Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Masz wór... a wzór... do obliczania levelu im bliżej jajec tym level kiedy powinieneś się zacząć martwić

47e963bd2ae38fca51e17fc0ca167554.jpg

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poziom żartu trochę gimnazjum a trochę budowa 

jako komik to raczej na życie nie zarobisz, ale doceniam próbę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bofff napisał:

mnie tam się podoba, pomimo że do gimnazjum nie chodziłem :P

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

11 minut temu, bofff napisał:

jako komik to raczej na życie nie zarobisz, ale doceniam próbę 

Jakie pytanie, taka odpowiedź :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4080S Gaming OC ma złącze H++, wystarczy włączyć sobie zdjęcie z TPU w wysokiej rozdzielczości: KLIK

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O widzę, że w PNY Verto przyoszczędzili

front_full.jpg

edit: ustawiłem sobie w afterburnerze 80% PL bo przy 70% już wydajność dość widocznie zaczynała siadać, dałem + 100 na zegarze rdzenia, + 1000 na pamiątkach i praktycznie udało mi się wrócić do poziomu startowego a karta łyka ok 250W teraz

Edytowane przez michaelius33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, Reverse17 napisał:

4080S Gaming OC ma złącze H++, wystarczy włączyć sobie zdjęcie z TPU w wysokiej rozdzielczości: KLIK

A co to oznacza? że 675W pociągnie? 
Powodzenia :)

Edytowane przez Griszah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Griszah

Oznacza to że ma nowe złącze, tylko tyle i aż tyle, były pytania odnośnie tego więc postanowiłem być pomocny ;)

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Griszah napisał:

A co to oznacza? że 675W pociągnie? 
Powodzenia :)

75W wiesz ile to jest więcej FPS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych Gigabajtach 4080 nie da się ustawić niżej wentyli niż 1100rpm? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak tylko najpierw trzeba im rgb wyłączyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, someI napisał:

Pewnie tak tylko najpierw trzeba im rgb wyłączyć. 

Możesz rozwinąć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Griszah napisał:

Na tych Gigabajtach 4080 nie da się ustawić niżej wentyli niż 1100rpm? 

A po co chcesz ustawiać mniej jak przy 1100 karta jest praktycznie niesłyszalna.

To pierwsza taka karta u mnie w budzie która jest mega cicha przy 100% obciążeniu, przy Avatarze albo Banishers które teraz są grane obciążenie karty 96-100 %, temp 65-68 st,  wentylki 1100-1350 obr i ledwo słychać delikatny szum.  Do 3080Ti którą miałem przed tą ( też GB Gsming OC) to jest przepaść. Karta po lekkim UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, someI napisał:

Na końcu gość dopisał, że po wyłączeniu RGB schodzą do 700 rpm.

Potwierdzam ze w 4090 Gaming OC można zejść z wentylatorami do 700rpm z wyłączonymi RGB.

Nie wiem jaka jest wartość z włączonym RGB bo pierwsza rzecz jaka zrobiłem u siebie po montażu to wyłączenie RGB ale może z ciekawości sprawdzę jak wrócę do domu

Edytowane przez koniu22
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żegnam się z rtxem tymczasowo :D . Jak ktoś chce to mogę odstąpić za 4300zł mojego pny. 

Przechodzę tymczasowo na czerwoną stronę mocy, coś zima długo trzyma, trzeba dogrzać w pokoju :E 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, novi napisał:

Żegnam się z rtxem tymczasowo :D . Jak ktoś chce to mogę odstąpić za 4300zł mojego pny. 

Przechodzę tymczasowo na czerwoną stronę mocy, coś zima długo trzyma, trzeba dogrzać w pokoju :E 

Skąd taka zmiana? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie będę przeskakiwał na 4090 najprawdopodobniej i to wersję z blokiem wodnym. Kupiłem tańsza kartę, reszta w skarpete i odkładanie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, novi napisał:

Przechodzę tymczasowo na czerwoną stronę mocy. 

Screenshot-20240221-130628-com-brave-bro

• Haha 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, ibizpl napisał:

A po co chcesz ustawiać mniej jak przy 1100 karta jest praktycznie niesłyszalna.

To pierwsza taka karta u mnie w budzie która jest mega cicha przy 100% obciążeniu, przy Avatarze albo Banishers które teraz są grane obciążenie karty 96-100 %, temp 65-68 st,  wentylki 1100-1350 obr i ledwo słychać delikatny szum.  Do 3080Ti którą miałem przed tą ( też GB Gsming OC) to jest przepaść. Karta po lekkim UV.

1100 rpm może nie robi hałasu ale przy dobrze wyciszonym PC jest aż nazbyt słyszalne. Tym bardziej, jak są to większe wentylatory jakie spotyka się w RTX 4080 czy 4090. Dopiero takie 700-800 rpm można uznać za mega ciche.

Uważam więc pytanie kolegi wyżej za zasadne: Czy na Gigabajtach 4080 (Gaming) da się ustawić wentylatory poniżej  1100rpm? 

Edytowane przez kola01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, novi napisał:

reszta w skarpete

No to fajnie będzie miał ten, od którego kupisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kola01 napisał:

1100 rpm może nie robi hałasu ale przy dobrze wyciszonym PC jest aż nazbyt słyszalne.

Zależy od GPU (jakie ma wentylatory ... nawet wentylatory identycznego rozmiaru, mogą mieć różny hałas pomimo identycznego RPM).

Kolejna sprawa, zależy też od obudowy (jak masz perforowaną z każdej strony, to prędzej usłyszysz GPU, niż w jakiejś wyciszonej).

Ja mam tak cichy PC, że musiałem zmieniać obudowę z perforowanej, na wyciszoną, bo było słychać szmery elektroniki (np. dysk SSD - tak ... to jest możliwe), ale wentylatorów ASUS ROG STRIX RTX 4060Ti @ 1100RPM nie słyszę w tej wyciszonej obudowie.

@wkamil73

No to przecież wypierze te pieniądze ... a nie, czekaj ...

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam obudowę Be Quiet Silent Base 601. Nie jest to więc perforowana konstrukcja. Wszystkie wentylatory w obudowie i CPU 700... max 800 rpm. Z metra nie słychać kompa w ogóle. 

Edytowane przez kola01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi