Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Filippexo

Pendrive jako dysk twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę zainstalować system na pendrive, nie jako instalator

a pełno funkcjonalny, który będzie zapisywać wszelkie zmiany, pliki, programy czy ustawienia.

Jak zwykły dysk. Mam pendrive oraz system Ubuntu i mogę go bootowć. Natomiast nie do końca wiem jak

to zrobić? Tak by pendrive był jakby( zewnętrznym dyskiem ssd). Pomysły jak się za to zabrać?

Podobnie z Windowsem, ktoś ma jakieś pomysły? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasysasz http://www.linuxliveusb.com/download , wybierasz pendrive'a, ISO z Ubuntu i w sekcji "PERSISTENCE" zaznaczasz ile miejsca z pendrive'a ma być wykorzystane do zapisywania zmian w systemie. Przykładowo na 16GB penie możesz dać maksymalnie 4GB. Tak spreparowanego pendrive'a możesz używać jako przenośny OS zapisujący zmiany przy zamykaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam, też chętnie dowiem się jak zrobić z pendrive -> usb hdd (tzn widziany jako usb hdd) na windows 10 64bit.

Jakieś rozwiązania były ale dla poprzednich wersji systemu poprzez instalowanie zmienionych sterowników.

Chodzi o używanie pendriva do nagrywania przez netia player zamiast hdd (ale nie wiem czy to możliwe, pendrive na oryginalnych sterownikach nie działa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zasysasz http://www.linuxliveusb.com/download , wybierasz pendrive'a, ISO z Ubuntu i w sekcji "PERSISTENCE" zaznaczasz ile miejsca z pendrive'a ma być wykorzystane do zapisywania zmian w systemie. Przykładowo na 16GB penie możesz dać maksymalnie 4GB. Tak spreparowanego pendrive'a możesz używać jako przenośny OS zapisujący zmiany przy zamykaniu. "

Ok, ten program zainstaluje mi system na pendrive nie jako instalator a jakby na zwykłym hdd/ssd??

Po uruchomieniu będzie mi się normalnie ładować system a nie instalator? Dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zasysasz http://www.linuxliveusb.com/download , wybierasz pendrive'a, ISO z Ubuntu i w sekcji "PERSISTENCE" zaznaczasz ile miejsca z pendrive'a ma być wykorzystane do zapisywania zmian w systemie. Przykładowo na 16GB penie możesz dać maksymalnie 4GB. Tak spreparowanego pendrive'a możesz używać jako przenośny OS zapisujący zmiany przy zamykaniu. "

Ok, ten program zainstaluje mi system na pendrive nie jako instalator a jakby na zwykłym hdd/ssd??

Po uruchomieniu będzie mi się normalnie ładować system a nie instalator? Dobrze rozumiem?

Będziesz miał opcję jako "Live mode" i normalną - boot jako system, gdzie najzwyczajniej w świecie go updejtujesz, instalujesz soft, etc. Wszystkie zmiany będą zapisywane po zamknięciu systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś kupiłem pena 32GB SanDisk i o dziwo Windows widzi go jako zwykły dysk, nie wymienny, (super do instalacji Windows) mam jeszcze 64GB ale już widzi go jako przenośny wymienny, taka ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak pisałeś J3zz lecz przy opcji instalacji, system mogę instalować tylko

na właściwym dysku twardym komputera, nie mogę z tego pendrive na wyznaczone miejsce na pendrive.

Zmiany będą zapisane z trybu live? Wybacz, ale nie do końca to rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak pisałeś J3zz lecz przy opcji instalacji, system mogę instalować tylko

na właściwym dysku twardym komputera, nie mogę z tego pendrive na wyznaczone miejsce na pendrive.

Zmiany będą zapisane z trybu live? Wybacz, ale nie do końca to rozumiem.

Nie musisz go instalować. W sensie po "zrobieniu" pendrive po prostu wystartuj system z niego, to wszystko. Powinieneś mieć oprócz "Live mode" normalną opcję startu systemu z pena. Korzystam w ten sposób z Mandriva Linux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po "zrobieniu" pendrive i odpaleniu go, pojawia mi się standardowe okno wyboru

czy chce wypróbować(live) czy zainstalować na dysku twardym. Nie różni się to niczym

od uruchamiania ze zwykłej płyty, czy zwykłej instalacji z pendrive.

Zaraz jeszcze z raz to luknę na wszelki wypadek ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, sesja "live" będzie zapisywała zmiany jeżeli wybrałeś "persistent" podczas "robienia" pena. W sumie nie bawiłem się Ubuntu tylko Mintem i Mandrivą. Sprawdź to - zaktualizuj go albo dodaj jakieś aplikacje ;) Osobiście nie używam tak spreparowanego linuxa jako pełnoprawnego przenośnego systemu a na przykład jako wyjście awaryjne do przywracania niewidocznych partycji w windowsie czy padających dysków twardych. Z tego co widzę to taki Mint bez problemu się aktualizuje i te zmiany są zapisywane na pendrivie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, ciekawe. System zadziałał tak jak wcześniej pisałeś, ładując się normalnie jak zainstalowany system ale dopiero za 3 razem. Na początku, jakby całkowicie ignorował to,że ma inaczej działać. Koniec końców działa, ale.. Ubuntu się sypie, błędy, wiesza. Na granicy użyteczności. Zainstalowany na hdd działa lepiej, a zwykły live z pendrive znacznie śmiga wyprzedzając wszystko. Lapek ma 6 GB DDR3, to nie jest źle. I jeszcze co ciekawe, zrobiłem to na penie 4GB (3,70GB) > 1,4GB instalka i dałem 1,5GB (2,9GB) jako persistent. I wydaje się to działać*. Sumując, mam wrażenie,że to po prostu Ubuntu, jako distro się sypie. Warto będzie spróbować np z Debianem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eksperymentuj ;) Na tym polega piękno linuxa :D Absolutnie nie hejtuje w tym momencie. Poza tym prawdopodobnie a nawet na pewno znaczenie ma pojemność pedrive'a. Podałem Ci to rozwiązanie bo sam z niego korzystam, uratowało mój stary dysk z rodzinnymi zdjęciami, którego windows nie widział. O dziwo po odpaleniu Minta i zamontowaniu nie było problemów z przewaleniem plików. Sprawdziłem to samo podczas naprawy kilku laptopów gdzie znikały partycje pod windowsem a zależało mi na czasie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w przypadku np windowsa 10? ;) Można Windowsa 10 pobrać przez MediaCreationTool

i wrzucić instalkę na płytę dvd czy pendrive minimum 8GB. Ale to tylko instalka.

Lunix to pikuś, ale Winda zgroza to już inna bajka, ktoś ma jakieś pomysły jak

w przypadku któregoś nowszego Windowsa zrobić z pendrive dysk twardy zewnętrzny? ;)

------------------------------------------------------------------------------------

Możliwe, że mój pendrive 4GB to było za mało i dlatego te wieszanie się, chodź to nie tłumaczy błędów systemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przypadkiem to nie jest tak, że |windowsmediacreationtool| pyta się czy ma instalować na pendrive'a czy ściągnąć ISO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pyta się czy instalator na płytę czy na usb pobrać ;D

Ale rzecz w czym innym, nam chodzi aby pendrive był jak dysk

w komputerze :D

może ktoś inny coś podpowie o Windowsie? ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Ciekawy filozoficzny post, ja to odbieram inaczej - 9800X3D potrafi być 30% szybszy od 7800X3D i to przyrost w 18 miesięcy. Jeżeli upgrade dokonujesz w tej samych "widełkach" wydajnościowych zmieniajac starsze i5 na nowsze i5 to przyrost potrafi być przez 2 lata mniejszy niż nawet 5% za to energetycznie bywa że jest 30% lepiej, ostatecznie jest to jakaś ewolucja - pamiętaj że rozwój technologii jest iteratywny i polega na małych przyrostach które ostatecznie składają się na coś wielkiego ale ostatecznie masz rację - i7-2600 do dzisiaj może stanowić podstawę użytecznego komputera biurowego, skylake posłuszy pewnie i do 2030 w takich celach. Rasteryzacja w kartach graficznych faktycznie stoi nieco w miejscu, nVidia próbuje zrewolucjonizować rynek vendorlockowymi technikami jak swoje DLSSy, ostatecznie doprowadzi to do stagnacji gdzie bez zamydlonego ekranu nie pogramy w 4K, silniki graficzne też nie rozwijają się w oczekiwanym tempie - unity rozpadło się przez kiepski zarząd, unreal engine 5 to król mikroopóźnień, od zakończenia akceleracji sprzętowej dźwięku w windows vista (okolice 2007) nie było w audio żadnej rewolucji a wręcz ewolucji - id Tech to do dzisiaj jedyny engine który potrafi wyrysować łuk a nie koła z nakładanych trójkątów... Także sygnałów że branża kuleje nigdy nie brakowało - grunt to realizować swoje cele i jak tak jak ja od lat 2000 celujesz w średnią półkę cenową - szukać takich upgrade które faktycznie coś dają no i mieć świadomość że rtx 5090 to będzie 600w potwór z gddr7 i ceną na poziomie 12000 pln, takiej wydajności w kartach do 2000zł nie zobaczymy do 2030r. Pamiętam WOW jakie zrobił na mnie Teoria Chaosu splinter cella (mądrze zaprogramowana gra działająca również na konsolach) Far Cry 1 (był nieziemski na premierę) Crysis wyrywał z butów (8800gtx ledwo dawał radę), wszystko potem to sidegrade z momentami które pokazywały że 200 mln usd budżetu może dać jakościowy tytuł jak Red Dead 2, przez ostatnie 20 lat dobrych gier pctowych nie brakowało ale większość to ciągły sidegrade niepotrzebujący najmocniejszych sprzętów, dobieranie timingów pamięci to zawsze była nieco sztuka dla sztuki
    • Na ITH podobna wolność słowa jak na X/Twitterze. No cóż, trzeba będzie po prostu listę ignorowanych wydłużyć  
    • Tak, ale są związane z usługą udostępnienia platformy z ramienia podmiotu X. W tym wypadku RASP. Jeśli treść, nawet przerobioną na anonimową, przetwarzać zacząłby ktoś inny, nie wiem czy przypadkiem nie potrzeba uzyskać ponownie zgody na przetwarzanie wtórne/dziedziczne. Być może bezpośrednio z RASP, ale już stwierdzono, że nie ma takiej opcji. Głośno myślę jedynie, nie wczytywałem się tak głęboko w przepisy. Ok, ale co jeśli posty zawierają informacje mogące przyczynić się do ustalenia tożsamości piszącego/piszących? Tu już robi się niestety grubiej.    
    • Ja odpowiem bo nie wybieram się na tamto forum. Zależy czy masz boxy, gwarancję i jak szybko chcesz sprzedać ale coś koło 2100.
    • Polecam zapytać na Forum ITHardware.pl tutaj już raczej nikt ci nie odpowie, to forum się zamyka i wszyscy przeszli na ith.   @MuziPL .
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...