Forum PCLab.pl: Alienware M17X R5 + i7 4700MQ+16GB+GTX770M 3GB+120GB SSD+750GB 7200 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Alienware M17X R5 + i7 4700MQ+16GB+GTX770M 3GB+120GB SSD+750GB 7200 Szybka recka

#1 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 03 Kwiecień 2014 - 14:05

Pozniej jak bede mial czas to zrobie maly update, ale widze ze pojawiaja sie pytania o Alienware na forum i moze komus sie przyda.


Lapek to Alienware M17X R5 z i7 4700MQ, 16GB DDR3, GTX770M 3GB RAM, 120GB SSD, 750GB 7200RPM

Gwarancja 1 rok, z mozliwoscia dokupienia (kupiony w UK) kolejnych lat.

Jak bede mial chwile czasu to pstrykne fotki i benchmarki.

Tak na szybko, to laptop jest mega wydajny i pracuje mi sie na nim jak na moim glownym PC, ekran jasny, dobre odddanie kolorow (dla mnie), cichy (szumi mniej niz moj dekstop na idle) i chlodny (wczoraj pogralem w BF4 na High w 1080p (FPS 37-62, srednio ok. 45FPS), w S2 na ultra 1080p bez filtrowania od 60-200FPS (srednio w czasie walki ok. 60-90FPS)).

Laptop swoje wazy ale zaskakujaco nie jest za ciezki do lozka, czy na nogi, rowniez wielkosciowo nie jest jakims gigantem.

Cieszy i to bardzo bardzo mily plastyk na nadgarstki (wyczuwalnie jest jakby miekki), mialem nadzieje na cos dobrego ale pisanie na klawiaturze jest naprawde czysta przyjemnoscia (swietnie wygladajaca podswietlanie).

Czas pracy na baterii w Visual Studio ok. 4:30h na Windows 8 Pro.

Problemow ze sterami prawie brak w Windows 8 (dostalem go z licencja na Windows 7, ale postanowilem jednak wykorzystac boxowego Win 8 z racji lepszej pracy baterii).


Nie testowalem go jeszcze dokladnie ale wyglada ze FPS przycina ok. 30% po odlaczeniu ladowarki (w S2 w czasie gry z 90FPS srednio do 60fps spadl w ultra), nie wiem ile zyje wtedy ;) (bateria bodajze 96Wh)



Generalnie sprzet wart swojej ceny i faktycznie bez problemu moze zastapic mocnego desktopa, nie tylko w pracy ale i grach.

Bardzo milo zaskoczony jestem wydajnoscia GTX770M w BF4 (HIGH bez filtrowania dziala niewiele gorzej niz wymaxowany z filtrowaniem Ultra na desktopie), generalnie FPS odpowiada mojemu desktopowi bez OC w ULTRA z max filtrowaniem (czyli MAX 1080p vs HIGH/ULTRA 1080p bez filtrowania).

Jak ktos ma pytania prosze smialo pytac. Chetnie pomoge.

Mozecie podac tez nazwy softu do testowania.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2358
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 03 Kwiecień 2014 - 14:15

Zobacz postCarmamir, o 03 Kwiecień 2014 - 15:05, napisał(a):

Bardzo milo zaskoczony jestem wydajnoscia GTX770M w BF4 (HIGH bez filtrowania dziala niewiele gorzej niz wymaxowany z filtrowaniem Ultra na desktopie), generalnie FPS odpowiada mojemu desktopowi bez OC w ULTRA z max filtrowaniem (czyli MAX 1080p vs HIGH/ULTRA 1080p bez filtrowania).

680 jest konkretnie lepszą kartą od GTX' 660.
GTX 770M jest zbudowany na bazie GTX'a 660, tylko, że jest 280 Mhz mniej taktowany (706 vs 980). Ma też mniejszą przepustowości o 50 Gb/s
Może akurat w tej grze tak jest, ale normalnie różnica powinna być duża, nawet Ultra vs High 680 powinien wygrywać.
Chyba, że nie chodziło ci o filtrowanie, tylko o wygładzanie :P To wtedy może.

Na laptopach z ekranem HD bez wygładzania gra ma postrzępione krawędzie, a na FHD nie jest to aż tak widoczne, bo plamka jest dużo mniejsza.
Więc to jest przewaga laptopów FHD ;) Nie trzeba używać dużego wygładzania i wydajność masakrycznie skacze.
Na monitorze gra bez wygładzania jest po prostu brzydka.

Chcesz poprawić zauważalnie kolory to wgraj profil ICC odpowiadający twojej matrycy, jak masz LG to znajdziesz go tutaj, http://www.notebookc...k.103755.0.html

Jak temperatury podczas grania?

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 03 Kwiecień 2014 - 14:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 03 Kwiecień 2014 - 15:08

Zobacz postLuqart, o 03 Kwiecień 2014 - 15:15, napisał(a):

680 jest konkretnie lepszą kartą od GTX' 660.
GTX 770M jest zbudowany na bazie GTX'a 660, tylko, że jest 280 Mhz mniej taktowany (706 vs 980). Ma też mniejszą przepustowości o 50 Gb/s
Może akurat w tej grze tak jest, ale normalnie różnica powinna być duża, nawet Ultra vs High 680 powinien wygrywać.
Chyba, że nie chodziło ci o filtrowanie, tylko o wygładzanie :P To wtedy może.

Na laptopach z ekranem HD bez wygładzania gra ma postrzępione krawędzie, a na FHD nie jest to aż tak widoczne, bo plamka jest dużo mniejsza.
Więc to jest przewaga laptopów FHD ;) Nie trzeba używać dużego wygładzania i wydajność masakrycznie skacze.
Na monitorze gra bez wygładzania jest po prostu brzydka.

Chcesz poprawić zauważalnie kolory to wgraj profil ICC odpowiadający twojej matrycy, jak masz LG to znajdziesz go tutaj, http://www.notebookc...k.103755.0.html

Jak temperatury podczas grania?


Zdaje sobie sprawe z roznicy miedzy desktopowymi GPU a mobilnymi.

Filtrowanie + wygladzanie w sumie (o ile jest filtrowanie, ale wygladzanie w obu grach wyl.)

No wlasnie dlatego zaskoczylo mnie to mocno ze generalnie w 1080 high/ultra bez filtrowania i WYGLADZANIA jest podobny FPS jak moj desktop. (oczywiscie na stocku, bo po OC to troche juz odlatuje ;)).

Jak w BF4 da sie grac i w akcji FPS spada do 35FPS no to nie jest zle z nie najmocniejsza grafa.

A ze ja glownie w Starcrafta gram jak mam chwile czasu na gry, to juz w ogole gigantyczna roznica (moj drugi Chronos 7 to i5 5230/8GB RAM/8850 i tam ledwo w med to dziala z nizsza rozdzialka).


Temp dokladne sprawdze pozniej z HWInfo (ale po 1h gry w BF4 nie czulo sie podwyzszonej temp na obudowie, z wylotow cieple powietrze wylatuje), jednakze w czasie gry nie zauwaza sie nawet ze cos tam sie dzieje.


Aaaa glosniki.


Nie maja takich basow jak w Chronosie, ale w grze sprawdzaja sie wysmienicie, to chyba najglosniejsze i najczystsze glosniki do gry z odpowiednim basem.



Minusy to oprogramowanie Aliena, brak kompletnie softu do monitorowania temp (mimo ze jest guzik wlaczajacy Performance Monitor ale cholera wie gdzie mozna zobaczyc wyniki) czy OC. Do tego strona Della uber wolna (2.2MB/s lacze, ciaglem ze strony US w UK), bardzo slabo rozpoznaje co brakuje, niektore sterowniki robily fochy na Win 8.

Jesli chodzi o sterowniki/soft to po prostu sa mega slabe, lub po prostu brakuje.

Soft do ustawiania kolorow tez nie jest jakis super i do wyboru jest tylko chyba 16 kolorow.

W porownaniu do Steelseries APEX (i softu) to, soft Aliena jest do bani.

Co prawda malo kto to uzywa, ale jednak ;) (w chronosie mam np. tak ze sam wyszukuje i sciaga soft).

Do tego dalej nie dziala czujnik przyspieszenia w Win 8 (plus jeszcze jedno urzadzenie). Jest tez problem z uruchomieniem Bluetooth (przestal dzialac bo niby jest wyl. trzeba w biose wlaczyc bo nie ma oddzielnego wlacznika dla BT).


Dzieki za info o profilu. Zerkne na to bo jednak daleko mu do iMaca ;)


Z milych dodatkow to mozliwosc rozeberania obcego na czesci bez wiekszych problemow (czy to aby plyte wymienic, GPU, CPU czy np. LCD na 3D), pierwszy raz spotykam sie z pelna instrukcja jak wymienic mozna wszystko OD A DO Z.

Ten post był edytowany przez Carmamir dnia: 03 Kwiecień 2014 - 15:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2358
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 03 Kwiecień 2014 - 15:41

http://imgur.com/a/QDDWt#0
Musisz dodać profil ICC, ustawić go jako domyślny i zaznaczyć użyj kalibracji. Różnica będzie widoczna dopiero kiedy zaznaczysz to co zaznaczyłem na niebiesko.
Powinna być duża zmiana, ale oczywiście każdy ekran jest inny więc efekt nie będzie taki jak z prawdziwej kalibracji, ale największe dysproporcje wyeliminuje.

A jak kultura pracy podczas grania?
Jedyne co mnie denerwuje w Clevo to mierna kultura pracy. W Alienie według recenzji jest o niebo lepiej.

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 03 Kwiecień 2014 - 15:44


#5 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 04 Kwiecień 2014 - 06:52

Zobacz postLuqart, o 03 Kwiecień 2014 - 16:41, napisał(a):

http://imgur.com/a/QDDWt#0
Musisz dodać profil ICC, ustawić go jako domyślny i zaznaczyć użyj kalibracji. Różnica będzie widoczna dopiero kiedy zaznaczysz to co zaznaczyłem na niebiesko.
Powinna być duża zmiana, ale oczywiście każdy ekran jest inny więc efekt nie będzie taki jak z prawdziwej kalibracji, ale największe dysproporcje wyeliminuje.

A jak kultura pracy podczas grania?
Jedyne co mnie denerwuje w Clevo to mierna kultura pracy. W Alienie według recenzji jest o niebo lepiej.


Dzieki, zaraz sprawdze.


Kultura pracy moim zdaniem jest swietna, wentylatory nie sa ani glosne, ani uciazliwe. Jak znajde chwile czasu to nie tylko zmierze glosnosc, ale i postaram sie napisac jakas ladniejsza recke ;)

******

Sprawdzilem i nowy profil o wiele fajniejszy i cieplejszy. WIELKIE DZIEKI !!!!!!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Carmamir dnia: 04 Kwiecień 2014 - 07:35


#6 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2358
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 04 Kwiecień 2014 - 11:07

Zawsze do usług ;)
Różnica jest duża, u mnie w Clevo:
http://i.imgur.com/fm9Vlvr.jpg
http://i.imgur.com/4LVbglO.jpg

http://i.imgur.com/Hs2u1NN.jpg
http://i.imgur.com/gowdlSs.jpg

Niestety w grach nie będzie takich kolorów, bo one wczytują domyślny profil ICC, aby nadpisać domyślny profil nowym trzeba:
http://i.imgur.com/S05V6q1.jpg
Ustaw ICC w systemie.
Profile kolorów -> na początku kliknij na aparat i zapisz profil ICC do PowerStrip. Ja swój nazwałem Super.
Potem wszystkie profile (obecne ustawienia i inne) jakie są ustaw tak, że zaznacz "Zastosuj ustawienia do wykresu nieliniowego" i wybierz profil który nazwałeś (mój Super) potem zastosuj.
Powinno w każdej grze być od teraz.

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 04 Kwiecień 2014 - 11:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 04 Kwiecień 2014 - 11:46

Zobacz postLuqart, o 04 Kwiecień 2014 - 12:07, napisał(a):

Zawsze do usług ;)
Różnica jest duża, u mnie w Clevo:
http://i.imgur.com/fm9Vlvr.jpg
http://i.imgur.com/4LVbglO.jpg

http://i.imgur.com/Hs2u1NN.jpg
http://i.imgur.com/gowdlSs.jpg

Niestety w grach nie będzie takich kolorów, bo one wczytują domyślny profil ICC, aby nadpisać domyślny profil nowym trzeba:
http://i.imgur.com/S05V6q1.jpg
Ustaw ICC w systemie.
Profile kolorów -> na początku kliknij na aparat i zapisz profil ICC do PowerStrip. Ja swój nazwałem Super.
Potem wszystkie profile (obecne ustawienia i inne) jakie są ustaw tak, że zaznacz "Zastosuj ustawienia do wykresu nieliniowego" i wybierz profil który nazwałeś (mój Super) potem zastosuj.
Powinno w każdej grze być od teraz.



Nie sprawdzalem na fotce, wiec wrzuce cos i pstrykne (szczegolnie na ludzkiej skorze bedzie widac to dobrze).

A to nie tak dziala ze to wg. karty on ustawia profile ? (chcialem wlaczyc juz GTX ale trzeba resetowac kompa zeby przelaczyc na stale GTX/Intel a cos robilem)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Maxx73 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 878
  • Dołączył: Wed, 26 Sie 09

Napisany 07 Maj 2014 - 12:00

"Cieszy i to bardzo bardzo mily plastyk na nadgarstki (wyczuwalnie jest jakby miekki), mialem nadzieje na cos dobrego ale pisanie na klawiaturze jest naprawde czysta przyjemnoscia (swietnie wygladajaca podswietlanie)."
A mnie to strasznie wkurza i to największy minus tego komputera ... Ta guma czy coś gumopodobne łapie od razu odciski palców, aby utrzymać to w czystości trzeba chyba pucować cały obszar co godzinę ... A wcale nie pocą mi się jakoś nadmiernie dłonie ...
Ale przynajmniej prąd nie kopie jak w aluminiowej obudowie m6500 :D

Ten post był edytowany przez Maxx73 dnia: 07 Maj 2014 - 12:00


#9 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1164
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 15 Maj 2014 - 11:05

Zobacz postMaxx73, o 07 Maj 2014 - 13:00, napisał(a):

"Cieszy i to bardzo bardzo mily plastyk na nadgarstki (wyczuwalnie jest jakby miekki), mialem nadzieje na cos dobrego ale pisanie na klawiaturze jest naprawde czysta przyjemnoscia (swietnie wygladajaca podswietlanie)."
A mnie to strasznie wkurza i to największy minus tego komputera ... Ta guma czy coś gumopodobne łapie od razu odciski palców, aby utrzymać to w czystości trzeba chyba pucować cały obszar co godzinę ... A wcale nie pocą mi się jakoś nadmiernie dłonie ...
Ale przynajmniej prąd nie kopie jak w aluminiowej obudowie m6500 :D



Co do brudzenia to prawda. Nawet nie probowalem czyscic (mam nadziej ze caly sie "zapacka" z czasem i nie bedzie widac). Jest to mega wygodne ale kompletnie nie reprezentacyjne :)

Co do kopania to niestety mnie tez wszystko kopie (od samochodu, aluminiowe laptopy po nawet dotyk ze swoja kobieta ;)).


Na pociesze powiem ze w zaleznosci jaka obudowa (aluminiowa) to tez moze uber szybko sie brudzic, jednakze bez dwoch zdan milion razy latwiej przeczyscic (chyba ze ma takie "prazki wzdluz").

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych