Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kanon7 napisał:

Wytłumacz mi tutaj związek przyczynowo skutkowy? tych dwóch zdań :E tz. ja to tak rozumiem, że napisałeś że sony zapewniło sobie wyłączność, BO microsoft ma problemy z xbox series s :E co  ma piernik do wiatraka?

Chcial bys zeby twoja gra byla reklamowana na platformie gdzie 3/4 uzytkownikow posiada mega slaby sprzet? 

RDR2 na series s dziala w 860p i 30 fps przy mocno przycietych detalach. I to jest rdr gdzie nie pedzisz samochodem przez miasto i 'malo' sie dzieje w kolo.

Moje rozumowanie jest takie ze jak by nie bylo problemu z series s to rockstar by pozwolil na marketing obu platformom

Dochodzi do tego aspekt ze GTA6 to najbardziej oczekiwany produkt w historii rozrywki wliczajac filmy, muzyke i gry.

Balonik jest pompowany do ogromnych rozmiarow. Jak bym byl szefem rockstar to prawdopodobnie nie chcialbym tej gry wydawac na slaby sprzet a juz napewno niechcialbym zeby byla reklamowana na slabym sprzecie

Edytowane przez roman.kosecki88@interia.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zawsze mogę reklamować GTA VI jak inni producenci chwalący się np. 4K/60 fps na XSX - jaka ich gra jest idealna na XSX.
A o wersji XSS cisza w reklamach - tylko znaczek XSS na koniec, że też wydadzą, aby gracze wiedzieli co mają słabszą konsolę że zagrają. 

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogli po prostu Xbox series s nie wydawać ,tylko sam Xbox series x 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomkill napisał:

Mogli po prostu Xbox series s nie wydawać ,tylko sam Xbox series x 

Takie teksty będę czytać do końca życia :E  poczytaj w necie, czemu tego nie mogą zrobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dialog Spencera z Rockstar będzie wyglądał mniej tak:

Rockstar: Skacz

Spencer: Jak wysoko?

Tutaj wszystkie karty rozdaje Rockstar i będzie negocjował z pozycji siły bo to największa gra , która ma szanse jeszcze sprzedać istotną ilość konsol w tej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę że Rockstar może być pierwszym studiem który będzie mógł wydać GTA VI nie takie samo na obu konsolach Xbox series i we dwóch różnych terminach - jak zajdzie potrzeba. 
Jeżeli ktoś może przełamać odgórny nakaz M$ co do wydawania gier na XSX|XSS - to tylko może to być R*. 

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, kanon7 napisał:

Zawsze mogę reklamować GTA VI jak inni producenci chwalący się np. 4K/60 fps na XSX - jaka ich gra jest idealna na XSX.
A o wersji XSS cisza w reklamach - tylko znaczek XSS na koniec, że też wydadzą, aby gracze wiedzieli co mają słabszą konsolę że zagrają. 

Widocznie nie chca bo widza co sie stalo np z cyberpunkiem. Mimo ze gra jest juz naprawiona kazdy ma w glowie porazke z premiery.

Premiera gry jest tylko raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, kanon7 napisał:

Myślę że Rockstar może być pierwszym studiem który będzie mógł wydać GTA VI nie takie samo na obu konsolach Xbox series i we dwóch różnych terminach - jak zajdzie potrzeba. 
Jeżeli ktoś może przełamać odgórny nakaz M$ co do wydawania gier na XSX|XSS - to tylko może to być R*. 

BG3 już stworzył precedens i otrzymał zgodę na brak równości między wersjami.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe PS5 PRO wydają chyba tylko dla Death Stranding 2 i GTA VI :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, michaelius33 napisał:

BG3 już stworzył precedens i otrzymał zgodę na brak równości między wersjami.

Nie do końca  prawda.
Najpierw przełożyli premierę na obu wersji XSX|S, a potem M$ zgodził się w ramach wyjątku aby BG3 miał premierę, bez opcji podzielonego ekranu na XSS  z zastrzeżeniem że do 6 miesięcy dorzucą go do XSS.
Równocześnie wyszło na XSX|S i po 6 miesiącach  zaktualizowano podzielony ekran na  XSS.

Ani nie było podzielonej premiery obu wersji Xbox series - jak zasugerowałem wyżej dla GTA VI.
Ani nie wycięto / usunięto usługę, które nie będzie nigdy finalnie w XSS - jak zasugerowałem wyżej dla GTA VI.

Rockstar Games może wymusić grube zmiany, opcje - mają mocną kartę przetargową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda gra wydana po 16 wrzesnia 2024r ma byc dostosowana do PS5 PRO, to odgorny rozkaz sony.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 6.09.2024 o 16:45, kanon7 napisał:

Nie ma to żadnego sensu, R* chce wydać grę na sprzęt z dużą bazą użytkowników, gdyby musieli wybrać to pewnie zrezygnowaliby z XSX 8:E Przypominam że GTA5 wydali na PS3 w fatalnej wydajności zamiast czekać na PS4.

Ludzie naiwnie myślą że XSS coś blokuje, tak jakby PS5 miało blokować PS5 Pro. To są modele zaprojektowane u podstaw tak że różni je trochę wydajności GPU i dla przeciętnego dewelopera UE to dynamiczna rozdzielczość rozwiązuje większość różnic, a dla takiego giganta jak R* to nie ma co komentować.

W dniu 6.09.2024 o 15:33, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

RDR2 na series s dziala w 860p i 30 fps przy mocno przycietych detalach. I to jest rdr gdzie nie pedzisz samochodem przez miasto i 'malo' sie dzieje w kolo.

RDR2 działa na ustawieniach z xone więc to w ogóle jakieś nieporozumienie coś tu porównywać.

W dniu 6.09.2024 o 15:33, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Balonik jest pompowany do ogromnych rozmiarow. Jak bym byl szefem rockstar to prawdopodobnie nie chcialbym tej gry wydawac na slaby sprzet a juz napewno niechcialbym zeby byla reklamowana na slabym sprzecie

Może właśnie dlatego tym szefem nie jesteś ;) Wydanie GTA5 na PS3 to musiała być druzgocąca wiadomosc dla szefa R* 8:E

Edytowane przez Wu70
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Wu70 napisał:

Nie ma to żadnego sensu, R* chce wydać grę na sprzęt z dużą bazą użytkowników, gdyby musieli wybrać to pewnie zrezygnowaliby z XSX 8:E Przypominam że GTA5 wydali na PS3 w fatalnej wydajności zamiast czekać na PS4.

Wiem, dlatego albo przesuną premierę dla wszystkich sprzętów, aby np. zoptymalizować XSS. Lecz chodziło mi o to, że R* może wymusić z pozycji "siły" marki GTA VI; usunięcie jakieś opcji z XSS np. RT / cienie / opcji gry, co-op  itd. (a które będzie w XSX/PS5) - a standardowo M$ nie pozwala aby gry się różniły zawartością - aby premiera gry była nie zagrożona.

2 godziny temu, Wu70 napisał:

Ludzie naiwnie myślą że XSS coś blokuje, tak jakby PS5 miało blokować PS5 Pro.

Blokuje im szybszego powrotu do domu po pracy ;) gdyby mieli 3x16 GB konsole, poszło by "kopiuj wklej". Mamy 2x16 + 1x10GB, więc muszą poświęcić czas na XSS - tyle i aż tyle.
Niech tylko Rockstar pogrozi (hipotetycznie) nie wydaniem w terminie na XSX|S to M$ da wszystkich ludzi, narzędzia i zrobią "cud" że wyciągną XSX 4k/60 :E XSS 1440p/60 :E a PS5 biedne 1080p 30 :E

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kiedy ta premiera konsoli PRO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden rabin mówi 6 grudnia, drugi że w listopadzie. Zapowiedź rzekomo 09.09, czyli jutro, bez jakiegoś eventu tylko na blogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Wu70 napisał:

Może właśnie dlatego tym szefem nie jesteś ;) Wydanie GTA5 na PS3 to musiała być druzgocąca wiadomosc dla szefa R* 8:E

Ze co :E Sufit ci na glowe spadl?

Po pierwsze GTA5 dzialalo na ps3 w 720p i to w tamtych czasach!!! Teraz Series S ma problemy zeby utzrymac to w obecnych grach :E 

Po drugie PS3 byla MEGA MEGA konsola jak na tamte czasy. Oferowala 37.1 x wiecej flopsow niz PS2. Byl najwiekszy skok w historii bo juz PS4 to skok tylko o x 7.9

Porownywanie PS3 z tamtych czasow do Series S jest najwiekszym dzbanerstwem jaki uslyszalem w tym roku na forum i nie zapowiada sie zeby ktos to przebil :E  :E  :E 

Po trzecie i najwazniejsze GTA5 bylo wydane.....przed premiera PS4 :E :E  :E  To logiczne ze wydali gre na PS3. Argument ze:

Wydanie GTA5 na PS3 to musiała być druzgocąca wiadomosc dla szefa R*

wynika z twoje hronologicznej nie wiedzy

OIP.mNZb0lUUKl7XAs14HwwttwHaFk?rs=1&pid=

Edytowane przez roman.kosecki88@interia.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydali na PS3 bo była baza klientów.

Ale działało to tragicznie :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, voltq napisał:

To kiedy ta premiera konsoli PRO ?

To nie premiera, tylko mają oficjalnie zaprezentować konsolę a kiedy premiera to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padaka totalna jeśli chodzi o wydajność. W niektórych misjach tam fps potrafił spadać zdecydowanie poniżej 20tu, a średnia to było pewnie ~24 :E 720p też było lipne jak posiadało się PC gdzie grało się wtedy w 1080p :E

Nie byłem w stanie wtedy tej gry ograć na konsoli w tak tragicznej płynności i ją olałem. Jakby to było jeszcze chociaż w miarę stabilne 30fps to pewnie bym ograł.

~Półtorej roku później GTA V wyszło na PC i dopiero wtedy ograłem w całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

wynika z twoje hronologicznej nie wiedzy

Aha 8:E sorki nie chce mi się odpisywać na ten bełkot, XSS jest przeznaczony do niższych rozdzielczości, głównie to go różni do XSX. Gdyby jego założenie projektowe było jego wadą to nie miałby sensu istnienia ale sprzedaż pokazuje że jest odwrotnie niż twoje mądrości. ;)

10 godzin temu, kanon7 napisał:

gdyby mieli 3x16 GB konsole, poszło by "kopiuj wklej". Mamy 2x16 + 1x10GB, więc muszą poświęcić czas na XSS - tyle i aż tyle.

To w ogóle byłby raj ale biznesowo nie miałoby szans. Z rozdzielczością jednak spada im zapotrzebowanie na vram/ram więc z pewnością było to zoptymalizowane w tym kontekście. XSS z pewnością był tak krojony jak to tylko możliwe żeby zbic cenę,  to fundament tej wersji.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A propo GTA V, mam zakupione na PC od kilku lat 🤣ale dopiero teraz ogrywam, świetnie się gra, dialogi są mega ciekawe, misje też super. Polecam jak ktoś nie grał👍

Edytowane przez tomek25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Grand Theft Auto V critic reviews - Metacritic

Tragedii chyba nie bylo. Zreszta mowiac ze dziala tragicznie mowisz z perspektywy dzisiaj czy na tamte czasy? Dzisiaj prawie kazda gra z PS3 czy PS4 dziala tragicznie ale na tamte czasy bylo ok

@lukadd

No gta4 to spadało i do 15 fps. Taka to była potęga te ps3. I nie było to zdecydowane ok. To nie były czasy 386.

Edytowane przez lpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus ekrany wczytywania trwające i ponad minutę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Wu70 napisał:

Z rozdzielczością jednak spada im zapotrzebowanie na vram/ram więc z pewnością było to zoptymalizowane w tym kontekście. XSS z pewnością był tak krojony jak to tylko możliwe żeby zbic cenę,  to fundament tej wersji.

Pytam poważnie, bez ironii.
Weźmy na tapetę BG3 i jego problemy z XSS.
Xbox Series X - 13 GB RAM  udostępnia deweloperom z 16 GB łącznej  pamięci RAM.
Xbox Series S - 8,5 GB RAM  udostępnia deweloperom z 10 GB łącznej  pamięci RAM. * (8 GB — 224 GB/s, 0,5 GB — 56 GB/s) - 65% pamięci RAM z XSX.

XSX - natywna rozdzielczość 1440p w BG3 - 100%
XSS - natywna rozdzielczość 900p - 1080p w BG3 - od  62,5%  do 75% rozdzielczości z 1440p

Czyli tutaj Twoja hipoteza by się potwierdziła; rozdzielczość jest obniżona na XSS o tyle samo procent, o ile XSS ma mniej pamięci RAM, ale...
Czemu nadal mają problemy producenci gier? BG3, Wukong, Alan Wake 2, Quantum Error, STALKER 2 ??? itd.
Przecież wystarczy obniżyć rozdzielczość? :E

Chociaż z drugiej strony

XSS-60-fps-mode.jpg

jak się komuś chce, to się da. Z  naciskiem na FH5 i GOW5.

IMO - studia nie chcą wydawać więcej kasy (chcą ją zaoszczędzić) i nie tracić czasu (chcą wydać szybciej) na optymalizację XSS.

4 godziny temu, lukadd napisał:

PS3 / Ale działało to tragicznie :E

Tragicznie? Bez przesady.
GTA V przeszedłem całe na PS3 w dniu premiery i bawiłem się przednio.
Wydaje mi się że problem mają osoby, które muszą mieć 60 fps, a wszystko poniżej to pokaz slajdów :E
Tragicznie? to była tylko jedna gra - Cyberpunk 2077 w  dniu premiery na PS4 i XoS - każdy wie dlaczego :E

5 godzin temu, roman.kosecki88@interia.pl napisał:

Series S jest najwiekszym dzbanerstwem 

Czy Xbox Series S wg M$ okaże się błędem wydania w 2020 r., okaże się jeżeli:
- M$ wyda konsolę przenośną o specyfikacji XSS
- powtórzy to w kolejnej generacji, wydając dużo słabszą, drugą konsolę Xbox + mocniejsza.
Nie wyda M$ konsoli przenośnej o specyfikacji XSS, i/lub nie zrobi dwóch konsol o różnej specyfikacji w kolejnej generacji, "oficjalnie" wtedy M$ przyzna się do błędu wydania XSS w 2020 r.

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi