Forum PCLab.pl: Test chłodzeń na platformie Intel - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Test chłodzeń na platformie Intel Intel Devil's Canyon jak na wydymano

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Lipiec 2014 - 02:32

Czas na platformę intela.
Raczej najbardziej popularna podstawka u Intela obecnie to 1150 z serią procesorów Haswell.
Nie tak dawno zostały odświeżone procesory na tą podstawkę z myślą o osobach podkręcających. Czy coś się zmieniło w kwestii schłodzenia nowych jednostek Devil's Canyon?

Platforma testowa:
Płyta główna:Gigabyte Z97 Gaming 5
Dodaj obrazek

Procesor: Intel i7 4790K @ 4.5GHz vcore 1.2V Vcore przy AVX 1.225V
Dodaj obrazek

Karta graficzna:EVGA GeForce GTX660 Ti FTW Signature 2
Dodaj obrazek

Obudowa:Fractal Design FD-CA-DEF-R4-WH-W Define R4 Arctic White
Dodaj obrazek
Wentylacja obudowy:
Przód:2xSilent Series R2 140mm
Tył:Swiftech Helix 140mm
Top:APEVIA CF12SL-BBL 120mm
Dół:ENERMAX TB SILENCE UCTB12
Wszystkie wentylatory były ustawione na 5V.

Test

W każdym chłodzniu została użyta pasta termoprzewodząca Arctic Cooling MX2. Do obciążenia samego CPU został użyty program OCCT 4.4.0, test trwał 20min. Do obciążenia CPU + GPU została użyta gra Battlefield 3 w trybie sieciowym na mapie Caspian Border 64 graczy. Rozgrywka tura 900 średnio 40-45min. Temperatura otoczenia 24C klimatyzowane.



Na pierwszy ogień idzie OCCT z AVX.
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Jest gorąco i to na każdym chłodzeniu. Problem nadal pozostał złe odprowadzanie ciepła do radiatora. Różnice są małe pomiędzy chłodzeniami. Wygrywa te które najbardziej dociśnie IHS do rdzenia. ARCTIC Freezer Xtreme Rev.2 omijał bym szerokim łukiem przy obecnych procesorach Intela, montaż koszyka na kołki plastikowe nie spisuje się i docisk jest niewystarczający.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

W wymagających grach i nie tylko jest już o wiele chłodniej, ale nadal widać jak nie ma prawidłowego odprowadzania ciuepła z czapki procesora do radiatora.

[center]Dodaj obrazek

Wykres dla ciekawości.

Tym o to sposobem po zobaczeniu takich wyników doszedłem do wniosku że nie ma najmniejszego sensu testowania kolejnych chłodzeń. Glut jak był tak pozostał, nadal problem z odprowadzaniem ciepła. Suma sumartów nie ważne ile wydasz na chłodzenie 150zł czy 300zł ważne by chłodzenie jak najbardziej docisnąć do IHS.

Prawda bolesna, po raz kolejny osoby podkręcające zostały wydymane. Nic nie pozostaje jak samemu naprawić błąd Intela.


Test będzie powtórzony po zmianie gluta pod czapką.



CDN

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 21 Lipiec 2014 - 12:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12733
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 21 Lipiec 2014 - 02:37

Zobacz postMaxForces, o 21 Lipiec 2014 - 03:32, napisał(a):

odświerzone


Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Rico650 

  • ******
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2950
  • Dołączył: So, 23 Lut 13

Napisany 21 Lipiec 2014 - 04:06

GJ Max :thumbup: ;)

No cóż glut pod czapką robi swoje, proc sie gotuje a heat-pipy letnie :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   t.luk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 21 Lipiec 2014 - 05:22

No niestety ale dopóki Intel stosuje "gluta" to losowość temperatur CPU może być zbyt losowa. Sam do tej pory staram się testować wyłącznie na Sandy Bridge :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16625
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 21 Lipiec 2014 - 18:40

Jak zwykle GJ! :thumbup: MaxForces :D

Ale dopiekłeś chłodzonkom tym diabełkiem :devil:

#6 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 22 Lipiec 2014 - 02:04

DZięki.
Nikt nie ma obiekcji że OCCT pokazuje 1.62V na CPU?
Bo na benchmarku specjaliści uwierzyli w takie napięcie na CPU z glutem pod czapką.

#7 Użytkownik jest niedostępny   t.luk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 22 Lipiec 2014 - 05:40

@ UP
Nie od dziś wiadomo, że aplikacje mogą gubić się w odczytach tylko po prostu "znaffcy z BMK" zrobią wszystko byleby Cię zdyskredytować za to, że burzysz im "politykę forum" :D Sam bawiłem się OCCT, też miałem przekłamania voltażu i się tym nie przejmowałem - po prostu konfrontowałem to z odczytami i ustawieniami z BIOSu, CPU-Z i jeszcze jakąś aplikacją. Swoją drogą dziwię się, że "znaffcy z BMK" na to nie wpadli bo przy takim voltażu CPU by się po prostu zjarał bez mega-porządnego LC ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   omegab76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Pn, 21 Mar 11

Napisany 22 Lipiec 2014 - 08:12

Zobacz postMaxForces, o 22 Lipiec 2014 - 02:04, napisał(a):

DZięki.
Nikt nie ma obiekcji że OCCT pokazuje 1.62V na CPU?
Bo na benchmarku specjaliści uwierzyli w takie napięcie na CPU z glutem pod czapką.


Co, będziesz się teraz tu wypłakiwał w kołnierz?
Trochę samokrytyki i profesjonalizmu, tego Tobie życzę, może wtedy nie będą się z Ciebie śmiać :)
Również od siebie polecam słownik ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16625
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 22 Lipiec 2014 - 20:39

Temat brzmi "Test chłodzeń na platformie Intel". Nie jest to temat o pogaduchach o firmach co która, z kim, dlaczego i za ile.
Wszelkie flame, spam, offtop będą odpowiednio nagradzane.


#10 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 22 Lipiec 2014 - 22:51

omegab76 (nie chcę zaśmiecać wątku, więc zamieszczam odp. w spoilerze)

Spoiler


Żeby nie było OT, to odniosę się do testu. Wyniki mnie nie zdziwiły. Być może otworzy to klapki na oczach tym, którzy nadal wierzą w sens zakupu Phanteksa PE.

#11 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 23 Lipiec 2014 - 00:54

Szkoda nerwów. Na BMK kóło różańcowe i tak rozwaliło cały temat.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 23 Lipiec 2014 - 00:55


#12 Użytkownik jest niedostępny   omegab76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Pn, 21 Mar 11

Napisany 23 Lipiec 2014 - 07:39

Zobacz postt.luk, o 22 Lipiec 2014 - 18:19, napisał(a):

@ UP
To samo sugerowałbym zrobić co niektórym "ekspertom" z forum BMK ale widać oni uważają, że są w pełni profesjonalni a nagminne łamanie ich własnego regulaminu i bluzganie na użytkowników o innej opinii niż "elity z forum BMK" to dla nich po prostu chleb powszedni...Cóż, są fora i prawie-fora...


Dlatego BMK posiada miano FORUM :)


"Być może otworzy to klapki na oczach tym, którzy nadal wierzą w sens zakupu Phanteksa PE."
Tak, Spartan w każdym komputerze! Nikt nie chce zniszczyć SPC tylko wygnać z forów ich kiepskich akwizytorów ;)
Żeby była jasność, nie mam zastrzeżeń do wydajności fery i fortisa ;)

Ten post był edytowany przez omegab76 dnia: 23 Lipiec 2014 - 08:14


#13 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 23 Lipiec 2014 - 08:09

Tylko że ma to odwrotny skutek do zamierzonego. Zamiast skupić się na stronie marketingowej, próbujecie umniejszać całej randze firmy. A to moim zdaniem jest już świństwo.
No i te wycieczki o język max'a. Każdy kto choć trochę bawił się w OCCT powinien wiedzieć, że program ten ma tendencje do przekłamań Vcore. No, ale dla Was to jest zbyt skomplikowane do pojęcia. Tak samo jak to, że glut na DC to nadal katastrofa ;)

Ten post był edytowany przez Lipton dnia: 23 Lipiec 2014 - 08:19


#14 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6990
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Lipiec 2014 - 10:48

Glut jak glut, docisk jest słaby i nawet najlepsza pasta nie "rozwinie skrzydeł" przy takim podejściu.

Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   Trybcio86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 437
  • Dołączył: Wt, 20 Mar 12

Napisany 23 Lipiec 2014 - 11:28

No i niestety monopolista pokazuje jak sie klienta traktuje :/ Nie wiem czy to celowy zabieg zeby poprzez wysoka temperature skrocic zywot cpu czy poprostu kladziemy gowna bo do kogo innego pojda jak nie do nas, w obu przypadkach wszystko to za nie mala kase :/ I pozniej sie okazuje ze kupilismy sobie chlodzenie za kilkaset zlotych i ono ledwo co wyrbia. Jednym slowem jest coraz gorzej bo proces technologiczny idzie w dol wydzielanie ciepla przy tym na papierze spada a w rzeczywistosci okazuje sie calkowicie co innego.

#16 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21341
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Lipiec 2014 - 11:30

Ta teoria jest całkowicie mylna i wyciągnięta na podstawie jednej sztuki.

Zdejmowałem kilka czapek i docisk był ewidentnie najlepszy z możliwych , ilość pozostałej pasty na rdzeniu była praktycznie zerowa , wszystko wypłynęło na boki.

Docisk nie ma nic wspólnego z rozwijaniem skrzydeł przez pasty , tylko w zależności od docisku różnice między pastami będą się powiększać lub spłaszczać , a za to odpowiedzialna jest rezystancja cieplna pasty.

CLP daje taki spadek ze względu na swoje właściwości , nawet lut stosowany przez intela nie ma szans.

#17 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 24 Lipiec 2014 - 00:41

Side identyczne zachowanie było na 4770K. Zależy jak docisnołeś maięś różne wyniki. Blok na CPU na hama dociskałem by pare stopni urwać.

#18 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21341
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 24 Lipiec 2014 - 00:57

Zobacz postMaxForces, o 24 Lipiec 2014 - 01:41, napisał(a):

Side identyczne zachowanie było na 4770K. Zależy jak docisnołeś maięś różne wyniki. Blok na CPU na hama dociskałem by pare stopni urwać.

Odniosłem się co do ewentualnego słabego docisku czapki do rdzenia i to nie jest problemem , przy słabej paście i słabym docisku byłaby całkowita tragedia. A Ty piszesz o czym innym ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 24 Lipiec 2014 - 01:26

Żle cię zrozumiałem. Wy o silikonie łączącym, tu nie ma się do czego doczepić.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Datura 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 14 Maj 08

Napisany 19 Sierpień 2014 - 10:56

Zobacz postMaxForces, o 21 Lipiec 2014 - 03:32, napisał(a):

Test będzie powtórzony po zmianie gluta pod czapką.



CDN

I jak efekty?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych