Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, ODIN85 napisał:

No właśnie każdy dysk jest żałośnie mały jak tak  się gra?

Na XSX dysk też "mały", ale Sony z tym nieco ponad 600 GB sprawiło, że poczułem się znów jak za czasów HDD, gdy pojemność liczono w giga-, a nie terabajtach. ?

No ale widać, że projekt PS5 od początku obarczony był oszczędnościami, które teraz wychodzą w problemach z działaniem konsoli. Na mniejszej pojemności też nieco zaoszczędzili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie PS5 PRO i dadzą większy dysk 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, voltq napisał:

sony nadal przeważa tylko w jednym , jezeli ktos nie mial ps4 to nie ograł swietnej biblioteki gier na wyłączność , i to jedyny powód dla ktorego kupil bym ps5 plus ewentualnie przyszłe gry na wylacznosc ktore wyjdą soon , jezeli ktos chce koniecznie ograć te gry to musi kupic ps5

Dlatego Sony długo będzie się trzymać tradycyjnych form dystrybucji gier na konsolach i prędko nie zaoferuje sensownego modelu subskrypcji.  

Edytowane przez LJ19
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, LJ19 napisał:

Dlatego Sony długo będzie się trzymać tradycyjnych form dystrybucji gier na konsolach i prędko nie zaoferuje sensownego modelu subskrypcji.  

Alw gdyby dokrecili te tf procek i zrobili qr , to znow by zmiadzyli xboxa jak w poprzedniej generacji p.s sony nadal wygrywa w nowej generacji ale pozwolili sie odbic xboxowi i traca przewage

Edytowane przez voltq
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość dysku może być problematyczna, ale jak ktoś ma w miarę sensowne łącze, jest to do przeżycia. Quick resume faktycznie mega opcja, nie znoszę loadingów, więc każde skrócenie czasu odpalenia gry to dla mnie plus. W Demon's Souls świetnie to wygląda, ładowanie obszaru trwa 2-3 sekundy. W końcu standardy znane głównie z PC zawitały na konsolach. Ciekawe jak ten cudowny dysk z PS5 spisze się w nieco bardziej wymagających produkcjach, ale pisanych już konkretnie pod ten sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, voltq napisał:

Alw gdyby dokrecili te tf procek i zrobili qr , to znow by zmiadzyli xboxa jak w poprzedniej generacji p.s sony nadal wygrywa w nowej generacji ale pozwolili sie odbic xboxowi i traca przewage

Gdyby babka miała wąsy... Rozmawiajmy o tym, co jest "tu i teraz", a nie o hipotetycznych scenariuszach. 

Sony wygrywa przez sentyment graczy i obietnice. Obiektywnie do codziennej gry ekosystem M$ jest po prostu sensowniejszy.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Division 2 z nowym Update dla Next-Genów jednak lepiej wypada na XSX. PS5 nie zapewnia natywnego 4K jak mocniejsza konsola konkurencji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, LJ19 napisał:

Gdyby babka miała wąsy... Rozmawiajmy o tym, co jest "tu i teraz", a nie o hipotetycznych scenariuszach. 

Sony wygrywa przez sentyment graczy i obietnice. Obiektywnie do codziennej gry ekosystem M$ jest po prostu sensowniejszy.

To tu i teraz jezeli ktos mial ps4 i ograł bibliotekę na wyłączność plus nie wiadomo na 100% czy sony w nowej generacji beda miec lepsza bibliotekę gier od xboxa to kupno ps5 nie ma sensu jest to konsola duzo gorsza od xsx

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, LJ19 napisał:

Przecież na XSX czasy ładowania gier są równie dobre, co na PS5. 
Natomiast XSX ma QR, a PS5 nie. Mimo sprzętowo znacznie szybszego dysku SSD. 

Teraz już rozumiesz, co jedno ma do drugiego? ?

Nie, bo w ogóle tego nie wytłumaczyłeś. Tj. Twoim zdaniem ma chyba wiele, ale QR to funkcjonalność, która polega ni mniej ni więcej na zrzucie pamięci na dysk i późniejszemu odwróceniu tej operacji.

Tego typu rzeczy da się wprowadzić i na PC i na PS5. A dlaczego jej nie ma na PS? Pewnie szkoda im było miejsca, bo trochę musi go być zarezerwowane na dysku.

Tyle, że to wszystko nie ma związku z szybkością ładowania stanu gry podczas rozgrywki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Camil666 napisał:
Tego typu rzeczy da się wprowadzić i na PC i na PS5. A dlaczego jej nie ma na PS? Pewnie szkoda im było miejsca, bo trochę musi go być zarezerwowane na dysku.

Tyle, że to wszystko nie ma związku z szybkością ładowania stanu gry podczas rozgrywki.

To co im szkodziło dorzucić trochę większy dysk? XSX nie dość, że ma QR, to i miejsca na dysku więcej...
Jeśli chodzi o szybkość ładowania obecnie dostępnych gier, to XSX ładuje jest podobnie jak PS5. 
Nie widać znaczących różnic.

Czyli wychodzi na to, co piszę tu od początku. Ten tak chwalony przez Sony i Cernego dysk nie daje obecnie
żadnej przewagi w względem konkurencji. Wręcz przeciwnie. MOŻE pokaże pazur w kilku grach na wyłączność.
Ten sam problem jest z Dual Sensem... 

Jeśli na ten moment konsole M$ nie spełniają obietnic (m.in. brak gier), to w przypadku PS5 wypada to wszystko jeszcze gorzej.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, LJ19 napisał:

To co im szkodziło dorzucić trochę większy dysk?

Nie znasz odpowiedzi na to pytanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, voltq napisał:

To tu i teraz jezeli ktos mial ps4 i ograł bibliotekę na wyłączność plus nie wiadomo na 100% czy sony w nowej generacji beda miec lepsza bibliotekę gier od xboxa to kupno ps5 nie ma sensu jest to konsola duzo gorsza od xsx

Ja tam lubię odpalić God of War w 4K i 60k/s mimo że już w to grałem na PS4 PRO ?

Aktualnie jest tak jak piszecie i faktycznie częściej gram na XSX ale nie wyobrażam sobie zrezygnować z tych kilku EX'ów rocznie od SONY 

Czasami trafiają się też przypadki gdzie jakaś gra działa lepiej na PS5 mimo słabszych bebechów więc warto mieć obie. Te sprzęty świetnie się uzupełniają.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, LJ19 napisał:

Jeśli chodzi o szybkość ładowania obecnie dostępnych gier, to XSX ładuje jest podobnie jak PS5. 
Nie widać znaczących różnic.

Tak, wiemy. Napisałeś to już co najmniej trzy razy. Nikt się z tym nie kłóci.

9 minut temu, LJ19 napisał:

Ten sam problem jest z Dual Sensem... 

Kilka gier (m.in. od Ubi, Cold War, Control) maja wsparcie haptycznych wibracji i adaptacyjnych triggerów. Nie jest wiec tak, że tylko exy będą z nich korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Vulc napisał:

Nie znasz odpowiedzi na to pytanie?

No tak, podobno Sony dopłaca do konsol. 
Zapewne nie chcieli dopłacać jeszcze więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ODIN85 napisał:

Ale po co to komu.

Kończy się jedną grę a potem następną.

Co to za granie w 20 gier na raz?

Widać, że dalej słabo oganiasz temat grania jak non stop powtarzasz ten jeden schemat po co grać w kilka gier czy mieć na dysku kilka czy kilkanaście gier.

Na przykładzie gier tylko single i tylko dla przykładu pobieżnie(bo nie chce mi się wszystkiego wymieniać :E) :

Teraz sobie robię 3 partyjki w Hadesa, aby następnie siąść za kółkiem w ETS2 i zrobić jakąś trasę. Jutro w zależności od humoru sobie odpalę Prison Architect i strzelę partyjkę, a może zrobię kilka kółek w Dircie, Forzie, czy F1, a może jakiś mix. Może partyjka w Anno 1800 mi się zamarzy. A jak będę miał ochotę wlecieć wyżej to wyciągnę Hotasa i sobie polatam w FL2020 dla relaksu. Będę miał ochotę na klimatyczny świat fantasy to sobie odpalę nieśmiertelnego Wieśka 3 z modami i będę go dalej zwiedzał. Itd.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, LJ19 napisał:

No tak, podobno Sony dopłaca do konsol. 
Zapewne nie chcieli dopłacać jeszcze więcej...

Myślę że Microsoft też dopłaca do sprzętu zwłaszcza że jest wydajniejszy i lepiej wykonany. Zobacz jakie padło na PC można poskładać w tym przedziale cenowym i ile trzeba byłoby wydać na takiego Rizena 3700X, RX6800 bez dopisku XT, 16GB GDDR6, mobo, zasilacz, chłodzenie, Win10? Możemy tylko zgadywać ile dopłacają do interesu bo chyba nikt nie ma wątpliwości że nie tylko SONY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio BlindObserver dawał linka ile SONY dokłada do PS5

2 minuty temu, ODIN85 napisał:

To nie miało dawać przewagi nad konkurencją tylko miało być lepiej od Pro.

I to się SONY udało osiągnąć, jestem zadowolony z przesiadki z PS4PRO na PS5 ?

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ODIN85 napisał:

Lepiej od Pro, niesamowity wyczyn. Ciężko, aby było gorzej :lol2:

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, ODIN85 napisał:

Co tu porównywac skoro w pro ro ro ro masz procek tabletowy, a tu masz deskoptowy :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie zły kierunek, ale mogę się nie znać :) jak pokazuje XsX wystarczyło dać "kopię" quick resume, który jest boski bo gra się odpala w 5s i naprawdę te loadingi po 2-4s w grze by nikomu nie przeszkadzały do tego zwykly ssd. Zamiast ładować $ w marketing i super mega hiper wlutowany :E dysk, ktory prawdopodobnie wiele nie zmieni, mogliby się przyłożyć do wiatraków podpisać umowe z jakimś dobrym dostawca np Noctua czy innym producentem który się na tym zna i nikt by juz nigdy wiecej na wiatraki nie narzekał, szczególnie mając na uwadze Boeinga ps4 mogli to lepiej poprawic.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Kszyrztow napisał:

Lepiej od Pro, niesamowity wyczyn. Ciężko, aby było gorzej :lol2:

Lata ciężkiej pracy, ale udało się w końcu stworzyć sprzęt, który zdetronizował poprzednika. Kolejny triumf japońskiej techniki, co doceniają nabywcy, dopłacając 700 zł do ceny premierowej, kupując na OLX'ie. ?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, azgan napisał:

Ja tam lubię odpalić God of War w 4K i 60k/s mimo że już w to grałem na PS4 PRO ?

Aktualnie jest tak jak piszecie i faktycznie częściej gram na XSX ale nie wyobrażam sobie zrezygnować z tych kilku EX'ów rocznie od SONY 

Czasami trafiają się też przypadki gdzie jakaś gra działa lepiej na PS5 mimo słabszych bebechów więc warto mieć obie. Te sprzęty świetnie się uzupełniają.

Masz racje ja w ogóle po przesiadce z pc na konsole mam problem z grami w 30 fps , mam wrażenie jakby obraz sie zacinal i aktualnie ogrywam tylko tytuły ktore oferują 60 fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi