Forum PCLab.pl: AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem

#41 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12146
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 02 Marzec 2014 - 16:44

Zobacz posttomcug, o 02 Marzec 2014 - 16:41, napisał(a):

Poprzedni zrobił prawie 8 GHz, ale ten już nie pójdzie na azot. Nie będę drugi raz wysyłał procka na gwarę w przeciągu miesiąca :E.

Nie chcesz mieć sponsorów jak Kingpin, wtedy byś mógł podkręcać z selektywnych części najwydajniejsze zestawy na świecie. :E

#42 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 17:14

Ja się ekstremalnym podkręcaniem w ogóle nie zajmuję, to Grzesiek Iwan z mojej redakcji "męczy" sprzęt :E.

#43 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12146
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 02 Marzec 2014 - 17:16

Zobacz posttomcug, o 02 Marzec 2014 - 17:14, napisał(a):

Ja się ekstremalnym podkręcaniem w ogóle nie zajmuję, to Grzesiek Iwan z mojej redakcji "męczy" sprzęt :E.

Rywalizuje z Kingpinem czy to inna liga. :E

#44 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 17:20

http://hwbot.org/user/ivanov/

Sam oceń :E.

#45 Użytkownik jest niedostępny   JonathanArcherPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Nd, 10 Lis 13

Napisany 02 Marzec 2014 - 17:50

Fxa podkręcasz ? jak NB na AMD to na GA-990X-UD5 udało mi się 3200 mhz wycisnąć ;)

#46 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 19:41

To chyba musiała być jakaś wybitna sztuka :E. Obecny FX-8350, podobnie jak poprzedni, osiągnął 2600 MHz. Przy 2800 MHz nie wystarczało nawet 1,45 V na NB, więc dałem sobie spokój. Zaraz testy ;). Dużo to nie da, ale jakieś groszowe % powinny dojść do wydajności.

#47 Użytkownik jest niedostępny   stary_ale_jary 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 14

Napisany 02 Marzec 2014 - 20:08

Zobacz posttomcug, o 02 Marzec 2014 - 19:41, napisał(a):

To chyba musiała być jakaś wybitna sztuka :E. Obecny FX-8350, podobnie jak poprzedni, osiągnął 2600 MHz. Przy 2800 MHz nie wystarczało nawet 1,45 V na NB, więc dałem sobie spokój. Zaraz testy ;). Dużo to nie da, ale jakieś groszowe % powinny dojść do wydajności.

To NB i HT nic nie daje ja mam ustawione oba na 2400mhz i 1.2v, na mojej płycie cpu powyżej 4.2GHz nie chce iść na żadnym napięciu od razu w occt zawiesza kompa, nawet reset nie działa. Pewno słaba sztuka, niby na niskim napięciu 1.260v idzie na 4.2 ale co z tego.

#48 Użytkownik jest niedostępny   JonathanArcherPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Nd, 10 Lis 13

Napisany 02 Marzec 2014 - 20:12

Zobacz posttomcug, o 02 Marzec 2014 - 19:41, napisał(a):

To chyba musiała być jakaś wybitna sztuka :E. Obecny FX-8350, podobnie jak poprzedni, osiągnął 2600 MHz. Przy 2800 MHz nie wystarczało nawet 1,45 V na NB, więc dałem sobie spokój. Zaraz testy ;). Dużo to nie da, ale jakieś groszowe % powinny dojść do wydajności.


Nie pamiętam już dokładnie, ale podkręcałem FSB, bo z tego co pamiętam o 200 mhz różnicy musiało być, pomiędzy dwoma zegarami, chyba HT i NB, ale teraz głowy nie dam, to już 8 mc odkąd AMDeka nie mam :P

#49 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 20:43

No cóż, podkręcanie NB daje raczej niewiele. W Battlefield 4 było 3 FPS więcej, w pozostałych przypadkach prawie wcale :E.

#50 Użytkownik jest niedostępny   stary_ale_jary 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 14

Napisany 02 Marzec 2014 - 20:45

Zobacz postJonathanArcherPL, o 02 Marzec 2014 - 20:12, napisał(a):

Nie pamiętam już dokładnie, ale podkręcałem FSB, bo z tego co pamiętam o 200 mhz różnicy musiało być, pomiędzy dwoma zegarami, chyba HT i NB, ale teraz głowy nie dam, to już 8 mc odkąd AMDeka nie mam :P

Najlepiej jak HT i NB pracują z tą samą prędkością, powyżej 2600mhz szkoda ustawiać bo nic to nie daje.

#51 Użytkownik jest niedostępny   berger6630 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1166
  • Dołączył: Pn, 17 Wrz 07

Napisany 02 Marzec 2014 - 20:59

a możesz też dorzucić fx w bf4 z mantle zamiast dx

#52 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 21:42

Są już w ogóle jakieś "normalne" narzędzia do pomiarów w tym Mantle? Bo ja tym wbudowanym nie ufam za bardzo. W każdym razie jak testowałem Mantle, to na X4 970 podskoczyło z 41 na 75 FPS.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12582
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 12 Marzec 2014 - 15:58

W sumie to Nehalemy są niesamowite. Znajomy ma Xeona E5540 z zegarem ledwo 2.5, a nie daje szans stockowemu PII 965.

#54 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13998
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2014 - 19:14

Zobacz postStefan999, o 12 Marzec 2014 - 15:58, napisał(a):

W sumie to Nehalemy są niesamowite. Znajomy ma Xeona E5540 z zegarem ledwo 2.5, a nie daje szans stockowemu PII 965.
Bo Nehalem, to Core 2 bez zaciągniętych hamulców ręcznych :E
W Desktopach nie zawojował rynku, ale na serwerach to był Killer : LINK.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13617
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 16 Marzec 2014 - 13:00

Ciekawie wygląda porównanie PII X4 z C2Q. Kiedys Quad jednak był wyraźnie szybszy zegar w zegar, obecnie mamy remis z wyraźnym wskazaniem na Phenoma. Zastanawia mnie, czy jest to przede wszystkim zasługa IMC w połaczeniu z pamięciami DDR3, czy np. optymalizacji sterowników pod Phenoma. Na "chłopski rozum" to C2Q powinien okazać się bardziej długowieczny (obsługa instrukcji SSSE3/SSE4.1).

#56 Użytkownik jest niedostępny   NoLife 

  • Undead
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2698
  • Dołączył: Nd, 15 Sie 10

Napisany 16 Marzec 2014 - 14:08

Z testów, w starszych grach lepiej wypada c2q w nowszych phenom... w każdym razie ktoś kto siedzi na lga775 może przesiąść się na 1156/1366 i nie przejmować się zbytnio visherami. Tomcug przydałby się jakiś i5 właśnie 1156.

#57 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 03 Maj 2014 - 14:04

Dzięki za test. Również jestem pod wrażeniem jak sprawnie wypada X6. Widzę że z ekonomicznego punktu widzenia będzie on najlepszym dla mnie rozwiązaniem jako rozbudowa mojej platformy.

Obecnie mam Phenoma II X4 @ 4032 MHz i w Crysis 3 generalnie starcza, ale zdarzają się momenty że brakuje mu mocy. Wymiana na X6 @ 4 GHz, zwłaszcza w nowych tytułach da sporego kopa:).

#58 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 03 Maj 2014 - 14:16

Zobacz postradek_z, o 03 Maj 2014 - 15:04, napisał(a):

Dzięki za test. Również jestem pod wrażeniem jak sprawnie wypada X6. Widzę że z ekonomicznego punktu widzenia będzie on najlepszym dla mnie rozwiązaniem jako rozbudowa mojej platformy.

Cytując klasyka, "you make my day". Chcesz wymienić X4 na rzecz X6? Przecież to jest zupełny bezsens.

Cytuj

Obecnie mam Phenoma II X4 @ 4032 MHz i w Crysis 3 generalnie starcza, ale zdarzają się momenty że brakuje mu mocy. Wymiana na X6 @ 4 GHz, zwłaszcza w nowych tytułach da sporego kopa:).

Sporego kopa to da Intel, a nie wymiana X4 na X6.

#59 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 03 Maj 2014 - 21:04

Dokładnie, raczej nie ma sensu wymieniać X4 na X6. Co do Crysis 3, to na mapie "trawkowej" będzie oczywiście duży wzrost, natomiast w pozostałych lokacjach już nie. Dochodzi jeszcze kwestia karty graficznej, przy NV lepiej będą wykorzystywane te dodatkowe rdzenie.

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 03 Maj 2014 - 21:05


#60 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 04 Maj 2014 - 08:24

Nie, przeciez musi byc zestaw ALL AMD. Ble NV i ble Wintel (jak to szkodnik jednego forum mówi), i pokazuje jak to i7 = fx 8350 a przy tym i3 jest od niego 2 fps słabszy, a fx 4350 3 fpsy...
I7 - 65
8350 - 64
i3 63.5
fx 4350 - 61
I jK z takim debilem rozmawiać? Haswell sie pali z gorąca, a fx pobiera „tylko” 40-60wat więcej. Szkoda, ze przy tym wydajności nie ma ale takiemu nic nie wytłumaczysz - mowie - proszę test w C1, a ten wyjeżdża, ze W C3 przecież są praktycznie “na równi” zawsze omija wszystko, i jeszcze wszystkich zwyzywa od fb intela i nv :D

Ten post był edytowany przez muffin118 dnia: 06 Maj 2014 - 17:07


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych