają mieć przełożenie na działanie jądra systemu, czy wielowątkowość programów, z których składa się system.

Wynik z geekbencha bez HT -> KLIK

Próba zrobienia bsel moda by obniżyć fsb z 266 na 200 kończy się niepowodzeniem - po prostu nie wstaje ¯\_(ツ)_/¯

#2706 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 01:14

Ładnie z tego wybrnąłeś, ale w tej kwestii mojego zdania to nie zmienia.
Co najwyżej przyznam rację w dociekliwości w poszukiwaniu sprawdzonych źródeł.
Z tym że pecety to nie polityka, gdzie polemika w mediach zmienia się co kadencję, a ludzie biorą argumenty z fusów, żeby popierać swój słuszny obóz.
Po prostu nie widzę w tej kwestii powodów, dla których ludzie mieliby całkowicie bezpodstawnie atakować Microsoft. Zwłaszcza w świecie, jakim jest IT. Tak, który się zmienia, ale w którym łatwiej coś sprawdzić i udowodnić (przynajmniej na pozór).
Jedynie można by powiedzieć, że ciężko stwierdzić jak mocno nadal aktualne są te zarzuty.


Można zobaczyć, czy ThrottleStop coś pomoże na ruszenie FSB albo IntelXTU.

Tylko jasny gwint, to HT daje tu znacznie mniej, niż myślałem...
Przy takim wyniku to w sumie i tak można na takich taktach zrobić porównanie responsywności z HT i bez. 80 pkt w te czy we wte, nie w sumie jakoś wiele... Ale są jednak te wątki.
W sumie może się uda trochę zbić FSB z HT, by zbliżyć wynik do bez HT.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 22:41


#2707 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20221
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:55

Wiesz, z samym ruszaniem fsb problemu nie mam, bo to akurat jest w biosie - tylko dlatego podniosłem do 292. Wyżej też idzie, ale powyżej 300 się destabilizuje, i wymaga zgłębienia dlaczego.

Vcore muszę zmieniać vid modem, reszta napięć (vtt, chipset) ma jakieś anemiczne, jednostkowe wartości do wyboru - ale ma :D

Stąd też się zastanawiam - czy napięcie dla chipsetu jest dobierane na podstawie fabrycznego fsb procesora? Odczytów programowych nie mam, ani gdzie wetknąć miernik (photo płyty) też do końca nie wiem :E

#2708 Użytkownik jest dostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3384
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:47

Zobacz postMitycznyJeż, o 10 Wrzesień 2019 - 11:55, napisał(a):

Wiesz, z samym ruszaniem fsb problemu nie mam, bo to akurat jest w biosie - tylko dlatego podniosłem do 292. Wyżej też idzie, ale powyżej 300 się destabilizuje, i wymaga zgłębienia dlaczego.

A PCIE Frequency ustawione na Auto w biosie?

#2709 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:46

Jeśli chodzi o zrzucenie trochę taktów w dół, to jak najbardziej Throttle Stop się sprawdzi. Najpewniej opcją set multiplier.
PCIE Frequency można jak najbardziej przestawić, na G31 nie ma jeszcze PCIe 2.0.

#2710 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20221
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 00:26

Bios pozwala wybrać czy PCIe ma być synchronicznie czy asynchronicznie. Także to jest pod kontrolą, bo ustawiam asynchronicznie na 100MHz.
Ram też ok, bo płyta z automatu ustawia najwyższe timingi z profilu 800, a ustawia dzielnik jak dla 667.


Niżej chciałem iść tylko po to, by poćwiczyć vid moda - i podejrzewam, że raczej problem jest z płytą.

Tego "pentaka" nie wiem czy chcę dalej kręcić - raz, że vrm bieda, to jeszcze jest upakowana tak, że dwa chłodzenia nie pasują :kwasny:

#2711 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 929
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:41

nie wszystko da się zrównoleglić wiec nie liczmy na CUDA
inny dowcip ze ms nie rusza starych api ale grzebie w kerlnelu dodatkowo dodając i dzieląc API na poszczególne DLL... które potem jako referencje lądują w oryginalnych
Win 10 może lepiej zarządzać watkami i procesami
[ale to już off top level master]

naszła mnie szalona myśl pentium 4 i DDR3 ...

#2712 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 356
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 08:32

Cytuj

naszła mnie szalona myśl pentium 4 i DDR3 ...


Ktos na YT robil takie testy. Absolutnie nic to nie daje :) Solidny DDR-2 to max dla tego procesora.

#2713 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13696
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:11

Przy wysokim FSB coś tam daje, przynajmniej w syntetykach. Sprawdzane na Pentium XE 965 :)

  • (136 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 134
  • 135
  • 136
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych