Forum PCLab.pl: AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Luty 2014 - 19:37

Jako, że FX-8350 właśnie wrócił z serwisu, postanowiłem wrócić do tematu wydajności tychże procesorów w grach. Niestety, w ostatnim czasie mój "arsenał" został mocno zredukowany, dlatego na chwilę obecną rywalem z obozu Intela będzie dość wiekowy Core i7-975. Oba procesory zostały podkręcone do częstotliwości, które osobiście uważam za optymalne. Tak więc Nehalem pracował z zegarem 4 GHz, a Vishera została przetaktowana do 4,4 GHz. Z grubsza już powiniście wiedzieć, o co chodzi, tak więc przejdźmy do rzeczy ważniejszych.

Konfiguracja testowa:
  • Abit IX38 QuadGT (LGA 775), ASUS Rampage III GENE (LGA 1366), Gigabyte GA-990FXA-UD3 (AM3+)
  • 2x2 GB Mushkin Ascent 1066 MHz CL 5 (LGA 775), 3x2 GB Patriot Viper 1600 MHz CL 9 (AM3+, LGA 1366)
  • ASUS Radeon HD 7970 3 GB
  • Seagate Barracuda 7200.12 1 TB
  • Enermax Platimax 1000 W Special OC Edition
  • Windows 7 SP1 x64, Catalyst 14.1

Wszystkie pomiary były powtarzane trzykrotnie, a na wykresach znajduje się średnia arytmetyczna uzyskanych wartości. Niepewność pomiarowa wynosi poniżej 1%, dodatkowo wymusiłem rozdzielczość zegara czasu rzeczywistego na 0,5 ms.

Alan Wake's American Nightmare:
Dodaj obrazek
Battlefield 4:
Dodaj obrazek
Call of Duty: Ghosts
Dodaj obrazek
Crysis 3
Dodaj obrazek
Kolejna gra i zarazem pierwsza wymagająca krótkiego komentarza. Zapewne pamiętacie, jak FX-8350 "brylował" na tej mapie w testach PCLaba. Tutaj jednak okazuje się słabszy od lekko podkręconego "staruszka". Dlaczego? Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że Witajcie w dżungli można w zasadzie podzielić na dwa etapy. Pierwszy to po prostu eksploracja terenu na samym początku i jednocześnie miejsce, w którym testował PCLab. Dalej pojawiają się jednak rozmaite zagrożenia czyhające na gracza, a konkretniej wieża obronna, żołnierze wroga oraz kosmici. Fakt, procesory o architekturze modułowej świetnie radzą sobie z "liczeniem" trawy, ale kiedy pojawia się nieco więcej zmiennych, nie jest już tak różowo.

Crysis Warhead:
Dodaj obrazek
Lost Planet 2:
Dodaj obrazek
Metro: Last Light:
Dodaj obrazek
Najnowsze Metro raczej nie słynie z wysokich wymagań odnośnie procesora. Co więcej, bez problemów wykorzystuje dostępne rdzenie, skutkiem czego dotarliśmy do limitu karty graficznej (oczywiście za wyjątkiem X4 970, któremu być może zabrakło rdzeni, taktowania, IPC, czy też po prostu szczęścia :E).

Resident Evil 6:
Dodaj obrazek
S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci:
Dodaj obrazek
Splinter Cell: Blacklist:
Dodaj obrazek
Wiedźmin 2: Zabójcy Królów:
Dodaj obrazek
Dotarliśmy do końca, pora więc na podsumowanie. Nie da się ukryć, że Vishera dość boleśnie przegrała z mającym na karku już niemalże sześć lat Nehalemem. Takie wyniki z pewnością nie przynoszą chwały procesorom AMD, jednak warto pamiętać, że testy były przeprowadzane na karcie graficznej Radeon HD 7970. Zastosowanie konkurencyjnego produktu powinno pozwolić na ukazanie pełni potencjału FX-ów, czego oczywiście nie omieszkam sprawdzić. Istotną kwestią jest tutaj wymiana platform LGA 1156/1366 na omawianą AM3+. Niejednokrotnie można spotkać się z takimi "operacjami", jak się okazuje, całkiem bezsensownymi. Jeśli więc posiadaczom starszych Inteli brakuje mocy, jedynym rozsądnym udoskonaleniem jest po prostu zakup procesorów Ivy Bridge lub Haswell. Cenowo nie powinno wyjść znacznie drożej od migracji na AMD, a przynajmniej taka wymiana będzie miała jakiś sens.

Uwagi:
Jeśli będzie zainteresowanie, dodam również kilka innych układów. Chociażby Phenoma II X6 oraz, ze względu na popularność tematu LGA 771 -> LGA 775, jakiegoś Core 2 Quad. Jak tylko zdobędę odpowiednią kartę graficzną od "Zielonych", pojawią się również wyniki na konkurencyjnym GPU.

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 08 Marzec 2014 - 16:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 22 Luty 2014 - 20:59

NA GF będzie lepiej ale i tak pozycjonowania to nie zmieni.
Na jakim napięciu trzymałeś i7 a na jakim FXa?

#3 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21288
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Luty 2014 - 22:00

Na mapie trawkowej można pokazać słabość fx-a jak i jego moc , w niektórych miejscach ht przestaje działać i mamy ogólnie niskie wykorzystanie cpu , dlatego zaczyna mieć znaczenie wydajność jednego jajka oraz taktowanie.

Poza tym ta gra jest śmieszna , mogę sobie stać i tylko podnosić giwerkę do oka i mieć drop z 60fps do 45fps :lol2: i tak w kółko :E



#4 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Luty 2014 - 22:05

Zobacz postMaxForces, o 22 Luty 2014 - 20:59, napisał(a):

Na jakim napięciu trzymałeś i7 a na jakim FXa?

Zaraz powiem :).

Core i7 robi 4 GHz przy 1,2 V. Można jeszcze dać 4,4 GHz, ale wtedy potrzeba 1,35 V i według mnie nie ma sensu. Poza tym większość sztuk tak się zatrzyma w okolicach 4 GHz.

FX jeszcze nie wiem, wczoraj dostałem procka. Będę go "badał" :D.

Zobacz postsideband, o 22 Luty 2014 - 22:00, napisał(a):

Poza tym ta gra jest śmieszna , mogę sobie stać i tylko podnosić giwerkę do oka i mieć drop z 60fps do 45fps :lol2: i tak w kółko :E

Też to zauważyłem :E.

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 22 Luty 2014 - 22:26


#5 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 22 Luty 2014 - 22:37

Zobacz postsideband, o 22 Luty 2014 - 22:00, napisał(a):

Poza tym ta gra jest śmieszna , mogę sobie stać i tylko podnosić giwerkę do oka i mieć drop z 60fps do 45fps :lol2: i tak w kółko :E






Fajny teścik, a wracając do cytatu - owszem...jeszcze z innego względu, a mianowicie, ukazała się na konsolach, a wymaga na pc dx11 :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Luty 2014 - 22:41

Podobno są jakieś "hacki" i można odpalić na DX 10. Nigdy tego jednak nie sprawdzałem.

Jak się nic złego nie stanie, to dorzucę X6 1075T w najbliższym czasie oraz QX9770 ;).

#7 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 22 Luty 2014 - 23:02

Tylko mi nie śmigają obrazki w firefoxie ? w IE wczytują się normalnie. Odnosząc się do testu spodziewałem się, że przy radeonie będzie jeszcze gorzej. Duży plus za zrobienie testu na 4.4 ghz . Fajnie, że w podsumowaniu ująłeś bezsens miotania się między 1366/1156 a Am3+.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Luty 2014 - 23:04

Używam Firefoxa i nie mam problemów z obrazkami, także nie mam pojęcia o co może chodzić :(.

#9 Użytkownik jest niedostępny   henus7 

  • Przejrzyj na oczy człowieku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9005
  • Dołączył: Pn, 02 Sie 10

Napisany 23 Luty 2014 - 03:35

Na Chromie nie mam problemów... a Liska nie używam już od hohoho czasu bo zżera niezliczone ilości pamięci RAM :E Co do testu gratki... bardzo fajnie... tylko jeszcze by się przydało GPU NVIDII :)

Ten post był edytowany przez henus7 dnia: 23 Luty 2014 - 03:35


#10 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13669
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 23 Luty 2014 - 11:10

Zobacz posttomcug, o 22 Luty 2014 - 23:41, napisał(a):

Jak się nic złego nie stanie, to dorzucę X6 1075T w najbliższym czasie oraz QX9770 ;).

To byłoby ciekawe :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Luty 2014 - 13:56

Zaraz odpalam X6, powinienem jeszcze zdążyć zrobić testy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 23 Luty 2014 - 16:15

Podaj ustawienia 7970 925/1375??

#13 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Luty 2014 - 16:22

Była podkręcona do 1050/1500 (takty GHz Edition), ale poza Metro nie robiło to żadnej różnicy, a wymienionej grze tak nie pomogło.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 23 Luty 2014 - 16:42

Dodaj obrazek
Dawno tego testu nie robiłem

#15 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 23 Luty 2014 - 16:46

Zobacz posttomcug, o 22 Luty 2014 - 22:41, napisał(a):

Podobno są jakieś "hacki" i można odpalić na DX 10. Nigdy tego jednak nie sprawdzałem.

Nie ma. Te "hacki" to pobożne życzenia, zwykła ściema.

#16 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12270
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 23 Luty 2014 - 16:54

jest patch do dx10 kart
Crysis 3 Directx 10 Patch fix v1.1 Skidrow
http://www.youtube.c...h?v=FZYP585dwls

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 23 Luty 2014 - 16:55


#17 Użytkownik jest niedostępny   stary_ale_jary 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 14

Napisany 23 Luty 2014 - 19:47

Zobacz posttomcug, o 22 Luty 2014 - 22:05, napisał(a):

Zaraz powiem :).

Core i7 robi 4 GHz przy 1,2 V. Można jeszcze dać 4,4 GHz, ale wtedy potrzeba 1,35 V i według mnie nie ma sensu. Poza tym większość sztuk tak się zatrzyma w okolicach 4 GHz.

FX jeszcze nie wiem, wczoraj dostałem procka. Będę go "badał" :D.


Też to zauważyłem :E.

Mnie tez interesuję napięcie na fx, fajnie by było jak byś dał rade zrobić te same testy tylko na gtx770 bo wkrótce będę zmieniał grafikę na gtx.
Co się stało z procesorem że trafił do serwisu , przecież cpu się nie psuję ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 23 Luty 2014 - 19:49

Zobacz postMaxForces, o 23 Luty 2014 - 16:54, napisał(a):

jest patch do dx10 kart
Crysis 3 Directx 10 Patch fix v1.1 Skidrow
http://www.youtube.c...h?v=FZYP585dwls

Maxiu, nie oglądaj filmu, a kliknij w link, który on podał. Musisz wypełnić kwestionariusz, udzielić odpowiedzi itd. Już to kiedyś sprawdzałem - ściema.

#19 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6945
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Luty 2014 - 22:54

Zobacz poststary_ale_jary, o 23 Luty 2014 - 19:47, napisał(a):

Mnie tez interesuję napięcie na fx, fajnie by było jak byś dał rade zrobić te same testy tylko na gtx770 bo wkrótce będę zmieniał grafikę na gtx.
Co się stało z procesorem że trafił do serwisu , przecież cpu się nie psuję ?

Napięcie podam, jak tylko sprawdzę dokładnie możliwości tego egzemplarza. Będą testy na NV, muszę załatwić jakieś GPU. Co do samego uszkodzenia, to istotnie CPU raczej nie padają... Chyba, że pod azotem :E.

Niestety nie zrobił magicznych 8 GHz, za to 7875 MHz jak najbardziej.

#20 Użytkownik jest dostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6987
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 25 Luty 2014 - 12:33

Test jak najbardziej ok. :thumbup:
Dobrze by było zestawić te wyniki z Haswellem @4.0Ghz tak aby uwidocznić jaka jest różnica po między 1 i ostatnią generacją i7.
Swego czasu bardzo czesto czytałem na forach o przyrównaniu Phenom II X4@4.0Ghz do i5 750@4.0Ghz gdzie te procesory dzieli ponad 30% różnica w wydajności i ten test to potwierdza ;)

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych