Skocz do zawartości

NotebookM

Forumowicze
  • Liczba zawartości

    122
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

O NotebookM

  • Tytuł
    Gaduła
  1. Dziś ponownie zbadałem temat. "Zresetowałem" ustawienia w plikach autoexec.bat i config.sys. Do tego celu użyłem wskazówek z książki Artura Urbańskiego "MS DOS 6.22" która zupełnie przypadkowo wpadła mi w ręce. Resztę samemu poustawiałem. Zmieniłem też wcześniej dysk twardy na większy 640MB (gry się już nie mieściły) i zainstalowałem DOS od zera z oryginalnych dyskietek Microsoftu. autoexec.bat: LOADHIGH C:\DOS\SMARTDRV.EXE /X LOADHIGH C:\AWE64DOS\CTCM.EXE LOADHIGH C:\AWE64DOS\AWEUTIL.COM MODE CON CODEPAGE PREPARE=((852) C:\DOS\EGA.CPI) MODE CON CODEPAGE SELECT=852 LOADHIGH MOUSE config.sys: DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS DOS=HIGH,UMB DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM COUNTRY=048,,C:\DOS\COUNTRY.SYS DEVICEHIGH=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1) DEVICEHIGH=C:\DOS\SETVER.EXE FILES=30 Dzięki tej "optymalizacji" zwiększyłem pamięć konwencjonalną. Wcześniej były trochę inne wpisy i było ich więcej. To co nie było potrzebne usunąłem. W razie braku pamięci konwencjonalnej (co się teraz zdarza rzadko) wyłączam Nortona Commandera i sterownik myszy. Ale do rzeczy. Sprawdziłem również to trzeszczenie i teraz już nie trzeszczy. Niemniej jednak dźwięk w niektórych grach jest zaszumiony (jakby było za niskie próbkowanie), ale w innych grach jest OK. Tak samo w jednych grach dźwięk jest głośniej, w innych ciszej. Po bardziej szczegółowym sprawdzeniu doszedłem do wniosku, że karta dźwiękowa Sound Blaster AWE64 jest po prostu nie do końca kompatybilna z niektórymi grami i dlatego dźwięk jest zaszumiony. Z innych informacji znalezionych w sieci wywnioskowałem że można by spróbować zmienić tę kartę na Sound Blastera 16 który podobno był najbardziej zgodny z większością gier.
  2. Jest, masz rację tylko nie zauważyłem że trzeba wszystko wyklikać poniżej. Dzięki za pomoc.
  3. Z tego co udało mi się wyszukać w sieci, wiem że np. GT 710 obsługuje NVENC. Więc dziwne to że nie ma w tabeli że obsługuje. A może to po prostu nieprawda.
  4. Po kliknięciu przycisku na dole pojawia się kolejna tabela z wykazem starszych modeli z linii 7xx - 9xx. Jednak nie widzę w niej pozycji NVENC. Dlaczego? Żadna starsza karta nie ma NVENC?
  5. Chodzi mi o wykaz które karty od GeForce 720 - 1020 posiadają NVENC. Szukałem w sieci ale znalazłem tylko od 1030 w górę.
  6. Mam pytanie. Mam stary dżojstik podłączony przez Game Port (czyli stare gniazdo na karcie muzycznej). W Windowsie jest OK, kontroler jest wykryty itd. Natomiast w grze (jest to tzw. "celowniczek") oczywiście ruchy dżojstika są wykrywane, jednak gdy dżojstik jest w pozycji neutralnej to celownik nie wraca na środek ekranu. Co zrobić żeby to działało? W teście Windows krzyżyk normalnie wraca jak należy na środek. W grze nie chce.
  7. Jednak okazało się że to nie aktualizacje były przyczyną "zniknięcia" loga DELL. Przyczyną był... telewizor. Windows widocznie wykrywa że coś jest nie tak i nie pokazuje loga (?). Na innym telewizorze logo jest.
  8. Właśnie nie wiem gdzie się zmienia żeby edytowało. Ale to chyba i tak niewiele da bo jeśli grafika w jakiś sposób została uszkodzona to i tak loga DELL nie będzie. W sumie nic ale przyzwyczaiłem się do tego loga i fajnie by było je przywrócić. Jeśli się nie da to trudno płakać nie będę
  9. Nie wiem skąd wziąć aktualizację UEFI. Na stronie DELLA jest aktualizacja do BIOS, wykonałem ją ale to nie rozwiązuje problemu. Powtórzenie aktualizacji również nic nie daje.
  10. No tak tylko że zainstalowałem system operacyjny od nowa (czysty) i nadal jest logo Windows. Wcześniej po czystej instalacji było zawsze logo DELL i nigdy wcześniej się nie zmieniało pomimo domyślnych opcji. Teraz nawet czysta instalacja nic nie daje. Poza tym wcześniej już w trakcie instalacji systemu było logo DELL. Wg mnie coś się musiało wpisać do BIOS. Nie to żebym jakoś fanatycznie do tego podchodził ale przyzwyczaiłem się do tego loga DELL podczas ładowania systemu i fajnie by było gdyby się je udało jakoś przywrócić. Program RWEverything w tabeli ACPI -> BGRT pokazuje: Signature "BGRT" Length 0x00000038 (56) Revision 0x00 (0) Checksum 0xD6 (214) OEM ID "Čg˝" OEM Table ID "" OEM Revision 0x01072009 (17244169) Creator ID "AMI " Creator Revision 0x00010013 (65555) Version 0x0001 (1) Status 0x00 - the boot image graphic is invalid Image Type 0x00 - Bitmap Image Address 0x00000000B60A4918 Image Offset X 0x000003C0 (960) Image Offset Y 0x0000019C (412) A powinno być coś takiego: Signature "BGRT" Length 0x00000038 (56) Revision 0x00 (0) Checksum 0xC7 (199) OEM ID "îg•" OEM Table ID "" OEM Revision 0x01072009 (17244169) Creator ID "AMI " Creator Revision 0x00010013 (65555) Version 0x0001 (1) Status 0x01 - the boot image graphic is valid Image Type 0x00 - Bitmap Image Address 0x000000009098E018 Image Offset X 0x000001B6 (438) Image Offset Y 0x000000BB (187) Więc to sugeruje że coś się wpisało co powoduje problem.
  11. Po ostatnich aktualizacjach Windows Update z dnia 11.02.2020 znikło mi logo DELL które pojawiało się przy wczytywaniu Windows i zamiast niego pojawia się logo Windows (to niebieskie okienko). Próbowałem już resetować BIOS do ustawień fabrycznych, robić jego upgrade/downgrade ale nie pomaga. Ustawienia BIOS są OK, tzn. takie jak były czyli UEFI i Secure Boot ON. Podobno Microsoft załatał jakąś "dziurę" w Secure Boot. Jak przywrócić oryginalne boot logo producenta?
  12. Jest to błąd często nie wynikający z uszkodzenia sprzętu. Jest to błąd który może się pojawiać w przypadku gdy instalator Windows napotkał na jakieś urządzenie które nie może być rozpoznane/zainstalowane i wtedy wyrzuca błąd oraz powoduje "zapętlenie" instalacji. W przypadku gdy inne metody zawiodą można spróbować tego sposobu: Gdy pojawi się okienko z komunikatem "Komputer został nieoczekiwanie uruchomiony ponownie lub napotkał nieoczekiwany błąd (...)" nacisnąć SHIFT+F10, w oknie wiersza poleceń wpisać regedit, wyszukać HKLM/SYSTEM/SETUP/STATUS/childcompletion i zmienić tam wartość z 1 na 3. Zamknąć edytor rejestru, zamknąć wiersz poleceń, zamknąć komunikat.
  13. Ja do archiwizacji wykorzystuję dysk internetowy i tam trzymam filmy. Tylko to co wiem że będę niebawem oglądał to mam na dysku lokalnym lub USB. Mój tuner DVB-T też raczej nie koduje plików. Zgrywa do formatu .mts i są to stosunkowo duże pliki. Ale nie kompresuję bo chcę mieć to w najwyższej jakości, zwłaszcza materiały w 1080. Przeważnie przerabiam bez straty jakości do .mkv żeby TV z dysku USB/pendrive to odczytał, albo zostawiam jak jest.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...