Skocz do zawartości
Pahel

Nowy komputer do GIER: budżet max 7k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jak to bywa u większości z nas, przyszedł dzień, w którym postanowiłem wymienić swoją niemalże 10-letnią budę. Nie ukrywam, że przez ostatnie lata prawie w ogóle nie śledziłem nowinek technologicznych związanych z PC, stąd moja prośba o złożenie czegoś nowego do was-dużo bardziej doświadczonych forumowiczów i znawców tematów. Komputer będzie stosowany głównie do gier. Zawsze byłem team Intel i geForce, ale jestem otwarty na zmiany. Chodzi mi o budę wraz z bebechami-nie muszą być święcące, bez systemu. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

ps. w razie czego jestem skłonny dopłacić parę zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz monitor?

Uniwersalnie zaproponowałbym coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/zhl45eyet

Po wrzuceniu do swojego koszyka wlatują promki i wyjdzie ~ 7220 zł.

Masz i5 14600KF, chłodzenie wodne, 32GB szybkiego RAM-u, RTX 4070 Ti Super, przewiewną budę, zasilacz z ATX 3.0 i topowy SSD.

Zakładam, że rozbudowywać raczej sprzętu prędko nie będziesz skoro na poprzednim 10 lat siedziałeś, stąd propozycja Intela - będzie wydajniejszy od Ryzena za podobną kasę. Minus to martwa platforma ale jeśli w planach nie ma upgarde za 2-3 lata, no to minus znika.

Jest kasa to można dorzucić do dysku 2TB: https://www.x-kom.pl/p/1154568-dysk-ssd-patriot-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-viper-vp4300-lite.html

Edytowane przez Dirian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Dirian napisał:

Dziękuje za propozycję!

Jaki masz monitor?

Monitor dość stary, ale również mam w planach wymianę. Obecnie posiadam: samsung s27d390 (bez żadnych dodatkowych oznaczeń po 390)

Zakładam, że rozbudowywać raczej sprzętu prędko nie będziesz skoro na poprzednim 10 lat siedziałeś, stąd propozycja Intela - będzie wydajniejszy od Ryzena za podobną kasę. Minus to martwa platforma ale jeśli w planach nie ma upgarde za 2-3 lata, no to minus znika. 

Co masz tutaj na myśli mówiąc martwa platforma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwa, tzn. nic już na nią nie wyjdzie - zadna nowa seria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Dirian napisał:

Martwa, tzn. nic już na nią nie wyjdzie - zadna nowa seria.

Wybacz, ale muszę dopytać. Masz na myśli socket na płycie głównej czy coś innego, bo zakładam, że nie mówisz o intelu :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pahel napisał:

Wybacz, ale muszę dopytać. Masz na myśli socket na płycie głównej czy coś innego, bo zakładam, że nie mówisz o intelu :D 

Miał na myśli nową serię szybszych procesorów. Za kilka lat nie będzie opcji zmiany tylko procesora żeby uzyskać spory wzrost wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi