Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vulc

Wolfenstein: The New Order

Rekomendowane odpowiedzi

RYLm95h.jpg

Premiera: 20 maja 2014

Producent: MachineGames

Wydawca: Bethesda Softworks

Gatunek: FPS

Język: napisy PL

Wolfenstein: The New Order to kolejna odsłona legendarnej serii pierwszoosobowych strzelanin. Nad grą pracował, założony w 2009 roku, zespół deweloperski MachineGames (od 2010 roku szwedzki oddział firmy ZeniMax), który składa się z weteranów studia Starbreeze, twórców takich tytułów jak Kroniki Riddicka czy The Darkness.

W nowej odsłonie Wolfensteina wcielamy się ponownie B.J. Blazkowicza, amerykańskiego bohatera wojennego. Historia gry rozpoczyna się jeszcze podczas II wojny światowej, ale szybko przenosi się do lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. W tej alternatywnej wersji rzeczywistości naziści wygrali II wojnę światową za pomocą Wunderwaffe (niem. cudowna broń) i przejęli kontrolę nad całą Ziemią, wprowadzając tytułowy nowy porządek. Blazkowicz ponownie chwyta za broń, by zmierzyć się ze swoimi odwiecznymi przeciwnikami.

Istotne jest to, że fabularnie studio MachineGames postanowiło sięgnąć po środki rodem z filmu Bękarty Wojny – gra przedstawia więc wyraziste postacie i sugestywne sceny konfrontacji z nimi. W scenkach przerywnikowych nie brakuje nawet możliwości dokonania prostych wyborów. Kampania opowiadająca o losach Blazkowicza rozgrywa się też w przeróżnych zakątkach Europy - słynny bohater zawitał nawet do Polski.

Sporo nowych elementów pojawiło się w samej rozgrywce. Zacznijmy od tego, że Blazkowicz może korzystać z urządzenia do przecinania obiektów – posłużyło ono twórcom do zrealizowania prostych zagadek środowiskowych. W kwestii strzelania twórcy postawili na siłę ognia, bo każdy z karabinów i pistoletów jest potężny. Ponadto The New Order wprowadza system używania dwóch pukawek na raz, chowania się za osłonami i robienia wślizgów. Ukłonem w stronę klasycznych odsłon serii jest konieczność zbierania apteczek z życiem i skrzynek z amunicją – bez biegania po mapie gracz długo nie przeżyje.

Nowoczesna szata graficzna to przede wszystkim zasługa opracowanego przez studio id Software silnika id Tech 5, wykorzystanego w takich grach jak Rage czy The Evil Within. Oprawa wizualna jest nieco bardziej futurystyczna, niż w przypadku pierwszych odsłon Wolfensteina, i tym samym budzi niewielkie skojarzenia z serią Killzone. The New Order stawia jednak na chłodniejsze wizualnie klimaty, którym wtóruje stonowana elektroniczna ścieżka dźwiękowa.

Źródło: Gry-Online

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że jednak qjin to zrobi :D

Tak czy siak dobry temat się szykuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko ogram to zdam relację, ale dopiero to będzie za jeden dzień bądź dwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to masz pecha :E . Ja sie jakos na ta gre w ogole nie nastawialem. Dzisiaj w pracy w ogole dowiedzialem sie ze jest premiera -zaczalem czytac, ogladac i chyba przez te stare gameplaye z wolfa 3d sie nakrecilem sam na te gre jak glupi. Poczekam na pierwsze Wasze opinie a do kolegi z forum juz napisalem kiedy ma zamiar gre ukonczyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jutro zdam relację z "pierwszego" wrażenia :) no i w końcu temat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie gram i Panowie rewelacja. Graficznie szału nie ma ale jest IMO dobrze. Trochę kuleją dźwięki giwer ale gram teraz po cichu bo córka śpi za ścianą więc możliwe że to przez to. Gram na poziomie Uber i przyznam że jest cieżko. Co do AI to jest bardzo, ale to bardzo dobrze. Przeciwnicy nas otaczają, chowają się za winklem, a jak schowałem się w takim pomieszczeniu na szczotki, chcieli mnie wykurzyć granatami :D Denerwuje niestety podnoszenie przedmiotów, trzeba non stop wciskać kwadrat. Jestem w pierwszym poziomie i jak na razie trochę kłuje w oczy brak różnorodności przeciwników, jak na razie sztuk 2, mam nadzieje że będzie lepiej. Bardzo mi sie podoba system nauki nowych umiejętności. Po godzinie z grą jestem zauroczony. Idę dalej grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie gram i Panowie rewelacja. Graficznie szału nie ma ale jest IMO dobrze. Trochę kuleją dźwięki giwer ale gram teraz po cichu bo córka śpi za ścianą więc możliwe że to przez to. Gram na poziomie Uber i przyznam że jest cieżko. Co do AI to jest bardzo, ale to bardzo dobrze. Przeciwnicy nas otaczają, chowają się za winklem, a jak schowałem się w takim pomieszczeniu na szczotki, chcieli mnie wykurzyć granatami :D Denerwuje niestety podnoszenie przedmiotów, trzeba non stop wciskać kwadrat. Jestem w pierwszym poziomie i jak na razie trochę kłuje w oczy brak różnorodności przeciwników, jak na razie sztuk 2, mam nadzieje że będzie lepiej. Bardzo mi sie podoba system nauki nowych umiejętności. Po godzinie z grą jestem zauroczony. Idę dalej grać.

No to chyba żarcik Hydro jakoby na PC miało być lepsze AI (haha) działa odwrotnie. Oglądałem kilku kolesi grających (bo sam nie jestem tą grą zainteresowany), dość długo bo leciało sobie "w tle" i problem z AI nie leży tyle w tym jak już przeciwnicy napierają, co w samej detekcji.

Koleś zabija od tyłu przeciwnika stojącego w drzwiach, a reszta przeciwników po za jednym nie zwraca na to uwagi. Co robi szwab który zwrócił uwagę? Spacerkiem podchodzi do zwłok, wyciąga pałkę i stoi... patrząc na gracza stojącego dosłownie kilka metrów dalej. Takich sytuacji było całkiem sporo, żeby ktoś nie zarzucił jednorazowego bug'a.

To wszystko na Uber, także poziom trudności nic w tej kwestii nie zmienia.

Ale grafika, stylistyka i ogólny klimacik faktycznie na duży plus. Sam gameplay też nie jest czystą wyrzynką jak spodziewałem się, że będzie.

Może kiedyś, z nudów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda doczytywanie tekstur ? Pamiętam Rage'a i to był dramat, nie mogłem w to grać, bo ciągłe "pop up" były frustrujące.

Do działu PC z pytaniem nie wchodzę, bo jak się Hydro rozszaleje to aż oczy krwawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gizu ty kup sobie w końcu te słuchawki do ps4 :E

Jak wygląda doczytywanie tekstur ? Pamiętam Rage'a i to był dramat, nie mogłem w to grać, bo ciągłe "pop up" były frustrujące.

Do działu PC z pytaniem nie wchodzę, bo jak się Hydro rozszaleje to aż oczy krwawią.

Na gafie piszą, że wszystko w wersji na ps4 jest ok.

Wszystkim nam przecież wiadomo, że Hydro jako postać stworzona w 3D myśli inaczej niż normalny użytkownik tego forum. Musisz być tolerancyjny - pamiętaj o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mlody_tarnow: Potwierdzam, doczytywania tekstur brak. Gra chodzi pięknie. 

@starh: A po co mi słuchawki jak mam kino 5.1 ? Trochę podgłosiłem i jednak jest OK.

Wszedłem do działu PC a tam standardowo narzekanie na fpsy, grafikę i gadka o sterownikach lol2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, doczytywania tekstur brak. Gra chodzi pięknie. A po co mi słuchawki jak mam kino 5.1 ? Trochę podgłosiłem i jednak jest OK.

Wszedłem do działu PC a tam standardowo narzekanie na fpsy, grafikę i gadka o sterownikach lol2.gif

Są jednak plusy.

Tańsza (dla niektórych o 100%), sterownie mychą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterownie mychą.

Poza strategiami, to już jednak dla mnie wada :E. Jakiś czas temu chciałem ograć nowego Medala na kompie. Myślałem, że sobie połamię paluchy na klawiaturze, a kiedyś przecież tylko tak się nakur...iało. Bez pada teraz ani rusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pograłem z godzinkę, świetna gra, oldschoolwa strzelanka jakiej dawno juz nie było, normalnie jakbym cofną się do 2002 roku :E Grywalność dla mnie mega miodna, grafika też może być, aczkolwiek dupy nie urywa, ot taka 7/10, głównie przez słabe tekstury np. na skrzynkach. Reasumując, gra daje frajde i juz widzę, ze będe sie mega fajnie bawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pograłem z godzinkę, świetna gra, oldschoolwa strzelanka jakiej dawno juz nie było, normalnie jakbym cofną się do 2002 roku :E Grywalność dla mnie mega miodna, grafika też może być, aczkolwiek dupy nie urywa, ot taka 7/10, głównie przez słabe tekstury np. na skrzynkach. Reasumując, gra daje frajde i juz widzę, ze będe sie mega fajnie bawił.

Strzela się inaczej niż w Rage? Przypuszczam, ze grałeś? A jeśli nie, to fajnie, jakby wypowiedziała się osoba, która grała w obie gry. Czuć czym się strzela? W recenzjach narzekali właściwie na strzelanie z dwóch pukawek naraz.

Rage był świetnym oldschoolowym FPS-em i właśnie tego samego spodziewam się po nowym Wolfie (przy czym mam oczywiście na myśli tylko tego ducha klasycznych FPS-ów). Recenzje były pod tym względem zgodne (w sensie, że faktycznie czuć). ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem w innym wątku o feeling strzelania, również chętnie usłyszałbym jakieś konkrety dotyczące tego elementu. To w podstawa każdego, dobrego shootera. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strzela się inaczej niż w Rage? Przypuszczam, ze grałeś? A jeśli nie, to fajnie, jakby wypowiedziała się osoba, która grała w obie gry. Czuć czym się strzela? W recenzjach narzekali właściwie na strzelanie z dwóch pukawek naraz.

Rage był świetnym oldschoolowym FPS-em i właśnie tego samego spodziewam się po nowym Wolfie (przy czym mam oczywiście na myśli tylko tego ducha klasycznych FPS-ów). Recenzje były pod tym względem zgodne (w sensie, że faktycznie czuć). ;)

Jak na mój gust czuć całkiem nieźle broń. Oczywiście jak na ten lekko prześmiewczy klimat. Strzelanie z dwóch pukawek na raz, takie sobie, łby trzaską jak arbuzy, ale czy aż tak czuć moc ? Sam nie wiem.

Osobiście śmigam z pistolecikiem z tłumikiem i się skradam rzucając nożami, jak dla mnie niezła frajda po cichu biegać.

Po pierwszym poziomie czułem taki lekki niedosyt, ale psychiatryk to już majstersztyk klimatyczny

W ogóle sie zdziwiłem, ze gadają po polsku, pielęgniarka Ania rox

Fajne, ze są tez różne znajdźki i notatki jak w dobrym RTCW.

Ale panowie, ta gra ma najważniejszą rzecz, GRYWALNOŚĆ.

Ma oczywiście jakieś tam wady, ale one bledną przy grywalności. Jako dowód niech posłuży to, ze w tym roku na PS4, nie ukończyłem żadnej gry, Killzone w połowie sprzedane, Infamous to samo, dalej męcze jeszcze Thiefa, a tutaj ?? Żeby nie inne obowiązki grałbym dalej :E Świetny klmacik.

ps. uwaga na zacnego patcha, 5,5 gb :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię.

Co do Anii, to Bachleda-Curuś podkłada jej głos. ;) Ale widziałem, że nie tylko ona po polsku nawija - mily akcent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem, gram, nie moge sie oderwac. Jestem strasznie zadowolony z fabuly!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja tego nie mogę pojąć. W moim przypadku 99% gier instaluję i gram bez żadnego problemu. Nie wiem skąd Ci z działu PC mają ciągle tyle problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja tego nie mogę pojąć. W moim przypadku 99% gier instaluję i gram bez żadnego problemu. Nie wiem skąd Ci z działu PC mają ciągle tyle problemów.

Też nigdy tego nie rozumiałem. Wynika to chyba z braku umiejętności korzystania z komputera, bo ja ciągle dostaję pytania od znajomych czemu program/gra im nie działa. Potem się okazuje, że wystarczy mieć aktualniejsze sterowniki albo skopiować jeden plik do folderu system32, bo go gdzieś wywiało - mowa o dll. Idąc dalej - gry im tną. Jak się na grafie za 300zł ustawia wszystkie suwaki w prawo to mnie to nie dziwi. Naprawdę 90% gier da się ustawić tak, aby wyglądały dobrze i dobrze działały. Wystarczy zacząć od wywalenia AA, ustawienia tekstur na wysokie, a nie bardzo wysokie oraz ustawienie cieni na średnie. Cudownie się okazuje, że gra nadal wygląda dobrze, a działa jeszcze lepiej. Świetnym przykładem jest Crysis 3, który na najniższych ustawieniach, ale z dobrą rozdzielczością - ja gram w FullHD - wygląda nadal genialnie. Jakby odpalić go od razu w takich ustawieniach i pokazać komuś jak on wygląda to 90% by się nie skapło, że to najniższe detale.

Komputer może być urządzeniem kliknij i graj, ale trzeba też rozumieć pewne rzeczy. Dla kompletnych laików konsole są pod tym względem lepsze, ale jeżeli ktoś x lat obcuje z komputerem i przegrał na nim masę godzin to naprawdę powinien mieć choć odrobinkę wiedzy na temat tego jak tego komputera używać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie się z Tobą nie zgodzę, mlody_tarnow.

Co tu jest do zrozumienia - to, że nie mieliście problemu u siebie, to nie znaczy, że nie ma problemu W OGÓLE.

Wiele gier bywa kapryśnych, a nieraz jest tak, że wszystkie gry działają bez zarzutu, ale z tą jedyną są kłopoty techniczne. Czynników jest wiele, od systemu i jego zadbania, od sterowników, od platformy sprzętowej, przykłady można mnożyć. Gry są testowane na wielu różnych konfiguracjach, ale niektórych rzeczy nie sposób przewidzieć.

Wolf niestety zalicza się do gier technicznie niedopracowanych, przynajmniej pod pewnymi względami. Cieszy natomiast, że na konsolach (przynajmniej na PS4) nie ma np. doczytywania tekstur. Pod względem płynności też nie ma do czego sie przyczepić, udało się dotrzymać obietnicę: http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-wolfenstein-new-order-performance-analysis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, do rzeczy, a nie jakieś pieprzenie o PC'towcach :E

Gra jest rewelacyjna, jeśli ktoś ma ochotę na oldschool'owego FPSa to polecam gorąco. Świetne strzelanie, klimat, klimat, klimat :) Przyczepiłbym się tylko do dźwięków broni, są chyba za ciche. Po za tym gram i chyba grę skończę 3 razy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałbym, ale nie ma na czym. Na integrze intela jest z 15kl/s, a na mojego x-klocka szkoda to kupować, bo tekstury rozmazane i na pewno się doczytują, więc szkoda nerwów.

Cieszą mnie natomiast opinie o tym, że to oldschoolowy shooter, czyli to na co grę od początku kreowano. Do tego klimacik - widziałem te filmy z polskimi akcentami i cieszy mnie ogromnie, że nie próbowano wstawiać języka angielskiego na siłę. Kolejna rzecz, która mocno mi się podoba to - po za easter eggiem - wszelkie sekretne pomieszczenia. Jak ktoś pamięta stare strzelanki to w nich było pełno tego typu rozwiązań, a w zamian znajdywało się jakieś ulepszenia broni, samą broń lub inne ciekawe rzeczy.

Pewnie jak kupię PS4 to trafi do plusa :men2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grę ukończyłem. Do 3/4 grę oceniam na 10/10. Końcówka i bossowie średnio mi podeszli - ale to dlatego że wymuszone było strzelanie ( a przy moim skillu celowania na padzie zginałem jakieś 500 razy :/ - chyba domyślny poziom trudności) . Tak to znaczną część gry można przejść skradając się

Jedna z lepszych gier w jakie ostatnim czasie miałem okazję zagrać.

A jeszcze pamiętam, że nie chciałem kupować bo poprzednia część mi kompletnie nie leżała.

Podziwiam ludzi którzy pisali że na najwyższym poziomie trudności gra jest zbyt łatwa.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...