Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim,

Mam taki problem z dyskiem (dyskami) ssd ze albo bardzo wolno działa albo całkowicie znika z systemu, przede wszystkim chodzi o jeden z dysków ale drugi systemowy tez potrafi zniknąć a komputer po restarcie nie odpala systemu tylko przechodzi do biosu. Dysk potrafi pracowac na 100% a praktycznie nie pracuje, np nie wczytuje w grze tekstur albo podczas przenoszenia pliku prędkość spada do 0.

Czy to możliwe ze to przez zasilacz?  Gdzieś na forum wyczytałem ze zasilacze silentium (pewnie nie tylko) potrafia miec problem z zasilaniem dysków i te wywalają błedy. Zamieniłem na inne wolne wtyczki zasilające ssd ale nic nie dało. Zmieniłem rownież wejscia sata na plycie tez nic nie dało. Kabel sata dopiero zamówiłem wiec bede próbował. Dysk systemowy jest po formacie.

Konkretnie chodzi o wartość Unexpected Power Loss Count 234. 

Specyfikacja:

• 5800x3d
  • Msi 4070ti gaming
  • Ram 32gb Kingston Fury 3600mhz
  • Msi B450 A-pro MAx
  • SilentiumPC Vero L2 600W plus Bronze
  • PNY 480GB sc900 (systemowy)
  • PNY 1TB sc900

C.gif

Drugi Dysk

D.gif

Edytowane przez Piotrek2409

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to był kabel SATA, to sypałoby błędami w parametrze A8 SATA PHY Error Count. Jedyne co widzę podejrzanego w reszcie danych to parametr AA Bad Block Count, ale nie ma tego jakoś dużo i te błędy nie powinny skutkować znikaniem dysku.

Raczej winiłbym zasilacz.

link do tematu:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podrzucenie tego wpisu, nie z znalazłem tego sam. 

Spróbuję podłączyć ten dysk który głównie robi problemy, przez USB jako zewnętrzny, powinno to wykluczyć sam dysk jeśli będzie wszystko działać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem dysk pod usb i tez dziwnie sie zachowywal, wolno pracował, zwieszał sie i pracował na 100% pomimo ze nic nie musial robic. Dla pewności wymieniłem zasilacz na nowy.

Chyba jednak dysk jest walniety, tylko czemu drugi dysk tez czasem padał i komputer sie wylaczał po czym przechodzil do biosu nie wczytujac systemu?

Moge cos jeszcze zrobic zanim wymienie dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi