Skocz do zawartości

PatrykT

Forumowicze
  • Liczba zawartości

    2190
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Odpowiedzi dodane przez PatrykT


  1. 15 godzin temu, oizo76 napisał:

    Kurcze,Patryk-mam zupelnie inne odczucia ....no i wlasnie ten nowy system montazu bardzo mi sie podoba.No wlasnie,ile ludzi tyle opini ;)

     

    To nie tylko moje odczucia, sporo ludzi narzeka na ten system montażu. Dodatkowo  kilka razy odkreć i dokręć te śrubki i urywają się. Ja teraz we wszystkich tych blokach jakie montowałem powymieniałem te ich śrubki na zwykłe m3 z nakrętką i problem zniknął

     

    co do grafy to woduj ją i nie marudź😁😁😁


  2. 13 godzin temu, MaxForces napisał:

    Planuje bloczek na cpu zmienic,rgb mi nie potrzebne tylko wydajnosc rozwazam Alphacool Eisblock XPX.

    Znajde cos lepszego? LGA 1700

    Miałem przygodę z tym blokiem, wydajność większa jak w przypadku ekwb ale za to jest to mega flow killer

    3 godziny temu, oizo76 napisał:

    blok rewelacja,jakosc,mocowanie-serio,warto kupic....choc jak to bywa swoje kosztuje :/

    Akurat tutaj ekwb nie popisał się tym blokiem, w porównaniu do starszych konstrukcji to ten ma srednią jakość ( montowałem wersje plexi i nikiel) a system montażu to tragedia, przekombinowali z tym. 


  3. tak naprawdę temperatura cieczy powie prawdę, obstawiam że układ lc nie wyrabia termicznie. W tej chwili u mnie 7820x z oc 4.8ghz all core oraz 3080ti przy 2x480mm z wentylatorami eloop na ~500rm po 2h grania w A plague tale ciecz ma 34,5st, cpu max core 53 st, gpu 43 st. Moge jeszcze ten układ przetestować z 12900k bo leży u mnie platforma klienta i czeka jak wrócą nowe panele z cnc do cosmosa 


  4. @oizo76 sprawdź poprawność podłączenia przewodu usb aquaero, zobaczy czy kolory na urządzeniu zgadzają się z kolorami na kablu. W mobasa kabel musi być wpięty tak, aby koniec gdzie są dwa czarne przewody obok siebie były wpięte po stronie gdzie brakuje jednego pinu

     

    p.s. i niech nie pokusi cię o kupno płatnej licencji do aquasuite, wywalone pieniądze. W mojej ocenie płatna wersja nic takiego nie wnosi w użytkowaniu względem darmowej wersji, ba przysparza problemów przy konfiguracji 


  5. 7 godzin temu, amsztel napisał:

    Nie no - luz. Choc mam dysonans kiedy piszesz, ze uklad mial byc budzetowy a na pokladzie jest 3080Ti :E Cena czujnika to pewnie 30zl :P Przeplywomierza ok 120-250zl.

     

    Z przepływomierzem to nie taka prosta sprawa, przerobiłem ich sporo od najtańszych chinśkich przez bitspowera czy te modne wpinane w układ od razu z ekranem i najlepiej, najstabilniej i naj mniej problematycznie działa mi do tej pory aquacumputer high flow w parze z aquaero 

    • Upvote 1

  6. 3 godziny temu, oizo76 napisał:

    magicool dcp 450 ,czyli to

    https://www.watercoolinguk.co.uk/p/Magicool-DCP450-DC-12V-Pump_50255.html

     

    Idealna sprawa do malego ukladu na procka(no i swego czasu kosztowalo to grosze),ale o co chodzi...

    Nie wiem,jako wczesniej juz to mialem podpiete,wydawalo mi sie deko cichsze-tzn glosna ta pompka nie jest,ale lekkie burczenie slychac.Chcialbym to jakos skrecic,zmniejszyc obroty.

    Zasilanie jest podpiete z zasilaczaa poprzez sata.Combo ma 3 pin kabelek monitorujacy.

    Mam w kompie aquacomputer 5 le,steruje nim wentylami.

    niestety,nie moge sterowac obrotami pompki-3 pin podpiete pod  jedno z wejsc 4 pin na wentyle(biale)pokazuje mi 2590rpm,teoretycznie moge zmnieszyc suwakiem power,z 12V do zera,ale to nic nie daje,caly czas jest 2590rpm.

     

    Moze gdyby zasilanie pompki ,ktore jest podpiete do zasilacza,poprzez jakis spliter podpiac pod aquaero lub plyte?hmmm

     

    Jak masz wystarczające mocne wyjście 3pin to obcinasz końcówkę sata, zarabiasz piny i wsadzasz kabelki to wtyczki 3 pin, wtedy zyskasz sterowanie przez zmiane napięcia. Kiedyś tak się robiło z ddc

    3 godziny temu, niklot1981 napisał:

    To co EK robi jako fluid z pleksą to jest ponury żart 🤣🤣

    20221007_161333ecd77.jpg

     

    To i tak nic, ostatnio przez klienta skusiłem się na płyn CFX od liquidcoola, mniej więcej po ok 3 tyg zarówno u mnie jak i u klienta stanęły pompy d5. Nie wiem co ten płyn ma w sobie ale w sumie 4 pompy d5 się przytarły, na szczęście wszystkie udało się zreanimować 


  7. Na razie bloku gpu bym nie ruszał, bo i tak jest za blokiem cpu. Co mi się rzuciło w oczy to strasznie dużo niepotrzebnych złączek kątowych masz, zwłaszcza że masz soft tube. Ja bym obrócił blok cpu o 90st wylotem do dołu i wywalił z niego wszystkie złączki kątowe, to samo z górną chłodnicą uprościł bym połączenia. Jak przeszkadza tylny wentylator to pokusiłbym się o wyrzucenie na zewnątrz, w kwestii przepływu powietrza nic to nie zmieni i będzie tak samo, natomiast kilka złączek kątowych mniej usprawni przepływ cieczy.


  8. 27 minut temu, Trybcio86 napisał:

    Tez w zaleznosci od miejsca montazu czujnika mozesz miec rozne wskazania temperatury cieczy. Mialem sam tak ze zamontowalem czujnik przed wejsciem do chlodnicy i wtedy pokazywalo mi punkt najwiekszej temperatury cieczy co dzialalo na wyobraznie gdy zapomtowalem ten czujnik za chlodnica to okazalo sie ze temperatura jest sporo nizsza :) 

     

    Ciecz w układzie przemieszcza się na tyle szybko, że różnica na wejściu i wyjściu z chłodnicy jest marginalna i pomijalna. Kiedyś z ciekawości wrzuciłem czujniki na wejscie i wyjscie 480 i róznica  utrzymywała się na poziomie 0,7-0,8 st. Cyrk zaczyna się jak przepływ nie jest wystarczający w układzie 

     

    @Looke85 wrzuć foty układu, może coś się uda poprawić.  Co do pasty to ta z zestawów ekwb jest b.dobra. Jeżeli piszesz, że dalej masz syf w ultitube, to obstawiam, że syf jest też w bloku cpu.  Trzeba pamiętać, że blok na cpu to największy flow killer i najlepsze sito w układzie.  Ja bym teraz rozebrał oba bloki i przeczyścił finy, płyn przefiltrował jałową gazą i zalał. Dodatkowo trzeba pamiętać że obecnie istotne jest podłączenie zarówno bloku cpu i gpu z zachowaniem portów in i out


  9. Pompy zawsze na sztywno ustawiam, w każdym układzie jest taki punkt gdzie poniżej jakiejś wartości przepływu spada jego wydajność. Szukam tego punktu i ustawiam pompy/pompę kilkaset rpm powyżej tego punktu, na tych "kilka"  układów które poskładałem to pompy nigdy nie pracowały powyżej 40% po odpowietrzeniu układu.

    Co do wentyli to tak naprawdę bez znaczenia, bo czy po delcie, czy po temp cieczy idzie to ustawić tak aby było dobrze 


  10. W dniu 12.07.2022 o 12:53, novi napisał:

    Z przypadku stałem się posiadaczem drugiej tj07 :). Wziąłem za 100zł z pewnymi brakami . Pierwsze tj07 miało małe braki (brak jednej zaślepki 5.25, klapka portów USB nie trzymała, i brak nóżek). Wziąłem ją na części, ale zanim zdążyłem zasnąć to wpadłem na mega głupi pomysł ... Jedna mogę zrobić na 100% oryginał , a z drugiej zrobić 100% customa . Ogólnie pierwsza ma być taka, że w każdej chwili da się powrócić do oryginału, a opcjonalnie będzie siatka na froncie, mocowania chłodnic w piwnicy , mocowania wentylatorów na froncie przykręcane do stelażu 5.25 itp. 

    Zaś pomysł na drugą mam taki

    - wycięcie większego otworu na górze , nowa siatka, mocowanie na 3x140 i 3x120 

    - Dorobienie boku od strony bebechów z plexi, polakierować tylko dół do wysokości piwnicy i ranty na wysokości ramek, plexi mocowane jak szyba np w sg7v na takie kołki , siatka mocowana na śrubki przelotowe w kolorze budy

    - drugi bok dorobiony z blachy , siatka mocowana na przestrzał jak w drugim boku 

    - dorobiona siatka na front, stelaż 5.25 out , mocowanie wentylatorów custom

    - blacha mocująca zasilacz dorobiona z montażem zasilacza bokiem na środku - rozwiąże się w piwnicy problem z 2x 420mm albo i 2x480mm bo nie pamiętam dobrze co da się tam upchnąć 

    - piwnica dorobione mocowania na duże chłodnice, dodatkowo na upchniecie d5 z zewnętrznym rezerwuarem 

    I jeszcze pewnie przy okazji coś się urodzi jak będzie grzebane przy niej . 

    Pierwsza tj07 jest gotowa do lakierowania w 95% , jadą nowe śrubki i zostało przeszlifować zakamarki i do komory .

     

     

    Zapomnij o dwóch chłodnicach 420/480 w piwnicy,  będą się gotować. Tam po prostu nie ma wystarczająco miejsca na to. Przerobiłem 2x480 w piwnicy tj07 w każdym możliwym wariancie zarówno w jednym loopie jak i dual

    taki układ wentylatorów był najoptymalniejszy ale i tak dupy nie urywał 

    27173964_2287193104840885_48925611502280

     

    Kiedyś miałem wene na tejotki i w tej  chwili mam 6 szt xD w tym dwie, jedna srebrna i czarna w full setach, niemalże w fabrycznym stanie, oraz jedna z pełnym zestawem dodatków od coldzero w której kuzyn ostatnio zlozył sobie kompa 

    Aktualnie moja robocza tejotka wygląda tak.

    294185347_5818892051476658_3976469578012

     

    a tu cała moja historia z tejotkami 

     

    27992964_2297777163782479_77900899481269

    60424553_2693893970837461_29408473225625

    81513101_2937136703179852_30038010419268

    164705620_3354080738152111_6577759530073

     

     

    p.s. jakby co to mam jeszcze kilka tylnych paneli wycietych z aluminium na wzór tych od coldzero 

     

     

    • Like 4
    • Upvote 4

  11. 4 godziny temu, panzar01 napisał:

    Nie o tym mówię. Czepiacie się mnie że niby trzeba mieć pierdyliard chłodnic do jednej karty i jednego procesora, a jak mówię że idzie to schłodzić na jednej to mówicie że trzeba mieć wentylatory o 2000000000 obr na minutę. No nie. Nie trzeba. 

     

    Mam takiego klienta, który kiedyś twierdził tak samo. Zbudował sobie układ na jednej 240 która chłodzić miała 7920x i 1080Ti. Jako tako to chodziło, ciecz przy renderowaniu filmów przekraczała 50 st, industriale noctuy wykręcały 3k rpm i było ciężko wysiedzieć przy kompie. Na początku był delid cpu z custom ihs, potem ciekły metal na gpu a i tak skończyło się na zbudowaniu nowego ukłądu na 480 i 360 i wtedy zmienił zdanie, bo śmigła nie przekroczyły 1k rpm podczas renderowania 

    • Like 2

  12. 59 minut temu, racesupport napisał:

    Tak, mam quadro i czujnik temp cieczy w chłodnicy, od 30st włączają mi się wentyle. Przy testowaniu w occt jak dam power test to jest masakra. 99st wyskakuje, w cinebench 78-82st, pompa na 4 biegu, wentyle 1200rpm. Dlatego też myślę nad dołożeniem drugiej 480 i wtedy myślę że będzie git 🤔 czy coś robię źle?

    do tych 99 st proc rozkręca się powoli czy momentalnie łapie tą temperaturę ?

×
×
  • Dodaj nową pozycję...