Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adaxis

Connect Box (Compal) w trybie Bridge i IP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, UPC wymieniło mi modem na router Connect Box (Compal) i okazuje się, że po zmianie trybu z "router" do "Modem" zmienia się IP dostępu do sprzętu z 198.168.0.1 na 198.168.100.1 i jest to zapisane w instrukcji i mniejsza o to, że ich pomoc techniczna o tym nie wie. Nawet po powrocie do trybu "Router" dostęp do konfiguracji ciągle pozostaje na 198.168.100.1.

Całą konfigurację w domu (stałe IP) mam na routerze TL-WDR3600 (Gargoyle) ustawione jako 192.168.0.XXX, a obecnie podpięty modem w trybie Bridge nie współpracuje z nim:

1. czy jest jakiś sposób zmiany IP w tym Connect Box?

2. jak zgrać adresy, bo w domu mam wiele urządzeń na stałych IP z grupy 192.168.0.XXX -jak to zrobić optymalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak masz w trybie Bridge to co to zmienia jakie jest IP connectboxa? I tak go podłączasz do portu WAN na głównym routerze :hmm:

Wydaje mi się, że w konfiguracji sieci jest możliwość zarówno zmiany IP jak i samej adresacji jaką nadaje DHCP. Ale oni co jakiś czas grzebią w tym firmware włączając wyłączając różne opcje więc już nie pamiętam. Jak będę w domu i nie zapomnę to zerknę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie Bridge nie zmienisz wewnętrznego adresu IP na Compalu, zostaje jedynie zmiana adresacji na własnym routerze jeżeli się gryzą.

Jeżeli chcesz wrócić na tryb routera razem z adresem 192.168.0.1 to należy zresetować sprzęt wciskając przycisk reset z tyłu przez 30 sekund, inaczej ten sprzęt żyje własnym życiem, ale nie ma się czego spodziewać firmware do tego sprzętu został napisany na kolanie nie wspominając o podatnościach sprzętowych procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie. Oczywiście już używałem spinacza i przywracałem ust. fabryczne. Podczas połączenia z pomocą techniczną zaproponowali wymianę sprzętu, bo w wersji "modem" utracili z nim kontakt zdalny.

Piszę jednak bo na ich helpdesku siedzą dyletani i np. nie wiedzieli, że w trybie "bridge" jest inny IP do konfiguracji modemu.

Dziwne, że mój TP-Link na Gargoyle pomimo dhcp nie może automatycznie zaskoczyć z tym nowym sprzętem UPC?

Czy to, że miałem wcześniej ustawione w domu stałe adresy 192.168.0.XXX (teraz prawdopodobnie narzuci mi 192.168.100.XXX) ma znaczenie i może być problemem?

Konflikt? Pierwotnie chyba istniał, bo zarówno router UPC jak i TP-Link miały adresy 192.168.0.1, ale obecnie Compal ma 192.168.100.1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu wszystko jest OK, adres 192.168.100.1 jest tylko dla urządzenia w trybie bridge (mmodem). I tylko od strony LAN. A jak podepniesz kolejny router, ten TP-Link z adresacją 192.168.0.0/24 na LAN będzie dalej rozdawał takie adresy, a na WAN TP-Linka powinien być jakiś publiczny adres IP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Qwinto, zaraz ponownie go przestawię na tryb Bridge i potestuję...

EDIT: No i nast. wieczoru wszystko gra -przypuszczam, że na przestawienie potrzeba było więcej czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...