Forum PCLab.pl: Haswell OC - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Haswell OC - wątek zbiorczy (modele : i5 4670K, i5 4690K, i7 4770K, i7 4790K)

#41 Użytkownik jest niedostępny   norbertus20 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 27 Listopad 2014 - 19:54

Witam.

Osiągnąłem stabilne 4,5GHz na napięciu wejściowym 1,7V, na rdzeniu 1,170V i cache standardowe 1,150V przy max 47stopniach.

Pytanie, idąc wyżej, ale nie wychodząc poza 2V na wejściowym i 1,3V na rdzeniu, oczywiście jeśli temperatury pozwolą, będzie to miało jakieś skutki uboczne dla procesora w późniejszym czasie?

#42 Użytkownik jest niedostępny   Soreik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 14

Napisany 27 Listopad 2014 - 21:09

nie

#43 Użytkownik jest niedostępny   twrzkb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 28 Listopad 2014 - 10:15

Już prawie udało mi się ustabilizować procka (przechodził 4/5 testów) na 4.5GHz ale coś mnie podkusiło, żeby wgrać do płyty głównej najnowszy BIOS.



Wszystko poszło ok i ustawiłem wszystko jak przed zmianą ale procesor nie wstaje nawet do biosu (nie daje nawet sygnału na monitor i trzeba resetować). Po ustawieniu wszystkiego na auto i mnożnika na 45 windows wstaje i niby wszystko działa ale proc dostaje tylko 1.247V i w związku z tym nie przechodzi testu np. RealBench.



Pytanie:

Czy są tu doświadczeni w podkręcaniu na Asusach użytkownicy, najlepiej ze Śląska, mogący pomóc?

Niestety nie mam czasu siedzieć cały dzień i szukać opcji, która powoduje to zachowanie.



#44 Użytkownik jest niedostępny   twrzkb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 28 Listopad 2014 - 18:10

Nikt nie pomoże?

Póki co doszedłem do tego, że "Internal PLL Overvoltage" się temu biosowi nie podoba. Bez tego wstaje.

#45 Użytkownik jest niedostępny   hotpants 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Nd, 02 Wrz 07

Napisany 01 Grudzień 2014 - 19:40

siemka witam wzialem sie wkoncu za ustawienie napiecia na cpu offset. do tej pory mialem manual sztywno ustawione 1.285 przy zegarze 4,7 ghz,, teraz wlaczylem wszystkie te intelowe cacka speedy i inne ciule mule i przestawilem na tryb offset, ale gdy wchodze od cpu-z dalej pokazuje na sztywno napiecie 1.285 i zegar 4,7 nie spada do 1,6 ghz czy tam do ilu w idlu... tak samo napiecie nic nie spada... dodam ze płyta z97 maximus 7 ranger
kilka screenow uefi i cpuz
http://zapodaj.net/3...699074.jpg.html tutaj widac ze napiecie na AI SUITE 3 jest inne niz w cpuz...

UEFI
http://zapodaj.net/1...7f4bf5.bmp.html
http://zapodaj.net/6...0c0b2b.bmp.html
http://zapodaj.net/e...cf0ed8.bmp.html
http://zapodaj.net/5...ec0682.bmp.html
http://zapodaj.net/4...9751b5.bmp.html
http://zapodaj.net/2...600c77.bmp.html
http://zapodaj.net/e...6b440d.bmp.html

#46 Użytkownik jest niedostępny   severall 

  • SRV 1954-1990
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4847
  • Dołączył: Wed, 22 Cze 05

Napisany 02 Grudzień 2014 - 07:20

Nie spada bo masz ustawione Performance w tym programie na pierwszym screenie. Ustaw Auto i sprawdź w planach zasilania Windowsa czy masz balanced i będzie spadać.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2227
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 03 Grudzień 2014 - 21:09

Mimo wszystko do tak wysokich taktowań offset wydaje się być mało przydatny. Bo to jest praktycznie na stałe 4,7GHz do wszystkiego. Lepsze są własne profile z taktowaniami i możliwość ich szybkiej zmiany pod windowsem.

#48 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9495
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 03 Grudzień 2014 - 21:25

A to niby czemu? Jest przydatny jak zawsze.
Jak nie jest komp obciążony to po co ma być na pełnych obrotach?

#49 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2227
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 03 Grudzień 2014 - 21:32

Nie o to mi chodziło. Sam w sobie jest przydatny, ale jak ustawi się ten profil to do każdej czynności będzie wskakiwać na 4,7GHz, a wiele gier zadowoli się stockowym lub nawet niższym taktowaniem, dlatego wolę profile na windzie i jedynie w razie potrzeby korzystać z wysokich taktowań.

#50 Użytkownik jest niedostępny   Mario24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: So, 22 Mar 14

Napisany 04 Grudzień 2014 - 17:41

Witam

Podkręciłem procesor i5 4690k na 4.5Ghz i pracuję na nim ok tydzień, nie wywaliło mi żadnego Bsoda ani nie miałem przez ten czas żadnego restartu komputera
stabilność sprawdzałem programem OCCT, z włączonym Linpack z obsługą AVX przez 20min oto screen:
test occt

oto ustawienia w UEFI:
CPU Clock Ratio: 45Ghz
Uncore Frequency: 40Ghz
CPU Enganced Halt (C1E): disabled
C3 state support: disabled
C6/C7 State Support: disabled
CPU VRIN Loadline Calibration: Extreme
CPU VRIN Current Protection: High
CPU VRIN External Override: 1.660V
CPU Vcore: 1.245
CPU Ring Voltage: 1.050V


mam teraz takie pytania:
1)Czy te temperatury są w porządku jak na test OCCT z włączonym AVX?
2)Czy powinienem coś jeszcze zmienić w biosie?

#51 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9495
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 04 Grudzień 2014 - 21:41

Czemu powyłączałeś opcje oszczędzania energii?
Włącz offset i korzystaj z C1E/EIST.

#52 Użytkownik jest niedostępny   Bezimienni 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 16 Maj 14

Napisany 11 Grudzień 2014 - 20:07

Mam procesor i5 4690K 3.5 Ghz i płyte główna MSI B85 kupiłem Far Cry 4 i w niektórych momętach mi po prostu ścina takie 3-4 sek sciny ale rzadko mam w swoim procku opcje Turbo. I mam takie pytanie lepiej podkrecic procka(jak tak to do ilu by wystarczyło,zeby plyta wytrzymała;d) czy wystarczy właczyc turbo podczas gry itp. i odczego moga zależeć te sciny mam stary dysk i tylko 4 gb ramu:d

#53 Użytkownik jest niedostępny   andrew1982w 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pt, 26 Wrz 14

Napisany 11 Grudzień 2014 - 20:12

a grafy nie masz?
http://www.purepc.pl..._4_juz_dostepne

Ten post był edytowany przez andrew1982w dnia: 11 Grudzień 2014 - 20:15


#54 Użytkownik jest niedostępny   E2rdon 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 917
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 12 Grudzień 2014 - 10:58

Wcale sie nie chwalac :E mam stabilne 4.6 na vcore 1.180. Zeby utrzymac 4.7 musialbym dac wyzej jak 1.225 bo na takim napieciu nawet bsoduje przy OCCT, tak czy siak zostawiam na 4.6. Sztuka miod malina mi sie trafila, bez super wydajnego chlodzeniem mam max 76 stopni.

#55 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4128
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 14 Grudzień 2014 - 10:57

Mam pytanie czy przy podkręcaniu cpu trzeba też podnosić mnożnik na cpu cache ratio? Czy ta opcja daje jakiś przyrost wydajności. Czytałem też gdziś że musi być ona o 1 niższa od mnożnika cpu czy to racja?

#56 Użytkownik jest niedostępny   twrzkb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 14 Grudzień 2014 - 11:32

Cache spokojnie możesz zostawić na stocku. Na poprzedniej płycie udało mi się zrobić 4.5 na cache'u ale różnica była w granicach błędu pomiarowego a proc się wtedy grzeje o wiele mocniej.

#57 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4128
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 14 Grudzień 2014 - 11:34

Aha. Wielkie dzięki za info.

#58 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 14 Grudzień 2014 - 12:47

Zobacz postsylwekfox, o 14 Grudzień 2014 - 10:57, napisał(a):

Mam pytanie czy przy podkręcaniu cpu trzeba też podnosić mnożnik na cpu cache ratio? Czy ta opcja daje jakiś przyrost wydajności. Czytałem też gdziś że musi być ona o 1 niższa od mnożnika cpu czy to racja?

Kwestia aplikacji w jednej jest spory kop w drugiej praktycznie żaden. Na pewno im wolniejsze masz pamięci tym większego kopa dostaniesz po oc kaszy.

#59 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4128
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 14 Grudzień 2014 - 22:28

Pamięci mam ustawione na 2000Mhz. Ja właśnie robiłem jedynie testy cpu PassMarkiem i żadnej różnicy nie było. Ogólnie pc używam praktycznie tylko do gier więc chyba nie ma sensu tego parametru podkręcać skoro temperatury cpu jeszcze rosną.

#60 Użytkownik jest niedostępny   twrzkb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 14 Grudzień 2014 - 22:46

Do gier nie ma sensu, szkoda podgrzewać niepotrzebnie proca.

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych