Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maaciekk

Intel czy AMD?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad kupnem komputera, jednak nie wiem jaki procesor powinienem wybrać. Generalnie sprawa wygląda tak: albo kupię Ryzena 5 1600 z 6 rdzeniami i 12 wątkami lub poczekam na nową generację intela i kupię i5 z 6 rdzeniami i 6 wątkami. Która opcja jest najlepsza? Będę głównie korzystał z programów Sony Vegas Pro, Photoshop oraz do gier (CS:GO, GTA V). A no i słyszałem, że w grach ryzen (1600 a 1700) nie widać dużej różnicy, a 1600 myślę, że wystarczy dla mnie do programów wymienionych powyżej. Co powinienem zrobić i co będzie lepsze na dłuższe lata? Czekać na Coffee Lake czy brać ryzen'a? :)

Jeśli mogę spytać, zna ktoś datę premiery?

Prosiłbym o szybką odpowiedź. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy polecić coś co jest i wiadomo że w swojej cenie jest bezkonkurencyjne do zastosowań wielowątkowych, albo coś czego nie ma, nikt nie widział, nikt nic nie wie. Typowe pytanie na Laba. Ja bym czekał na 12 generacje i5 powinno być 12 rdzeni i może HT wrzucą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coffee lake 6core ma być ponoć dopiero w przyszłym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zastosowaniu widzę intel'a i7, patrząc normalnie.

CSGO i GTA i Vegas lepiej śmiga na intel'u - z tego co wiem.

Jeśli możesz to zaczekaj na nowości a jeśli nie to teraz skorzystaj z promocji asus+intel bo cena ładnie się kalkuluje.

W wakacje coś ma być dostępne w sklepach ale to nic pewnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz ryzena. wydajnośc w grach wystarczająca a w zaawansowanych wyraźnie lepsza lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 będzie dla noobów i sekretarek, kupuj i9 wyjdzie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz ryzena. wydajnośc w grach wystarczająca a w zaawansowanych wyraźnie lepsza lepsza

W Sony Vegas też :question:

W CSGO też :question:

W GTA V też :question:

i5 będzie dla noobów i sekretarek, kupuj i9 wyjdzie szybciej.

i5 zastąpi Pentium :lol2:

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 zastąpi Pentium :lol2:

:P

no baaa.. już dzisiaj i3 nie może się odnaleźć.. Wydajnośc pentiuma w cenie i5 ;] Ciekawe co zrobią z i3 ? Od dłuższego czasą są to procesory do niczego.. A od premiery pentiuma 2c/4w widać wyraźnie jaką mają dojechaną cenę:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie i3 z "K" :lol2:

intel po prostu przekombinował przez swoją pazerność a dzięki AMD ten paździerz niebieskich w końcu znalazł godne miejsce

w magazynach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli hurtownie mają to na stanie, to trochę mi ich żal, bo powinni wszystko zwrócić intelowi.

A jeszcze bardziej żal mi tych, co to kupili do domu.

Ale masz tutaj świeżutką nowinkę:

https://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i37350k_tanieje_i_bedzie_kosztowal_149_dolarow

149 baksów, Intel ma gest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem widziałem przy porannej kawie w południe :P

jeszcze trzy takie obniżki i może ktoś kupi :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zastosowaniu widzę intel'a i7, patrząc normalnie.

Normalnie patrząc to jest 500zl roznicy w cenie procesora, skoro autor celuje w i5/1600 to raczej mu sie i7 nie kalkuluje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden poleca i7, drugi ryzena, a trzeci i9. No to nieźle. :D Nie wiem co powinienem wybrać, jakieś uzasadnienia do wyboru? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden poleca i7, drugi ryzena, a trzeci i9. No to nieźle. :D Nie wiem co powinienem wybrać, jakieś uzasadnienia do wyboru? :)

Strikte do tego co podałeś lepiej i7

w ogólnym szerokim zastosowaniu lepiej Ryzne

i9 poleca Maciej wróżbita czarodziej gdyż tylko on zna ceny i wydajność :lol2:

Normalnie patrząc to jest 500zl roznicy w cenie procesora, skoro autor celuje w i5/1600 to raczej mu sie i7 nie kalkuluje ;)

z aktualną promocją Asus może chyba się skalkuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i9 poleca Maciej wróżbita czarodziej gdyż tylko on zna ceny i wydajność :lol2:

Jak sie pyta o i5 6C/6W to polecam i9 :D Tak samo znamy ceny, wydajność i potencjał OC w obu wypadkach:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojtam miałem na myśli wróżbitę Macieja z telewizorni jak by co ten tego :D

nazwa i9 brzmi poważnie, zobaczymy jak zagra :gitarzysta: testy już niedługo :glodny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pclab.pl/news74317.html

Kurde jak patrze to moje i7 wygląda już nędznie, a jeszcze premiery nie było. Nie wiem co może zrobić i3-K..

Bedzie trzeba za rok-dwa max na ryzena sie przesiadać. 4rdzenie i7 po misce niedługo oberwą od AMD;] W takim tempie ze 2 lata to po nowym Pathu CS:GO już się nawet na i7 4c/8w nie odpali:] Jak Farcray na pentiumach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiedzieć o i5... :P

spokojnie spokojnie bo się zacznę bać że ten mój pentak G4560 zaraz internetów nie odpali bo mu braknie rdzeni :lol2:

Nie wiem dlaczego ale bardziej czuję miętę do Ryzen "9" harpun czy jak mu tam Threadripintel ...chyba to jest poprawna nazwa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiedzieć o i5... :P

spokojnie spokojnie bo się zacznę bać że ten mój pentak G4560 zaraz internetów nie odpali bo mu braknie rdzeni :lol2:

A pewnie że nie odpali:) Ja kiedyś po internecie chodziłem u znajomego na modemie 56kbps + 16-32MBram + pentium/amd coś kolo 300mhz. Dzisiaj to tym nawet strony by nie załadował:D nawet procki powyzej 1GHz miałby by problem z głupią przeglądarką i tą inwazją reklam. Odpalasz stronę a tu jeb na cały ekran film 4k leci i wcina transfer.. ot taka niewinna reklama:] Dziwne że ludzie AdBlocki instalują:P Teraz chyba tutaj na forum jakaś skopaną reklamę dali, na telefonie nie mogę jej zamknąć bo nie działa X na niej. Ale spoko, przecież to normalne, że smartfon forum nie obsługuję:P

Do autora, nie bądź głupi, bierz wiecej wątków:] Dzisiaj nawet stare i7 pierwszej generacji nie jedną gierkę lepiej ogarnia niż nowiutki g4560 :D To jest potęga wątków i rdzeni:] Już nie mówię o FXach, które powoli lepiej się trzymają niż i5, a jeszcze niedawno nawet nie były godne wycierać im pasty z czapki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu W takim razie mam wziąć Ryzena 1600? :D Czy celować bardziej w jakieś i7 6/7th gen bez "k"? Sorki, że pytam ale piszesz o więcej wątkach i chwalisz i7 w następnym zdaniu. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co powinienem zrobić i co będzie lepsze na dłuższe lata?

Ryzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu W takim razie mam wziąć Ryzena 1600? :D Czy celować bardziej w jakieś i7 6/7th gen bez "k"? Sorki, że pytam ale piszesz o więcej wątkach i chwalisz i7 w następnym zdaniu. :P

bo stare i7 ma 8 wątków i ciągle daje radę:)

Masz 3 dobre opcje.

I7 6700 (900zl) + tania płyta (200zl) i masz moc i5 wydziaranego na 5GHz, ale robisz to na tańszym zestawie i coolerze nawet boxowym:)

i7 6700K (1100zl) + płyta z170 (500zl) + chłodzenie sensowne (200zl) i kręcisz do 4,5 lajtowo lub 4,6-4,8GHz bardziej ciepło i głośno.

Ryzen 6c/12w - dobra moc wielowątkowa z zapasem raczej na lata, prócz więcej wątków wyróżnia go też NOWY STAN w niższej cenie niż używane graty z 6700k.

Moim zdaniem tak wyglądaja dzisiaj najfajniejsze zestawy. Kebaba 7700K tutaj nie ma, bo za swoją (wygórowaną) cenę oferuje może 200-300mhz więcej jak go oskalpujesz:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo stare i7 ma 8 wątków i ciągle daje radę:)

Masz 3 dobre opcje.

I7 6700 (900zl) + tania płyta (200zl) i masz moc i5 wydziaranego na 5GHz, ale robisz to na tańszym zestawie i coolerze nawet boxowym:)

i7 6700K (1100zl) + płyta z170 (500zl) + chłodzenie sensowne (200zl) i kręcisz do 4,5 lajtowo lub 4,6-4,8GHz bardziej ciepło i głośno.

Ryzen 6c/12w - dobra moc wielowątkowa z zapasem raczej na lata, prócz więcej wątków wyróżnia go też NOWY STAN w niższej cenie niż używane graty z 6700k.

Moim zdaniem tak wyglądaja dzisiaj najfajniejsze zestawy. Kebaba 7700K tutaj nie ma, bo za swoją (wygórowaną) cenę oferuje może 200-300mhz więcej jak go oskalpujesz:P

Dodalbym jeszcze podstawka am4 na najblizsze 4 lata wiec mozliwosc wymiany na kolejne generacje ryzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodalbym jeszcze podstawka am4 na najblizsze 4 lata wiec mozliwosc wymiany na kolejne generacje ryzen

Ryzen+ czy coś w ten deseń ma szansę nieźle pozamiatać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...