Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, joloxx9 napisał:

Wystarczy głosować portfelem a nie dorysowywac sobie wyimaginowe wizje dlaczego gry na nowe konsole tyle kosztuja.

Ale z którym punktem moich wypowiedzi się konkretnie nie zgadzasz?

Jeśli Ci nie pasuje średnie wynagrodzenie, to proszę bardzo, za wiki:

Za 2006, cena gry 250pln: 
Wynagrodzenie minimalne: 899pln, 1 gra to ok 28% wypłaty
Dominanta: 1469pln, 1 gra to ok 17% wypłaty
Mediana: 2130pln, 1 gra to ok 12% wypłaty

Za 2018, przy cenie 360pln:
Wynagrodzenie minimalne: 2100pln, 1 gra to ok 17% wypłaty
Dominanta: niestety b.d.
Mediana: 4094pln, 1 gra to ok 9% wypłaty

Patrząc na trend, w 2020 te różnice ceny do % wynagrodzenia będzie jeszcze korzystniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jack White napisał:

Czekajcie, serio DS będzie tylko w QHD i 60FPS? Przecież to jest korytarza gierka, oczywiście, ładnie to wygląda, szczególnie ilość detali z jakich są zrobieni bossowie, ale bez przesady. Star życia konsoli, taki nibt wielki przeskok sprzętowy w generacji a tutaj takie cyrki. No nie wierze.

4K/30kl lub 1080/60kl do wyboru.

Edytowane przez rambek911
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie już nic mnie nie przekona do zakupu tego na premierę. Mam nadzieję że DS szybko wyjdzie na PC. 

Edytowane przez Jack White

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Superplastyfikator napisał:

Czy przypadkiem przed premierą poprzedniej generacji pewna firm nie próbowała takich zagrywek i dostała od ludzi zasłużony strzał w pysk?

Próbowała, ale to się dzieje, M$ próbował, ale tutaj już nie próbują tylko to robią, drugi Acti-Blizz rośnie. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Vulc napisał:

Nikt nie lubi wysokich cen

Jak to, przeciez niektorzy dziwia sie ze tak pozno podwyzszaja ceny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Camil666 napisał:

Ale z którym punktem moich wypowiedzi się konkretnie nie zgadzasz?

Jak Ty to w taki sposób sobie tłumaczysz to super, pamiętaj że przed denominacja ludzie  w Polsce zarabiali miliony.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wu70 napisał:

Jak to, przeciez niektorzy dziwia sie ze tak pozno podwyzszaja ceny ?

Czy z tego co napisałeś wynika, że autor wypowiedzi cieszy się z wysokich cen? Delikatna nadinterpretacja z Twojej strony. ;) Pozostaje też poczekać na decyzje innych dużych wydawców, gry przejściowe i multiplatformy są na razie oferowane w cenach bliższych temu, co mamy obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, joloxx9 napisał:

pamiętaj że przed denominacja ludzie  w Polsce zarabiali miliony

A jak to się konkretnie ma do wzrostu zarobków w kraju na przestrzeni ostatnich 15 lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Stjepan napisał:

Próbowała, ale to się dzieje, M$ próbował, ale tutaj już nie próbują tylko to robią, drugi Acti-Blizz rośnie. ?

Nie rozumiem w czym problem? Ot jedna gra wymaga polaczenia online non stop. Zreszta gowniana.

Przeciez kazdy z was ma internet. Piractwa na ps4 nie bylo wiec i tak oryginal kupi ktokolwiek w to bedzie gral

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Jack White napisał:

Czekajcie, serio DS będzie tylko w QHD i 60FPS? Przecież to jest korytarzowa gierka, oczywiście, ładnie to wygląda, szczególnie ilość detali z jakich są zrobieni bossowie, ale bez przesady. Start życia konsoli, taki niby wielki przeskok sprzętowy w generacji a tutaj takie cyrki. No nie wierze.

Taka rzeczywistość z 9teraflopa za wiele nie ukręcisz. Ludzie nadal nie widzą różnicy 12tf vs 9tf. Wręcz powiedzą, że nie ma żadnej istotnej różnicy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, PHYSXftw napisał:

Taka rzeczywistość z 9teraflopa za wiele nie ukręcisz. Ludzie nadal nie widzą różnicy 12tf vs 9tf. Wręcz powiedzą, że nie ma żadnej istotnej różnicy :E

Nie wiem czy wszyscy czytelnicy portalu z dwoma "P" w nazwie zaliczyć można do szlachetnego grona homo sapiens :D I żeby nie było, sam mam tam konto, nieświadomie założyłem je tam kilka lat po zakupie PS4. Generalnie studia Sony nawet z tabletowego Jaguara i 4,2TF w Pro potrafiły wyprodukować świetnie wyglądające gry, stąd też po PS5 spodziewano się cudów. Na samym początku otrzymujemy kubeł zimnej wody: w korytarzówce DS nie ma szansa na 60fps/4k i to bez RT, co wynika z wstępnych analiz DF.  Ratchet tak samo, 30 fps + HDR i RT, ale w rozdzielczości 1440p+. Nieciekawie. Nie mam nic przeciwko graniu w 30 fps/szachownica, ale nie tym SONY reklamowało generację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Camil666 napisał:

A jak to się konkretnie ma do wzrostu zarobków w kraju na przestrzeni ostatnich 15 lat?

Tak jak Twoje porównanie. Co mi z tego jak było w 2006r? Mówimy o tym co jest teraz, bo wychodzi z Twojej matematyki że nawet jakby gry kosztowały po 500zl to powinniśmy się cieszyć bo to i tak byłoby taniej niż w 2006r 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Vulc napisał:

Czy z tego co napisałeś wynika, że autor wypowiedzi cieszy się z wysokich cen? Delikatna nadinterpretacja z Twojej strony. ;)

Z tego wynika, że autor jest fanbojem który będzie pełnił rolę adwokata producenta żeby wytłumaczyć każdą decyzję ;) Chyba nie jesteśmy w internecie od wczoraj.

33 minuty temu, Camil666 napisał:

Kraj się bogaci żeby obywatele mogli sobie pozwolić na więcej dóbr a nie ciągle tyle samo w innych cenach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Sheeneek napisał:

Nie rozumiem w czym problem? Ot jedna gra wymaga polaczenia online non stop. Zreszta gowniana.

Przeciez kazdy z was ma internet. Piractwa na ps4 nie bylo wiec i tak oryginal kupi ktokolwiek w to bedzie gral

image.png.87a7d9e574a06c60be46af401632f04a.png

Dodaj do tego cenę z dupy i to, że jak tu się przyjmie to i w kolejnych produkcjach będziesz potrzebował wykupionego abonamentu żeby zagrać w singla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, joloxx9 napisał:

wychodzi z Twojej matematyki że nawet jakby gry kosztowały po 500zl to powinniśmy się cieszyć bo to i tak byłoby taniej niż w 2006r 

Nie ma „mojej” i „Twojej” matematyki. Jest tylko jedna i wychodzi z niej jasno, ze jest tak jak napisałeś. Biorąc pod uwagę wszystkie rodzaje statystyk wynagrodzeń, możesz sobie pozwolić na więcej gier niż w latach poprzednich. Co obala kłamliwe twierdzenie, że zarobki stoją w miejscu. Być może Twoje indywidualne tak, współczuję jeśli tak jest.

25 minut temu, Wu70 napisał:

Kraj się bogaci żeby obywatele mogli sobie pozwolić na więcej dóbr a nie ciągle tyle samo w innych cenach.

No i dokładnie to wyszło z mojego porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, PHYSXftw napisał:

Ale DS nie wchodzi na XSX więc jak mogą zobaczyć? Z tego co wiem to tylko PS5*

* z szansą na PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Camil666 napisał:

No i dokładnie to wyszło z mojego porównania.

Z Twojego porównania wyszło, że wynagrodzenia wzrosły znacznie a mimo to można sobie pozwolić tylko na niewiele więcej = ceny gier wzrosły niewspółmiernie i o tym jest mowa w temacie.

btw. w 2006 gry były takie drogie? :D

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Superplastyfikator napisał:

image.png.87a7d9e574a06c60be46af401632f04a.png

Dodaj do tego cenę z dupy i to, że jak tu się przyjmie to i w kolejnych produkcjach będziesz potrzebował wykupionego abonamentu żeby zagrać w singla.

Ale dalej to jest tylko ta jedna gra, dlaczego zakladasz ze ten model mieli by powielac w innych grach? Po co? Myslisz ze po to by wiecej ps plusa sprzedac? Osobiscie watpie.

Zreszta niewiele wiadomo o mechanice tej gry, nie pomyslales moze ze dostep do netu jest wymagany do jakiegos jej komponentu? Z innych ujawnionych gier zadna nie ma tego wymogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, azgan napisał:

Ale DS nie wchodzi na XSX więc jak mogą zobaczyć? Z tego co wiem to tylko PS5*

* z szansą na PC

Ale mi nie chodzi o DS, tylko o całość. Nie trzeba być wróżbitą, nowy X będzie sobie lepiej radził w multiplatformach. Specyfikacji nie oszukasz, tam gdzie PS5 będzie się dusiło X będzie miał zapas.

Edytowane przez PHYSXftw
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, PHYSXftw napisał:

Ale mi nie chodzi o DS, tylko o całość. Nie trzeba być wróżbitą, nowy X będzie sobie lepiej radził w multiplatformach. Specyfikacji nie oszukasz, tam gdzie PS5 będzie się dusiło X będzie miał zapas.

Wszystko się zgadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Camil666 napisał:

Co obala kłamliwe twierdzenie, że zarobki stoją w miejscu. Być może Twoje indywidualne tak, współczuję jeśli tak jest.

Gdzie ja tak napisałem? Bo docinki iście dziecinne.

Nie ma to jak z oryginalnego topicu czyli "jaki jest sens kupowania wersji digital" zejść na czyjeś zarobki. Z mojej strony eot bo szkoda strzępić ryja.

Edytowane przez joloxx9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Camil666 napisał:

Nie ma „mojej” i „Twojej” matematyki. Jest tylko jedna i wychodzi z niej jasno, ze jest tak jak napisałeś. Biorąc pod uwagę wszystkie rodzaje statystyk wynagrodzeń, możesz sobie pozwolić na więcej gier niż w latach poprzednich. Co obala kłamliwe twierdzenie, że zarobki stoją w miejscu. Być może Twoje indywidualne tak, współczuję jeśli tak jest.

No zarobki tak idą do góry, że dalej są średnio blisko 3 x niższe jak na zachodzie :E, a ceny gier i konsol takie same.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rambek911 napisał:

4K/30kl lub 1080/60kl do wyboru.

1440p/60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi