Skocz do zawartości

yks

Forumowicze
  • Liczba zawartości

    35
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Odpowiedzi dodane przez yks


  1. 6 godzin temu, Art385 napisał:

    A puść ramy na 2133 full auto i pociągnij cpu jakimś occt nawet bez avx na 4.0. Jak przejdzie tak z 10 minut to już wiesz, że masz kibel IMC albo kasztanowe ramy choć w to wątpie bo to rev-e. Następnie startuj od c16 a nie od razu na c14 po drodze masz jeszcze c15 jak geardowna wyłączysz. Tak ogólnie to nie ustawiaj trcrd na 18 ale od razu na 19 lub 20 i zacieśnij suby, bo te co masz to jest tak drastycznie luźno, że mi płyta ostrzejsze ustawiała i to na wczesnych biosach.

    Na 2133 już się bawiłem i było to samo. Więc niestety sądzę, że moje CPU nie jest szczęśliwe dla mnie. Co do subów, to o ile zejść i z czego? Laik ze mnie jeszcze w tych kwestiach. Tak, żeby było bezpiecznie


  2. Posiedziałem od rana, pooglądałem jeszcze więcej i jedyne aktualnie parametry by zejść do CL14 to te

    02NhRDo.png

    Wszystkie inne się wysypywały. 1.41v mam nadzieje, że bezpieczne?

    Co do procesora aktualnie 3.9 na 1.385v

    Wszystkie inne od 4.0 się wysypują, ładuje się ładnie do ekranu z hasłem i wywala. Nawet na 1.44v, z LLC też próbowałem. Jakieś rady? Chłodzenie jest nowe, ale czytałem, że do 1.45 to jest taki maks. Feralna jednostka?


  3. 13 godzin temu, wowo0689 napisał:

    no wysłałem Ci Ferę3 jako 2link :D hehe

    Procek dopiero z lepszym chłodzeniem, jak to sam napisałeś :) RAM stoi na 3200MHz, co i tak nie jest już tragedią 😛 aczkolwiek dziwne że nie chce działać na CL14, ja mam swoje RAMy na 1,42V, możesz też spróbować jeszcze, ale koniecznie MEMBench w DRAMCalc i sprawdź czy nie pokaże żadnego błędu

    Fera3 zamontowana, można działać chyba na więcej z prockiem


  4. Godzinę temu, wowo0689 napisał:

    no wysłałem Ci Ferę3 jako 2link :D hehe

    Procek dopiero z lepszym chłodzeniem, jak to sam napisałeś :) RAM stoi na 3200MHz, co i tak nie jest już tragedią 😛 aczkolwiek dziwne że nie chce działać na CL14, ja mam swoje RAMy na 1,42V, możesz też spróbować jeszcze, ale koniecznie MEMBench w DRAMCalc i sprawdź czy nie pokaże żadnego błędu

    wyszły 22 błędy po 40 sekundach, nie wiem o co chodzi

    IHFxbU0.pngJd149UD.png


  5. 1 minutę temu, wowo0689 napisał:

    to zostaw CL16 przy 3200MHz i spróbuj pojedynczo zejść z innymi timingami, najwidoczniej z tych kości zbyt wiele nie wyciągniesz

    Twoje kości są 3000MHz, więc 3200 to już dla nich OC przy timingach takich jak masz na 3000

    A myślisz, że z procesorem damy radę jeszcze coś zdziałać?


  6. 10 minut temu, wowo0689 napisał:

    W DRAMCalc masz MEMBench, zrób szybki test, jak stabilne i nie pokaże żadnego błędu to możesz pojedynczo schodzić z timingami

    ustaw napięcie na 1,4V

    1,35V to standardowo przy Twoich pamięciach dla częstotliwości 3000MHz, a jak chcesz iść wyżej to podnieś napięcie na 1,4V

    Bluescreen  MEMORY_MENAGMENT przy stress teście na Aidzie


  7. 4 minuty temu, wowo0689 napisał:

    ustaw tak jak pisałem na początku, wszystko na standardowo (Timingi) - częstotliwość na 3200MHz i CL14 tylko CL

    PS> a na ile ustawiłeś napięcie DRAM? 

    1.35v przy poprzednich timmingach tak jak u góry na ss z DRAM Calculatora

    7 minut temu, wowo0689 napisał:

    ustaw tak jak pisałem na początku, wszystko na standardowo (Timingi) - częstotliwość na 3200MHz i CL14 tylko CL

    PS> a na ile ustawiłeś napięcie DRAM? 

    Ustawione przy napięciu 1.35. Wszystko śmiga, zrobić testy czy coś jeszcze pozmieniać?


  8. 22 minuty temu, wowo0689 napisał:

    o kurwa :D sorry za wyrażenie, ale z tym napięciem to żeś przegiął totalnie :D aż mi się czasy AMD K6 przypomniały i napięcie 3,3V a po oc jeszcze na zworkach 3,5V :D 

    CPU Core Voltage to nie jest napięcie pamięci RAM... CPU to Central Unit Processor jak nie wiesz co ustawić, porób zdjęcia biosu, co do OC RAMu - podnieś trochę wartości timingów jak CI się resetuje i nie jest stabilny tRCDWR i tRCDRD ustaw na taki sam poziom (17 jest ok) tRFC i tRFC (alt) ustaw na 500 i wtedy sprawdź czy jest stabilny

    Niestety, zmiany nie pomogły dalej dwa razy się zrestartował po ustawieniu ramu.

    aktualnie żadne ręczne oc nie przyniosło skutku z różnymi timmingami się wysypuje i trzeba restartowac bios


  9. 4 minuty temu, wowo0689 napisał:

    brakuje mu prądu, ale na stockowym chłodzeniu nie ryzykowałbym już podnoszenia napięcia

    Troche to dziwi, podobno do 4.0 można bezproblemowo podnosić, wina zasilacza?


  10. 22 minuty temu, smilehunter napisał:

    Opie, bandyto. Co ty robisz temu biednemu prockowi :E
    Ustaw vCore na 1.35V i mnożnik procesora na x40. Generalnie celuj w ustabilizowania 4GHz, to optymalna wartość dla tych procków. 

    Więcej zyskasz podkręcając pamięć RAM. 

    1.38* tutaj był moj błąd 

    przy 4.0 i 1.35 się wysypuje.


  11. Czekając na waszą odpowiedź stwierdziłem, że zajmę się podkręceniem procesora.

    Zacząłem od 3.8 przy 1.875v, komputer się spokojnie uruchomił, lecz przy sprawdzeniu OCCT na małym obciążeniu po paru sekundach monitor się wyłącza i komputer na maksymalnych obrotach pracuje bez reakcji, jaka przyczyna może być? Za duży voltage?

    • Haha 1

  12. Cały dzień oglądania poradników + oglądania filmów. Próbowałem sam, niestety system sie wysypywał musiałem restartować kilkukrotnie biosa. Teraz na czystych ustawieniach próbuje ustawiać z DRAM Calculator for Ryzen. Ustawiłem takie parametry

    xd.thumb.png.9204e56a10291646a4480bd463e502c7.png

    Po czym zapisałem. Komputer się dwukrotnie wyłączył, po czym uruchomił się na nowo. Mówię wszystko będzie git, lecz po sprawdzeniu CPU-Z i Ryzen Timming Checkerem dalej są bazowe ustawienia, co może być nie tak?

    • Haha 1

  13. 10 godzin temu, Targaryen napisał:

    Ok widać nie masz pojęcia zbytnio o oc, polecam poświecić kilka dni i  obejrzeć tonę filmów na yt (najlepiej zagranicznych) i dodatkowo poczytać tutoriale w necie.

    Bo tak to za wiele z tego nie będzie.

    Ja nie oczekuje nauki podkręcania, po prostu chcę to zrobić by polepszyć swój "Game Play". Jeżeli nie jest realne pokazanie takiemu laikowi co i jak zrobić to wystarczy napisać. Oddam komputer jakiemuś specjaliście w mieście by to zrobił. Bo uwierz mi, nie chce oglądać filmików bo to by coś zniszczyć i później płacić za nowe części. Dlatego też poprosiłem tutaj o pomoc w podkręceniu


  14. W spoczynku na podkręconym do 3.8 temperatury około 45-50. W grach granice 65. Chłodzenie stokowe, to które było z prockiem

    Bios identyczny.

    Czyli CPU Core Voltage na 1.4 a CL w którym miejscu się ustawia?


  15. 6 minut temu, Targaryen napisał:

    Mam ten sam ram tylko red i leci na 3533 cl 14 a ryzen 1600 af na 4.2 

    musisz sie pobawić bardziej z timingami i napięciami na tym i na tym 

    timingchacker.png

    Zabij mnie, ale kompletnie nic mi nie mówi co napisałeś, poza tym, podstawami do ilu masz podkręcone ramy i cpu. Szczerze, jak sam coś robie i się "bawie" to źle się kończy.

    Dlatego prosiłbym o taką poradę dla laika co i jak po ustawiać i na ile najbezpieczniej :D


  16. Cześć,

    ostatnio miałem pewien problem z FPS więc poprosiłem w innym temacie o pomoc.

     

    A więc, jeżeli chodzi o podręcanie to aktualnie jest zrobione zgodnie z filmem blacka z 3.2 na 3.8

     

    Oraz w temacie wyżej kolega polecił mi włączenie XMP co zrobiłem, ustawiąjąc profil 2 na 2933mhz.

    Pytanie, ponieważ doczytałem się https://pclab.pl/art83377-5.html tutaj, że mój procesor można bezpiecznie podkręcić aż do 4.2. Niżej wstawiam mój zestaw. Poproszę o pomoc co i jak dokładnie pozmieniać by było bezpiecznie, optymalnie.

     

    https://forum.pclab.pl/uploads/monthly_2020_08/1496129916_Beztytuu.png.c37ea6108c28be7e340107664a64d088.png


  17. 12 godzin temu, Bobson89 napisał:

    No xmp włącz w biosie żeby ram dział na te 3000 a nie 2133 zawsze to podbije fpsy. Profil po prostu.

    Choć te ramy nadają się do mocniejszego OC.

    XMP włączone, był automatycznie ustawiony profil XMP na 2933mhz. Pytanie, na pewno bezpieczne dla komputera? Zaczął dużo głośniej "chodzić". Fakt, FPS podniosło lecz nieznacznie. (około 30). Teraz najważniejsze pytanie czy tutaj nie jest winny bardziej procesor? Czemu podkręcenie z 3.2 na 3.8 nie przyniosło rezultatu, mimo iż CS ciągnie głównie z procesora?


  18. 52 minuty temu, Bobson89 napisał:

    To powinno być podłączone chyba że się poluzowało jak ściągniesz bok obudowy przy tyle karty masz przewody wpięte. Xmp ramu włączyłeś?

    Monitor nie wpłynie na ilość fpsow tylko na jakość wyświetlanego obrazu.

    Sprawdź aktualizacje windowsa. 

    Jest wszystko wpięte, przynajmniej tak wygląda.

    XMP nie ruszałem, sądzę że nie jest to potrzebne to takiej gry jaką jest CS:GO.

    Aktualizacje windowsa i GPU zrobione do najnowszych


  19. 5 minut temu, Caps napisał:

    Od CPU nic nie musisz wgyrwać. Dodatkowe zasilanie od GPU oczywiście podłączone? 

    Woooooow, teraz nie wiem nawet co odpisać. Jednak jestem laikiem. Gdzie jest dodatkowe zasilanie (zewnątrz, wewnątrz), komputer składany przez "proline" nic więcej nie ruszałem i nie podłączałem.


  20. 5 minut temu, Caps napisał:

    Sterowniki aktualne? Nie ma jakiegoś syfu w tle co katuje CPU czy pamięci ram? Jak to wygląda w innych grach? 

    od GPU tak, od CPU sam nie wiem, nawet nie wiem czy poprawne pobrałem, ale sądzę, że aż takim laikiem nie jestem (pierwsza styczność z AMD). Powiem Ci tak, nie wiem co może katować w tle ale na komputerze nie mam nic innego niż przeglądarki, trzech gier i sterowników.

    Jeżeli chodzi o inne gry, to nie sprawdzałem bo w sumie nigdy mnie to w innych nie obchodziło, mam W3 więc mogę sprawdzić dla porównania, jeżeli to może coś pomóc, tylko poprosiłbym o program, który może to sprawdzić.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...