Forum PCLab.pl: SilentiumPC Grandis XE1236 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPC Grandis XE1236 Unboxing, Montaż, Test, Recenzja

#81 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16623
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 11 Lipiec 2014 - 17:10

Różnice robią bardzo duże wrażenie :D

Fera2(push-pull) vs Grandis (3xfan + liquid pro)

IDLE 40'C->34'C
STRESS 61'C->47'C

Dzięki za włożoną pracę. :thumbup:

#82 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 11 Lipiec 2014 - 19:13

Zobacz postRyszardGTS, o 11 Lipiec 2014 - 18:10, napisał(a):

Różnice robią bardzo duże wrażenie :D

Fera2(push-pull) vs Grandis (3xfan + liquid pro)

IDLE 40'C->34'C
STRESS 61'C->47'C

Dzięki za włożoną pracę. :thumbup:
pokazuje tyle że osoba nie umie przeprowadzić prostego testu. Vcore różne jak i temperatura otoczenia

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 11 Lipiec 2014 - 19:14


#83 Użytkownik jest niedostępny   y_connect 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 11 Lipiec 2014 - 21:08

Zobacz postMaxForces, o 11 Lipiec 2014 - 19:13, napisał(a):

pokazuje tyle że osoba nie umie przeprowadzić prostego testu. Vcore różne jak i temperatura otoczenia


Odpowiadam:

1. Vcore zawsze będzie różne przy włączonej funcji LLC.
2. Temperatura otoczenia - 26 stopni C.
3. Pomogłem? :)

Ten post był edytowany przez y_connect dnia: 11 Lipiec 2014 - 21:15


#84 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 11 Lipiec 2014 - 22:29

Że co LLC. :E

#85 Użytkownik jest niedostępny   Akamaru89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 29 Sierpień 2014 - 16:58

Bardzo fajny test, poprostu idealnie oddający moją sytuację ^^ właśnie przesiadam się z Freezera 13 na Grandisa :D z tym, że u mnie temperatury wyglądają zupełnie inaczej, Max temperatura po 20 minutach katowania OCCT mojego Haswella i5 4670K 4.5Ghz, 1,250V z freezerem 13 wynosiła 72 stopnie na najcieplejszym rdzeniu i 65C na najchłodniejszym. Jestem ciekawy jaka różnica będzie przy tym grandisie, do tego polerowanie podstawki, bo fabrycznie biednie wygląda ta polerka...

Ten post był edytowany przez Akamaru89 dnia: 29 Sierpień 2014 - 16:59


#86 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16623
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 29 Sierpień 2014 - 17:35

Masz ładne temperatury, chyba dobry "glut" pod IHSem Ci się trafił.
Kiedyś widziałem jak 4670K na 4,5GHz chyba z Phanteksem14 osiągał coś koło 80-85'C z racji daremnego gluta.
Po oskalpowaniu i wymianie pasy na Coollaboratory właśnie było tak jak podałeś - 65'C najzimniejszy rdzeń i 72'C najcieplejszy (@4,5GHz Phanteks14)

#87 Użytkownik jest niedostępny   Akamaru89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 29 Sierpień 2014 - 18:08

Na to wygląda, jeszcze zanim go kupiłem, po przeczytaniu mnóstwa opinii myślałem, że skalpowanie IHS to będzie pierwsze co mu zrobię, ale okazało się, że nie jest tak źle :)

#88 Użytkownik jest niedostępny   Rico650 

  • ******
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2950
  • Dołączył: So, 23 Lut 13

Napisany 29 Sierpień 2014 - 19:15

Zobacz postAkamaru89, o 29 Sierpień 2014 - 17:58, napisał(a):

Bardzo fajny test, poprostu idealnie oddający moją sytuację ^^ właśnie przesiadam się z Freezera 13 na Grandisa :D z tym, że u mnie temperatury wyglądają zupełnie inaczej, Max temperatura po 20 minutach katowania OCCT mojego Haswella i5 4670K 4.5Ghz, 1,250V z freezerem 13 wynosiła 72 stopnie na najcieplejszym rdzeniu i 65C na najchłodniejszym. Jestem ciekawy jaka różnica będzie przy tym grandisie, do tego polerowanie podstawki, bo fabrycznie biednie wygląda ta polerka...

Dzięki ;) Ale Ci się fajna sztuka trafiła, heh. Ja już trochę czasu mam swojego 3570K i glut pewnie dawno stracił już swoje właściwości termoprzewodzące. W przyszłości go oskalpuję może i się zobaczy ile stopni spadła temperatura.

Pozdro!

Ten post był edytowany przez Rico650 dnia: 29 Sierpień 2014 - 19:16


#89 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7045
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 29 Sierpień 2014 - 19:57

Zobacz postRyszardGTS, o 29 Sierpień 2014 - 18:35, napisał(a):

Masz ładne temperatury, chyba dobry "glut" pod IHSem Ci się trafił.
Kiedyś widziałem jak 4670K na 4,5GHz chyba z Phanteksem14 osiągał coś koło 80-85'C z racji daremnego gluta.
Po oskalpowaniu i wymianie pasy na Coollaboratory właśnie było tak jak podałeś - 65'C najzimniejszy rdzeń i 72'C najcieplejszy (@4,5GHz Phanteks14)

On wykonał test w OCCT ale bez avx dlatego ma tak niskie temperatury :Up_to_s:
Z AVX temperatury będą znacznie większe.
U mnie temperatura w zwykłym teście przy 4.6Ghz 1.280V to 65-68C a z AVX dochodzi do 78C tyle, że ja mam CLP pod IHS'm ;)
Dodatkowo u mnie wentylatory kręcą się maksymalnie z 1080rpm a nie 1500rpm i chłodzenie nie miało żadnej polerki (a powinno mieć) ;)

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 29 Sierpień 2014 - 20:00


#90 Użytkownik jest niedostępny   Akamaru89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wed, 14 Sie 13

Napisany 29 Sierpień 2014 - 20:30

Kiedyś hardcorem był sam OCCT, wszyscy uważali go za najlepszy wygrzewacz, teraz OCCT jest słabe, trzeba dodatkowo AVX? wygląda to powoli jak sztuka dla sztuki, a gdzie przełożenie na rzeczywiste warunki pracy? w grach takich jak Watch Dogs czy BF4 mój procek nie widział 70 stopni, temperatura oscyluje przy 60-65 stopniach i to jest max. ale wporządku, to jeszcze można wytłumaczyć, a co z moimi temperaturami w IDLE?


Jutro przychodzi Grandis, po zrobieniu lappingu wrzucę jakieś porównanie jak to wygląda u mnie.

Dodaj obrazek

Jak złoto ;) A co do temperatur u mnie wszystkie temperatury spadły o 4-5 stopni, a w IDLE o 2 :) myślę, że po wygrzaniu pasty będzie jeszcze lepiej

Pozdrawiam

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Akamaru89 dnia: 02 Wrzesień 2014 - 15:48


#91 Użytkownik jest niedostępny   Filkry 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 14

Napisany 26 Grudzień 2014 - 15:29

SCYTHE ASHURA vs Grandis, który wydajniejszy?

#92 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 08 Styczeń 2015 - 15:25

Według TechPowerUp minimalnie lepiej wypada Grandis.

#93 Użytkownik jest niedostępny   Stachu1984 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2379
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 12

Napisany 27 Styczeń 2015 - 23:59

Zobacz postRyszardGTS, o 27 Maj 2014 - 03:00, napisał(a):

Oba działają z PWM.... Matko Boska jak jest cicho i wspaniale, mniej jak 150zł, a tyle radości... wreszcie słyszę swoje myśli :E


Jak na moje ucho dźwięk ten jest dość nieznośny i bez kontrolera obrotów chyba się nie obejdzie :E

#94 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16623
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 28 Styczeń 2015 - 00:06

To był Phenom 521, lutowany (AMD chyba nadal lutuje wszystkie procki co daje świetny transport ciepła die<>ihs), max temp z tego co pamiętam to około 60'C, PWM był ustawiony może na 75% max a wtedy jest około 1100rpm (tak, jeżeli ustawimy PWM @od jakiś niskich obrotów do max obrotów to będą dosyć słyszalne). Dziś przy G3258, przykładowo @4GHz mam tylko środkowy @12,5%-37,5%, praktycznie cisza, nawet wentylator w Seasonicku SSR nie chce się rozkręcić... no bo jak się ma rozkręcić jak cała platforma pobiera około 100-120W ;)

#95 Użytkownik jest niedostępny   sadler 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Nd, 13 Lut 11

Napisany 25 Luty 2015 - 17:18

Mam prosbe - jesli ktos ma "na wierzchu" Grandisa i moglby go zmierzyc tj. chodzi o rzeczywista wysokosc, to bede bardzo wdzieczny. Nie wiem jak teraz, ale dane z opisu Fortisa He1225 nijak sie maja do rzeczywistosci i dystrybutorowi w opisie technicznym gdzies uciekly dobre 3mm ;) Najprosciej postawic go na radiatorze, przylozyc cos plaskiego do podstawy i zmierzyc od blatu. Z gory dziekuje.

#96 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16623
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 25 Luty 2015 - 22:51

Zmierzyłem od powierzchni "zapinki socketu s1150", równo z podstawą radiatora (pomiar bezpośrednio "przez środek grandisa", bez żadnych "na oko")
Chyba dobrze zmierzyli bo wychodzi właśnie 158mm do końcówek heatpipe'ów.

#97 Użytkownik jest niedostępny   sadler 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Nd, 13 Lut 11

Napisany 26 Luty 2015 - 21:04

Dzieki

#98 Użytkownik jest niedostępny   Bartek 35 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 13 Lis 15

Napisany 13 Listopad 2015 - 13:29

Panowie czy ktoś sie orientuje, czy ten cooler wejdzie do obudowy Cooler Master Elite 333?

#99 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11893
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 13 Listopad 2015 - 13:52

Grandis czy Fortis 3? :E Co wybrać Panowie?

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych