Forum PCLab.pl: AIM SC808 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (119 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AIM SC808

#41 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 03 Listopad 2014 - 10:29

Jakie sluchawki polecacie do tej karty? Otwaerte/polotwarte wokoluszne wygodne :).

W chwili obecnej waham sie pomiedzy Beyerami DT990 Pro 250 Ohm (tansze) a DT990 Edition/Premium (i tu mam 2 opcje: 32 i 250 Ohm; niektorzy twierdza. ze te 32Ohm brzmia ciekawiej).

a moze jakies Sennki/AKG czy innej marki? Jestem otwarty na propozycje.

tak do 1500 zl max (a najchetniej do 1000).

#42 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5558
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 03 Listopad 2014 - 10:37

Jak już chcesz Beyery to 32 ohm raczej nie bierz, skup się na 250 ohm albo 600 ohm :)

AKG w podanej przez Ciebie cenie ma K/Q701 oraz K612.
A Sennheiser to chyba tylko HD600, wszystkie te słuchawki to podobny jakościowy poziom.

#43 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 03 Listopad 2014 - 23:29

@mikolaj612:

czemu Beyery DT990 32 Ohm nie brac?

a z Beyerow DT990 250 Ohm lepiej brac Pro czy Edition/Premium do AIM'a?

a Sennki HD650? Czemu HD600 zamiast 650-ek :)?

pozdrawiam

#44 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5558
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 04 Listopad 2014 - 07:29

Wszyscy je uważają za gorsze, a dodatkowo AIM ma dość dużą impedancję wyjściową to więc im nie posłuży.
A niskoomowe słuchawki z racji większego obciążenia samego wzmacniacza będą powodować trochę większe zniekształcenia.

A Pro czy Edition to już zależnie od gustu, ja akurat mam DT990 PRO.

A co do HD600 czy HD650 to odwieczny dylemat, dla mnie IMO HD600 są tymi bezpieczniejszymi i brzmiącymi lepiej, chociaż przy obecnym torze HD650 chętnie bym znów posłuchał.

#45 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 04 Listopad 2014 - 10:55

"AIM ma dość dużą impedancję wyjściową"

ile konkretnie ma Ohm na wyjsciu?

ok, to wersje 32 Ohm skreslam.


"A Pro czy Edition to już zależnie od gustu, ja akurat mam DT990 PRO."

podobno Pro sa analityczne, a Edition muzykalne - tak mi ktos napisal. Prawda to li? I ktore bardziej podpasuja do AIM'a w kwestii synergii/dopasowania? Ktores maja tu chicby teoretyczna przewage?

"chociaż przy obecnym torze HD650 chętnie bym znów posłuchał. "

a jaki jest Twoj obecny tor? Jest w nim AIM? Jesli tak, to ciekaw jestem, co by Twoim zdaniem lepiej w nim wypadlo: HD600 czy 650?

===


a moze cos od AKG do AIM'a (polotwartego lub otwartego)? Przypomne, ze slucham glownie rocka i elektroniki rozniastej (ale nie stronie tez od muzyki klubowej - ale rzadziej).

Ten post był edytowany przez beiks dnia: 04 Listopad 2014 - 11:03


#46 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5558
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 04 Listopad 2014 - 12:12

Ja mam swój autorski wzmacniacz, AIM to tylko za dac robi.

Z tego co pamiętam AIM ma ok 30 ohm na wyjściu.

DT990 PRO są za to znacznie tańsze, prawda jest taka, że Edition ma ten sam przetwornik, różnica w brzmieniu najpewniej wynika z siły nacisku.

HD600 kilka razy słuchałem na swoim torze nie tak dawno temu i zawsze mi się bardzo podobały.

#47 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 04 Listopad 2014 - 14:34

"różnica w brzmieniu najpewniej wynika z siły nacisku."

to znaczy? W Edition jest wiekszy nacisk, stad bardziej muzykalne/mniej analityczne brzmienie (mniej basu, cofnieta srednica itp)? Da sie Pro jakos zmodowac, zeby mialy wiekszy nacisk muszli?


--

a z AKG jest cos ciekawego _pasujacego_ do tej karty (dobrze sie zgrywajacego)?

Ten post był edytowany przez beiks dnia: 04 Listopad 2014 - 14:34


#48 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7710
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 04 Listopad 2014 - 15:08

jak się ma taka karta do aune t1? i moich dt990pro?

Ten post był edytowany przez xede dnia: 04 Listopad 2014 - 15:28


#49 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 04 Listopad 2014 - 16:26

DT990 z Aune T1 tworzą świetną synergię (na lampie 6922).

#50 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7710
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 04 Listopad 2014 - 19:03

to już się dowiedziałem ale nie słucham muzy wyłącznie na słuchawkach stąd moje pytanie

#51 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 05 Listopad 2014 - 22:21

a moze Beyery DT880 Pro/Edition 250 Ohm zamiast DT990 Pro/Edition 250 Ohm? Beda pasowaly do AIM'a/poczuje lepsza jakosc dzwieku na nich?

#52 Użytkownik jest niedostępny   scratix 

  • 01011001
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3777
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 06 Listopad 2014 - 16:44

Co do zmiany OPA to jak do tego się zabrać jeżeli tego nie robiłem nigdy wcześniej? Boję się że coś uwale.

#53 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 684
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 06 Listopad 2014 - 16:57

Na stabilnym podłożu, na spokojnie i z pewną ręką wyposażoną w ekstraktor. Trzeba pamiętać, że wszelkie modyfikacje zawsze wykonuje się na własne ryzyko.

1. Odkręcamy śrubki na grzbiecie karty, żeby móc ściągnąć EMI shield (aluminiową pokrywę z napisem HD Audio),
2. Za pomocą ekstraktora wyciągamy powoli kostki zapamiętując po której stronie był oznaczony pin (w recenzji widać je na zdjęciach w razie czego) i uważając na sąsiadującą elektronikę,
3. Umieszczamy docelowe układy w gniazdach (pamiętać o pinach, aby nie spalić układów),
4. Skręcamy całość i umieszczamy w komputerze.

#54 Użytkownik jest niedostępny   scratix 

  • 01011001
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3777
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 06 Listopad 2014 - 17:10

Dzięki, już się bałem że trzeba lutować. A ten ekstraktor to skąd wziąć?

Ten post był edytowany przez scratix dnia: 06 Listopad 2014 - 17:15


#55 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5558
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 06 Listopad 2014 - 17:19

Allegro :)
Albo sklep z elektroniką ;)

#56 Użytkownik jest niedostępny   EvilKillaruna 

  • Orator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 684
  • Dołączył: Nd, 26 Sty 14

Napisany 06 Listopad 2014 - 17:21

Tylko jeden układ. Trzy pozostałe są wymienialne.

Z Allegro
http://allegro.pl/ek...4687951050.html

#57 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 08 Listopad 2014 - 20:41

mam pytanie, jak mam ustawic w mixerze we wlasciwosciach glosnikow itp na zakladce Advanced, domyslny format dzwieku? 44.1khz/16-bit czy wyzej? 9x % muzyki mam wlasnie w 44.1/16, ale reszta w wyzszych np. 96/24, wiec jak to tam ustawic na stale, zeby ciagle nie zmieniac w zaleznosci od tego, czego slucham (czy w 44/16 czy np. 96/24)?

Czy jak ustawie tam na stale 96/24, to czy przy sluchaniu muzyki w 44.1/16 nie bedzie jakiegos pogorszenia jakosci dzwieku, ze wzgledu na resampling(96-24) /zmiane wielkosci probki (24-16) w locie? Jak to jest, i jak Wy to ustawiacie, jak macie muzyke w roznych "gestosciach"?

pozdro

#58 Użytkownik jest niedostępny   beiks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Cz, 20 Wrz 07

Napisany 10 Listopad 2014 - 03:00

ktos wie, jak to dziala? I jak wy to macie ustawione dla muzyki o roznych khz i bitach?

#59 Użytkownik jest niedostępny   bodziokrak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 14

Napisany 10 Listopad 2014 - 09:25

ja mam ustawione najwyżej i 24 bity
zresztą w prawie każdym programie możesz sobie
sam ustawić, np u mnie w aimp potplayer
a czy ma to znaczenie jeśli jest inne
próbkowanie? szczerze nie wiem przynajmniej
ja nie widzę różnicy

#60 Użytkownik jest niedostępny   roberto12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 13

Napisany 12 Listopad 2014 - 19:58

Czy w tej karcie jest możliwość zmiany wzmacniacza operacyjnego dla wyjścia słuchawkowego ? Ktoś wie gdzie można tę kartę zakupić w Polsce ? Jedyny sklep jaki miał ją w ofercie nie odpowiada.

  • (119 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Google