Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, mlody_tarnow napisał:

Oczywiście, że rosły i wiem czym jest inflacja, ale licz siłę waluty, ceny po 400 zł prawie za grę w naszym kraju tj absurd.

Nie tylko w Polsce, premierowe ceny gier na ps 4 to 60 GBP, które bardzo szybko spadało do 50 a nastepnie do 45 gdzie się utrzymywało przez dłuższy czas, tak to mnie jwięcej wygląda na wykresach.

Teraz doszło do tego że niektóre tytuły startuja z 99f - to jest ponad 50% więcej, a płace jakoś specjalnie się nie zmieniły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, joloxx9 napisał:

to jest ponad 50% więcej, a płace jakoś specjalnie się nie zmieniły.

Gorzej, że te gry jakoś specjalnie się nie zmieniły :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, mlody_tarnow napisał:

Jak ceny zaczną rosnąć w takim tempie to może rynek wypożyczalni gier odżyje ?

Jakiej wypożyczalni? Wszystko dąży do tego żeby uśmiercić rynek wydań fizycznych. Jeszcze z 10 - 15 lat i gracze będą kolokwialnie mówiąc tak dymani, że otwór w tyłku będzie miał wielkość wejścia do tunelu kolejowego... Już teraz rośnie nam pokolenie, które nie pamięta ery sprzed internetu a za kilka lat zacznie nam rosnąć pokolenie, które nie będzie pamiętać czasów gdy nie było mikrotransakcji.

Edytowane przez Kris194
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Wu70 napisał:

Dokładnie - to nie czasy gdy trzeba było co chwilę engine budować, teraz każde większe studio ma swój(nie jeden) i tylko modyfikacje wprowadzają. Do tego idiotyczna moda na remastery które albo są całkiem udane jak mafia albo dostajemy paścia typu crysis...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Wu70 napisał:

Tym bardziej rynek wtórny i abonamenty mają sens, bo jakby człowiek miał kupić cyfrę w tej absurdalnej cenie, rozczarować się samą produkcją i zostać na lodzie, to raczej marna perspektywa. :E A do tego wszystko zmierza, wydania cyfrowe to z perspektywy wydawcy najkorzystniejsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Vulc napisał:

A do tego wszystko zmierza, wydania cyfrowe to z perspektywy wydawcy najkorzystniejsze rozwiązanie.

To jest ich mokry sen, udupienie rynku wtórnego. Swoją drogą szkoda że praw onie nadąża za rozwojem technologii, powinni normalnie pozwolić na transfer licencji z konta na konto. IT pod tym względem jest strasznie nieprzyjazne konsumentom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bleidd napisał:

Wygląda na to, że ta generacja podzieli graczy z innych względów niż dotychczas. Teraz bardziej będzie się liczyło kto i jak gra. Ja przechodzę gry długo, bo nie mam na nie czasu. RDR2 "męczyłem" ponad rok. Nie wyobrażam sobie opłacać Game passa przez rok tylko po to aby przejść jedną grę, kiedy w danym miesiącu nie siadłem do konsoli ani razu ale abonament musiałem zapłacić. Nie wspominając o tym, że może być tak że dana gra zdąży wylecieć z portfolio do tego czasu. No i lubię wracać do dobrych gier po 2-3 latach. Dlatego wolę kupić grę na własność (z reguły kupuje używki po 30-80 zł) niż płacić za dostęp do 200 gier, gdzie gram w 2 tytuły w ciągu roku i jak będę chciał do nich wrócić to muszę raz, że liczyć że dalej będą w abonamencie a dwa znów go opłacać. Dla mnie polityka Sony jest lepsza, choć pewnie dla większości Game pass to deal-breaker.

Ale przecież masz wybór, na XSX nie jesteś skazany tylko i wyłącznie na Game Pass. Możesz kupić pudło albo iść w abonament, co Ci lepiej pasuje. Na PS5 sprawa jest prostsza (bo odpowiednika GP nie ma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, zapsu napisał:

Cześć,

mam pytanie odnośnie gier z PS4 na PS5 - jest info czy będą identyczne jak na PS4 czy będzie wyższa rozdzielczość/więcej detali?

Pytam w kontekście Cyberpunk 2077 - w dniu premiery będzie można ja uruchomić na PS5 - w 2021 ma być wydana wersja dedykowana nowej generacji. 
Czy mając PS4 Pro jest sens myśleć o PS5? Jeżeli nie będzie na PS5 wyższej rozdzielczości/detali to chyba nie ma sensu. 
Pytam tylko o wyłącznie w kontekście gier z wstecznej kompatybilności - nie poprawionych pod PS5. 

Nikt Ci raczej na to wszystko nie odpowie, skoro samo Sony nie podało konkretów jeśli chodzi o techniczne aspekty wstecznej kompatybilności. Pewnie się wszyscy dowiedzą dopiero po premierze :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, joloxx9 napisał:

Dokładnie - to nie czasy gdy trzeba było co chwilę engine budować, teraz każde większe studio ma swój(nie jeden) i tylko modyfikacje wprowadzają. Do tego idiotyczna moda na remastery które albo są całkiem udane jak mafia albo dostajemy paścia typu crysis...

mafia to remake a crysis to remaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SNC napisał:

mafia to remake a crysis to remaster

Niech będzie, w każdym bądź razie jak coś ma "re" w nazwie to można się spodziewać wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Kszyrztow napisał:

Nikt Ci raczej na to wszystko nie odpowie, skoro samo Sony nie podało konkretów jeśli chodzi o techniczne aspekty wstecznej kompatybilności. Pewnie się wszyscy dowiedzą dopiero po premierze :E

Ahh to Sony. Premiera za ponad miesiąc a nic nie wiadomo jeszcze o jednak z ciekawszych funkcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przeciągu tygodnia redakcje mają ponoć dostać PS5 także wtedy się prawdopodobnie dowiemy co w trawie piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Kris194 napisał:

W przeciągu tygodnia redakcje mają ponoć dostać PS5 także wtedy się prawdopodobnie dowiemy co w trawie piszczy.

Turbina ?

Wentylator-5015-wiatrak-chlodzenie-turbi

bo komora parowa jak w XSX się nie zmieści w tej odbudowie 

Xbox-Series-X-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, joloxx9 napisał:

Niech będzie, w każdym bądź razie jak coś ma "re" w nazwie to można się spodziewać wszystkiego.

Jednak bym rozdzielal bo remaki to tworzenie gry od podstaw w oparciu o klasyka (i juz kilka takich perelek powstalo) a remastery mogly by w ogole dla mnie nie istniec chyba ze za darmoszke.

Edytowane przez SNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Kris194 napisał:

Jakiej wypożyczalni? Wszystko dąży do tego żeby uśmiercić rynek wydań fizycznych. Jeszcze z 10 - 15 lat i gracze będą kolokwialnie mówiąc tak dymani, że otwór w tyłku będzie miał wielkość wejścia do tunelu kolejowego... Już teraz rośnie nam pokolenie, które nie pamięta ery sprzed internetu a za kilka lat zacznie nam rosnąć pokolenie, które nie będzie pamiętać czasów gdy nie było mikrotransakcji.

Przemyślałem sprawę i raczej w ogóle konsole z rynku znikną jako takie, patrząc jak rozwija się Netflix i ile firmy wchodzi w streaming gier to tak będziemy grać. Wykupiona usługa, dowolny sprzęt, bo jego wydajność znaczenia mieć nie będzie i cyk  - a to dzisiaj może zagram w....

Edytowane przez mlody_tarnow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, zapsu napisał:

Ahh to Sony. Premiera za ponad miesiąc a nic nie wiadomo jeszcze o jednak z ciekawszych funkcji. 

Ja czekam na potwierdzenie. Bo zostały mi do ogrania 4 exy z ps4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zapsu napisał:

Cześć,

mam pytanie odnośnie gier z PS4 na PS5 - jest info czy będą identyczne jak na PS4 czy będzie wyższa rozdzielczość/więcej detali?

Pytam w kontekście Cyberpunk 2077 - w dniu premiery będzie można ja uruchomić na PS5 - w 2021 ma być wydana wersja dedykowana nowej generacji. 
Czy mając PS4 Pro jest sens myśleć o PS5? Jeżeli nie będzie na PS5 wyższej rozdzielczości/detali to chyba nie ma sensu. 
Pytam tylko o wyłącznie w kontekście gier z wstecznej kompatybilności - nie poprawionych pod PS5

Sony twierdzi ze 99% giere z ps4 bedzie wspieranych przez ps5 (czesc z nich ma miec tez lepszy fps). CDProjekt pelnoprawny nextgenowy Cyberpunkowy patch dla xsx i ps5 ma wypuscic na poczatku przyszlego roku(za darmo). 

Edytowane przez SNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SNC napisał:

Sony twierdzi ze 99% giere z ps4 bedzie wspieranych przez ps5 (czesc z nich ma miec tez lepszy fps). CDProjekt pelnoprawny nextgenowy Cyberpunkowy patch dla xsx i ps5 ma wypuscic na poczatku przyszlego roku.

A czy jak przyjedzie do mnie najpierw PS5 i kupię BOX CP2077 na PS4 to będzie można ograć na 5 w jakości PS4PRO? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, azgan napisał:

A czy jak przyjedzie do mnie najpierw PS5 i kupię BOX CP2077 na PS4 to będzie można ograć na 5 w jakości PS4PRO? 

tego bym sie spodziewal (swoja droga moze warto zadac pytanie cdprojekt, to chyba nie lamie nda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam bo nie wiem czy wytrzymam z czekaniem do przyszłego roku na Next-Genowy Update 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No od CDPR wszyscy dostaną w 2021 updejt nie tylko PS5, Wiesiek 3 też dostanie updejt, a wszystko za darmo, nie za 80 Euro.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Stjepan napisał:

No od CDPR wszyscy dostaną w 2021 updejt nie tylko PS5, Wiesiek 3 też dostanie updejt, a wszystko za darmo, nie za 80 Euro.

Ale czy bez tego "Updejtu" będzie można zagrać na PS5? Na dodatkowe bajery graficzne typu RT mogę poczekać ale mi chodzi o samą możliwość zagrania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, azgan napisał:

Turbina ?

Przy takiej turbinie to PS5 by odlatywało pod sufit :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, azgan napisał:

Ale czy bez tego "Updejtu" będzie można zagrać na PS5? Na dodatkowe bajery graficzne typu RT mogę poczekać ale mi chodzi o samą możliwość zagrania.

oczywisicie ze mozna(raz ze wsteczna kompatybilnosc dwa ze bodaj kazda gra wydana na ps4 po czerwcu tego roku musi byc sprawdzona pod ps5) ale jaka to bedzie wersja to jest dobre pytanie ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kris194 napisał:

Przy takiej turbinie to PS5 by odlatywało pod sufit :E

Nie mają za bardzo miejsca żeby poszaleć z wielkością bo jest dosyć wąska obudowa.

Teraz, SNC napisał:

oczywisicie ze mozna(raz ze wsteczna kompatybilnosc dwa ze bodaj kazda gra wydana na ps4 po czerwcu tego roku musi byc sprawdzona pod ps5) ale jaka to bedzie wersja to jest dobre pytanie ;d

A to spoko?. To biorę na to co przyjedzie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi