Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lion_cfs

Telefon z najwyższej półki - cena nie gra roli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się od pewnego czasu do zmiany telefonu, w tej chwili posiadam Sony Xperia SP i jestem z niego raczej zadowolony, oprócz słabej jakości zdjęć i trochę "wyblakłego" wyświetlacza służy mi w miarę wiernie i szybko. Nie ukrywam, że podobają mi się produkty firmy Sony, a na Samsungi wszelkiej maści nie mogę patrzeć bez krzywienia się. Celowałem w Sony Xperia Z1, jako telefon o pięknej, reprezentatywnej aparycji, najlepszych podzespołach na rynku, jednym z najlepszych (podobno) aparatów fotograficznych wśród smartfonów, a do tego z opcją wodoszczelności i świetną baterią. I tak trwałem sobie w przekonaniu o wspaniałości tego modelu oraz pewności co do tego, że będzie moim następnym klockiem, aż do wczoraj.

Obejrzałem TO

i mina mi trochę zrzedła. Niewątpliwie wszystkie wymienione wady i braki Z1 występują i w moim SP, chociaż raczej nigdy nie zwracałem na nie uwagi. Jednak nieustanne porównania do Samsunga Note 3 skłoniły mnie do zastanowienia się. Nigdy w sumie nie wątpiłem, że Samsungi to świetne telefony, jednak ich wygląd zewnętrzny, a także wygląd samsungowej nakładki systemowej odrzuca mnie na tyle, że zakup jakiegokolwiek Samsunga, nawet teoretycznie lepszego od konkurencji NIE WCHODZI W GRĘ.

HTC One. Ile to się o nim oczytałem, jakiż to on wspaniały. Piękny, dopracowany, również na mocnych podzespołach, świetny wyświetlacz, genialna nakładka systemowa, moim zdaniem najładniejsza jaka istnieje. Generalnie w jego przypadku jestem bardzo na tak. Jednak to, że mało kto mówi o jego wadach jest cokolwiek zastanawiające. Chciałbym nawiązać jakąś dyskusję na temat tego telefonu, najlepiej z kimś, kto nie jest nim aż tak zachwycony jak większość opiewaczy. No i nie wiem, czy chcę rezygnować ze Snapdragona 800 z Adreno 330 na rzecz HTC'kowego Snapa 600 z Adreno 320.

LG G2. Telefon raczej chwalony, bez typowych słabych punktów, ze Snapkiem 800 na pokładzie. Generalnie nic do niego nie mam, chociaż nie podoba mi się tak jak HTC czy Sony. LG robi też Nexusa 5, nad którym też się w sumie zastanawiam i pewnie byłby jeszcze lepszym wyborem, ale czy lepszym niż HTC i Sony?

Interesują mnie tylko poważne argumenty i posty dłuższe, ale wyczerpujące. Jestem bardzo skory do dyskusji na temat, gdyż bardzo lubię smartfony i wszystko co z nimi związane i chcę wybrać coś, co naprawdę mnie zadowoli. A kto wie, może temat ten pomoże innym osobom w podobnej jak ja sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wady z1 znalazł? Bo nie chce mi się oglądać godzinnego filmu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie bierzesz Iphona 5S pod uwagę, ponieważ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego filmu o Z1.

W skrócie - brak przycisku odświeżania listy multimediów (w życiu mi przez myśl nie przeszło, żeby był potrzebny)

- brak aplikacji do obrabiania zdjęć (można ściągnąć)

- brak płynnego zoomowania podczas nagrywania filmów

- brak pauzy podczas nagrywania filmów

- brak wideorozmów UMTS (hmm...)

- radio FM gubiące sygnał po 10-15 minutach (w życiu nie używałem)

- szumy na zdjęciach (dziwne, bo każdy chwali aparat w Z1)

- fatalnej jakości wyświetlacz (aż tak źle jest?)

- bezsensowne opcje w menu aparatu fotograficznego (chodzi o te chodzące dinozaury i rosnące krzaki)

- no i jeszcze, że mu się jedna ze słuchawek dołączonych do zestawu przytkała xD

EDIT: Iphone 5S? Nie ma androida :P Poza tym, jednak jak na jego możliwości jest za drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apka do obróbki zdjęć jest (pixlr express)

Zoomuje płynnie :hmm:

Pauzy rzeczywiście brak

Wideorozmowy tez nie znalazłem

Radia nie słuchałem wogóle wiec ciężko coś powiedzieć

Na zdjęciach nie ma szumów, wrzucałem tu przykładową paczkę, poszukaj

Wyświetlacz, cóż, największy ból hejterów. Nie jest tak dobry jak reszty topowych telefonów ale nie jest tragedią. Wystarczy pojechać do jakiegoś MM i sprawdzić osobiście.

Filtr aparatu nakładając animacje. Jest jak wodotryski Samsunga, uruchomisz z ciekawości raz i tyle. Czy to wada? Wątpię.

Przytykajace się słuchawki to głośny problem, rozwiązanie jest proste. Wystarczy czyścić uszy. Serio, na forum androida jest o tym osobny temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skee -> Rozumiem, że jesteś posiadaczem Z1? Czy możesz mi w takim razie powiedzieć jakie twoim zdaniem są jego wady? I czy nie kusił cię jednak HTC One? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skee -> Rozumiem, że jesteś posiadaczem Z1? Czy możesz mi w takim razie powiedzieć jakie twoim zdaniem są jego wady? I czy nie kusił cię jednak HTC One? :P

Tak, to od 3 miesięcy. Po tym jak koreance odpadły przez wykonanie i materiały wybierałem właśnie między z1 a one, wygrał sony ze względu na podzespoły i aparat.

Wady wg mnie? Fabryczna folia łapie ryski, głośniki i mikrofon umieszczone są za siatkami które zapewniają wodoszczelność jednocześnie tłumiąc dźwięki. Nie jest to dokuczliwe jednak do one nie ma startu. Wyświetlacz, mi LCD wogóle nie przeszkadza, kolory są ok, kąty może słabe ale do zaakceptowania. Jest to wyświetlacz z półki telefonów za, powiedzmy, tysiąc złotych. Jest poprawny ale nie genialny. Klapki zasłaniające porty to nadal klapki, w obawie o nie kupiłem ładowarkę biurkową. Telefon jest spory, dla mnie bez różnicy, mam troszkę ponad dwa metry przez co i dłonie spore, jednak dla kogoś drobnego może być niewygodny. I to tyle, naprawdę, po tym czasie wady które widzę są wyszukiwane na siłę.

Z plusów jest wygląd i wykonanie. Cała ramka która jest wokół jest z aluminium, łącznie z przyciskami i wspomnianymi klapkami / zaślepkami gniazd i portów. Aparat, jak na sprzęt który ma 8mm grubości, powala. Jasne że nie jest to lustro, jednak w zupełności wystarcza do robienia wakacyjnych albumów. Szybkość i nakładka systemowa od Sony która nie muli telefonu, wszystko chodzi w czasie rzeczywistym. Wspomniane słuchawki na wolnym rynku kosztują ponad 150pln, miły gest, do zestawu mogli wrzucić coś wiele tańszego. No i wodoszczelność, nie testowalem ale dobrze wiedzieć że w razie kontaktu telefonu z wodą nie trafi go szlag.

Jeśli miałbym kupić telefon dziś wybrałbym z1, jeśli mógłbym poczekać dwa miesiące to sprawdzilbym co przyniosą wiosenne nowości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś tu i tam, bawiłem się Z1, HTC One, Samsungiem S4, LG G2 i już wiem co kupię. Nexusa 5. Genialny sprzęt, uwiódł mnie, urzekł, omamił. Cudowny, także z wyglądu, a bebechy ma takie same jak Z1 i G2, czyli najlepsze na rynku. Poza tym aparat w nim robi jak na moje oko naprawdę świetne zdjęcia, nie mogłem zauważyć różnicy między nim, a tym aparatem, który jest w Z1, za to HTC One jednak odstawał jakością zdjęć co bardzo mnie zaskoczyło in minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dobra ocena bierz nexusa jest uniwersalnie najlepszym telefonem

swietny aparat ze stabilizacja + czysty android

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej się wstrzymać?

Lada moment swoje premiery będą mieć SGS 5, Xperia D6503 Sirius i HTC M8 a w maju ma się pojawić LG G3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej się wstrzymać?

Lada moment swoje premiery będą mieć SGS 5, Xperia D6503 Sirius i HTC M8 a w maju ma się pojawić LG G3.

Tak można w nieskończoność.

LG G2 lub Nexus 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to fakt ale 24 lutego zaczyna się WMC w Barcelonie i tam na 99% będą miały swoje premiery Samsung, Sony i HTC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle iż nowości wydawne w tym roku pojawia się w przeciągu miesiąca - max dwóch a potem najbliższe premiery będą najwcześniej za pół roku jak nie dalej..

Ja bym się wstrzymał chyba że autor ma sporo kasy i nie szkoda mu kupić teraz jakiegoś flagowce a za 2 miechy sprzedać i wziąć coś innego :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym wszystkie flagowce zaraz po premierze są znacznie droższe niż chwile potem, jak już sprzedawcy orżną najbardziej niecierpliwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tematu wyraźnie przecież napisał że "cena nie gra roli"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena nie gra roli, to prawda. Chcę mieć coś co będzie najlepsze (dla mnie przynajmniej) TERAZ, a nie za 2-3 miesiące. Zresztą tak jak już ktoś wspomniał, być może po wspomnianych wiosennych premierach sprzedam Nexusa i kupię coś innego. Ale wątpię, Nexus 5 jest tym, czego nieświadomie pragnąłem od dawna. ;)

Co więcej myślę, że mój przypadek może wskazać co niektórym drogę, zanim weźmiecie tego HTC/Sony/Samsunga - sprawdźcie Nexusa, naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codzienne ładowanie baterii jest nie dla mnie - to jedyna wada, która kompletnie dyskwalifikuje N5 dla mnie. Resztę jego wad jakoś bym przełknął - słaby aparat (rzadko robię zdjęcia i ich jakość nie jest priorytetem) i brak karty pamięci oraz tylko 12,3 GB miejsca dla użytkownika (częściej bym kasował filmy), ale baterię, którą musiałbym ładować każdego wieczora po powrocie z pracy, to już nie dla mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli mowa o wygodzie to wybiore kazdego dnia codzienne ladowanie telefonu na bezprzewodowej ladowarce vs zabawa z tym smiesznym kabelkiem raz na 3? dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli mowa o wygodzie to wybiore kazdego dnia codzienne ladowanie telefonu na bezprzewodowej ladowarce vs zabawa z tym smiesznym kabelkiem raz na 3? dni.

Mam do nokii poduszeczkę i jest mega. Wracam ze szkoły kładę ładuje się ktoś dzwoni biorę kładę. Super sprawa jak dla kogoś co dużo dzwoni. Na początku gadałem "syf", a jak trafiłem na okazje kupna to co mi szkodziło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kocham te problemy pierwszego świata. Jakby podłączenie głupiej ładowarki do prądu na noc było czymś tak trudnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up. To nie o to chodzi :P Jeżeli siedzisz np. przy komputerze i masz telefonu np. z firmy to nie będziesz co chwile odłączać telefonu od ładowarki tak ? I w tym momencie wkracza poducha, która MI daję dużą wygodę. Na noc nie radze zostawiać telefonu pod ładowarką :E Taka dobra rada :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby że co się może stać - robię tak od bodajże 5 lat i jak do tej pory nic się nie wydarzyło :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem raz i bateria pizgła :E O to się może stać XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...