Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@sideband

Nie podoba mi się ten obraz na tym sRGB. Coś jest zwalone z kontrastem jakby był za wysoki. To wszystko jest za taką mgłą/mlekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym msi jest kalibracja chyba w trybie user z tego co wyczytalem na tym swistku, ktos cos potwierdzi kotry tryb dotyczy kalibracji ??

19 godzin temu, DyndaS napisał:

Wykrywanie statyczne, wykrywanie wielu logo, wykrywanie paska zadań wygrywaniegranicy mam wszystko domyślnie na off.

Obowiazkowo na on ;) Podstawy ochrony przed wypaleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem zamawiac tego MSI ale dla mnie te brzdeki nie sa totalnie akceptopwalne majac juz doswiadczenie z LG. Nie moze byc nic absolutnie slyszalnego w monitorze przy pulpicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Phoenix. napisał:

W tym msi jest kalibracja chyba w trybie user z tego co wyczytalem na tym swistku, ktos cos potwierdzi kotry tryb dotyczy kalibracji ??

Obowiazkowo na on ;) Podstawy ochrony przed wypaleniem.

Mam tam w ogóle wybór 3 "poziomów redukcji".

W ogóle co te opcje co realnie robią? Nie irytuje to jakoś? 

U mnie wygląda karta tak:

https://imgur.com/pCYA7bU

Wygląda trochę jakby to pod DCI-P3 było kalibrowane. No i faktycznie ta mgła znika, ale kolory zdają się być dużo bardziej nasycone. Wręcz przesycone.

2 minuty temu, Phoenix. napisał:

Mialem zamawiac tego MSI ale dla mnie te brzdeki nie sa totalnie akceptopwalne majac juz doswiadczenie z LG. Nie moze byc nic absolutnie slyszalnego w monitorze przy pulpicie.

Jak masz ustawione 240Hz, to nic nie słychać. U mnie to jak miałem niżej ustawione, to było słychać, ale to tylko na ciemnych tłach.

No i jak masz wyłączysz monitor, to wtedy sobie gra.

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, DyndaS napisał:

W ogóle co te opcje co realnie robią?

Jak to co, zabezpieczenie przed wypaleniami a ty sie jeszcze zastanawiasz czy to wlaczyc :D To powinno byc domyslnie On i w niczym nie przeszkadza.

Piekna delta 0.41 WOW. Pisze , ze tryb "user" wiec obadaj ten profil ;)

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Phoenix. napisał:

Jak to co, zabezpieczenie przed wypaleniami a ty sie jeszcze zastanawiasz czy to wlaczyc :D To powinno byc domyslnie On i w niczym nie przeszkadza.

Piekna delta 0.411 WOW, pisze , ze tryb "user".

Monitor raczej i tak zwracam, bo będę chciał wziąć fakturę. Zresztą obstawiam, że w najbliższych kilku miesiącach polecą one z ceny i to znacznie na promocjach.

Się pytam co one robią w praktyce. Czy nie są to jakieś rzeczy irytujące skoro można ustawić aż 3 poziomy tego, to musi być to jakoś zauważalne.

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Color gamut (user mode) Ta cena jest tak niska, ze dlugo taniej nie bedzie, nawet pierwsze oledy AOC nie polecialy nizej jak 2400zl po 2latach. Co robia masz opisane w opcjach, np przyciemnianie statycznego loga jakbys tvn ogladal, hipotetycznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, DyndaS napisał:

@sideband

Nie podoba mi się ten obraz na tym sRGB. Coś jest zwalone z kontrastem jakby był za wysoki. To wszystko jest za taką mgłą/mlekiem.

Masz wbite full RGB w sterach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, sideband napisał:

Masz wbite full RGB w sterach? 

nvidia? jeśli chodzi o zakładkę zmiana rozdzielczości, to tam mam użyj domyślnych ustawień kolorów

6 minut temu, Phoenix. napisał:

Color gamut (user mode) Ta cena jest tak niska, ze dlugo taniej nie bedzie, nawet pierwsze oledy AOC nie polecialy nizej jak 2400zl po 2latach. Co robia masz opisane w opcjach, np przyciemnianie statycznego loga jakbys tvn ogladal, hipotetycznie ;)

Były chyba i te pierwsze LG gdzieś za 1999.

Zresztą bym chciał jakiś WOLED spróbować.

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sideband napisał:

https://www.gry-online.pl/Galeria/Html/Artykuly/969569187.jpg

Jak nie ustawisz tak jak tutaj to będzie nędza obraz jeżeli jedziesz na HDMI niezależnie od innych ustawień w monitorze.

Lecę na DP.

Przełączałem to zresztą dla sprawdzenia pomiędzy defalut a tym wyżej i nie widzę różnicy. Chyba to jest to samo.

Na Adobe RGB jest git, ale kolory zbyt jaskrawe. Na sRGB znów czarny jaśniejszy i takie mleko.

Użytkownika jak obniżę kontrast z 70 do 50 i tak bliżej zdecydowanie do Adobe RGB niż sRGB. Wolałbym coś jak sRGB, ale aby tego mleka nie było.

Ogólnie ten obraz na tym oled mega dziwny mi się wydaje. Może też kwestia przyzwyczajenia oczu... Teraz to już lecę na jasności od 0 do 5, a więc zakresie minimalnym, bo za bardzo wali po oczach.

Jakie masz ustawienia w ogóle u siebie? 

Nie wiem jak bardzo te matryce są do siebie podobne, ale menu pewnie jeden wuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, DyndaS napisał:

LG standardowo nie umie w cewki... Przy wszystkim niższym niż 240Hz brzęczy na czarnym. Zresztą przy wyłączonym podobnie. Jak mam te 240Hz ustawione, to niby cisza.

Hej, również kupiłem ten monitor i mam ten sam efekt. Trochę lipa bo u mnie GPU i jego cewki są cichsze. Generalnie słychać to jeśli ma się głowę za ekranem. Przed, nie słyszę tego. Natomiast cholera wie czy to będzie się pogłębiać czy nie.

22 godziny temu, DyndaS napisał:

Czcionki faktycznie trochę mniej wyraźne niż na IPS, ale pewnie da się przyzwyczaić po czasie.

Ja dodatkowo ustawiam skalowanie windows-a. Wtedy ten efekt jeszcze bardziej się redukuje. Natomiast ja do pracy nad tekstem będę dokładał drugi monitor, też 27 cali tylko już nie OLED.

43 minuty temu, Phoenix. napisał:

Piekna delta 0.41 WOW. Pisze , ze tryb "user" wiec obadaj ten profil ;)

U mnie 0.61

Co do czerni. Bałem się że przy oświetlonym pokoju będzie lipa a tu niespodzianka. Jest znacznie lepiej niż się spodziewałem ale jak się ma czarną planszę na całym pulpicie wówczas widać że czerń nie jest czarna. Efekt ten się minimalizuje gdy proporcje czerni do reszty kolorów jest inna niż 100% to 0%.

Pewne aspekty mi się wyklarowały ale ze względu na te brzęczenie i problematyczna czerń przy jasnym oświetleniu, niestety waham się czy zostawić ten monitor. Jednak nie chciałbym być zmuszany do spełniania określonych warunków żeby wykorzystywać w pełni monitor. W efekcie chyba bardziej skłaniam się ku WOLED.

Dlatego przyglądam się Asus ROG Strix OLED XG27AQDMG. Co sądzicie o tym monitorze? DP 1.4, Hdmi 2.0 to jest problem?

=== Edit ===

Jednak delta = 0.64

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, dzik133 napisał:

Hej, również kupiłem ten monitor i mam ten sam efekt. Trochę lipa bo u mnie GPU i jego cewki są cichsze. Generalnie słychać to jeśli ma się głowę za ekranem. Przed, nie słyszę tego. Natomiast cholera wie czy to będzie się pogłębiać czy nie.

Masz ustawione 240Hz?

U mnie jak miałem niżej to wyło na ciemnym, a po już nie, ale na wyłączony monitor nic nie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, DyndaS napisał:

Masz ustawione 240Hz?

U mnie jak miałem niżej to wyło na ciemnym, a po już nie, ale na wyłączony monitor nic nie poradzi.

Tak, mam dokładnie jak Ty opisałeś. Przy 240Hz jest właściwie cisza ale przy wyłączonym monitorze wyraźnie słychać mając głowę po tylnej stronie monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dzik133 Podrzuć foto jak wygląda ta karta kalibracyjna co masz.

Tylko w linku, bo inaczej nie załaduje tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć mocno się to różni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, dzik133 napisał:

Dlatego przyglądam się Asus ROG Strix OLED XG27AQDMG. Co sądzicie o tym monitorze? DP 1.4, Hdmi 2.0 to jest problem?

Może ktoś potwierdzić że ten monitor jest na matrycy co w 27GS od LG? I czy nie ma tam jakiegoś wentylatora który może hałasować?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Możesz powiedzieć jakie wady miał twój monitor? z który masz skreślony w sygnaturce. Zastanawiam się nad nim dlatego chciał bym wiedzieć co nieco. 

Edytowane przez Sebastiansbk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, DyndaS napisał:

Lecę na DP.

To wszystko jasne (to nie dotyczy DP) po prostu lubisz przesycone zrąbane kolory :E Ale nie jesteś sam :E

A co do raportu z pudełka to on się nadaje co najwyżej do spuszczenia w kibelku i te nic nie warte raporty dorzucają też inni producenci od lat tylko to nie ma nic wspólnego z realnymi wynikami :E

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, sideband napisał:

To wszystko jasne (to nie dotyczy DP) po prostu lubisz przesycone zrąbane kolory :E Ale nie jesteś sam :E

Właśnie nie lubię... a w każdym razie nie na pulpicie czy preglądarce.

Tylko co z tego jak na sRGB mam normalnie mleko. Nie wiem jak na tym monitorze nawet w trybie user czy coś sobie przekalibrować to.

Po prostu co bym nie ustawił na ten moment, to nie podoba mi się jak to wygląda na pulpicie czy w przeglądarce.

Przy grach czy filach jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli na tym monitorze sRGB tryb jest tak samo ogarnięty dobrze to mleko, które Ty widzisz to jest prawidłowa gamma i wreszcie nie masz black crusha ;-)  Czy aby na pewno nie działałeś na poprzednich monitorach na pełnym gamucie bez tryby sRGB? Nie każdy ma aż tak szeroki gamut jak tego QD to mogłeś mieć tylko trochę przesycone kolory + inaczej ustawiona gamma ;-)

Wbij HDMI i zobacz czy jest zmiana w obrazie. 

PS. zobacz czy ci się nie włącza nightvision w opcjach - wyłącz całkowicie.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie tryb sRGB w tym monitorze wygląda naprawdę nieźle. Obraz jest bardzo plastyczny i kolory nie walą po gałach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jak używam jasności na poziomie 0-5, to mi chyba wypalenie szczególnie nie grozi nie :E ?

Teraz w sumie w przeglądarce używam na 3, a możliwe, że jak przywyknę, to i bym niżej mógł zejść gdyby się dało.

Jak to jest w innymi w ogóle oledami i tymi minimalnymi poziomami jasności? Tutaj w sumie minimalne mi wystarcza, ale przy lcd wiem, że niektóre monitory nawet na totalnym minimum były dla mnie za jasne.

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband Nie wiem... nie mogę dogadać z tym monitorem....

sRGB ma spoko stonowane kolory, ale to mleko masakra... nawet sprawdzałem w grze i to samo. Chodzi mi o samą czerń czy ciemniejsze elementy.

Na wszystkich innych trybach, a każdym razie tak mi się wydaje, te kolory są zbyt jaskrawe.

Możesz mi powiedzieć jak sam masz ustawione wszystko? Sprawdzę jeszcze to czego używasz, bo już mi brak pomysłu co tu więcej zrobić.

Night vision mam w zakładce Gry, ale widzę, że jest domyślnie wyłączone.

HDMI sprawdzę jakoś na dniach, ale trochę powątpiewam aby to cokolwiek zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi