Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kiedy zmieniłem CPU z ryzena 5 2600  na ryzena 5 5600 to podczas obciazenia zaczelo mi odlaczac losowo rozne porty USB, na poczatku raz kiedys - nawet probowalem to tlumaczyc stara klawiatura ktora nie raz rozbieralem by wyczyscic, ale teraz gdy zmienilem caly settup (myszka klawiatura itp) to rozlacza po samym wejsciu do gry bez jakiejkolwiek zbiznosci, probowalem z front panelem obudowy, ale rowniez rozlacza, probowalem na drugim komputerze kazdych z peryferii i dzialaja, nic nie robi zwarcia ani nic nie jest uszkodzone, co najdziwniejsze z tego wszystkiego to moge uzywac komputera i grac TYLKO gdy wylacze podswietlenie w Razer Synapse 3, podejrzewam ze wtedy peryferia pobieraja mniej pradu/ amperow z gniazda. Mam same USB 3.0 oraz 3.1, na front panelu mam usb 2.0 ale tam sie dzieje to samo, raczej na plyte bym nie wskazywal skoro KAZDE jedne usb rozlacza bez wzgledu czy jest to usb z plyty glownej czy front panelu, czy nawet z klawiatury (bo mam 2 sloty usb w klawiaturze i tez probowalem). wspominalem ze zmienialem peryferia, kupilem nowa klawiature, rowniez z razer i teraz uwaga - gdy ja podlacze to wszystkie usb reconnectuja, a ona sama swieci przez sekunde po czym sie resetuje - bez wzgledu na to czy komputer jest pod obciazeniem czy nie, po jakos 10 probach podswietlenie klawiatury swieci sztywno na czerwono tylko w niektorych punktach tudziez klawiszach - ewidentnie wyglada to na zwarcie z poziomu klawiatury ale nim nie jest, jak wspomnialem to mam drugi PC, moze sie powtarzam ale sprawdzilem pod nim wszystko po kolei jak i razem, wszystko dziala i nic z peryferii nie jest uszkodzone. Co do komputera to rowniez nic nie wyglada na to by powodowalo jakies konflikty ze soba, komputer wytestowany w OCCT, Cinebench'u, 3d Marku, FutureMarku, wszystko gra ALE odlacza porty USB. Z tego co wiem to procesor jest odpowiedzialny za jakas czesc wlasnie usb ale to rowniez odpada, bo nawet jesli to dlaczego rozlacza losowo rowniez usb ktore sa nieaktywne jak i te ktore sa na front panelu, skoro sa niezalezne? druga sprawa, mowilem ze moge normalnie korzystac z komputera (nie pod obciazeniem) gdy wylacze podswietlenie w peryferiach, to samo z klawiaturą, przez sekunde kiedy nie zacznie sie swiecic dziala, dopiero po tym jak podswietlenie sie wlaczy na chwile to ja odcina, i tak w kolko - wpadlem na pomysl by na drugim komputerze zapisac dla niej profil z wylaczonym podswietleniem ( na moim pc tego nie moglem zrobic gdyz znikala sekunde po), zrobilem tak i normalnie dziala, lecz tak czy siak wywala mi wszystkie usb losowo w grze bez wzgledu na to czy chociazby klawiatura jest czy jej nie ma, probowalem wszystkiego - gry tylko z jednym urzadzeniem na usb - to samo, gra z dwoma - to samo, gra bez podswietlenia z jednym - tu akurat nie wywala, ale jak podlacze juz drugie to kaplica, czy to wina zasilacza?

spec:
MOBO: Gigabyte Aorus B450 Elite v1
CPU: R5 5600
RAM: HyperX Predator RGB 3200MHz 2x8
GPU: MSI Gtx 1080Ti 11G
PSU: C8850III V2.3
SSD: SP M.2 512GB x2
COOLER: Arctic eSports 34 Duo

a tutaj peryferia
mysz: Razer Deathadder V2 Pro
headset: Razer Nari Ultimate
klawiatura: Razer Blackwidow V2
podkładka: Razer Firefly v2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzenie padlo na zasilacz, mialem z nim wczesniej problem, nie dawal wystarczajaco duzych napieci na linie 12V dla GPU, musialem dokupowac kabel innej firmy poniewaz oryginalny od zasilacza mial mostek 2x6+2 zamiast dwoch osobnych 6+2, kupiłem więc taki:
https://www.x-kom.pl/p/662277-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf-650w-80-plus-gold.html
nie wiem czy to dobry wybór, nie siedze w zasilaczach ale kojarze marke thermaltake i nie jest też na czarnej liście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłeś podstawą rzecz którą jest 

Klikamy prawym na „Główny koncentrator USB” -> Właściwości -> zakładka „Zarządzanie energią”. Po czym odznaczamy opcję „Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii” i zatwierdzamy „OK”.  Dla wszystkich portów?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znany problem ale to z przed kilku lat nie spodziewałem się że jeszcze kogoś to spotyka jeżeli masz najnowszy bios to pierwsze co zrób to co Andrzej wyżej pisał + wyłącz w biosie XHCI dla usb, jaki masz soc voltage?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wrzucilem jak to wyglada, przyszedl mi nowy zasilacz - ten sam problem choc napiecia nieco wzrosly..

W dniu 14.04.2024 o 06:07, AndrzejTrg napisał:

Zrobiłeś podstawą rzecz którą jest 

Klikamy prawym na „Główny koncentrator USB” -> Właściwości -> zakładka „Zarządzanie energią”. Po czym odznaczamy opcję „Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii” i zatwierdzamy „OK”.  Dla wszystkich portów?

zrobilem to, nadal nie moge uzywac rzeczy z podswietleniem

W dniu 15.04.2024 o 04:23, Send1N napisał:

Znany problem ale to z przed kilku lat nie spodziewałem się że jeszcze kogoś to spotyka jeżeli masz najnowszy bios to pierwsze co zrób to co Andrzej wyżej pisał + wyłącz w biosie XHCI dla usb, jaki masz soc voltage?

moj soc voltage to okolice 1v, a dokkladniej to 0,981V

moze windowsa zreinstalluje?

chociaz to chyba nie wina windowsa, od poczatku startu pc sie to dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To na pewno nie jest wina windowsa, bios masz najnowszy? podbij soc voltage testowo do np 1.1v i wyłącz XHCI w ustawieniach usb w biosie.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup rgb mówili, komp będzie ładnie świecił mówili :) ale że coś działać nie będzie, to już nie mówili :E 

Pewnie softów od tych świecidełek masz kilka i może temu głupieje system ?

A tak z ciekawości, masz jakąś mysz lub klawiaturę bez lgbt? Jak się wtedy komp zachowuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi