Skocz do zawartości
Faerloss

GTX 1650 (laptop) - drastyczny spadek wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

problem jak w temacie. Od kilku dni karta jakby "nie pracuje".
Jakieś 4 dni temu odpaliłem NFS na ultra i wszystko pieknie śmigało na wysokich klatkach.
Dzisiaj zauważyłem, że pomimo braku zmian w sutawieniach grafiki, FPS mocno spadły.

Odpaliłem Furmark i wynik jest zaskakująco niski - 14 FPS w teście FHD. WTF??
Screen poniżej:
1563007139_Zrzutekranu2024-10-27124538.png.c277c73ad461e8f3236fc9581d4699da.png

Nie bardzo mam pomysł co mogło się stać, komputer "czysty", nie ma na nim żadnych smieci wirusów itp; również nie było aktualizacji sterowników(w tym grafiki) w ostatnim czasie, wiec naprawde nie mam pomysłu co mogło się "wykrzaczyć".

Zgóry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Faerloss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W Ustawieniach Windows 11 decyduje na ktorym GPU uruchamiane sa programy. Na pewno masz ustawionego GTX a nie integre?

2. Win 10 to co wyzej ustawia sie w Panelu nVidia.

3. Zaktualizuj stery do GTX ze strony nvidia.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, daerragh napisał:

1. W Ustawieniach Windows 11 decyduje na ktorym GPU uruchamiane sa programy. Na pewno masz ustawionego GTX a nie integre?

2. Win 10 to co wyzej ustawia sie w Panelu nVidia.

3. Zaktualizuj stery do GTX ze strony nvidia.com

Dzięki za odpowiedź, ale te ustawienia były skonfigurowane daaaawno temu i od tamtej pory GTX 1650 jest domyślną kartą.

Panel Nvidia sprawdzałem i wszystko jest jak trzeba - GTX jest domyślną kartą.
Sterowniki zaktualizowane, problem nadal występuje. Nie mam pomysłów co może ybć przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal jakas wymagajaca gre i daj screena z zakladki sensors w gpu-z. rozszerz okno w dol zeby wszystkie sensory bylo widac.

Edytowane przez daerragh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka temperatury też by się przydały, więc screen z HWInfo również mile widziany.

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, ze ogólnie mocno stracił na płynności działania.
Jest to HP Pavilion i5 9300h, GTX 1650, 16GB RAM.
Juz nieco leciwy, ale wcześniej śmigał bez zająknięcia.

17 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Procka temperatury też by się przydały, więc screen z HWInfo również mile widziany.

Temperatury sa naprawde ok, komputer regularnie czyszczony, wyloty powietrza drożne.

Rozwiązaniem ostatecznym będzie reinstall windowsa lub ew format, ale wolałbym tego uniknąć

29 minut temu, daerragh napisał:

odpal jakas wymagajaca gre i daj screena z zakladki sensors w gpu-z. rozszerz okno w dol zeby wszystkie sensory bylo widac.

Spróbuję coś pobrać, na laptopie obecnie jedynie NFS i dwa roguelike...
Czy wystarczy odpalić Furmark i wtedy dać zakłądkę z GPU-Z "sensors"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

furmark nie wystarczy bo slabo obciaza cpu. wlacz gre ktora zle chodzi i screen.

ps. furmarka sie nie uzywa, w najgorszym wpyadku spali/zdegraduje ci gpu. znacznie lepiej np. darmowy benchmark unigine superposition albo 3dmark jakis

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, odpal grę, pograj chwilę przełącz się na GPU-Z, zrób screena wklej tutaj.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Faerloss napisał:

Temperatury sa naprawde ok, komputer regularnie czyszczony, wyloty powietrza drożne.

A pastę chociaż raz wymieniłeś po zakupie? wydmuchiwanie kurzu to żadna konserwacja zwłaszcza w lapku gdzie pasta się degraduje dużo szybciej niż w stacjonarce :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Qrdello napisał:

Tak, odpal grę, pograj chwilę przełącz się na GPU-Z, zrób screena wklej tutaj.

okej, odpaliłem NFS i kilka minut pojeździłem. Co dziwne - ustawienia grafiki zmienione na średnie i klatkowało strasznie.
Po zmianie na ultra i właczeniu wszystkiego co może obciążyć grafikę zaczęło być jakby lepiej. Wciąz nie ejst to jednak poprzednia płynność.

Kolejna rzecz którą zauważyłęwm, to to, że wiatraki prawie w ogóle nie szumią - wcześniej przy grze startowały i od razu wchodziły na obroty.

Poniżej screen GPUZ idle - zaraz po wybudzeniu systemu:

32502137_Zrzutekranu2024-10-27162429.png.362a8ef7b8be244e2cd96cc17f5099ab.png

Screeny po kilku minutach gry:

1792771613_Zrzutekranu2024-10-27164403.png.279765d16f57cacc955a92a883907b50.png

Teraz, Send1N napisał:

A pastę chociaż raz wymieniłeś po zakupie? wydmuchiwanie kurzu to żadna konserwacja zwłaszcza w lapku gdzie pasta się degraduje dużo szybciej niż w stacjonarce :] 

Tak, pasta byla podmieniana, ostatni raz ok roku temu. Temperatury w normie.
Wydaje mi się, że nie mam innej opcji, jak zrobić format i reinstal Windowsa...może przy okazji podmienie pastę raz jeszcze.
Nie wiem tylko czy to cokolwiek da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. GPU Load byl, czestotliwosci w normie, a Board Power Draw, Chip Power Draw i Voltage niskie. Temperatury o wiele za niskie jak na laptopa w obciazeniu. I co z tego wynika? Czemu GPU sie nie rozpedza? Nie wiem.

Na twoim miejscu przed systemem zainstalowal bym stery jeszcze raz najnowsze do GPU.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w Panelu nVidia moze wrzuc testowo wysoka wydajnosc...

Aha i te stery do GPU podczas instalacji wybierz Czysta instalacje. I nie instaluj nVidia Experience

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Pan Ciastovy napisał:

@Faerloss

Plan zasilania jaki masz wbity? Bo wygląda na plan oszczędzania energii

plan jak poniżej:

image.png.76a21273c1caa81db90fc5427b60a74d.png

W ustawieniach trybu zasilania jest zaznaczona "najwyższa wydajność"

8 minut temu, daerragh napisał:

I w Panelu nVidia moze wrzuc testowo wysoka wydajnosc...

w Nvidii takie ustawienia:

image.png.332330c04869ad6c7d3324910745f593.png

Serio nie mam pomysłów co zmienić, żeby było jak wcześniej :)

Edytowane przez Faerloss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. przywroc te plany do standardowych ustawien, bo masz namieszane i poustawiane na czuja.

2. sprawdz plan zrownowazony i wysokiej wydajnosci.

i te stery zainstaluj do gpu na czysto.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Faerloss

Baterii nie masz na wierzchu żeby wypiąć? 

Wyłącz laptopa (i jak masz możliwość odpięcia baterii to zrób to). Odłącz zasilanie z zasilacza

Przytrzymaj przycisk włączania na 10 sekund, po tym czasie włącz normalnie komputer i sprawdź, możliwe że nie pomoże bo mógł się przywiesić układ KBC który steruje dosłownie wszystkim w laptopie i trzebaby sprawdzić po odpięciu baterii i baterii CMOS.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pan Ciastovy napisał:

@Faerloss

Wyłącz laptopa (i jak masz możliwość odpięcia baterii to zrób to). Odłącz zasilanie z zasilacza

Przytrzymaj przycisk włączania na 10 sekund, po tym czasie włącz normalnie komputer i sprawdź, możliwe że nie pomoże bo mógł się przywiesić układ KBC który steruje dosłownie wszystkim w laptopie i trzebaby sprawdzić po odpięciu baterii i baterii CMOS.

Zaraz wyłączę, zdejmę obudowę i odepnę baterię(jest wewnątrz).
Z tym przyciskiem to po ponownym zainstalowaniu baterii, tak?
Baterię CMOS też mogę podmienić, żaden problem (chyba). I tak miałem nałożyć świeże pasty na gpu i cpu.

4 minuty temu, daerragh napisał:

1. przywroc te plany do standardowych ustawien, bo masz namieszane i poustawiane na czuja.

2. sprawdz plan zrownowazony i wysokiej wydajnosci.

i te stery zainstaluj do gpu na czysto.

Te plany śmigały przed ponad 3 lata bez problemu, więc wątpię, że to tutaj leży wina...
Były też modyfikowane wg jakieogś poradnika zeby właśnie zmaksymalizować wydajność.
Przełączenie planów zasilania w windows nie pomaga.

Sterowniki zainstalowane "na czysto" z pliku ze strony nvidii, bez GeForce experience.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Faerloss Tez kiedys kombinowalem z systemem albo instalwoalem jakies okrojone wersjie itp. ale tak sie nie robi. Zeby gleboko modyfikowac system musisz byc ekspertem od tego systemu, inaczej wlasnie dzieje sie jak u ciebie. Bez odpowiedniej wiedzy najlepiej jest zostawic wszystko na default. To tak na przyszlosc ci pisze, gdybys system instalowal na nowo, bo nie ma magicznych sposobow na przyspieszenie Windowsa. On jest juz ustawiony na praktycznie maksymalna wydajnosc w standardzie. Jest tylko jedna rzecz w Win 11 - wylacz Integralnosc pamieci w Defenderze, to taka w miare nowa rzecz do wylaczenia, ktora moza dac sporego boosta.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ładowarka ładuje Ci normalnie? Bo masz tak małe zużycie energii podczas gry, że zastawiałbym się czy przypadkiem winowajcą nie jest zasilacz, który nie daje laptopowi wystarczająco dużo energii podczas maks obciążenia.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pan Ciastovy napisał:

@Faerloss

dobra, rozebralem, dalem nowe pasty, odlaczylem baterie, potem podlaczylem znowu.
Przycisk zasilania przytrzymany przez 10 sek, po ponownym wlaczeniu wyskoczyl komunikat z "CMOS checksum error"
Komputer się uruchamia i działa (mam wrażenie że płynniej), ale bateria się nie ładuje - pomimo podpiętego zasilacza. Po zamknięciu systemu, zapala się dioda ładowania baterii 🤔
Po ponownym uruchomieniu komputera, dioda sygnalizująca ładowanie gaśnie. Po wyłaczeniu zapala się znowu.

Godzinę temu, Qrdello napisał:

A ładowarka ładuje Ci normalnie? Bo masz tak małe zużycie energii podczas gry, że zastawiałbym się czy przypadkiem winowajcą nie jest zasilacz, który nie daje laptopowi wystarczająco dużo energii podczas maks obciążenia.

wcześniej ładowała :P teraz tylko na wyłączonym komputerze. Podaje poprawne napięcie, sprawdziłem miernikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Pan Ciastovy napisał:

@Faerloss

Podaj model laptopa

HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX165015-dk0022nw (7SE85EA)

W biosie (i systemie) wyświetlana jest poprawna data i godzina.

Edytowane przez Faerloss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi