Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tych napędów to pewnie i tak było z kilkanaście na całą Polskę :E Bo ten towar normalnie się nie sprzedawał. Kto chciał napęd to i tak bardziej się opłacało kupić konsole z nim niż oddzielnie digital slima + napęd.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Wu70 napisał:

GTA i RDR to święto graczy, nie ma kompromisów i będziemy w rządku ustawiać się po Pro :D

Patrząc nawet na wątek GTA VI na gtaforums trudno się nie zastanowić skąd taki pogląd. PS5 Pro z tą ceną jest w zasadzie DOA, nawet u fanów GTA nie widać optymizmu.

edit

Obowiązkowy mem

ZkuJTaU.gif

Edytowane przez Kris194
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, kanon7 napisał:

XSS 480p - 369 zł :E

jak odpalam gta V teraz na PS3, to przekonuje mnie ten plan w 100% :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

PS5 leci w niektórych gierkach do ~700p

parker-800p.jpg

:E

• Like 1
  • Haha 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rybek napisał:

Gta V odpalałem na premierę na x360, dziś wygląda to jak pomyje, ale wtedy nie znaliśmy innych konsol. Pamiętam jakie to robiło wrażenie na tamten czas. Granie w GTA na premierę ma swój urok. 

• Like 5
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, rybek napisał:

O XSS w rękach Rockstar Games jestem spokojny.
Tutaj masz jak wygląda GTA V na Xbox Series S w rozdzielczości natywnej : 2560x1440p (2k) 30 FPS

4m1883g5pcn81.jpg

Rockstar znany jest z dobrej optymalizacji, więc wystarczy że zejdą z : 2560x1440p (2k) na 900p/1080p, 30 fps, zero RT i reszta w grafikę i będzie się grało.

14 minut temu, T0TEK napisał:

Gta V odpalałem na premierę na x360, dziś wygląda to jak pomyje, ale wtedy nie znaliśmy innych konsol. Pamiętam jakie to robiło wrażenie na tamten czas. Granie w GTA na premierę ma swój urok. 

Dokładnie, pamiętam opad szczęki jak na premierę zagrałem w Gears of War 1 na Xbox 360 :o w tym roku chciałem "przejść" grę także na Xbox 360, to po 5 minutach wyłączyłem, bo oczy mi łzawiły od widoku tej pikselozy i very, ultra LOW tekstur :E

Edytowane przez kanon7
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, lpcl napisał:

Widać, że jednak ten próg 600 usd mocno siedzi w ludziach.

2 godziny temu, rybek napisał:

Odpal sobie premiere PS3 na yt :) dzisiaj to powtorka z rozrywki.

900 € albo 800$ (sic!) za pełnoprawną konsolę to odlot daleko większy niż ceny premierowe PS3.

2 godziny temu, henryk nowak napisał:

No nie wiem. Konsole zawsze były dla ludzi, którzy nie chcą płacić za drogie pc. Sam dlatego kupiłem konsolę - może i zagram w niskich detalach, ale nawet gry które będą wydane za 5 lat będą jakoś działać. Nie wymagam wiele, więc konsola mnie zadowala

PCMR mam wrażenie żyje w swoim świecie i niezbyt rozumie, że konsole są tak popularne nie tylko dzięki wygodzie i łatwości obsługi.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Kris194 napisał:

900 € albo 800$ (sic!) za pełnoprawną konsolę to odlot daleko większy niż ceny premierowe PS3.

2400 na premiere w 2007 :) sprawdz minimalna krajowa w tamtych czasach i porownaj do dzisiaj.

https://www.ppe.pl/blog/42318/9186/jak-ksztaltowaly-sie-ceny-konsol-stacjonarnych-playstation-przez-lata-w-stosunku-do-najnizszej-krajowej-polakow.html

Czyli wychodzi na to, ze z ps2 bylo jeszcze gorzej cenowo... a PS3 szybko dostalo przecene z racji kursu dolara w 2008 i tanszych rewizji. Nie zmienia to faktu, ze PS5 Pro to ok 1 minimalnej krajowej obecnie, co w historii konsol az zle nie wyglada - tylko faken, gier za wiele nie ma :D

Edytowane przez rybek
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, rybek napisał:

No i co z tego? Przecież to była ogromna wtopa i nieco ponad rok później slim 120GB kosztował 1100zł w normalnym sklepie a na allegro nawet za 1k było można wyrwać. Przecenili konsolę o prawie 60% w bardzo krótkim czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, rybek napisał:

Nie zmienia to faktu, ze PS5 Pro to ok 1 minimalnej krajowej obecnie, co w historii konsol az zle nie wyglada 

Bądźmy szczerzy i doliczmy do ceny PS5 Pro, koszt napędu, więc faktycznie cena wynosi ~ 4200-4300 zł 

PS. Nie wspominam już o dodatkowej cenie podstawki….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, henryk nowak napisał:

No i co z tego? Przecież to była ogromna wtopa i nieco ponad rok później slim 120GB kosztował 1100zł w normalnym sklepie a na allegro nawet za 1k było można wyrwać. Przecenili konsolę o prawie 60% w bardzo krótkim czasie. 

I to im ocaliło skórę, bo nie dość że absurdalna cena na start, to jeszcze gier praktycznie w pierwszym roku nie było a na koniec jeszcze innowacyjna architektura cell na którą dopiero po 4 latach programiści współpracujący z SONY nauczyli się pisać, i to jeszcze z mizernym skutkiem (patrz pierwsze uncharted). Tutaj różnica polega tylko na tym, że to upgrade a nie nowa architektura - więc pewnie w kontekście konstrukcji poszło mniej kasy na projekt i rozwój niż na nową konsolę. Niemniej, obstawiam, że w ciągu pół roku cena powinna drastycznie polecieć bo jak minie startowy hype na upgrady starych gier to szybko okaże się, że mamy sezon ogórkowy - nic ciekawego nie wychodzi do wiosny - i ludzie zwyczajnie nie będą chcieli kupować sprzętu za 4k do gier, w które w podobnej lub lepszej jakości zagrają i tak na podobnym kompie.

Kowalski jak zobaczy 1,5k różnicy w cenie to kupi zwykłego playa - tym bardziej , że taki sprzęt tatusie kupują synom/córkom zwykle więc mają słuszne przekonanie że nie ma sensu kupować super drogiej zabawki 10 latkowi. Kto więc pójdzie po 5 pro w takim MM? Ktoś komu zwykły, fat play umarł i pracował u niego od premiery  i ma akcesoria, gry etc., ktoś kto jest świadomy upgradu i upchnął już swoją piątkę lub chce wrócić do grania na konsoli, bo piątka go zmęczyła, ktoś kto ma kasy jak lodu i chce się przed ziomkami pochwalić że kupił kolejny gadżet :/ 

Jak pisałem 30 milionów stron wcześniej - ja jeszcze decyzji nie podjąłem. Chciałem kupić drugą konsolę, mniejszą, do mancave'a bo 5 stoi w salonie i nie widzi mi się jej nosić. I tak czekam od ponad roku na to co zaproponuje SONY - chociaż pewnie mogłem kupić slima już kilka razy, ale czytałem i słyszałem że z jakością tej konsoli bywa loteria - a mój premierowy FAT, prócz wentylatora, jest niezajechany. I nie wiem czy padnie na 5 pro, bo cena mnie trochę odstraszyła - szczególnie w komplecie z napędem i podstawką. Jestem osobą, która lubi mieć komplet danego akcesorium - więc pewnie będzie mnie kręcić, żeby kupić i napęd i podstawkę (wgl co za debilizm, podstawka sprzedawana osobno :/ ) tylko to już terytorium RTX 4080 powoli zacznie się robić, a coś mi podpowiada ze upgrade GPU wystarczyłby mi na dłużej niż konsola :/ Połowica już poinformowana, wielkie oczy zrobiła (bo pamięta, że konsole to zwykle do 2,5k u nas :E ) no ale może jakoś przełknie kobita, pytanie czy ja przełknę :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmialiście się i cieszyliście się z Concord i z tego, że Sony na nim się wywaliło i ten głupi ryj rozbiło. To teraz Sony sobie odbija sobie te 200 milionów straty 😭.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ten placz wszedzie, ja tylko czekam jak rusza pre-ordery a $ony pochwali sie, ze po 2h wyprzedali caly naklad i skalperzy znowu zaczna jazde.

@Kris194 napisales, ze ten sprzet bedzie DOA, moge sie zalozyc, ze wlasnie bedzie na odwrot. Sprzedaz, bedzie bardzo dobra. 

IMO bez napedu za takie pieniadze to jakas kpina i watpie zebym byl zainteresowany wymiana swojej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Qrdello napisał:

Niemniej, obstawiam, że w ciągu pół roku cena powinna drastycznie polecieć bo jak minie startowy hype na upgrady starych gier to szybko okaże się, że mamy sezon ogórkowy - nic ciekawego nie wychodzi do wiosny 

Skąd przekonanie, że cena po pół roku drastycznie spadnie skoro teraz po prawie 3 latach nie spadła? Co jest chyba pierwszym takim przypadkiem, gdzie zawsze ceny konsol po 2 latach to były o połowę mniejsze. Jeśli w sony nie pracują debile a założyć należy, że nie to nie wyprodukują 50 mln sztuk ps5 pro by zalegały w magazynach więc za darmo rozdawać ich nie będą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie przekonanie a przeczucie - jeżeli sprzęt się nie sprzeda jak miał się sprzedać to trzeba będzie ruszyć temat i zrobić jakieś obniżki. Zauważ, że 5 to dostała podwyżkę a nie obniżkę ceny od premiery - i pewnie sprzedawałaby się lepiej gdyby wersja slim kosztowała <2k. 

A jeżeli nie obniżka, to alternatywą jest pakowanie tych wszystkich akcesoriów w konsolę do pudła i sprzedawanie po cenie zbliżonej MSRP dla samego sprzętu. Ze też po slimie pozostał im ten debilny pomysł na sprzedawanie podstawek osobno, gdzie zasadniczo są one kluczowe dla właściwego ustawienia konsoli, jakim jest pion :/ 

rozumiałem w PS4/Pro, bo tam konsole co do zasady leżały a nie stały - ale tutaj :E 

Swoją drogą, mnie to pierwszy teardown interesuje. Mocniejszy GPU wymaga lepszego chłodzenia żeby konsola nie była jak 4 Pro - suszara niezależnie od sytuacji - zwykła piątka jest konsolą cichutką przez wzgląd na zastosowanie odpowiednio dużego radiatora, ciekły metal oraz odpowiednio dobrane wentylatory - ciekawe jak sobie poradzą tutaj i czy znowu poszli w metal czy jakiegoś ptma np.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby w tej cenie 799 euro ~ 3500 zł był w standardzie napęd, nie było by dramatu -> PS5 Pro 2TB blu-ray. 
Tak, do ceny ~3500 zł dodatkowy napęd robi 4200-4300 zł to już jest przegięcie. 

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, lukadd napisał:

PS5 pro głównie ma po prostu wydajniejsze GPU względem PS5 :E Ale tez bez szału, marketingowo do 45% wydajniejszy rendering. A RT i tak jest w AMD lata świetlne za nvidią :E

I tu jest pies pogrzebany, magiczne DO. Wyjdzie w praniu, ze na pro bedzie troszke lepsza rozdzielczosc i tyle w wieksozsci tytulow, bo beda rownac w dol. Jedynie pojedyncze gry od $ony moga cos wiecej ugrac, ale to znowu troche szukanie na sile. Ale co maja zarobic, to zarobia. 

38 minut temu, Qrdello napisał:

Nie przekonanie a przeczucie - jeżeli sprzęt się nie sprzeda jak miał się sprzedać to trzeba będzie ruszyć temat i zrobić jakieś obniżki. Zauważ, że 5 to dostała podwyżkę a nie obniżkę ceny od premiery - i pewnie sprzedawałaby się lepiej gdyby wersja slim kosztowała <2k. 

Ale sie sprzeda. Gry po 70 dolcow rozchodza sie jak cieple buleczki, iphony po 1400 dolarow co roku tak samo wiec w czym problem? 

Edytowane przez joloxx9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Qrdello napisał:

Nie przekonanie a przeczucie 

To wszystko wyjaśnia. Xd

No nie jeśli zakładają np. sprzedaż na poziomie 5 mln sztuk przez te 2, 3 lata i tyle wyprodukują tych konsol to nie wiem czemu mieliby obniżać cenę, bo popyt = podaż, a bardzo możliwe, że też ich rzucą na premierę mniej żeby zrobić wrażenie towaru deficytowego i że popyt jest taki duży, że już wyprzedali. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powiedziałbym że targetem PS5 jest jednak inna grupa społeczna niż iphone'a :D  ta druga da się pokroić i weźmie kredyt na 10 lat byle tylko mieć nowy model, chociaż ten sprzed roku jest zupełnie ok i będzie służył jest dobre 5 lat i miał pełne wsparcie jabłka. Apple już dawno wyczuło krew i wie, że ich odbiorcy zapłacą każdą kasę byle by był prestiż. 

Czy posiadanie playa jest prestiżowe? Polemizowałbym. Wśród graczy prestiżowe to są jakieś wypasione wersje podzespołów komputerowych, peryferiów - i za to niektórzy płacą absurdalną nieraz kasę. Konsola do orania w fifę dla kowalskiego nie jest prestiżowa.

@lpcl co wyjaśnia? Mogę chyba wyrazić swoją opinię na podstawie tego co widzę i co uważam. Nie musi to być Twoja opinia czy kogoś innego, bo od tego jest forum żeby się wymieniać poglądami a nie po to żeby jeden drugiemu wciskał mojszą prawdę. Wciąż liczę na to że bańka pęknie, że kiedyś MS jednak wyrzuci jakiś konkurencyjny sprzęt i zacznie wydawać wiecej gier co zmusi SONY do działania, że Nintendo w końcu wypuści Switcha 2 - chociaż to inny target jednak, więc pewnie SONY się tak zbytnio Nintendo nie przejmuje i odwrotnie. Na tej podstawie też mam nadzieję, że jednak jakaś normalność kiedyś wróci, bo ta obecna normalność jest lekko nieakceptowalna na dłuższą metę.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kanon7 napisał:

Gdyby w tej cenie 799 euro ~ 3500 zł był w standardzie napęd, nie było by dramatu -> PS5 Pro 2TB blu-ray. 
Tak, do ceny ~3500 zł dodatkowy napęd robi 4200-4300 zł to już jest przegięcie. 

+ podstawka 140 zł i robi się z tego kwota za którą można już poskładać sensowny sprzęt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, azgan napisał:

+ podstawka 140 zł i robi się z tego kwota za którą można już poskładać sensowny sprzęt. 

nawet tak nie mów ,nikogo tu nie interesuje rozsadny sprżęt tylko by było wygodnie,,, a ze pojeczą że drogo ale i tak kupia :P

20 minut temu, joloxx9 napisał:

I tu jest pies pogrzebany, magiczne DO. Wyjdzie w praniu, ze na pro bedzie troszke lepsza rozdzielczosc i tyle w wieksozsci tytulow, bo beda rownac w dol. Jedynie pojedyncze gry od $ony moga cos wiecej ugrac, ale to znowu troche szukanie na sile. Ale co maja zarobic, to zarobia.

Ciekawi te zachowawcze "do 45% poprawy"... według videocard moc ps5pro ma szacunkowo 33-36TFLOPS! Co przy 10tflops poprzedniczki daje chyba mega kopa... to tedefacto odpowiednik rx7700xt, a nowy układ ma bazować na RDNA4 nawet, bo to ponoć wpływa na premiere Rx8000.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nawet sensowniejszy, bo generalnie w PS5 leży wciąz ten sam procesor, który wydajnościowo powyżej Zen2 nie wychodzi - więc cokolwiek 5th gen / intel 12th gen + 32GBddr4 + karta pokroju 7900GRE/rtx 4070 i ps5 pro zjedzone :/ 

@marioking e tam, myślę że zatwardzialcy obozowi, to u nas przynajmniej, coraz rzadszy jednak widok. Pewnie, gro osób tutaj prosiaka kupi pewnie prędzej niż później, ale czy tym samym przyczyni się do wojenek pc vs konsole? Wątpię.

Poza tym, jeden pozytyw mid-gen upgradów jest taki, że jednak mając ciut więcej mocy w konsolach developerzy popychają grafikę do przodu na czym zyskuje też rynek PC. Tym razem jednak, o ile MS jednak nie puści czegoś mocniejszego, obawiam się że ten argument padnie :/ jedynie wymagania będą rosły - bo to się dzieje zawsze i niezależnie od sytuacji na rynku konsol.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I właśnie w tym momencie ceny napędów wywaliło w kosmos z absurdalnych 500zł do jeszcze bardziej 800zł. I to w jeden dzień. Thank you SQNY.

image.png.33562382f63707849dc4e86bd91a8268.png

Edit: na allegro podnieśli już ceny powyżej 900zł, jakiś idiota kupił za 920zł :E

Edytowane przez zakk87
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Qrdello napisał:

@lpcl co wyjaśnia? Mogę chyba wyrazić swoją opinię na podstawie tego co widzę i co uważam. Nie musi to być Twoja opinia czy kogoś innego, bo od tego jest forum żeby się wymieniać poglądami 

przekonanie «sąd, zdanie oparte na przeświadczeniu o prawdziwości, słuszności 

przeczucie «intuicyjne przeświadczenie, że coś się stanie, zwykle coś złego

To wyjaśnia.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi