Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Volter555

brak obrazu, czerwone diody DRAM i CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niedawno kupiłem płytę główną B760 GAMING X DDR4 oraz procesor i5 12400F. Po podłączeniu wszystkiego, komputer nie wyświetla obrazu, a na płycie głównej świeci się na czerwono dioda DRAM przez kilka sekund, potem CPU, i tak na zmianę. Po jakimś czasie przestają się kręcić wentylatory w karcie graficznej i świeci tylko dioda DRAM.

Przed B760 GAMING X DDR4 miałem płytę MSI B760 GAMING PLUS WIFI z 2x8 GB DDR5 i występował ten sam problem. Myślałem, że to wina płyty, więc wymieniłem na tę, którą mam teraz, i niestety problem się powtarza.

Próbowałem różnych kombinacji kości RAM w slotach na płycie, ale to nie rozwiązało problemu. Co ciekawe, gdy podłączę tylko jedną kość RAM, komputer się uruchamia, ale w Speccy nie wykrywa procesora ani pamięci RAM.

Moje podzespoły to:

• GTX 970 (próbowałem też na 1660 Ti, ale problem był ten sam),
  • zasilacz Vero L2 500W,
  • 2x4 GB RAM 2400 MHz,
  • 1x8 GB 2400 MHz.

Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdzałeś oba ddr5 pojedynczo? Jeśli tak i problem dalej jest to zrób test na innych modułach ram. Jeśli dalej to samo to podmień proca.  

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Grandal napisał:

Sprawdzałeś oba ddr5 pojedynczo? Jeśli tak i problem dalej jest to zrób test na innych modułach ram. Jeśli dalej to samo to podmień proca.  

Z tego co pamiętam to raz udało mi się odpalić na jednej kości DDR5. Płyta MSI i ram DDR5 jest już zwrócony. Nie wiem, czy coś nie jest z prockiem w takim razie, kupiłem go jako powystawowy na allegro i nie wiem, czy go może nie zwrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kogoś kto podrzuci Ci procek na sprawdzenie to warto sprawdzić na innym CPU i utwierdzić się, że to właśnie jego wina. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Grandal napisał:

Jak masz kogoś kto podrzuci Ci procek na sprawdzenie to warto sprawdzić na innym CPU i utwierdzić się, że to właśnie jego wina. 

No właśnie z tym ciężko będzie - raczej bez szans. Testowałem 2 inne karty graficzne, ram ddr4 oraz ddr5 i 2 inne płyty główne, wiec wydaje mi się ze albo z procesorem jest problem, ewentualnie zasilacz. Co myślisz ?

Edytowane przez Volter555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej obstawiam cpu. Oczywiście, możesz sprawdzić zasiłkę, ale to trochę inne objawy by były. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Volter555 daj też tu znać jak znajdziesz rozwiązanie bo to dość ciekawy problem, obstawialem MOBO ale problem wyeliminowales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi