Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

anomalocaris

Gulasz z sarny Poderwij Mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki na 4-6 solidnych porcji:

1 kg mięsa sarniego - może być tzw. drobne.

10-15 deko chudego boczku

4 średnie cebule

2 marchewki

1 pietruszka - korzeń i pęk natki

biała część pora

solidna garść suszonych grzybów

1-2 kromki wysuszonego razowego chleba

łyżka mąki

szklanka czerwonego wina wytrawnego

szklanka bulionu (może być z kostki, w tym grzybowy)

nieco kwaśnej śmietany, najlepiej 18%

sól, pieprz, kilka ziaren jałowca, liść laurowy,

 

Bejca (zalewa do marynowania mięsa):

2 szklanki wrzątku

100 ml octu winnego (najlepiej czerwonego)

cebula

pół marchewki

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren jałowca

3-4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli, tyleż cukru

 

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy, czyścimy, kroimy w kawałki ok. 2 centymetrów. Przygotowujemy bejcę: wodę zagotowujemy, kawałek marchewki i cebulę kroimy w plastry, czosnek w plasterki, wszystko mieszamy, czekamy, aż ostygnie i zalewamy mięso w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin, parę razy mieszając w tym czasie. Przed przyrządzaniem zalewamy grzyby paroma szklankami wrzątku i odstawiamy, by zmiękły - po zmięknięciu kroimy je w paseczki, zostawiając płyn.

Wyciągamy mięso, suszymy w papierowym ręczniku. Kroimy boczek w kostkę, cebule w piórka. Na paru łyżkach oleju lub smalcu podsmażamy lekko mięso, dodając po chwili boczek i cebule. Przekładamy całość do garnka lub sporego rondla, dodajemy pokrojone w kawałki jarzyny, grzyby i przyprawy; mieszamy, zalewamy bulionem, wodą z grzybów i szklanką wina tak, by płyn ledwo przykrywał całość - można też dodać trochę bejcy. Z wierzchu posypujemy ostrożnie łyżką mąki, by nie powstały grudki. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kawałków mięsa, co trwa orientacyjnie około półtorej godziny. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i ew. solą lub odrobiną sosu sojowego. Dodajemy chleb razowy utarty na tarce i parę łyżek kwaśnej śmietany (którą hartujemy paroma łyżkami płynu przed dodaniem), nabieramy i na wydaniu posypujemy natką pietruszki. Podawać najlepiej z ziemniakami lub kaszą (znakomite z gryczaną) oraz czerwonym winem ew. wódką.

Odgrzewany na drugi dzień gulasz jest jeszcze lepszy.

 

9e1cf7802958911fm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ehhh....wszystko slicznie gdyby nie ta kasza ;) mam uraz od malenkosci... Kurde, Mackowaty moze Ty mnie adoptujesz co ? Gotowac lubisz i umiesz...eh... Jak mi brak "mamusiego garnuszka" :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ehhh....wszystko slicznie gdyby nie ta kasza ;) mam uraz od malenkosci...

Zmień na ersatz :P

 

Jak mi brak "mamusiego garnuszka" :P

Jako bezkręgowiec z piersi to karmić nie będę :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurde, ale zjadłabym se kawał dobrego mięsa :glodny:

 

 

*i kasza gryczana byłaby lepsza :P

 

edit:

 

tez to zauważyłeś :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kurde, ale zjadłabym se kawał dobrego mięsa :glodny:

*i kasza gryczana byłaby lepsza :P

Przynajmniej wiesz, gdzie szukać :rotfl:

*Buka jest innego zdania, ale jej nie odpowiada nawet zapach gryczanej. Żeby było śmieszniej, za młodu też nie znosiłem, ale mi się odmieniło :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O jeju, jak to smakowicie wygląda!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Przynajmniej wiesz, gdzie szukać :rotfl:

*Buka jest innego zdania, ale jej nie odpowiada nawet zapach gryczanej. Żeby było śmieszniej, za młodu też nie znosiłem, ale mi się odmieniło :E

 

 

Też nie znosiłam, ale mi całkowicie przeszło :)

 

Teraz każda inna jest dla mnie bez wyrazu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...