Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

aśnaebaem

W jakim formacie na oryginalnej płycie zapisywane są utwory?

Rekomendowane odpowiedzi

W jakim formacie na oryginalnych płytach są zapisywane piosenki ? Jaki jest najlepszy format dźwięku ( bez kompresji da tylko najbardziej krystaliczną jakość dźwięku, rozmiar pliku nie ma znaczenia (może być bardzo duży).

Jaki to format? :

wav, pcm, cda, ???

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo najlepszy format muzyki to FLAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flac jest to format KOMPRESJI bezstratnej, a mi nie chodzi o kompresję nawet bezstratną, tylko taki format co jest na oryginalnych płytach cd z muzyką z wytwórni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FLAC daje najbardziej krystaliczna jakosc dzwieku :) wiesz co znaczy slowo bezstratna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok, pomyliłem się. ale na plytach jest inny format. Tylko jaki?

Wav ? Dokładnie nie pamiętam ale chyba taki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wav też jest kompresją,

bezstratną jakość dźwięku masz chyba na winylu, aczkolwiek po kilku odsłuchaniach płyta już nie prezentuje idealnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wav też jest kompresją,

bezstratną jakość dźwięku masz chyba na winylu, aczkolwiek po kilku odsłuchaniach płyta już nie prezentuje idealnej jakości.

Wiem, ale on sie pytał jaki format jest na płytach. I o ile dobrze pamiętam to Wav.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bosz, jakie bzdury piszecie...

na CD-Audio masz kodek PCM, zapisywany na kompie w pliku WAV, z parametrami: próbkowanie z częstotliwością 44.1 kHz i w rozdzielczości 16 bitów na próbkę.

FLAC jest formatem kompresji bezstratnej. Bezstratnej, czyli po dekompresji można uzyskać plik przed dokonaniem kompresji - czyli tak jak w przypadku ZIP czy RAR (to też są kompresory bezstratne). Z tą różnicą, że FLAC został zaprojektowany specjalnie do dźwięku i kompresuje go 2-3 razy lepiej niż ZIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, zdaje się, bez odpowiedzi, bo autorowi najwyraźniej chodziło o format w sensie komputerowym, a tu raczej należałoby mówić o standardach. Ale nie znam się.

wav też jest kompresją,

Wydaje mi się, że to pomylenie pojęć. Nie ma czegoś takiego jak bezstratna jakość dźwięku na nośniku, nawet na winylu nie zapiszesz (ani nie odtworzysz) na przykład dynamiki organów. Można co najwyżej mówić o bezstratnej jakości w porównaniu z wybranym formatem lub nośnikiem cyfrowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydaje mi się, że to pomylenie pojęć. Nie ma czegoś takiego jak bezstratna jakość dźwięku na nośniku, nawet na winylu nie zapiszesz (ani nie odtworzysz) na przykład dynamiki organów. Można co najwyżej mówić o bezstratnej jakości w porównaniu z wybranym formatem lub nośnikiem cyfrowym.

Dokładnie tak, zawsze się to odnosi do źródła dźwięku. Owszem, vinyl jest analogiem ale i tak jest to później przetwarzane cyfrowo (wzmacniacze, mixery itd) więc straty jakościowe są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie tak, zawsze się to odnosi do źródła dźwięku. Owszem, vinyl jest analogiem ale i tak jest to później przetwarzane cyfrowo (wzmacniacze, mixery itd) więc straty jakościowe są.

To nawet nie chodzi o przetwarzanie, po prostu choćby nie wiem jakie teoretyczne możliwości miał sposób zapisu jako taki, ograniczeniem będzie najpierw sprzęt rejestrujący, a potem nośnik (precyzja wykonania rowków, rozmiar i bezwładność igły itp.). Nie ma też czegoś takiego jak bezstratne kopiowanie analogowe, po prostu pojęcie "bezstratny" odnosi się tylko do zapisu cyfrowego. Co najwyżej błędy powstałe przy kopiowaniu zostaną zapisane bez próbkowania, "płynnie" :)

Na marginesie: wiele legend pod tytułem "analogowy dźwięk" powstało w początkach ery cyfrowej. Faktycznie, większości nagrań z pierwszej połowy lat 80. nie da się słuchać, ale to raczej wina ówczesnego sprzętu (i pewnie też umiejętności). Do tego doszły zniekształcenia, których charakter w przypadku winylu sprawia, że dźwięk... zyskuje na urodzie. Jednak porównanie na przykład współczesnej, dobrze zrealizowanej płyty z dawną polifonią i kościelnego koncertu na żywo pokazuje, że pod względem barwy standardowi CD naprawdę niczego nie brakuje. Owszem, gdyby odtworzyć to z winylu, brzmiałoby to pewnie bardziej miękko i ogólnie przyjemniej, ale to już byłoby poprawianie rzeczywistości. Co więcej, niektóre cyfrowe nagrania brzmią dużo bardziej "analogowo" niż koncerty na żywo, w końcu wszystko zależy od akustyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
. Co więcej, niektóre cyfrowe nagrania brzmią dużo bardziej "analogowo" niż koncerty na żywo, w końcu wszystko zależy od akustyki.

Dobrze, że mi przypomniałeś. Kilka miesięcy temu natknąłem się na utwór (w postaci cyfrowej, internet) , który miał tak dobrą jakość dźwięku stereo i głębię, że była ona lepsza niż na koncercie na żywo. Nie wiem jak to bylo wykonane i teraz szukam podobnych utworów z taką głębią i niestety nawet utwory stereo tego nie oddają. Proszę o informacje na ten temat, jeśli ktoś coś wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scaigaj muzyke we flac, nie wiem jaki masz gust muzyczny, ale np muzyka Nine Inch Nails (zwlaszcza album Year Zero) w formacie flac, ma niesamowita glebie dzwieku... kolumny mi rozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobrze, że mi przypomniałeś. Kilka miesięcy temu natknąłem się na utwór (w postaci cyfrowej, internet) , który miał tak dobrą jakość dźwięku stereo i głębię, że była ona lepsza niż na koncercie na żywo. Nie wiem jak to bylo wykonane i teraz szukam podobnych utworów z taką głębią i niestety nawet utwory stereo tego nie oddają. Proszę o informacje na ten temat, jeśli ktoś coś wie

Nie jestem pewien, co dokładnie masz na myśli, ale na dobrym (i dobrze ustawionym) sprzęcie (tylko stereo – i raczej nie z komputera) niesamowicie zabrzmi msza luterańska na Boże Narodzenie z muzyką Michaela Praetoriusa (Gabrieli Consort, Paul McCreesh, DG Archiv Produktion, nagranie wykonane w katedrze w Roskilde). Z mniejszych składów polecam przede wszystkim Aleksandra Agricolę w nagraniu Huelgas Ensemble (opactwo w Fontevraud), wydanym przez Sony Classical. Albo Officium (lub Mnemosyne) Jana Garbarka i The Hilliard Ensemble (ECM). Ci ostatni ładniej brzmią na płycie niż niedawno w łódzkiej katedrze (szczerze mówiąc, byłem trochę rozczarowany, ale podejrzewam, że gdybym słuchał winylów, wyszedłbym w trakcie ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie widziałem takiego nagromadzenia bzdur i nieścisłości, jak w tym temacie.

1. cda (jeżeli chodzi o pliki widoczne w windows po otworzeniu płyty CD) nie jest w ogóle formatem dźwięku. To wirtualne pliki reprezentujące ścieżki na płycie, nie zawierają same w sobie dźwięku.

2. wav nie jest sposobem zapisu muzyki, to tylko uniwersalny kontener. Najczęściej wewnątrz wav siedzi PCM, ale równie dobrze może to być mp3

3.W związku z powyższym waw nie jest kompresją.

Na płycie CD-Audio dźwięk jest zapisany w formacie PCM o parametrach jak napisano wyżej. Oczywiście plik wav zawiera dodatkowo nagłówki określające zawartość, długość itp, a dane na płycie sa odpowiednio porozmieszczane w sektorach, więc operacja zgrywania choć jest dość prosta nie polega na kopiowaniu bitów 1-1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...