Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

Ponoć kabel HDMI dołączony z PS5 to HDMI HIGH SPEED, a jak to ma miejsce w XOX, czyli HDMI ULTRA HIGH SPEED. W PS5 1-1.2m a w XOX 2m.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomkill napisał:

czyli lepiej xbox x series kupic?

Lepiej kupić to, na czym są interesujące dla Ciebie gry.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Ponoć kabel HDMI dołączony z PS5 to HDMI HIGH SPEED, a jak to ma miejsce w XOX, czyli HDMI ULTRA HIGH SPEED. W PS5 1-1.2m a w XOX 2m.

Z poważaniem

nie, kabel dolaczony do ps5 jest 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że RE VIII będzie wykorzystywał nowe feature'y PS5 w pełni:
https://www.playstation.com/en-us/games/resident-evil-village/

Cytat
  • Stunning visuals: Explore Resident Evil Village's beautiful yet terrifying vistas and locales in 4K* with Ray Tracing.
  • Fast loading: Instantly pick up right where you left off with almost no load times, thanks to the power of the PS5 console's ultra-high speed SSD.
  • Adaptive triggers: Feel the weight and pull of weapon triggers for an even more immersive experience.
  • Haptic feedback: Simulate the feeling of firing a real gun with haptic feedback.
  • Tempest 3D AudioTech on compatible headphones: Surround yourself with the carefully crafted music and sounds of survival horror in Resident Evil Village. 3D Audio enhances the experience by making you feel the hair-raising sounds coming from every direction.

Gra nie dla mnie, ale dobrze widzieć, że twórcy third party dbają o wsparcie. Byle jak najdłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

31 minut temu, SNC napisał:

nie, kabel dolaczony do ps5 jest 2.1

Nie, 2.0. HIGH SPEED.

Tutaj masz ULTRA HIGH SPEED w pudle z XOX:

Kabel-ULTRA-HIGH-SPEED-Xbox-Series-X-w-p

Poza tym kabel to kabel ;) Przy takich długościach powinien zatrybić mimo iż HIGH SPEED. Ja mam 7,5m Logilinka ceryfikowany i działa z projektorem 4K@60 HDR. Mam też takie, które mają problemy przy tych długościach, a tutaj 1-1.2m nie powinno być problemu, jednak trzeba to przetestować na 4K@120, bo HDMI 2.0 nie obsłuży.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Nie, 2.0. HIGH SPEED.

Tutaj masz ULTRA HIGH SPEED w pudle z XOX:

Kabel-ULTRA-HIGH-SPEED-Xbox-Series-X-w-p

Z poważaniem

dzieki za film, mowi w nim ze ma nadzieje ze to 2.1 a nie ze to 2.0, z innych zrodel ktore czytalem byla mowa ze to 2.1 edit: poszperalem, faktycznie mozliwe ze to jednak 2.0, slabo jesli tak jest bo generalnie nie ma jeszcze chyba na rynku certyfikowanych 2.1 i teraz troche loteria jak sie kupuje taki kabel

Edytowane przez SNC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

6 minut temu, SNC napisał:

dzieki za film, mowi w nim ze ma nadzieje ze to 2.1 a nie ze to 2.0, z innych zrodel ktore czytalem byla mowa ze to 2.1

HDMI 2.1, 2.0. To nie ma znaczenia, kto co mówi, nawet z szacunkiem do Piotrka z filmu :) HIGH SPEED to HDMI 2.0 18Gbps, ULTRA HIGH SPEED jest przewidziany dla wyższego bitrate'u. Co nie oznacza, że kabel HIGH SPEED nie poradzi sobie z 4K@120 - wszystko zależy od jakości kabla, przekroju drutów, długości, ekranowania itp. Mam tych kabli sporo w domu i niestety powyżej 7m żaden nie pozwolił na 4K@60 HDR 10bit. Musiałem posiłkować się kablami certyfikowanymi i było OK. Trzeba sprawdzić, Gmeru z filmiku będzie testował ten kabel z nowymi TV, które posiadają HDMI 2.1. XOX od razu ma opis ULTRA HIGH SPEED i jest lepiej wykonany niż ten od PS5.

Jeszcze raz, ja nie mówię, że on nie zadziała i nie obsłuży 4K@120, tylko że ma opis producenta w klasyfikacji HIGH SPEED, a nie ULTRA HIGH SPEED.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, VAMET napisał:

Co nie oznacza, że kabel HIGH SPEED nie poradzi sobie z 4K@120 - wszystko zależy od jakości kabla, przekroju drutów, długości, ekranowania itp.

Pewnie dlatego jest taki krotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

15 minut temu, SNC napisał:

Pewnie dlatego jest taki krotki

:D To chyba jeden z nielicznych przypadków, że krótszy może więcej niż dłuższy :D

Bardziej mnie martwi dostępność PS5, dzisiaj rozmawiałem z X-KOM i nie mają wiedzy, czy na 19.11.2020 będą dostępne egzemplarze na sprzedaż inne niż te już zarezerwowane z przedsprzedaży.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
Zapomniałem dodać: "Witam uprzejmie" - starzeję się :P
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x-cum i PS5 :rotfl: To jest ost sklep w polsce, ktory dostanie jakiekolwiek PS5 wiec moze po nowym roku ;)

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj bardzo dokładnie wszystko pokazane ? Kilka ciekawych rozwiązań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja chyba mam szczęście, bo sporo zamawiałem w xkom i nigdy problemów nie miałem :)

co do pada, fajne w teorii, zobaczymy jak to wykorzystają w grach, potencjał jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Kaczkofan napisał:

@tomkill

O to, że tylko konsola MS posiada wszystkie rozwiązania zastosowane w RDN2. Sony niestety nie, ale mają jakieś swoje autorskie rozwiązania. Jakie? Nie wiem dokładnie, będzie wiadomo więcej po recenzjach i testach.

Patrząc że w wywiadzie Jim Rayan potwierdził ze specyfikacja PS5 była już zaklepana 2-3 lata temu na papierze. To się nie dziwię ze to mix rdna 1 i rdna 2. Ciężko aby 2-3 lata temu mieli rdna 2 na papierze, wszystkie jego nowości, zmiany, ficzery.

W końcu rdna 1 i rdna 2 dla marketingowców Sony to rdna1+rdna2=rdna3 mamy rdna3 :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, kanon7 napisał:

W końcu rdna 1 i rdna 2 dla marketingowców Sony to rdna1+rdna2=rdna3 mamy rdna3

Były jakieś materiały marketingowe sugerujące rdna3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Camil666 napisał:

Jedynie wymysl fanbojow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Camil666 napisał:

to chyba youtuber RedGamingTech podal pierwszy ze sony customowo zoptymalizowalo geometry engine i ze niby na tyle udanie to wyszlo ze amd ma zamiar zastosowac podobne rozwiazanie w rdna 3, czy jest w tym cokolwiek prawdy nie wiadomo

Edytowane przez SNC
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, czarny1910 napisał:

co do pada, fajne w teorii, zobaczymy jak to wykorzystają w grach, potencjał jest?

Jestem dobrej myśli, łatwe w implementacji i rzeczywiście da się to fajnie wykorzystać w przeciwieństwie do takiego touchpada.

W takim GT7 na pewno ABS będzie miło pracował pod palcem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resident też tylko dynamiczne 4K

https://ithardware.pl/aktualnosci/resident_evil_village_na_playstation_5_z_dynamicznym_4k_i_ray_tracingiem-13892.html

Swoją drogą, mam wrażenie że wykorzystają brzmienie „dynamiczne 4K”. Dla takich „nosaczy” brzmi lepiej niż „zwykle” 4K ?

Edytowane przez Kalach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Kalach napisał:

Swoją drogą, mam wrażenie że wykorzystają brzmienie „dynamiczne 4K”. Dla takich „nosaczy” brzmi lepiej niż „zwykle” 4K ?

Gdybym się nie znał, to bym pomyślał że "dynamiczne 4k" przy napisie 8k na opakowaniu konsoli - to funkcja natywnego 4k, zwiększająca się dynamicznie w grze do 8k :E

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi