Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, ODIN85 napisał:

Nic nie dostanie bo jest pandemia i cyfra jest bezpieczniejsza niż pudła,których nawet mogą nie wysyłać jak znów wszystko zamkną.

A to wersja z płytami straciła możliwość odtwarzania gier cyfrowych? :hmm: Allegro istnieje ma się dobrze i chyba nikt go nie zamknie. Ja tam wole sobie zafundować używkę za 50 zł niż super ofertę -50% 349 zł 174.49 zł ale co kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Ja też już witałem się z gąską, a teraz z każdą informacją i chwilą bliżej mi do XSX. Czekam do premier obu konsol i czekam na reakcje zwykłych, prostych ludzi, porównania, doznania itp. Potem podejmę ostateczną decyzję i pewnie w przyszłym roku lub może na gwiazdkę pod choinkę.

Nie chcę już otwierać nowego tematu w dziale XSX, bo i tak wielu z Was ma obie konsole, podpowiedzcie mi proszę, czy w Game Pass Ultimate, jak pobiorę grę/dodam do biblioteki, to czy jak ona wypadnie z Game Pass, to będę mógł w nią grać mimo wszystko lub na nowo pobrać, dopóki opłacam abonament Game Pass? Jaka jest rotacja gier w Game Pass, raz na miesiąc jakieś gry wyrzucają z Game Pass i w ich miejsce wchodzi tyle samo gier nowych?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Tutaj ciekawe podsumowanie generacji zwykłych graczy 

Nowe "rozdanie" będzie ciekawym doświadczeniem 

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kalach napisał:

Sam sie zastanawiam czy wg będę wiał różnice w 1080p a 4K siedząć ok 2m od ekranu 55". Z tego co pokazują "kalkulatory" to chyba nie... Sprawdzał ktoś podobną sytuacje w grach?

Są różnice. Zobacz sobie np. Dragon Age: Inwizycje na PS4 pro. Na ekranie 1080p (42 cale) wyglądało to ok z 1,5 metra. Na 55" jest kicha. Mam teraz nieco ponad 2 metry od TV do kanapy. Za to przy dynamiczne 4k vs pełne 4k - na 55" nie widziałem różnicy.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, joloxx9 napisał:

Na GoLu jest artykuł o tym jak Michael Patcher zjechał sony właśnie za ten tańszy model, co jak co można się znim nie zgadzać ale pojęcie o rynku ma dość spore i szczerze mam nadzieję że właśnie Sony dostanie mokrego lepca na twarz i ogarną się.

Nie wiem czy czytałeś ten artykuł, bo w treści jest napisane, że Pachter ich jedzie za to, że zbyt TANIO wycenili Playstation Digital Edition i prawdopodobnie będą zbyt dużo tracić na sprzedaży tej konsoli.

29 minut temu, P406 napisał:

Jeżeli do PS Now będą trafiać wszystkie gry first party od Sony w dniu premiery, to wtedy będzie można mówić o nawiązaniu walki. Wyobraź sobie teraz sytuację, że 23 studia Microsoftu (o ile nie będzie ich zaraz jeszcze więcej) wrzucą przez całą generację wszystkie swoje gry do GP w dniu premiery, a wszystkie first party od 13 studiów Sony będą za 360 pln.

Pytanie, jaki budżet MS będzie chciał pompować w gry, które i tak od razu będzie ładował do GP. Może być tak, że GP stanie się jakościowo takim Netflixem - dużo contentu, ale nie wszystko trzyma dobry poziom.

Boję się też trochę, że żeby sobie zrekompensować niską cenę GP, MS zacznie wypuszczać tam podstawowe wersje gier, a później do swojego sklepu będzie wypuszczał tonę płatnych DLC. Ofc w interesie wszystkich byłoby, żeby jednak lądowały tam porządne produkcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ODIN85 napisał:

Nic nie dostanie bo jest pandemia i cyfra jest bezpieczniejsza niż pudła,których nawet mogą nie wysyłać jak znów wszystko zamkną.

Jak Ty bredzisz masakra. Czyli konsol też nie dostarczą bo pandemia i są niebezpieczne? 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba muszę dokupić kolejne gry na prosiaka - ps5 się oddala oj oddala.

Szkoda tylko że chaty mi nie odkurza  w końcu i tak chodzi jak odkurzacz to mogło by być 2w1 ;-)

ps.
wygląd ps5 kojarzy mi się z Mass Effectem - ciekawe czy bdzie taki fail jak z Andromedą...

Edytowane przez Tomcat
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ODIN85 napisał:

Niektórzy widzą na oczy tą średnią krajową.

Po 300h normy w miesiącu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Camil666 napisał:

Nie wiem czy czytałeś ten artykuł, bo w treści jest napisane, że Pachter ich jedzie za to, że zbyt TANIO wycenili Playstation Digital Edition i prawdopodobnie będą zbyt dużo tracić na sprzedaży tej konsoli.

Pytanie, jaki budżet MS będzie chciał pompować w gry, które i tak od razu będzie ładował do GP. Może być tak, że GP stanie się jakościowo takim Netflixem - dużo contentu, ale nie wszystko trzyma dobry poziom.

Boję się też trochę, że żeby sobie zrekompensować niską cenę GP, MS zacznie wypuszczać tam podstawowe wersje gier, a później do swojego sklepu będzie wypuszczał tonę płatnych DLC. Ofc w interesie wszystkich byłoby, żeby jednak lądowały tam porządne produkcje.

Czytałem, mi chodzi głównie o jego punkt widzenia. Drożej pewnie ją chcieli sprzedać ale nie jest to możliwe z racji ceny Xbox'a na którego wiedać to czekali by ogłosić swoje ceny. 

Na pewno nie ma się co napalać że co chwilę będziemy dostawać same gry AAA,ale jak to ma być taki netflix gdzie tak na prawde za niewielką opłatę każdy członek rodziny dostanie coś dla siebie, to czemu nie ? 

8 minut temu, ODIN85 napisał:

Mam rozumieć że w okresie marzec czerwiec siedziałeś w jaskini i nie słyszałeś jak cyfrowa dystrybucja urosła na sile?

marzec czerwiec - okres kiedy sklepy się zamykały, ludzie byli nastraszeni przez media jaka to groźna choroba to dziwisz się że urosła w siłe? Teraz jakoś sklepy normalnie otwarte, ludzie nie boją się kupować uzywek itd.  Zresztą za pół roku ludzie będą mieć tak na to wywalone że nie wiem czy będzie sens brać to pod uwagę. Do tego dodam jedno - wersja z płytą również pozwala na uruchamianie cyfrowych wersji gier więc sorry ale Twoj argument jest inwalidą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, joloxx9 napisał:

Czytałem, mi chodzi głównie o jego punkt widzenia.

O jego punkt widzenia na jaki temat? W tej jego wypowiedzi chodzi głównie o to, że nie sądzi by Sony zarabiało dość wystarczająco na sprzedaży PS5 Digital.

6 minut temu, joloxx9 napisał:

Drożej pewnie ją chcieli sprzedać ale nie jest to możliwe z racji ceny Xbox'a na którego wiedać to czekali by ogłosić swoje ceny. 

Nooo, ale to chyba dobrze, że finalnie sprzedają taniej? Dobrze dla konsumenta, ma się zrozumieć.

8 minut temu, joloxx9 napisał:

Na pewno nie ma się co napalać że co chwilę będziemy dostawać same gry AAA,ale jak to ma być taki netflix gdzie tak na prawde za niewielką opłatę każdy członek rodziny dostanie coś dla siebie, to czemu nie ? 

Czas pokaże, czy w przyszłości zmieni się podejście do tworzenia takich gier. W optymistycznym scenariuszu będą to gry AAA dodawane w całości do usługi. W negatywnym gry z mniejszym budżetem, albo podstawowe wersje z DLC do dokupienia osobno lub mikrotransakcjami. Nie mam ani Xboxa ani GP, ale nikomu nie życzę takiego scenariusza, bo to pewnie wpłynęłoby na całą branżę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Camil666 napisał:

O jego punkt widzenia na jaki temat? W tej jego wypowiedzi chodzi głównie o to, że nie sądzi by Sony zarabiało dość wystarczająco na sprzedaży PS5 Digital.

O punkt widzenia że ta konsola nie jest opłacalna dla nich - jak będą tracić na niej to znowu się to odbije na nabywcach choćby poprzez próbę odrobienia strat w innych miejscach.

1 minutę temu, Camil666 napisał:

Nooo, ale to chyba dobrze, że finalnie sprzedają taniej? Dobrze dla konsumenta, ma się zrozumieć.

Mogłaby jeszcze mniej kosztować, problemem jest to ze kupno droższej wersji (przy założeniu że nie chomikuje się gier pod poduszką po przejsciu) staje się z biegiem czasu tańsze.

Dalej nie wiedze argumentów przemawiających za kupnem PS5 w wersji bez napędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Camil666 napisał:

Niech połowa z tych gier to będą AAA to już będzie bardzo opłacalne, a wydaje się to być całkiem realnym scenariuszem. Nowy Fallout, Starfield, The Elder Scrolls, Avowed od Obsidian, plus święta trójca Gears, Forza, Halo to będą blockbustery, ponadto Doom, Wolfenstein, Dishonored też podpadają mocno pod AAA. Wiadomo, to wszystko pieśń przyszłości, część nie została nawet zapowiedziana, ale można się domyślić, że pojawią się na przestrzeni całej generacji. Ja będę miał obie konsole, bo nie zrezygnuję z Uncharted, Horizon, Last of Us czy God of War. Ale to będzie sprzęt tylko do niektórych exów, bo umówmy się, nie wszystkie gry Sony gameplayowo trzymają bardzo wysoki poziom (nie mówię o grafice, które jest zazwyczaj bardzo dopracowana). Cała reszta na Xboxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, joloxx9 napisał:

Dalej nie wiedze argumentów przemawiających za kupnem PS5 w wersji bez napędu.

Dla każdego coś dobrego, samo posiadanie jakiegoś wyboru nie jest niczym złym. Mi osobiście taka wersja też nie odpowiada, ale mam znajomego, który od kilku lat nie kupuje płyt. Zamiast tego kupuje po przecenach cyfrowe wersje. Powód? Nie chce mu się płyt zmieniać.

Dla takich osób wydanie 100 dodatkowych dolarów, które można by wydać np. na gry mija się z celem.

Trzeba też mieć na uwadze, że pewnie będą tacy, którzy nie mieli PS4, a kupią PS5. Dla nich oferta z plusa będzie wystarczająca, żeby pograć przez kilka miesięcy w gry z PS4 bez potrzeby kupowania nowych. A później kto wie czy Sony nie dołoży tam kolejnych tytułów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Camil666 napisał:

Dla każdego coś dobrego, samo posiadanie jakiegoś wyboru nie jest niczym złym. Mi osobiście taka wersja też nie odpowiada, ale mam znajomego, który od kilku lat nie kupuje płyt. Zamiast tego kupuje po przecenach cyfrowe wersje. Powód? Nie chce mu się płyt zmieniać.

Dla takich osób wydanie 100 dodatkowych dolarów, które można by wydać np. na gry mija się z celem.

Trzeba też mieć na uwadze, że pewnie będą tacy, którzy nie mieli PS4, a kupią PS5. Dla nich oferta z plusa będzie wystarczająca, żeby pograć przez kilka miesięcy w gry z PS4 bez potrzeby kupowania nowych. A później kto wie czy Sony nie dołoży tam kolejnych tytułów.

PS5 normalna tez odpala gry cyfrowe, roznica w cenie czyli 100 dolarow to cena jednej nowej gry, teraz o ile rozumiem Twojego znajomego to przeciez doplacenie(jednokrotne) do konsoli daje chocby to że można od dowolonego znajomego choćby pożyczyć się gry i nie trzeba jej kupować. Chyba że powiesz mi że Twoj znajomy przez x lat posiadania konsoli nie wlozyl do niej plyty? 

8 minut temu, ODIN85 napisał:

Aż tak trudno zrozumieć że są ludzie którzy nie chcą się bawić w odsprzedawanie,czekanie na kuriera czy pójście do sklepu?

Po tym co obserwuje w ostatnich latach, jestem w stanie zrozumiec wszystko, tylk oczy my rozmawiamy tutaj o roznych fiksacjach i tym minimalnym procencie ludzi ktorzy np kupią bo chcą być choćby inni? Jak wspomniałem wyżej, wystarczy że pożyczę się od kogoś 3 gry w ciągu 3 lat i już jestem do przodu. Więc pytam - jesteś w stanie wymienić pare argumentów które mają sens i przemawiają za zakupem PS5 bez napędu czy dalej będziesz powtarzać że to dla ludzi którzy nie mają kontaktu z światem zewnętrznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, ODIN85 napisał:

Aż tak trudno zrozumieć że są ludzie którzy nie chcą się bawić w odsprzedawanie,czekanie na kuriera czy pójście do sklepu?

Zaraz, zaraz, przeciez mielismy rozmawiac o 98% typowych kowalskich ktorzy nie maja takich problemow i chca zaoszczedzic?

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, joloxx9 napisał:

Chyba że powiesz mi że Twoj znajomy przez x lat posiadania konsoli nie wlozyl do niej plyty? 

Twierdził, że zawsze kupował cyfrówki.

Ludzie są różni, najlepiej nie oceniać tylko swoją miarą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja lubię gry pudełkowe i odkładam je zawsze w ogromnym pule kartonowym gdzie zbieram moją kolekcje. Ja zawsze  wkładam płytkę z grą i nigdy mi się to nie znudzi.Ja zawsze kupuje konsole z napędem do płyt.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ODIN85 napisał:

Może wróć i doczytaj do jakich problemów odnosiło się te 98%.

O kowalskich piszesz przez caly temat wiec zakladam, ze zawsze sa najwazniejsi :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Camil666 napisał:

Twierdził, że zawsze kupował cyfrówki.

Ludzie są różni, najlepiej nie oceniać tylko swoją miarą.

Nie oceniam, chodzi mi o to że nie znam nikogo kto by nie zrobił chociaż jednej z nastepujących czynnosci  za "życia" swojej konsoli - sprzedaż/wymiana/pozyczenie od kogos gry. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze znajdzie się ten jeden na tysiąc który kupuje tylko cyfre i niech mu będzie, ale serio czy zwykła osoba ma jakieś plusy gdy kupi tą wersje bez napędu? Chodzi mi tutaj o porównanie do takiego xbox'a s, który to za cene 2/3 nowych gier daje dostęp do gigantycznej biblioteki. I o ile sam bym nie kupił czegoś takiego to juz 3 znajomych znajomych mówiło że kupią ją dla dzieci, bo ne dośc szybko się nudzą i zamiast co chwile wywalać kasę na nowe gry/wymiane to maja to co tam jest i spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, joloxx9 napisał:

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze znajdzie się ten jeden na tysiąc który kupuje tylko cyfre i niech mu będzie, ale serio czy zwykła osoba ma jakieś plusy gdy kupi tą wersje bez napędu?

Cóż, gdyby ludzie nie widzieli jakichkolwiek plusów, to preordery by się nie wyprzedały.

W niektórych krajach, zakup cyfry na premierę wychodzi sporo korzystniej niż pudełka (np. w Kanadzie z tego co wiem). Jeśli komuś dodatkowo nie chce się bawić w wymianę/odsprzedaż, to IMO jest to sensowny zakup. Dochodzi jeszcze (subiektywna, ale jednak) opinia, że wersja bez napędu jest po prostu ładniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusem jest obietnica EX'ów od SONY i tyle albo aż tyle bo konsole kupuje się właśnie dla gier 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Camil666 napisał:

Cóż, gdyby ludzie nie widzieli jakichkolwiek plusów, to preordery by się nie wyprzedały.

W niektórych krajach, zakup cyfry na premierę wychodzi sporo korzystniej niż pudełka (np. w Kanadzie z tego co wiem). Jeśli komuś dodatkowo nie chce się bawić w wymianę/odsprzedaż, to IMO jest to sensowny zakup. Dochodzi jeszcze (subiektywna, ale jednak) opinia, że wersja bez napędu jest po prostu ładniejsza.

Kanada, USA, Francja, Niemcy itd. to rozumiem. Ale Polska? Jak widziałem że na takim allegro zeszło 300 szt. PS5 Digital, to mam tylko jedną myśl:
- zazdroszczę takiej rozrzutności pieniędzy, lub bogatych rodziców - kupować za 359 zł gry bez możliwości odsprzedaży, lub
- kupili bez informacji na ile Sony, jak i producenci gier wycenili swoje tytuły na PS5. A dowiedzą się dopiero podczas zakupów w ps store :E

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, KurczakPolski napisał:

Mam pytanie czy wszystkie egzemplarze Ps 5 zostały wyprzedane bo takie informacje wyszperałem w internecie?:o   

Co w tym dziwnego PS4 też szybko zeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Camil666 napisał:

Właśnie chciałem się dowiedzieć dlaczego ludzie ją kupują, jak widzę nikt nie wie. Te pierwsze partie to i tak głownie pod scalping idą więc na nich bym się nie opierał. Zobaczymy za 6 miesięcy jak stoi sprzedaż, napalency na początku  wykupią chocby miało się po miesiącu zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, KurczakPolski napisał:

Mam pytanie czy wszystkie egzemplarze Ps 5 zostały wyprzedane bo takie informacje wyszperałem w internecie?:o   

Tak, pre-ordery sprzedały się na pniu. W Polsce i tak lepsza sytuacja niż w UK czy US, gdzie się rozeszły w minuty - my chociaż mieliśmy parę godzin, jak wpadła nowa parta na Allegro czy gdzieś.

Co do gier pudełkowych, ja się przyznam, że nie włożyłam ani jednej płyty do mojej PS4 przez cały okres jej posiadania. Same cyfrówki. Nawet nie wiem, czy napęd działa. ;) Pomógł fakt, że kupiłam Slim, czyli parę lat po rozpoczęciu generacji i sporo tytułów było tańszych. W dniu premiery nie kupuję niemal nic, więc wysoka cena niespecjalnie mnie boli.

Natomiast nowe konsole kupuję jednak w wersji z napędem, bo przy takiej cenie wyjściowej pewnie jeszcze dłużej potrwa, zanim osiągnie sensowny poziom - a różnica między cyfrową i zwykłą wersją PS5 jest niewielka, szybko się zwróci, jeśli cokolwiek jednak kupię na płycie i sprzedam.

Series S już wygląda bardziej atrakcyjnie, bo to jednak prawie tysiąc w kieszeni i jakaś opcja, jeśli ktoś chce używać tylko Game Passa albo pykać w Fifę przez 5 lat. A tacy też pewnie są. Natomiast Sony nie oferuje alternatywy dla Game Passa, więc ten argument odpada.

Edytowane przez Rosveen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi