Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Radeon RX 6xxx / 7xxx (RDNA 2/3) - wątek zakupowy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, heaven92 napisał:

Dobra, wg testów 6800 zjada 3070..., kupiłem 2 dni temu MSI trio 3070 za 2970zl, widze ze ceny 6800 zaczynaja sie od 2800-2999zl za naprawdę dobra wersje.., co robic? Oddawać brac radeona czy zostawic? Jest cos co przemawia na ten moment za rtx?

Zostaw, bo nie ma tych kart. Chcesz czekać bez karty 2 miesiace? 3070 co prawda została pokonana, ale to wciąż wydajność 2080ti. Na Twoim miejscu zostawilbym  ja sobie na 6 miesięcy, zbierał kasę, potem sprzedał i kupił coś lepszego może 3070ti? Albo nawet 3080?

Edytowane przez Xaxaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało mi się wczoraj zamówić z morele 6800xt, więc zamówiłem o 15:16 z xkomu i przed chwilą dostałem maila ze planujemy wysłać 20.11.2020. Sam nie wiem czy to prawda czy anulować zamówienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Snajper3 napisał:

Trochę tak ale najwyżej się poczeka aż dopracują. Mam dośc nvidii... W recenzji kart od Optimum Tech pokazywali różnice w kolorach między RTX i RX. Na radeonach są strasznie wyblakłe. Ciekaw jestem czy to kwestia sterowników czy w radkach trzeba ustawiać kolory ręcznie.

Po hdmi kolory i jasność jest dziwna na amd, po display port jest wszystko git . Na amd obraz bez grzebania wydaje się ostrzejszy od nvidii. Mialem bezpośrednie porównanie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Novi jak odbierasz 6800XT po testach? 

Celujesz w referenta, czy jednak jakaś autorska konstrukcje? 

Mnie w referencie trochę martwi hotspot na poziomie 98 stopni w teście Techpowerup. Wolał bym niższe wartości jednak. 

Edytowane przez zachy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na czystą wydajność w 1440p w które celuję, karta jest świetna według mnie. Chłodzenie jak na referenta też jest bardzo fajne, temperatury może i ciut wysokie trzyma, ale warto zwrócić uwagę na limit akustyczny jaki został ustalony (1350rpm 28DB według testów). 

Ja celuję w jak najtańszy model 6800xt. Jakiś czas temu nie chciałem przekraczać 2.5tys zł na kartę , ostatnio przełamałem się na 3tyś zł, a parę dni temu podbiłem maksymalną kwotę na 3150zł . To bariera psychologiczna, która po pojawieniu się kart na stronie przestała mnie blokować, bo bez chwili zawahania chciałem kupić kartę. Działał na mnie tzw hype, który jest silniejszy od zdrowego rozsądku.

Wczoraj świeżo po premierze, skrytykowałem big navi za ceny w sklepach, że są na poziomie msrp rtx3080tki, ale z drugiej strony, tu była szansa kupić kartę w takiej kasie, a 3080 nie dostanie mimo, że taka cena niby widnieje. Więc zmieniłem pod koniec dnia zdanie, jak głowa była już chłodna, i stwierdziłem że cena była dobra jak na taką wydajność.

Fakt, amd może mieć bolączki sterowników, nie wiadomo jak długo się to będzie ciągło. Jeśli parę miesięcy jak po premierze navi, to stwierdze, że ta cena na premiere była za wysoka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, novi napisał:

Po hdmi kolory i jasność jest dziwna na amd, po display port jest wszystko git . Na amd obraz bez grzebania wydaje się ostrzejszy od nvidii. Mialem bezpośrednie porównanie.  

Uff no to trochę mnie uspokoiłeś. Ostatniego radeona jakiego miałem to był HD6970 i bardzo dobrze go wspominam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że ja porównywałem 5700xt z rtx2080, ale podejrzewam że na big navi będzie tak samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, novi napisał:

Na amd obraz bez grzebania wydaje się ostrzejszy od nvidii. Mialem bezpośrednie porównanie.

Ja też i mam wrażenie, że to placebo w Twoim przypadku z tą ostrością :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej zadowolony z zakupu cena/wydajność. A jak uznam,że bez RT żyć nie mogę to pewnie styczeń/luty pójdzie wymiana na RTX3080Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś ATI mialo ostrzejszy obraz i lepsze kolory niż NV,ale to było za czasów monitorów CRT jeszcze. 

@novi mi też 6800xt się podoba. Całkiem dużo nadrobili w ciągu jednej generacji i chcą utrzymać ten postęp, co rokuje dobrze na przyszłość.

Ja też celuje w kartę do 1440p. Monitor dopiero co zmieniłem i nie mam zamiaru wracać do 4k,bo wymagania co do wydajności GPU są według mnie bardzo duże. 

Pewnie wszyscy siedzą na 2160p ;) a dodatkowo w bonusie z 60Hz... 

Jeśli da się dostać referenta w cenie 3250zl to jest to bardzo dobra opcja według mnie. 

Grunt też nie dać sie ponieść fantazji cenowej skalperow i januszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno była różnica, nie chce mi się przekopywać, ale coś w sterowniku wystarczyło kliknąć, @Send1N podesłał ssa z tego co pamiętam i wszystko było już super. Może kwestia akurat jakiegoś sterownika, co wyłączała tą opcje na stocku. Nie mam pojęcia, ale coś było ;) . 

4k nawet nie rozważam, gram tylko w gry multi u dla mnie 60 czy tam 75hz to krwawienie z oczu, nie wiem jak ja mogłem grać tyle lat na 60hz, wcześniej posiadając 120hz CRTeka przez parę lat :E . 1440p 144hz to takie optimum jak dla mnie. Celując raczej w takie gpu jak 6800xt, 1080p to już przesada. Ciekawe czy problem spadających zegarów gpu nie pojawił się w big navi w 1080p . Na navi tak było kiedyś, jak cep nie wyrabiał z gpu, to zegary spadały do śmiesznych wartości, nawet poniżej 1000mhz i fps leciał nisko. Cena wydaję się oki po chłodnym zastanowieniu jak na tu i teraz. 

Ja nie dam się ponieść fantazjom :P . Nie lubię tracić, więc wykraczanie poza cenę jaka była w sklepie i dorabiać Pana Janka z allegro, który mi podwędził kartę sprzed nosa, jest bez sensu :E. Jeszcze spróbuję szczęścia 25tego, zobaczymy. To nie jest jakaś najwyższa potrzeba, mam 5700xt, który całkiem sobie jeszcze radzi, tam gdzie teraz gram na 1080p@240fps to i zagram na 1440p@144fps, więc nie ma tragedii, ale jakoś jest pokusa posiadania takiego potworka i mu walnąć solidne Uv :)  

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi o "RIS" w sterach do włączenia: zakładka display > radeon image sharpening ON,  bodajże aby to przyniosło efekt trzeba bylo też włączyć GPU Scaling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N Na rtx2080 coś klikałem, ale to chyba było związane z wyostrzaniem obrazu. Nie pamiętam dobrze, bo to jakiś czas temu było :P . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, novi napisał:

@Send1N Na rtx2080 coś klikałem, ale to chyba było związane z wyostrzaniem obrazu. Nie pamiętam dobrze, bo to jakiś czas temu było :P . 

Aha ale kolega wyżej mówił o radeonie :D w sterach nvidii to po prostu jest właśnie wyostrzanie obrazu :E i tak wolę "luma sharpen" z reshade jakoś lepiej to wygląda mimo że grzebałem suwakami w tym panelu sporo.

Co do ekranu to też jestem tego zdania że monitor 1440p 144/165hz to najfajniejsza opcja na obecne czasy, z resztą wez sobie kup monitor wielkości TV 4K jak siedzisz 40cm od ekranu :E

@Novi dla ciebie polecam coś takiego :D

2f4c653c600a2087f463ea8ef489b59e.gif

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie celuje w taki monitor na czarny piątek, może trafi się coś fajnego. Tylko dylemat, 27 czy 31-32" ... Max co mi się uda ogarnąć to 70-80cm wzrok od monitora, nie wiem czy to nie będzie za mało na 30"+ ? I raczej w ips wypadałoby celować, bo va widziałem lg co niby jest fajny i całkiem niedrogi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, ppawel26 napisał:

Nie udało mi się wczoraj zamówić z morele 6800xt, więc zamówiłem o 15:16 z xkomu i przed chwilą dostałem maila ze planujemy wysłać 20.11.2020. Sam nie wiem czy to prawda czy anulować zamówienie?

Poczekaj bo nic nie tracisz nawet do premiery AIB w przyszłym tygodniu. Ja też mam zamówienie z 15:16 a maila nie dostałem :) Pożyjemy, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie właśnie zamawiam dzisiaj taki https://www.morele.net/monitor-gigabyte-g27q-6770876/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral 27 ips z natywną 2560x1440 jak siedzisz 30cm dalej ode mnie to możesz 31.5/32 kupić  ? a nóż będzie ok najwyżej zwrócisz i wezmiesz 27 ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, novi napisał:

Max co mi się uda ogarnąć to 70-80cm wzrok od monitora, nie wiem czy to nie będzie za mało na 30"+ ?

Bierz 32"! :) będziesz zadowolony... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czekasz na czarny piątek :E

Wlasnie nie wiem czy do dynamicznych fps ponad 30 cali to nie za dużo. Mialem kiedys 27" ale i mialem go ponad 20cm blizej niz teraz planuje, i przy tych -20cm 27" dla mnie nie było za wygodne. Po przejściu z powrotem na 24" zacząłem się czuć jak ryba w wodzie. To zapewne sa przyzwyczajenia, przez rok juz jako tako sie przyzwyczaiłem do tych 27". Zobaczę, musze sobie zrobić listę monitorow jakie będą się nadawać i ich szukac. Fakt ze fajna wymówka byłaby zmiana gpu przy okazji na cos mocniejszego :p. 

według mnie, 6800 te 16gb vram potrzebne jak świni siodlo, moze jeszcze 6800xt nie jest źle z taką ilością vramu i sie moze kiedys przyda. Ale to moje zdanie. Wolalbym wiekszy wybor z nawet 8gb vram w troche niższej cenie. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, k_ba napisał:

Przyszła.

Graty. Szybko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ta jedna co byla dostępna :> to juz wykupiles caly towar w PL mozna zamknąć wątek :D

4 minuty temu, novi napisał:

Nie czekasz na czarny piątek :E

A faktycznie może coś urwę, a tak szczerze to przyznaje że myślałem że jutro jest :E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

To jest ta jedna co byla dostępna :> to juz wykupiles caly towar w PL mozna zamknąć wątek :D

Wczoraj jeszcze chyba ktoś puścił na allegro za 4,5k. To chyba jednak były dwie ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, InKline napisał:

Poczekaj bo nic nie tracisz nawet do premiery AIB w przyszłym tygodniu. Ja też mam zamówienie z 15:16 a maila nie dostałem :) Pożyjemy, zobaczymy.

Właśnie przed chwilą do nich dzwoniłem i odpowiedzieli mi że dzisiaj albo najpóźniej jutro wyślą. Spytałem się czy to na 100% prawda to odpowiedzieli że tak. Konsultant powiedział że mieli 20 szt 6800xt od power color, nie dopytalem się ile od sapphire.

Edytowane przez ppawel26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi