Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, BlindObserver napisał:

Najlepsze jest puszczanie dźwięku z głośnika w Killzone :E To jest memem samym w sobie. 

nie prbowałem ale muszę, ale wiesz sama muza killzone 3 (o ile nie walnąłem się w numerkach) to po prostu bajka. Jak dla mnie to "epopeja" muzyczna. Może być ciekawie ;)

9 minut temu, Przemcio666 napisał:

Okej, przyznaję, źle się wyraziłem, mówiłem o graczu, który gra wyłącznie na GP i będzie go opłacał co miesiąc

spox. 

Edytowane przez Bulsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wszystkie "wymysły" z tymi dodatkami w padach, jak na nintendo... :E

Ja to podsumuje tak:

Po chuj mi las - Wgrane.pl

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Bulsky napisał:

nie prbowałem ale muszę, ale wiesz sama muza killzone 3 (o ile nie walnąłem się w numerkach) to po prostu bajka. Jak dla mnie to "epopeja" muzyczna. Może być ciekawie ;)

Z tego co pamiętam, to dotyczyło audiologów. I przy polskiej wersji językowej można się dosłownie posrać ze śmiechu, jak te jęczenia brzmią z małego głośniczka :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Przemcio666 napisał:

Z drugiej strony mamy Sony, które jest wierne staremu modelowi biznesowemu, a swoją konsolę reklamuję tytułami, jakie rozmachem i "bogactwem" zjadają całą branżę (poza Rockstarem), oni mogą sobie spokojnie pozwolić na to, by raz w roku wydać grę, ale za to na najwyższym poziomie, bo na to pozwala ten model wydawniczy.

Taktyka nałapania jak największej ilości użytkowników bajecznie tanim abonamentem, a potem puff, sprzedaliśmy Xboxy, to zwiększamy cenę (co zresztą jest potwierdzone, o czym pewnie większość użytkowników GP nawet nie zdaje sobie sprawy) i nagle kończy się eldorado, jak będziesz płacił 500 zł rocznie za abonament i okaże się, że tak naprawdę przez większość czasu nie ma na nim w co grać.

Rozumiem, że wielu osobom może taki GP pasować, ale ja osobiście jestem przeciwko takim usługom w przypadku gier, za kilka lat zaczną stawiać na jakieś kałowate multiplayery (z całym szacunkiem do graczy multiplayerowych), albo ubigierki mające utrzymywać przy opłacaniu abonamentu, dokładnie to samo byłoby (będzie?) w przypadku "przejęcia" gamingu przez streaming. Sorry, ale ja wolę raz w roku naprawdę dobry tytuł od Sony/studiów, którym Sony porządnie sypnie, niż masową produkcję średniaków w stylu Netflixa, a mark my words - tak właśnie będzie, nie teraz, ale w ciągu kilku lat, jeśli tylko Xbox nie wtopi jak w poprzedniej generacji.

IMO ludzie trochę zabrudzili gacie po zobaczeniu cen gier na NG i nagle GP stał się jakimś bożyszczem tłumów, ale mało kto zdaje sobie sprawę do czego to będzie prowadziło i że wcale nie jest to taka idealna usługa jak się mówi. Co do cen - kupujesz grę na premierę za 350 zł, przechodzisz w tydzień, sprzedajesz za 300 zł, voila, grałeś za 50 zł, też mi wielki problem XD Problem to będą mieli PC'towcy jak wzrosną ceny do podobnych, a w końcu wzrosną, prędzej czy później.

Mówisz o tych wielkich tytułach, które reklamowano rozmachem i bogactwem, a ostatecznie okazały się średniakami? ;) Ile było faktycznie zjadających branżę exów od Sony? Zwłaszcza że największe produkcje oceniano różnie, a niektóre pod pewnymi względami niczym się nie różniły od multiplatform, cierpiąc na te same przypadłości (Days Gone, HZD).

To chyba normalne, że najpierw buduje się bazę użytkowników, nęcąc klientów niższymi cenami, a później przyzwyczaja do wyższych. Każdy i tak indywidualnie oceni czy warto płacić za usługę regularnie czy co kilka miesięcy. 500 zł? Jak ktoś płaci co miesiąc i w nic nie gra, to chyba już jego problem, a nie samej usługi.

Ja natomiast kibicuję takim rozwiązaniom, bo mogą się okazać świetną alternatywą po zaniknięciu fizycznych wydań, do czego na rynku konsolowym wcześniej czy później dojdzie. Nie bardzo rozumiem dlaczego taka forma oferowania gier miałaby nie istnieć obok bardziej tradycyjnego modelu, założenia że Microsoft nie wydaje dużych gier, bo skupia się na GP, są IMO błędne. Oni już przed tą usługą mieli z tym problem, co nie znaczy, że to się w przyszłości nie zmieni. Pamiętając choćby o ich ostatnich "zakupach".

Ty też nie wiesz do czego to ostatecznie doprowadzi, więc miejscami nieco protekcjonalny ton jest zupełnie zbędny. Nie wiem też kto twierdzi, że GP to usługa idealna, nie spotkałem się z taką oceną w żadnym z miejscowych wątków. Jej wartość czy opłacalność jest zmienna, podobnie jak w przypadku ofert streamingowych platform pokroju Netflixa. Największą zaletą jest to, że płacisz kiedy chcesz, natomiast Ty zbyt często sugerujesz w swoich wypowiedziach, że większość wręcz zmuszona jest płacić cały czas.

39 minut temu, Przemcio666 napisał:

Także Game Pass w moim przypadku nie wychodzi ani taniej, ani wygodniej, czekanie aż coś MOŻE łaskawie pojawi się abonamencie, żeby pozornie zaoszczędzić? Meh. Po co, jak granie na premierę jest tanie i będzie nadal? Dla casuali GP może być fajny, dla mnie nie.

Wynika to z błędnego założenia, że Game Pass jest - w obecnej formie - jednym źródłem gier, a wręcz sposobem na ogrywanie nowości, a przecież nie takie są założenia tej platformy. To jest co najwyżej deser, a nie danie główne. ;) Widzę, że się w kolejnej wypowiedzi trochę zreflektowałeś.

• Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bulsky napisał:

33 gry na rok, to wcale nie jest dużo,

Ja nawet bym nie znalazł w ciągu roku 33 interesujących mnie pozycji a co dopiero czas na ich ogranie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, BlindObserver napisał:

Z tego co pamiętam, to dotyczyło audiologów. I przy polskiej wersji językowej można się dosłownie posrać ze śmiechu, jak te jęczenia brzmią z małego głośniczka :E 

mam KL3 i sprawdzę w wolnej chwili :) :) thx

2 minuty temu, Kris194 napisał:

Ja nawet bym nie znalazł w ciągu roku 33 interesujących mnie pozycji a co dopiero czas na ich ogranie :E

no jasne, ja też nie ale matematycznie taki wynik nie jest wykluczony. Moja żona mówi, że ja gram tylko w jedną góra wie gry - cod i d3

Edytowane przez Bulsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, P406 napisał:

Ale wiesz, że GP możesz wziąć na miesiąc - dwa, ograć te 3-4 gry i zrezygnować? Cena GP to 40 pln na miesiąc. Czyli 80 pln < 150 lub 200 :) Wyjdzie taniej niż jakbyś miał kupić i sprzedać płyty...

A ograsz 4 gry w miesiąc? A jak mi to zajmuje rok to muszę wykładać abo co miesiąc 40 zł, nawet jak gram w danym miesiącu 1h. GP jest fajny ale nie dla każdego, ja zostaje przy używkach na własność albo odsprzedaży używek. Po prostu gram nieregularnie, często wracam do dobrych gier i potrafię je męczyć długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Vulc napisał:

Mówisz o tych wielkich tytułach, które reklamowano rozmachem i bogactwem, a ostatecznie okazały się średniakami? ;) Ile było faktycznie zjadających branżę exów od Sony? Zwłaszcza że największe produkcje oceniano różnie, a niektóre pod pewnymi względami niczym się nie różniły od multiplatform, cierpiąc na te same przypadłości (Days Gone, HZD).

To chyba normalne, że najpierw buduje się bazę użytkowników, nęcąc klientów niższymi cenami, a później przyzwyczaja do wyższych. Każdy i tak indywidualnie oceni czy warto płacić za usługę regularnie czy co kilka miesięcy. 500 zł? Jak ktoś płaci co miesiąc i w nic nie gra, to chyba już jego problem, a nie samej usługi.

Ja natomiast kibicuję takim rozwiązaniom, bo mogą się okazać świetną alternatywą po zaniknięciu fizycznych wydań, do czego na rynku konsolowym wcześniej czy później dojdzie. Nie bardzo rozumiem dlaczego taka forma oferowania gier miałaby nie istnieć obok bardziej tradycyjnego modelu, założenia że Microsoft nie wydaje dużych gier, bo skupia się na GP, są IMO błędne. Oni już przed tą usługą mieli z tym problem, co nie znaczy, że to się w przyszłości nie zmieni. Pamiętając choćby o ich ostatnich "zakupach".

Ty też nie wiesz do czego to ostatecznie doprowadzi, więc miejscami nieco protekcjonalny ton jest zupełnie zbędny. Nie wiem też kto twierdzi, że GP to usługa idealna, nie spotkałem się z taką oceną w żadnym z miejscowych wątków. Jej wartość czy opłacalność jest zmienna, podobnie jak w przypadku ofert streamingowych platform pokroju Netflixa. Największą zaletą jest to, że płacisz kiedy chcesz, natomiast Ty zbyt często sugerujesz w swoich wypowiedziach, że większość wręcz zmuszona jest płacić cały czas.

Wynika to z błędnego założenia, że Game Pass jest - w obecnej formie - jednym źródłem gier, a wręcz sposobem na ogrywanie nowości, a przecież nie takie są założenia tej platformy. To jest co najwyżej deser, a nie danie główne. ;) Widzę, że się w kolejnej wypowiedzi trochę zreflektowałeś.

Dobra, bo sam wyszedłem poza temat, nie sprecyzowałem od czego w ogóle rozpoczęło się to co piszę, więc poprawiam swój błąd. Ktoś napisał "Sony powinno mieć swój abonament", także ja zacząłem pisać o różnicach modelu biznesowego MS i Sony, tyle, Sony nie ma abonamentu i IMO bardzo dobrze, cała reszta, słuszność czy niesłuszność GP - to nie miał być mój cel dyskusji.

A co do gier Sony, to nie przypominam sobie "największych produkcji, które oceniano różnie", ich największe produkcje zawsze mają co najmniej te 80% na MC (pomijam TLoU2 i DS, które zostały zbombardowane XD). Teraz popatrzmy na Xbox Game Studios, praktycznie same indyki albo multiplayery, zazwyczaj oceniane na poziomie 50%. Kupili Beth i co z tego na razie wynika? Obsidianowi dali do zrobienia multiplayerowy survival, to co dadzą Beth? Podróbę Among Us? Dotychczasowo oni tylko kupili studia, ale chyba poza Hellblade 2 (o ile będzie dobry, ale wierzę, że będzie) nie widzę żadnego dobrego ich wykorzystania, a jesteśmy przecież przed samą premierą nowych konsol i większość z tych studiów nie jest z nimi od dziś, jakoś trudno mi uwierzyć, by nagle zaczęli robić coś wartego uwagi, gry z rozmachem Sony, nawet, jeśli niektóre z nich to rozmach na poziomie Ubisoftu (czyli te, które omijam - Ghost of Tsushimy, Spidermany i inne Days Gone'y), to nadal są to wysokobudżetowe gry warte uwagi, a nie jakieś pożywki dla Jutuberów jak Grounded. Tym właśnie różni się model biznesowy typu Game Pass, a klasyczny, dlatego cieszę się, że Sony się nie ugina i nie idą w abonament, a robią swoje i nadal będą tworzyli singlowe gry AAA, które może nie są wybitne (first-party, akurat niektóre third-party, tj. BB czy P5 są), ale są solidnymi produkcjami na wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.10.2020 o 09:09, Stjepan napisał:

PS5 to nie czasy PSX i PS2 kiedy każdy tytuł wywoływał euforie, teraz bardziej mi się podoba pomysł Nintendo na Mario Kart Live, co prawda raz musisz kupić samochodzik za 420 zł, ale potem gra jest ciekawa, kiedy to świat wirtualny łączy się z rzeczywistym, ani M$ ani Sony nie ma takich gier.

Bo ogólnie Nintendo ma całkowicie inne podejście do gier. Czasami infantylne, czasami archaiczne, ale robią to po prostu po swojemu. Tak to się u nich toczy od czasu Wii. Dla mnie to jest OK, bo nie biją się bezpośrednio z Sony i MS i mogą sobie tym samym pozwolić na takie wynalazki. Od walki na technikalia jest Xbox i PlayStation, osobiście nie widzę miejsca dla trzeciego gracza na rynku z takim samym podejściem do zabawy. Dobrze jest mieć jakąś odskocznię. Zobacz sobie np. Ring Fit Adventure albo co ludzie potrafią robić z zestawami Nintendo Labo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Przemcio666 napisał:

Dobra, bo sam wyszedłem poza temat, nie sprecyzowałem od czego w ogóle rozpoczęło się to co piszę, więc poprawiam swój błąd. Ktoś napisał "Sony powinno mieć swój abonament", także ja zacząłem pisać o różnicach modelu biznesowego MS i Sony, tyle, Sony nie ma abonamentu i IMO bardzo dobrze, cała reszta, słuszność czy niesłuszność GP - to nie miał być mój cel dyskusji.

A co do gier Sony, to nie przypominam sobie "największych produkcji, które oceniano różnie", ich największe produkcje zawsze mają co najmniej te 80% na MC (pomijam TLoU2 i DS, które zostały zbombardowane XD). Teraz popatrzmy na Xbox Game Studios, praktycznie same indyki albo multiplayery, zazwyczaj oceniane na poziomie 50%. Kupili Beth i co z tego na razie wynika? Obsidianowi dali do zrobienia multiplayerowy survival, to co dadzą Beth? Podróbę Among Us? Dotychczasowo oni tylko kupili studia, ale chyba poza Hellblade 2 (o ile będzie dobry, ale wierzę, że będzie) nie widzę żadnego dobrego ich wykorzystania, a jesteśmy przecież przed samą premierą nowych konsol i większość z tych studiów nie jest z nimi od dziś, jakoś trudno mi uwierzyć, by nagle zaczęli robić coś wartego uwagi, gry z rozmachem Sony, nawet, jeśli niektóre z nich to rozmach na poziomie Ubisoftu (czyli te, które omijam - Ghost of Tsushimy, Spidermany i inne Days Gone'y), to nadal są to wysokobudżetowe gry warte uwagi, a nie jakieś pożywki dla Jutuberów jak Grounded. Tym właśnie różni się model biznesowy typu Game Pass, a klasyczny, dlatego cieszę się, że Sony się nie ugina i nie idą w abonament, a robią swoje i nadal będą tworzyli singlowe gry AAA, które może nie są wybitne (first-party, akurat niektóre third-party, tj. BB czy P5 są), ale są solidnymi produkcjami na wysokim poziomie.

Dlaczego bardzo dobrze, że nie mają abonamentu? Mogą coś takiego zaoferować, równocześnie kontynuując obecny model wydawniczy. Nie rozumiem dlaczego te rzeczy miałyby się wykluczać, tym bardziej nie rozumiem dlaczego zakładasz, że rozszerzenie oferty miałoby negatywnie wpłynąć na produkcję i jakość AAA.

No ja sobie takie produkcje przypominam. Ocena na MC zbyt dużej wartości nie ma, ale słów krytyki nie brakowało przy okazji różnych tytułów: TLoU2, DG, HZD, The Order, Driveclub, Killzone: Shadowfall czy Infamous: Second Son. Nie twierdzę absolutnie, że są to gry słabe, ale do "zjadających" branżę exów IMO sporo im brakuje.

Kupili Beth i co z tego na razie wynika? A co ma wynikać przez najbliższy czas, mieli zaraz po zakupie ogłosić 5 mega exów na Xboksa, szykowanych od lat? :E Też mam obawy co do wyników tej operacji, ale na nie przyjdzie jeszcze długo poczekać.

Edytowane przez Vulc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Przemcio666 napisał:

Sony nie ma abonamentu

Ma, tylko działa trochę inaczej niż GP i oficjalnie nie jest dostępny w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie jest dostępny w PL to nie ma. :P Co mi po tym, że w innych krajach działa, jak u mnie nie działa. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sobie załóż konto na UK i zadziała. Mi nie zależy więc się w to nie bawię, ale spokojnie da się grać w ten sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Godzinę temu, Jaycob napisał:

Jak nie jest dostępny w PL to nie ma. :P Co mi po tym, że w innych krajach działa, jak u mnie nie działa. :E 

Na stronach z kluczami do wyrwania na 12 miesięcy za mniej niż 150 zł. Aktywujesz na koncie usa/uk, a grasz na swoim głównym polskim.

W tym miesiącu do PS Now dodali Days Gone i MediEvil - 2 eksy Sony. Wiadomo, że nie na premierę, ale co chwile wpada tam coś fajnego do ogrania. Plusem PS Now jest to, że od razu wiadomo na jak okres dodawana jest gra (w game passie jest zawsze wielkie zaskoczenie i strach, że się człowiek nie wyrobi z ograniem jakiegoś tytułu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, esef napisał:

Na stronach z kluczami do wyrwania na 12 miesięcy za mniej niż 150 zł. Aktywujesz na koncie usa/uk, a grasz na swoim głównym polskim.

W tym miesiącu do PS Now dodali Days Gone i MediEvil - 2 eksy Sony. Wiadomo, że nie na premierę, ale co chwile wpada tam coś fajnego do ogrania. Plusem PS Now jest to, że od razu wiadomo na jak okres dodawana jest gra (w game passie jest zawsze wielkie zaskoczenie i strach, że się człowiek nie wyrobi z ograniem jakiegoś tytułu).

Albo ja o czymś nie wiem, ale z tego co wiem to streaming z ps now to jest 720p max , przecież to jakiś żart... Za darmo bym tego nie chciał żeby grać w 720p. Zbędna usługa. W czasach 4k grać w 720p plisss...

Edytowane przez WPW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, WPW napisał:

Albo ja o czymś nie wiem

Nie wiesz. Część gier możesz normalnie pobrać na konsolę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
19 minut temu, WPW napisał:

Albo ja o czymś nie wiem, ale z tego co wiem to streaming z ps now to jest 720p max , przecież to jakiś żart... Za darmo bym tego nie chciał żeby grać w 720p. Zbędna usługa. W czasach 4k grać w 720p plisss...

Wszystkie gry wydane na PS4 dostępne w abonamencie można normalnie pobrać na konsolę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, esef napisał:

Wszystkie gry wydane na PS4 dostępne w abonamencie można normalnie pobrać na konsolę. 

I grać w rozdzielczości natywnej dla danej gry nie w 720 p? Czyli to taki gamepass ale lepszy bo więcej gier i tańszy więc gdzie jest haczyk oprócz tego że nie ma tego oficjalnie w pl? Bo aż trudno mi uwierzyć jest to tanie podobno jest plus minus 600 gier można pobrać i odtwarzać z dysku i jest tańsze niż gamepass tylko nie ma w pl, zbyt piękne by było prawdziwe i do tego od tych wyrwigroszow od sony no way... No nie wszędzie widzę że ps now to stream service w 720p więc dno...

Edytowane przez WPW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie na ludzi na widowni na samym początku, jak modele się przenikają :E

Ale trzeba przyznać, że wygląda świetnie. "Sportówki" zawsze potrafiły robić wrażenie jeśli chodzi o przesiadkę na nowy sprzęt, szczególnie seria od 2K.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, WPW napisał:

No nie wszędzie widzę że ps now to stream service w 720p więc dno...

Za wiki:

Cytat

As of 2020, there are over 800 games available, with over 300 of them available for download to PlayStation 4 and PlayStation 5. New games are added every month.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kszyrztow napisał:

Zobaczcie na ludzi na widowni na samym początku, jak modele się przenikają :E

Ale trzeba przyznać, że wygląda świetnie. "Sportówki" zawsze potrafiły robić wrażenie jeśli chodzi o przesiadkę na nowy sprzęt, szczególnie seria od 2K.

twarze na zblizeniach wow, robi wrazenie, nextgenowe ufc moze byc ladnym pokazem graiki jesli chodzi o modele postaci

Edytowane przez SNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi