Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

krolikkrol

Komputer do wszystkiego na 14700K bez grafiki. Szukam optymalnego wyboru do już posiadanych komponentów.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Chęć przesiadki na windows 11, a raczej konieczność, zmusza mnie do refreshu - a właściwie zbudowania nowego komputera.  Zacznę od tego co już mam.

Procesor: i7-14700K
Chłodzenie CPU: AIO Arctic Liquid Freezer III 360
Zasilacz: MSI MEG Ai1300P 1300W 80 Plus Platinum ATX 3.0 (tak wiem, za duży, ale wyrwałem za takie pieniądze że żal było nie wziąć)

Potrzebne mi jeszcze:
MOBO
Mój tym to MSI MEG z790 Tomahawk wifi lub MAX -pytanie czy jest coś lepszego w budżecie do 1350zł (a chętnie wydam mniej)
Co byście polecili?

RAM DDR5
2x16GB ~600zł (im mniej tym lepiej?) Może być rgb nie musi.
Co byście polecili?

DYSK NVME 4.0
chciałem samsunga 990 evo pro 2TB - dysk na system i składowanie. ~800zł
Co byście polecili zamiast?

I być może obudowa ale to tylko jak się nie zmieszczę do Fractala R5 którego też już posiadam.
Ale tak trochę poza konkursem - jaką obudowę byście polecili która bez kolizji zmieści już posiadanie chłodzenie. Dodatkowe wymagania to dobre ofiltrowanie przeciw kurzowi, przepływ powietrza i względna cisza.
Osobiście bardzo mi się podoba Shadow base 800 FX - ale no trochę drogo, ale chyba najlepsze stockowe wentylatory dodawane do obudowy.

Grafika zostanie wrzucona na razie stara lub w ogóle pójdzie na razie z proca - się okaże.

Edytowane przez krolikkrol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Płytę trochę taniej masz Gigabyte Z790 Aorus Elite AX lub Z790 Gaming X AX - bardzo dobre i bezproblemowe płyty. Ciut taniej wersja bez WiFi. Ofc Tomahawk też ok, więc tu już kwestia gustu.

RAM: https://www.morele.net/pamiec-lexar-ares-rgb-ddr5-32-gb-6400mhz-cl32-ld5eu016g-r6400gdla-12960728/ - klasyk pod Intele.

Dysk weź Kingston KC3000 /  Kioxia Exceria Pro / ADATA Legend 960. Samsung wiadomo - też ok - ale dopłacasz za logo.

Z budą dobrze kombinujesz - Shadow Base to świetna obudowa.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, LF III ma swoją ramkę i tylko na tej ramce można zamontować to chłodzenia. Arctic z tym trochę zawalił sprawę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to będzie duży problem? Widziałem że ta podstawka dociskająca nie jest idealna... jeszcze mogę zwrócić chłodzenie i polować na coś innego - choć w tych pieniądzach co to dorwałem to raczej nic nie znajdę.

Moim oryginalnym typem było pure loop od bequiet... ale arctic był za 50% ceny bequiet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest żaden problem, po prostu nie można użyć innej ramki tylko tę z zestawu. Ale skoro ona spełnia swoją funkcję, to nie ma problemu.

Dobrze, że nie wziąłeś Pure Loopa bo to mocno przeciętne AIO i do tego drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zebrałem wszystkie pokemony oprócz budy ,którą jednak zmienić chcę, bo w R5 będzie ciasno + zły balans wentylatorów.

Sam sobie wytypowałem beQuiet shadowbase 800 FX.

Czy możecie mi podrzucić jakieś odpowiedniki innych firm?
Zależy  mi na dobrym ale w miarę cichym przepływie powietrza oraz na dobrym ofiltrowaniu przeciw kurzowi.

Edytowane przez krolikkrol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ta BQ jest spoko, alternatywnie Fractal Meshify 2 (unikaj wersji compact lite) czy Lian Li Lancool III. Na Proline masz też ZenPC Z9, też spoko Buda i trochę tańsza.

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi